Kipróbáltam, működött, vállalkozó lettem

Vida Ági. Neve összeforrt már a „kisgyerekesként is lehet sikeres vállalkozásod” üzenettel, ő maga a sikeres vállalkozó anyuka. Weboldalain (kismamablog.hu) kismamáknak segít, gyermeknevelési és babagondozási témákban, majd később a munkaerőpiacon is  segít megtalálni olvasóinak a helyüket, és megtanítja őket  a vállalkozás gyakorlati indítására és felvirágoztatására is (gazdagmami.hu).

Ági állandóan nevet, ez is a védjegye :).  A kreativitása már-már legendás, ráadásul szinte még ki sem gondolja, de már megvalósítja. Ez a másik védjegye.

Jó példa mindenki számára, aki fontolgatja a vállalkozást, vagy már gyakorló vállalkozóként szeretne sikertörténeteket látni.

A vállalkozónői fórumon, ahova téged is szeretettel várunk – most még ajándékokat is kapsz>> –  megkértem a már meglévő tagokat, hogy állítsanak össze egy kérdéssort, amit szívesen feltennének Áginak. Jó pár kérdés érkezett a lányoktól, és mire ezt most olvasod, ők már javában elemzik az interjút, hiszen előbb hozzájuthattak a kész verzióhoz, mint bárki más. Néhány kérdéssel én is kiegészítettem, küldjük szeretettel!

Miért kezdtél vállalkozni? Mi motivált?

Vida ÁgiAzért kezdtem vállalkozni, mert nem szerettem volna visszamenni alkalmazottnak. A régi munkahelyemen megszűnt a helyem, és csak olyan állást tudtak volna ajánlani, ami nekem nem felelt volna meg, illetve rájöttem, hogy nem szeretnék a gyerekek mellett napi 2-3 órát utazni, rohanni és közben olyan munkát végezni, amit nem szeretek igazán. A saját lábamra szerettem volna állni.

Mi volt a legnagyobb félelmed a vállalkozás indításával kapcsolatban?

Nem voltak félelmeim. A vállalkozásom nem úgy indult, hogy „jó, most akkor vállalkozom”, hanem úgy, hogy elkezdtem valamit csinálni, aztán „meglátjuk mi lesz belőle”, amikor láttam, hogy jó úton haladok, mert nyereségesek vagyunk, akkor kezdtem el azt érezni, hogy „jó, akkor én most vállalkozó vagyok”, addigra pedig már nem voltak félelmeim.

Az elhatározást követően mik voltak az első lépések amiket megtettél a vállalkozás elindítása érdekében?

Előbb tettem a lépéseket, aztán jött az elhatározás 🙂 Először elkezdtem tanulgatni, csináltam egy blogot, de akkor még nem volt tudatos bennem, hogy ez most egy vállalkozás. Megcsináltam a blogot és elsősorban a látogatottságon dolgoztam, tudtam, hogy egy weboldalhoz látogatottság kell, ezért először a keresőoptimalizálással foglalkoztam nagyon sokat, amihez persze kellett a sok tartalom is.

Valójában az egész úgy indult, hogy „indítok egy blogot és leírom benne, amit tudok”, mert az másoknak is hasznos lehet. Amikor már voltak látogatóim (kb. 1 hónap után), akkor elkezdtem beszélgetni velük, figyeltem miket kérdeznek és csináltam kérdezős napokat, amikor kérdezhettek, ebből és a statisztikákból egyértelműen kiderült, mik azok a kulcstémák, amikkel többet kell foglalkozni. Így született meg a Nagy Babaszakácskönyv és a Terhesség hétről hétre hírlevél. Ekkor még fogalmam sem volt, hogy hogyan lesz ebből pénz, aztán láttam, mik a legfontosabb témák, mert sokat beszélgettem az olvasóimmal és kiderült, milyen fő kérdéseik, kételyeik vannak, mik azok a témák, amikben leginkább segítséget igényelnek, így született meg az első tanfolyamom.

Persze fogalmam sem volt, hogyan lehet majd eladni a tanfolyamot, emlékszem, amikor már megvolt az ötlet és a tematika, akkor kezdtem el gondolkodni rajta, vajon meg fogja-e bárki venni. Az első hírlevél kampányt úgy küldtem ki, hogy kíváncsi voltam, „fog-e egyáltalán valaki rendelni ennek a hatására?” Szerencsére néhányan rendeltek, így megkaptam a kezdőlökést ahhoz, hogy folytassam. Ekkor vált bennem tudatossá, hogy én most vállalkozom.

Naponta mennyi időt töltesz a vállalkozásoddal/vállalkozásaiddal?

Amíg a gyerekek itthon voltak, addig az alvásidőben dolgoztam, reggel másfél-2 órát és délután másfél-2 órát. Most már mindketten ovisak, ezért több időm van kevesebbet dolgozni 🙂 Napi 3-4 órát dolgozom továbbra is, és ha éppen nincs semmi extra kampány vagy fejlesztés, akkor csak heti 4 napot.

Mi volt az a hiba amit elkövettél, és amiből a legtöbbet tanultál?

Hú, fogalmam sincs. Az ember, ha csinál valamit, akkor sokat hibázik 🙂 Voltak olyan kampányaink, amibe sok energiát fektettem és alig hozott eredményt és olyanok, amiket félvállról vettem és eredményesek voltak. Próbálom mindig levonni a következtetéseket. Igazán nagyokat hibázni nem lehet, el kell indulni egy irányba és ha rájössz, hogy nem jó felé mész, akkor irányt kell váltani és másfelé menni.

Kitől tanultál a legtöbbet és mit?

Elsőként Goldmann Dávid 25 hét programjából kezdtem tanulni, de valójában már azalatt felmerültek kérdéseim, amire nem találtam választ, ezért elkezdtem könyveket olvasni, infotermékeket vettem, konferenciákra mentem el, mindig arról a témáról tájékozódtam, ami éppen aktuális volt, ami érdekelt.

Több weboldalad is van. Milyen számítástechnikai alaptudásból indultál? Ki és mi segített ezen a területen?

Évek óta interneteztem már, tudtam egyszerű weboldalakat szerkeszteni HTML-ben és mivel előtte is számítógépekkel dolgoztam, rutinos számítógép-felhasználó voltam, de azért sok mindent meg kellett még tanulnom. A legtöbbet a Google segített: beírtam, mi a problémám és megkerestem a megoldást 🙂

Hogyan, milyen segítséggel boldogultál az első oldalaiddal ?

Teljesen egyedül csináltam, mivel a férjem sem ért hozzá, ezért magam vágtam bele. Azért egy WordPress feltelepítése nem nagy dolog, feltettem rá a dizájnt és onnantól kezdve elsősorban a tartalommal foglalkoztam. Mire a második oldalamat építettem, addigra már tudtam, mit kell csinálni, hiszen már fentvolt az első.

Mennyi időbe telt míg elismerést és anyagi részesedést hoztak az oldalaid?

Az első bevételem 3 hónap után lett meg, néhány ezer Forint volt csak, de akkor ez is jó volt arra, hogy lássam, tényleg lehet pénzt keresni ezen a módon.

Mennyivel több a bevételük, hogy online is dolgozol, online marketinget is használsz, ahhoz képest, ha csak offline eszközöket vetnél be?

Offline eszközökkel is jó eredményeket lehet elérni, ha az ember tudja, mit és hogyan használjon, illetve ha van befektetni való pénze, amit direkt marketing reklámokra költhet. A bevételem ugyanekkora vagy még magasabb is lehet offline eszközökkel, mert azokat is elérem, akik nem interneteznek, de a nyereségem így több, mert kevesebb a kiadásom az online eszközök miatt.

Mikor jutott el a vállalkozásod arra a pontra, hogy alkalmazottat/alvállalkozót kellett felvenned?

Nagyjából 8 hónap után jutottunk el arra a pontra, hogy egyedül már nem tudtam a marketinggel is foglalkozni, a tartalmat is fejleszteni és a megrendeléseket is kezelni, ekkor először a férjem vette át tőlem az ügyfélkezelést, aztán 2 hónap után felvettünk egy alvállalkozót.

Amíg idáig elértél, az átmeneti időszakban (még nem tudtad volna finanszírozni, de már nagyon kellett volna a segítség) hogyan oldottad meg az emberhiányból problémákat?

Amikor oda jutottunk, hogy tényleg felvettünk embert, akkor már tudtuk finanszírozni is, de mivel még bizonytalan voltam benne, mikor mennyi bevételünk lesz, ezért nem fix bérben állapodtunk meg, hanem postázásonként fizettük az ügyfélszolgálatot, azaz amennyi megrendelés bejön, amennyit ki kell postázni, annyi bevétele lett az alvállalkozónak is. Ez azért jó így, mert így ő is érdekelt a behajtásban. Az akkor már jól látszott, mennyi a napi átlag megrendelés, tehát valamennyi minimum fix bérrel így ő is számolhatott, de nekünk sem jelentett terhet, hogyan fizessünk ki egy fix összeget, amikor nem volt annyi megrendelés.

Mi az, ami erőt ad a mindennapokhoz? Hogyan töltekezel?

Sok minden. A sport segít kezelni az indulatokat, a zene segít töltekezni, egy jó könyv vagy film új élményeket, gondolatokat ad, ha barátokkal beszélgetek az pedig olyan, mintha kicserélték volna bennem a ceruzaelemeket 🙂

Mik a legnagyobb kihívásaid jelenleg? Sok kis apró probléma, vagy esetleg egy új, nagyobb projekt kivitelezése?

Mindig tele vagyok ötletekkel, jelenleg az a legnehezebb, hogy ne akarjam egyszerre mindegyiket megcsinálni és hogy mindig meglegyen bennem az a lelkesedés, lendület, amivel tovább tudunk fejlődni. A másik nagy kihívás a humán kérdések megszervezése, meg kell tanulnom egyre több feladatot kiszervezni, delegálni másoknak, együttműködni. Alapvetően inkább magányos harcos típus vagyok, sose voltam csapatjátékos – most itt az ideje ebbe is beletanulni.

Hogyan állsz az időbeosztással? Mindenre jut időd?

Mindenre jut időm, amit eltervezek, járok sportolni, a gyerekekkel kirándulni, nyaralni, szakítok időt a pihenésre, a közös játékra és van, hogy két napig nem csinálunk egyáltalán semmit (nagyon jó, próbáljátok ki :)) Azért idáig hosszú út vezetett. Amíg a gyerekek itthon voltak, nyilvánvaló volt, mikor van a munkaidő, akkor abból kellett gazdálkodni, amikor viszont az ősszel ovisok lettek, az egész életemet újra kellett szervezni, át kellett gondolni – rájöttem, hogy minél több a szabadidőm, annál nehezebb gazdálkodni vele.

Kik támogatnak és hogyan? Mennyire érzed szükségét a támogató közegnek?

Szerencsére a férjem eleve hasonló gondolkodású mint én, ezért kezdettől mellettem állt. De például a szüleim nem vették komolyan az egészet addig, amíg az első éves eredményről be nem számoltunk nekik. Közben megismerkedtem egy csomó hasonló gondolkodású emberrel, sokat jelent, hogy tartom velük a kapcsolatot, beszélgetünk, mert szakmai dolgokat nem mindig van kivel megosztani a környezetemben, jó dolog, hogy vannak mások is. Kezdetben sokat segítettek a hanganyagok is, előadások felvételei, amin olyan emberek beszéltek, akik szintén vállalkozók, ilyenkor úgy éreztem, nem vagyok egyedül a kérdéseimmel.

Hogyan fejleszted magadat és a vállalkozásodat? A kettő összefügg egyáltalán?

Igen, nagyon erősen összefügg. Mivel én vagyok a kormányos, a hajó arra megy, amerre viszem, persze most már mások is dolgoznak rajta, de én irányítok. Egy darabig dilemma volt bennem, hogy elég nagy a passzív jövedelem aránya a vállalkozásban és ez azt az érzetet kelti: megtehetem, hogy semmit se csináljak, aztán rájöttem, ez adja meg azt a stabil alapot, amire lehet építkezni. Mindig találok magamnak újabb feladatokat és kihívásokat, amikkel éppen foglalkozhatok. A fő célom mindig saját magam legyőzése, és ebben az a jó, hogy mindig újabb kihívásokat találok benne 🙂

Hogyan szeretnél élni öt év múlva?

Nagyjából ugyanígy, mint most, csak többet szeretnék utazni – erre most még csak ritkábban jut mód, mert kicsik a gyerekek, de idővel eljön az is 🙂

 

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.