A vállalkozónő, aki a megalapozott döntések híve

Majoros Zsuzsa. A varrohaz.hu és a kreattivvagyok.hu oldal tulajdonosa, vállalkozónő, aki az ügyfeleit online szerzi, de offline szolgálja ki: varrótanfolyamokat szerveznek az ország több pontján, és Budapesten hamarosan már két helyszínen is.

Zsuzsát is a vállalkozónői fórumon összeállított kérdésekkel kerestük meg, és bár nagyon elfoglalt az új oktatóműhely nyitása miatt,  készségesen és gyorsan válaszolt. Küldjük szeretettel!

Miért kezdtél vállalkozni? Mi motivált?

Majoros Zsuzsa

Egyetlen, nagyon világos, és azt gondolom jellemzően női motivációm volt.
Babát szerettünk volna a párommal, és megmakacsoltam magam, én sem albérletbe, sem nagyszülőknél nem nevelek gyereket.
Alkalmazottként dolgoztunk és be kellett látnunk, hogy így semmi esélyünk rá, hogy komolyabb összegeket tegyünk félre, és lakást vegyünk.
Ezért úgy döntöttünk kipróbáljuk magunkat, vállakozást alapítunk. Feladtuk önálló életünket (albérletben), és anyósomékhoz költöztünk, mert sejtettük, az első időszak nagyon nehéz lesz.
Két kemény év következett. Azt mondják egy baba nem érkezhet jókor, de az én fiam bizony úgy fogant meg, hogy megvettük az első lakásunkat (hitellel), és kibéreltem az első tanműhelyemet. Felvettünk egy oktatót is. Ekkor váltam igazi vállakozóvá, vagyis már nem a saját vállakozásomban voltam alkalmazott, és nyugodt lélekkel babázhattam. Életem legszebb időszaka volt ez.

Mi volt a legnagyobb félelmed a vállalkozás indításával kapcsolatban?

Nekem hihetetlenül fontos, hogy a családomnak mindene meglegyen, így amíg nem éreztem, hogy a vállakozás biztos lábakon áll, nagyon stresszes voltam. Ettől függetlenül tudtam, hogy nincs vesztenivalónk. Bármikor visszamehetünk alkalmazottként dolgozni, és folytatjuk ott, ahol abbahagytuk. Akkor is büszke lettem volna rá, hogy megpróbáltuk, ha nem sikerül sikeressé tenni a vállakozásunkat, mert ha nem adjuk meg magunknak az esélyt, hogy úgy éljünk, ahogy szeretünk, akkor azt örökre bántam volna.

Az elhatározást követően mik voltak az első lépések amiket megtettél a vállalkozás elindítása érdekében?

Mi több hónapig dolgoztunk alkalmazotti munkakör mellett, hogy a vállakozást már úgy indítsuk el, hogy minden elő legyen készítve. Nagyon elszántak voltunk. Ez a munka sosem fárasztott, vagy untatott, annyira hittem abban, hogy végül sikeresek leszünk. Azon kívül, hogy dolgoztunk a vállakozáson természetesen ügyvédet és könyvelőt kerestünk, és informálódtunk a ránk vonatkozó törvényekről, adókról stb.

Naponta mennyi időt töltesz a vállalkozásoddal/vállalkozásaiddal?

Már 4 éves a fiam, így 8-ra megy oviba, és 15:30-16h között érte megyünk. Amíg a fiam itthon van nem dolgozunk, ez nálunk aranyszabály. Az előfordul, hogy este még dolgozunk, de azt gondolom így sem többet napi 8 óránál. Nálunk az is szabály, hogy a házimunkát sem akkor végzem, mikor Ákos itthon van, hanem ezt a munkaidőből csípem le.
Amíg dolgozunk, addig koncentráltan figyelünk a feladatainkra, de utána már csak a fiúnkkal vagyunk és közös programokat szervezünk.
Van egy sztereotípia az örökké elfoglalt vállakozókról, de azt gondolom ez legfőképpen rajtunk múlik, mi nem engedjük, hogy a munka átvegye az irányítást az életünk fölött.

Mi volt az a hiba amit elkövettél, és amiből a legtöbbet tanultál?

Hú, hányszor gondoltam, hogy az isteni szikra pattant ki a fejemből, és mennyire jó ötletem van. Néha tényleg így volt, de sokszor nagyot kellett csalódnom. Melyik volt a legnagyobb csalódásom azt nem tudom, sok-sok kudarc ért, ezekből tanulni kell és továbblépni. Az élet velejárója a kudarc. Nők vagyunk, nekünk jár egy nap sírás, de azután fel kell állni, és menni tovább.

Kitől tanultál a legtöbbet és mit?

A szakmámat (nőiruha készítő) Édesanyámtól tanultam, és egy hölgytől, akinél sok éven át dolgoztam, előszor iskola mellett, majd teljes állásban. Nekik hálás vagyok ezért.
Tartozom annyival Wolf Gábornak a marketing tudásom alapjaiért, hogy itt megemlítsem.
Ezen kívül még rengeteg embertől tanultam, vállakozóként fontos, hogy nap nap után megújuljunk.

Több weboldalad is van. Milyen számítástechnikai alaptudásból indultál? Ki és mi segített ezen a területen?

Gyakran mondom, hogy félkarú óriás vagyok, ugyanis a férjem nélkül nem boldogulnék. Felhasználói szinten kezelem a számítógépet, de itt meg is áll a tudományom. A weboldalak technikai hátteréről a férjem gondoskodik.

Hogyan, milyen segítséggel boldogultál az első oldalaiddal?

A legnagyobb segítségem és támaszom a férjem. 2003 óta vagyunk vállakozók, azóta dolgozunk együtt.

Mennyi időbe telt míg elismerést és anyagi részesedést hoztak az oldalaid?

Két év telt addig a pillanatig, amíg didalittas kismamaként megvettük első kis lakásunkat, és felvettük az első alkalmazottunkat, ezután én két évig csak napi 1-2 órát dolgoztam, mert a kisfiammal voltam elfoglalva.

Mennyivel több a bevételetek, így, hogy online is dolgozol, online marketinget is használsz, ahhoz képest, ha csak offline eszközöket vetnél be?

Összehasonlíthatatlanul. Főleg mert szerencsés helyzetben vagyok, és azok akik az interneten varrótanfolyamot keresnek hamar ránk találnak. Bár kevés keresés van varrótanfolyamra, mivel azok jórésze minket talál meg, és a weboldalunk igen meggyőző, így csekély ráfordítás szükséges hozzá, hogy a tanfolyamok megteljenek. (ebből származik a fő bevételünk)

Mikor jutott el a vállalkozásod arra a pontra, hogy alkalmazottat/alvállalkozót kellett felvenned?

2 év

Amíg idáig elértél, az átmeneti időszakban (még nem tudtad volna finanszírozni, de már nagyon kellett volna a segítség) hogyan oldottad meg az emberihányból fakadó problémákat?

Az első két évben az alvás rovására akár 2-3 ember helyett is dolgoztunk.

Mi az, ami erőt ad a mindennapokhoz? Hogyan töltekezel?

Nagyon közhelyes, de a fiammal tölött időből. Aztán a sikerélményekből, a magányos órákból, és a barátokkal töltött időből.
Gyorssegély a forró kád víz, és a kakaó. 🙂

Mik a legnagyobb kihívásaid jelenleg? Sok kis apró probléma, vagy esetleg egy új, nagyobb projekt kivitelezése?

Jelenleg a második budapesti tanműhelyünket tervezzük megnyitni. Ez sok új kihívást rejteget, például, hogy sikerül e új marketing eszközök bevetésével kétszer annyi tanfolyamost bevonzzani.

Hogyan állsz az időbeosztással? Mindenre jut időd?

Rugalmasnak kell lenni. A férjemmel általában előző este átbeszéljük a másnapot, hogy minden stimmeljen. Azt szoktam mondani amire az ember igazán akar, arra szakít időt. Például járok hastáncolni, de csak este így a munkaidőből sem veszek el, és a családdal is együtt tudom tölteni a délutánt.

Kik támogatnak és hogyan? Mennyire érzed szükségét a támogató közegnek?

Először is a sokszor emlegetett férjem. Azt nem állítanám, hogy a környezetem is. Sok év kellett és a siker látható jelei, hogy a környezetünk is elfogadja, hogy ennyire másképp élünk, mint megszokott. Például itthon dolgozunk, és együtt, és ez nekünk jó.
Ezen kívül sokáig magányosnak éreztem magam olyan szempontból, hogy senki nem értette pontosan mit csinálunk. Amikor megkerestem hasonló weboldalakat „üzemeltető” nőket, köztük Téged is Rita, az egy fontos fordulópont volt az életemben. Alakult egy mastermind csoport. Hatalmas dolog, hogyha történik valami jó, akkor van kivel megosztani,  és ha problémám van, akkor azonnal kapok jótanácsokat.

Hogyan fejleszted magadat és a vállalkozásodat? A kettő összefügg egyáltalán?

Abszolút. Minden nap tanulok valami újat, vállakozásról, az emberekről, magamról.
Nekem mindig ott a táskámban az mp3 lejátszó tananyagokkal, hasznos beszélgetésekkel stb.
Rendszeresen járok konferenciákra, és minden alkalmat megragadok, hogy nálam sikeresebb emberekkel beszélgessek, és magamévá tegyem a gondolkodásmódjukat.

Hogyan szeretnél élni öt év múlva?

Szeretném ha akkor már két gyerekem lenne. Továbbra is csak olyan munkát szeretnék végezni, amit szeretek. Ugyan ilyen sokat szeretnék együtt lenni a családommal.
Addigra remélem családi házban fogok lakni, és bízom benne, hogy új kihívások is megtalálnak, amiben kipróbálhatom önmagam.

 

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.