Online üzleti lehetőséget ajánlanak? Erre figyelj oda!

14 éve van saját online vállalkozásom, így mindig immunis voltam arra, mikor csodás online üzleti lehetőségekkel bombáztak. „Van sajátom, kösz.”

Az online üzleti lehetőségek a fedőneve újabban ugyanis a piramisjátékoknak.

A másik ilyen fedőnév: otthonról végezhető munka.

Tegyünk tisztába néhány dolgot! Először is tegyünk különbséget az MLM és a piramisjáték között!

Az MLM lényege három dolog szokott lenni általában:

1.) Vitán felül kiváló termékek, amiket kedvezményesen vásárolhatnak meg a tagok. (Tehát egy kedvezményre jogosító tagsági rendszer.)

2.) Hálózatépítésre alkalmas jutalékos rendszer, mely ráadásul több szintű. Közvetlen beszervezettek után magasabb jutalék, az általuk beszervezettek után 2-3 szintig még további jutalékok várományosa lehetsz. Mindegyik MLM-nél eltérőek a számok, százalékok, a jutalékszámolás matematikája és a jutalékra számot tartó mélységek szintje.

3.) A személyes meggyőzés erejének kihasználása a toborzásban és az értékesítésben. Az MLM-eknél az a legfőbb mondás, hogy „Azért nem reklámozunk (pl. a tévében), mert mi a személyes meggyőzés erejében hiszünk, és a reklámra így nem elköltött pénzt inkább a hálózatban, a tagok között osztjuk szét.”

Bár az MLM jelentése Multi Level Marketing – magyarra nagyon nehéz lefordítani, mert a multi az nem a több fordítása, de igazából valahogy úgy hangzik, hogy több szintű marketing – az MLM cégek sem a multi level marketingjükből élnek. Hanem egész másból (ez a tisztességesekre vonatkozik, a csaló MLM cégek – mert ilyenek is akadnak szép számmal – a behülyítésből élnek.)

A probléma ott van, hogy a marketing az marketing, az értékesítés meg értékesítés.

A gond ott kezdődik az MLM-mel, hogy két külön szakterületből akar megélni, és azt várja a hűséges tagoktól, hogy két feladatot is lássanak el egyszerre:

1.) Népszerűsítsenek – ez marketing.

2.) Az eladásokat is növeljék – ez értékesítés szakma.

Nem gond, hogy ezt várják, a gond ott van, ha ezt nem tudatják a tagokkal.

Az MLM igazi vonzereje gyakorlatilag automatikus, ha a termékek tényleg kiválóak – ez nincs mindig így –, és a közösségi élmény is magával ragadó.

Azok a termékek, amik önmagukért beszélnek, nem kívánnak elképesztő marketing energiákat a hálózatosan elrendezkedő, egymás alá betagozódó tagoktól, csak tényleg azt, ami a legjobban működik: személyes ajánlást ismerősöknek. „Én ezt használom, ezért nézek ki 10 évvel fiatalabbnak, ahogy voltál szíves megjegyezni.” Na, ez mindent visz.

Az MLM cégek anno arra szakosodtak, hogy olyan kiváló termékeket készítsenek, amiket nagyon könnyű tovább ajánlani: vagy tényleg könnyebbé és jobbá teszik az életet, vagy látványosan hasznosak.

Manapság viszont gombamód a hülyeségek terjednek.

Mindannyian találkoztunk már olyasmivel a közösségi médiában, hogy egyszer csak például egy, az inflációról szóló beszélgetés alatt megjelenik egy olyan hozzászólás, hogy „Valóban nehéz ez a kérdés, de szerencsére én találtam egy remek online üzleti lehetőséget, és azóta nincsenek anyagi gondjaim.”

És mi történik? Harmincan írják oda, hogy „Szeretném tudni, hogy mi ez, légyszi írj privit.”

Remek online üzleti lehetőség… hát persze

A remek online üzleti lehetőség ebből szokott állni:

1.) Egy kezdőcsomag áráért – pl. 19000 forint környéki árért vedd meg a metódust, ami egy szűkös kis pdf., aminek segítségével felépítheted a saját remek online üzleti lehetőségedet.

2.) A metódus abból áll, hogy boldog-boldogtalannak, a legváltozatosabb módszerekkel keltsd fel az érdeklődését a remek online üzleti lehetőség iránt, és aztán vedd rá őket, hogy szálljanak be ők is a kezdőcsomaggal. Az idézett komment például egy egészen magas szintű kifejeződése változatos módszereknek, de a leggyakoribb a privát üzenetek küldözgetése, és a csetszobák hevenyészett kialakítása a Messenger segítségével.

3.) Minden általad becserkészett után jutalékot kapsz, és ők folytatják, amit te is. Így persze egymás konkurensei is lesztek, de hát az kit zavar ugyebár?

Amikor csodás online üzleti lehetőséget ajánlanak, és közben kiderül, hogy MLM(nek álcázott piramisjáték) van a háttérben, akkor megmondom, mit ajánlanak igazából:

Azt, hogy legyél a piramis egy építőkockája.

És majd jó lesz neked. De ez nem igaz. Ettől még önmagában nem lehet jó, mivel az MLM-nek nem az ajánlás az alapja, hanem sokkal inkább a kiváló termék.

Egyébként vannak MLM rendszerek is, amik beleesnek abba a hibába, hogy hasonló ajánlagatásra buzdítják a tagjaikat, mintha ez bármit is érne az értékesítésben. Semmit nem ér. Szerencselovagok levadászásához még alkalmazható a könnyű pénz ígérete, de valóban komoly, elkötelezett vásárlók megtalálására ez a megoldás alkalmatlan.

Ne dőlj be annak, hogy remek online üzleti lehetőséget ajánlanak! A legremekebb online üzleti lehetőség az, ha saját online vállalkozásod van.

Ahhoz, hogy valóban jó legyen neked, sokkal-sokkal több kell annak tovább ajánlásától, hogy „remek online üzleti lehetőséget találtam, érdekel?”

Amikor az a biznisz, hogy ugyan úgy be kell hülyíteni másokat, mint ahogy téged is behülyítettek, akkor az sokkal inkább piramisjáték, és biztosan nem MLM.

Vannak MLM rendszerek, amik ügyelnek arra, hogy nehogy a piramisjáték gyanúja vetüljön rájuk.

És vannak olyan piramisjátékok, amik nagyon ügyelnek arra, hogy MLM-nek látszódjanak.

Nagyon fontos közgazdasági törvény, hogy a pénzt ÉRTÉKESÍTÉS csinálja.

A marketing nem értékesítés.

A marketing népszerűsítés, a figyelem megfelelő pontra irányítása.

Ami utána pénzzé változtatja a figyelmet, az az ELADÁS.

Az MLM cégek – az igaziak – nem abból élnek, hogy boldog-boldogtalannak ajánlgatják a tagok az online üzleti lehetőséget, hanem abból élnek, hogy kiváló termékeket adnak el.

A kiváló termék eladását pedig onnan lehet felismerni, hogy valami olyasmi a mondanivalója a közvetítőnek, hogy „Volt egy olyan problémám, ami most neked is van éppen, és én ezzel a termékkel oldottam meg magamnak.”

Hogy a vásárlók újratermelődését közvetlen ajánlással és szponzori motiválással oldják meg? Tiszta sor, csodás ötlet!

De ha nincs termék, vagy mondjuk a termék az nem más, mint oktatóanyagnak álcázott behülyítés-metódus, vagy bármi, amit a boltban megvehetsz ugyanolyan minőségben, vagy még jobb minőségben is, akkor az átverés.

(Behülyítés-metódus: ugyanazt a terméket kell majd üzleti lehetőségként eladnod, amit te is megvettél és elhitted róla, hogy üzleti lehetőség.)

Ha olyasmire vágysz, hogy csak annyi legyen az online üzlet, hogy ajánlgatsz valami érdekeset és értékeset másoknak, azt úgy hívják, hogy Affiliate. Van ilyen rendszerem (is), ha érdekel 😊.

Amikor valódi online üzleti lehetőséget keresel, igényesebbnek kell lenned, mint a szerencselovagoknak.

Amikor online üzleti lehetőséget keresel, akkor az a legjobb, ha azt te teremted meg magadnak.

Használd az eszed egész bátran! 😊

ELADVA! 2.0 – itt megtanítalak, hogyan csinálj VALÓDI és SAJÁT online üzletet>>

Vidi Rita

Ui.: A legkomolyabb MLM rendszerek egyáltalán nem engedik a hálózat tagjainak, hogy saját fejük után menve garázdálkodjanak a neten, mindenféle online partizánakciókkal rongálva a cég hírnevét. Nagyon szigorú szabályokkal és etikai kódex-szel bástyázzák körbe a már elért, akár több évtizedes üzleti eredményeiket. Szóval, ha innen nézzük, akkor is, az úgynevezett remek online üzleti lehetőségek, még ha valódi MLM is van mögöttük, biztos, hogy inkább kerülendők, mint csatlakozásra érdemesek.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.