Vidi Rita

Vidi Rita fotó

Vidi Rita

Vannak, akik a kihívások által elhullanak, és vannak, akik megerősödnek minden sorscsapástól. Vannak, akik kreatívan közelítenek meg mindent, és vannak, akik szinte belepusztulnak a legkisebb problémába is.
Mi köztük a különbség? Sok minden. De biztosan nem az, hogy mit reggeliztek, vagy milyen filmet néztek legutóbb.
A lényeg a koponyákban rejlik leginkább, de ott, a mellkas közepe táján sem árt, ha erősek a dobbanások. Tőlem olyan infókat kapsz, amik által erősebb, okosabb és rafináltabb lehetsz, és mindezt azért, hogy túlélj minden kihívást, problémát, sorscsapást, ami a sikereidre vagy akár az életed teljességére leselkedik.
Jó móka lesz… meg persze kemény munka is. De kreatívan minden könnyebb!
Használd mindkét agyféltekéd és sikeresebb leszel!
Vidi Rita

A hétköznapokban gondolkodásmód tanácsadó, író, tréner és a szövegírás szolgáltatásunk vezetője vagyok. Amikor nem stratégiával foglalkozom, akkor leginkább író vagyok, már hat könyvet írtam, és úgy is mondhatjuk, hogy az életem az írás. Számtalan tréninget szerveztem már, a RitArt Academy igazgatója vagyok.

Amikre a legbüszkébb vagyok:

 • 2013 telén létrehoztam a jobb agyféltekés kreatív írás tanfolyamokat, melyeket ma már franchise partnereim szerveznek Pesten, Budán és Pécs vonzáskörzetében,
 • megalapítottam a RitArt Academy-t, melynek keretében vállalkozásoknak és más szervezeteknek írunk kreatív-, marketing- és értékesítési szövegeket, közel 160 íróval.
 • Már két novellás kötetünk jelent meg a kreatív íróinkkal.

Már annyi mindennel foglalkoztam, hogy bár hadilábon állok az évszámokkal, de úgy gondoltam, nem ártana összeszedni lépésről-lépésre az eddigi „munkásságomat”, bár mindig igyekszem magam Konfuciusz azon elvéhez tartani magam, mely szerint „Ha szereted, amit csinálsz, egy napot sem kell dolgoznod.” A munka sosem munka számomra, hanem maga az ÉLET.

Főbb mérföldkövek

1993-2005 alkalmazott, minőségbiztosítási tanácsadó, Six Sigma Green Belt
2005-2007 kizárólag anya 🙂
2007 – Vírus Kommandó Bt. alapítása (családi vállalkozás), számítástechnikai szerviz indítása, ingyenes oktatóanyagok készítése.
2008-2009- rizsanelkul.hu projekt közösen Vida Ágival, egy új cég alapítása, számítástechnikai bolt nyitása
2009- HősNők.hu alapítása, időgazdálkodási könyv írása, nőknek: Hagyd a dagadt ruhát másra!,
2010- Újabb könyv írása – Hogyan váltsuk valóra vágyainkat? – első szabadáras tanfolyam elindítása, Minerva Capitoliuma magazin elindítása (8 hónapot élt nyomtatásban, 2015 márciusa óta online elérhető – Minerva Capitoliuma
2011- Második szabadáras tanfolyam elindítása, gyermekvárás, MaVan Egyesület alapítás
2012- Év elején gyerekszülés, májusig kizárólag babázás, MaVan szervezkedések, tanfolyamok továbbfejlesztése, Szabadáras Franchise létrehozása
2013- Jobb agyféltekés kreatív írás tanfolyamok beindítása, az Író Születik program kidolgozása
2013 április- Partnerprogram beindítása a jobb agyféltekés tanfolyamokhoz.
2013 szeptember – Megjelenik a harmadik könyvem, Így szeresd a tehetséget! címmel
2013 október – a Balaton-felvidéki Nemzeti Oktatási Nevelési Alapítványi elnöki tisztségének elfogadása, ezzel a Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Iskola fenntartó elnöke lettem.
2013 december 6. – Év Vállalkozója jelöltség és díj
2014-es év: RitArt trénerek képzése és az általuk vezetett első tréningek
2014 november – Írni bárki tud című könyv megjelenése, a jobb agyféltekés kreatív írásról – a könyvet lényegében gipszben feküdve, összecsavarozott lábbal írtam (ez a negyedik könyvem). 🙂
2015 év első fele: A RitArt Franchise előkészítése, megalapozása, elindítása, Minerva online kiadása, havonta egy tematikus számmal.
2015 nyara- Az utolsó általam vezetett jobb agyféltekés tréningek vezetése – augusztus -, visszavonulásom előkészítése kizárólag a stratégiai pozícióba.
Ezzel egyidejűleg elindul a Perpetuum Mobile Protokoll projekt, amely már kizárólag vállalkozói stratégiával foglalkozik.
2015 szeptember – Teller Ágnes vezetésével elindul az első RitArt Academy Oktatóstúdió Franchise keretében szervezett Író születik képzés.
2015 ősze – Ágival együttműködve kialakítjuk a MeseVarázsló és TörténetMester – szintén jobb agyféltekés kreatív írás – képzéseket, melyek egy naposak, de nem kevésbé intenzívek, mint az Író születik.
2016 tavasz – A RitArt Szövegírás
2016 nyár – Oláh Gyöngyi is csatlakozik a franchise csapathoz, Budát jelölve meg főhadiszállásának.
2016 november – Mindössze hat nap alatt megírtam a Tartalomstratégia 5 perc alatt című könyvet, és ahogy szoktam, magánkiadásban meg is jelentettem 2016 decemberében.
2017 – Pécsett is elindul a jobb agyféltekés kreatív írás tanfolyamok szervezése, Károly Szilvi vezetésével.
2018 március – Megjelenik a hatodik könyvem, Értékesítés 7 lépésben. Ez egy sorozat első kötete.
2018. ősz: Piacvezető Magazin elindulása

2018. tél: újraindul az ihirek.hu projekt, hogy végre ne csak a katasztrófák és a politika ömöljenek a médiából.

2019. ősz: RitArt Academy csapatépítő tréningek: Igazi Csapat Születik

2019. Felállni,  menni tovább – új jobb agyféltekés novellás kötet a RitArt íróképzésein részt vevő íróktól.

2020. január: A tudatosság művészete – önismereti tanfolyam

2020. május: Teremtő Írás

2020. december: Úton – A Főnix – első regényem megjelenése (az e-könyv verzió ingyen letölthető a linkről)

Örök kérdés velem kapcsolatban: Rita, neked ennyi mindenre hogyan van időd?
Erre két válaszom van: mivel az, amit éppen csinálok az életem szerves része, ezért nincs olyan, hogy „hogyan szakítsak erre időt”, mert egyszerűen az van kiemelt helyen az életemben, ami éppen aktuálisan foglalkoztat. Nincs olyan, hogy nincs idő.
A másik válaszom: megírtam könyvben, és tanfolyamot is szoktam szervezni róla :).

Vezetői mottóm: Ha vezető vagy, de senki nem követ, akkor csak sétálni mentél.
Nem az a fajta ember vagyok, aki berohan a tömeg közepére, elkiáltja magát, hogy „ELŐRE”, aztán nekiáll a körmét piszkálni, amíg a többiek elvégzik a munka oroszlánrészét. Inkább az a fajta ember vagyok, aki azt mondja: UTÁNAM, és aki jön, az jön, aki nem jön, az ott marad…

Mindig az érdekelt, és most is leginkább az foglalkoztat, hogy mi hajtja az embereket, és milyen mechanizmusok húzódnak meg bizonyos dolgok, események, összetett rendszerek mögött.
Ezt még véletlenül se úgy képzeld el, hogy naphosszat meditálok a kertben, hogy „vajon mi van ez mögött”, hanem úgy képzeld el, hogy állandóan tanulok-viszonyítok-alkalmazok. Mindent kontextusba helyezek, mindent viszonyítok valami olyasmihez, amihez látszólag semmi köze, mert így kiderülnek olyan összefüggések, amik csak sok-sok csavar és csomó kicsavarásán és kibogozásán túl kerülnek napvilágra, és amely összefüggésekhez csak kevesen jutnak el.

A legszebb pillanatok közé azokat sorolom a munkám kapcsán, amikor elhintek egy morzsát, és látom, hogy mások felszedegetik.

Amikor elindítok egy gondolatot, és látom, hogy termékeny talajra hullik.

Amikor kitalálok valami újat, és rögtön ott állnak mögöttem azok, akik követnek.

Szerintem ez a maximális teremtő erő megnyilvánulása.

Bár nagyon elcsépeltnek hangozhat, de hiszek az emberekben. Jobban mondva az emberi elme határtalanságában és csodájában. Abban, hogy ha valaki veszi magának a fáradtságot és GONDOLKODIK, az előtt nincsenek akadályok. Ezt tanítom a gyerekeimnek is és az ügyfeleimnek is.

A gondolkodáson ne a bal agyfélteke parttalan agyalását értsd, hanem azt, hogy mindkét agyfélteke pörög: a bal használja a logikai képességét, a jobb használja az intuíciót, a kreativitást, és „ezek” ketten összedolgoznak.

Hiszek abban, hogy az elménk zombi üzemmódú vegetálásánál már egy kicsivel magasabb szinten való használata jobbá teszi a világot. Persze, ez nagyon sokak számára túlságosan fárasztó, de pont azért vállaltam el egy alapítványi iskola fenntartói teendőit annak idején, mert abban is hiszek, hogy ha a gyerekeink kreativitását egyszerűen csak nem tüntetjük el a túlterhelő, túlstresszelő oktatási rendszerünkkel, akkor a világ egy jobb hely lesz!

Már nem tudom miért, meg hogyan alakult, de szívem csücskei az induló, és éppen feltörekvő vállalkozások. Talán azért van ez így, mert én magam látens vállalkozó voltam körülbelül 15 évig: csak csodáltam azokat, akik bele mertek vágni kereskedésbe, bútorok gyártásába, kecskék tartásába, illetve bármibe, ami túlmutat a napi „melóba megyek, és alig várom, hogy végre hazaérjek, és hagyjon mindenki lógva” mókuskeréken, de én magam elképzelhetetlennek tartottam, hogy valaha a vállalkozás gyönyörűségében legyen részem, pedig ebben nőttem fel. Tudod: néha a fától nem látjuk az erdőt.

Az akkori körülményeim elképzelhetetlenné tették számomra, hogy valaha is kitörjek az alkalmazotti létből, de sosem adtam fel, és végül megvalósítottam, 2007-ben. Aztán pont jött a 2008-as világválság, aminek olyan tanulságai voltak, amit konjunktúrában soha nem lehet megtapasztalni, tehát még a kihívásoknak is hálás lehettem.

Hiszek a feszített célokban, a nagy tervekben, a világmegváltó gondolatokban. Ha te is ilyen vagy, jóban leszünk. 🙂

12 éves koromban, 6. osztályban ezt írtam az osztályfőnöki füzetembe:

„A mi őrsünk nagyon jó kis őrs, Szivárvány a neve. De nagyon sok embernek még mindig a játékon jár az esze. Szeretném, ha mindannyian egy célra összpontosítanának.”

Szerintem így születtem, hogy számomra fontos, hogy mindig, mindenhol legyen meg a céltudatosság, az az érzés, hogy tartunk valami felé.

Kedvenc témáim, amikkel mindennél előbb szeretek foglalkozni: írás, jobb agyféltekés módszerek,  siker, célok helyes kitűzése és megvalósítása, az anyagi gazdagodás (mert a pénz csak a szegényeknél tabu), időgazdálkodás, hatékonyság, eredményesség, önismeret, tudatosság, meditáció, kreativitás és persze szövegírás.

Az utánunk jövő generációk sikerének mintáját a mi sikereink – vagy sikertelenségeink – adják meg.
Ha azt gondoltad, hogy nem vagy felelős a jövő generáció sikeréért, tévedtél.

Minden pillanatban azon dolgozom, hogy siker mindenki életének része legyen. Valódi sikerek, valódi eredményekkel, könnyen használható eszközök – mint például az írás – által. Ez ez életfeladatom.

Ide írhatsz nekem: contact@ritartacademy.com

Itt is találkozhattál velem:

Vidi Rita a médiában

7 Hozzászólás

 1. Kedves Rita!

  Sehol sem találom a hogyan keressünk plusz pénzt című cikkedet, amiről a hogyan sporoljunk meg 20 ezret című cikkedben tettél említést.segítenél?

  Köszönöm
  Natasa

 2. Kedves Natasa!
  A „Hogyan keressünk plusz pénzt?” című tanulmány a fizetős anyagunk része: azok kapták meg, akik részt vettek a pénzügyi szemináriumunkon – több más anyaggal együtt. Ezek között az anyagok között volt a spórolós tanulmány, de azt ki tudtam ragadni, és önmagában is kerek egészként állja meg a helyét.

  Ahhoz, hogy plusz pénzt tudjunk keresni, szükség van pénzügyi intelligenciára is. Ezért azt az anyagot nem tudom odaadni csak úgy, önmagában, mert nem lenne értelme(s).

  Azt találtuk ki, hogy hamarosan mindenki számára elérhetővé tesszük egyben a komplett pénzügyi képzésünket, nagyon-nagyon-nagyon kedvezményes áron.
  Kis türelmet kérek, és hamarosan megkapja mindenki a infót, hogy hogyan juthat hozzá a komplett anyaghoz.

 3. Kedves Vidi Rita!

  Benyovszky Réka vagyok, a Tv2 egyik szerkesztője. szeretnék veled egy interjút csinálni, de nem találok hozzád elérhetőséget…
  Meg tudnád adni a telefonszámod?
  Köszönettel
  reka0506@yahoo.com
  20/3667112

 4. Kedves Réka!
  Köszönöm a megkeresést, írtam e-mailt!

 5. Rita !
  Nagyon jó témájú előadásaid vannak, de minden 60 napos tanfolyam után kell időt adni a hallgatóságnak, hogy feldolgozzák az új ismereteket., ezért
  én például egy fontos tanfolyami témát akár egy évig is hjajlandó vagyok feldolgozni, kiértékelni az eredményt,hogy mit ér nálam a gyakorlatban, a saját tapasztalataim által.

 6. Kedves Rita! Nagyon sok sikert és gazdag 2014-es évet kívánok!

 7. Visszajelzés:Írni bárki tud / jobb agyféltekés kreatív írás Vidi Ritával | feeling magazin

Hozzászólások lezárva