Linképítés – gyakran ismételt kérdések

A linképítés a keresőoptimalizálás egyik legfontosabb és leghatékonyabb eszköze, így aztán nem csoda, ha sokakat érdekelnek a linképítés kulisszatitkai. Sorra vesszük most ezeket, kérdezz-felelek formában, illetve lexikonszerűen.

Linképítés, mi az?

A linképítés egy olyan célirányos tevékenység, amikor azt tűzzük ki legfontosabb célunknak, hogy minél több, az oldalunkra mutató linket szerezzünk. Ennek számos formája és metódusa ismert, a legelterjedtebbek a linkkatalógusokba való linkbeajánlás volt, de ezt 2012-ben a Google elég durván elkezdte üldözni. Ma már a természetes linképítés a legtámogatottabb és legmesszebbre mutató, hosszú távon is biztonságos megoldás. (Lásd alább.)

Kreatív linképítés

A linképítésnek az a modern formája, ahol nemcsak darabra számítanak a linkek, hanem fontos, hogy a linkek olyan oldalakról mutassanak a mi oldalunkra, amik témában, célközönségben relevánsak, vagyis közvetlenül összekapcsolhatóak a mi oldalunkkal valamilyen módon. Ez egy szofisztikált megközelítése a linképítésnek, a régi „mindegy honnan, csak link legyen” gondolkodásmódhoz képest.

Linképítés Pingvin után

2012-ben a Google bevezette és többször egymás után lefuttatta a Pingvin algoritmusát, ami a pusztán linkek gyűjtésére készült linkkatalógusok erejének lenullázását szolgálta. Az ilyen linkkatalógusokból az oldalunkra mutató linkek egyszerűen megszűntek, így az addig a linképítésbe fektetett idő, pénz és egyéb erőforrások eltűntek a süllyesztőben, ahogy az általuk generált eredmények is. A Pingvin utáni linképítés lényege a természetességre való törekvés, és a minőségi látogatók elérésének óhajtása.

Linképítés 2016-ban

A Pingvin futtatása – és a rá való örökös várakozás, értsd: tőle való rettegés – alaposan átrendezte a linképítés világát. 2016-ban, amikor a tartalommarketing és a tartalomstratégai a legfontosabb jelszavak a vállalkozások és webmesterek számára, a linképítés is a releváns tartalomra épül.

Katalógus linképítés

Sajnos még sokak fejében él az a kép, hogy ingyen és egy egyszerű űrlap segítségével mindenféle linkkatalógusokba be lehet ajánlgatni az oldalakat, de ezt egyszerűen el kell felejteni. Ha létezik is még linkkatalógus, a következő Pingvinnél el fog tűnni a semmiben. A katalógus linképítés ma már nem előremutató, hanem egyenesen veszélyes.

Linképítés, hogyan?

A tartalom a király. Sőt: a tartalom hatalom. Ha kiváló tartalmakat hozunk létre – és bizony sokat, nem keveset! –, akkor a teljesen természetes linképítést alapozzuk meg, amire célirányos PR cikkek más oldalakon való közlésével ráerősíthetünk. Nem lehet megkerülni a tartalom folyamatos építését, mert statikus, sosem változó, unalmas oldalakra soha senkinek nem lesz kedve linkelni, tehát linkerőt és látogatókat irányítani. Mindamellett ez a hozzáállás a Google számára különösen kedves.

Linképítés lépései

  1. Tartalom létrehozása, folyamatos frissítése, mindig új tartalmak generálása (de nem ám szoftveresen! Jesszus, ebbe az utcába be ne menj!)
  2. Tartalom minél több emberhez való eljuttatása – közösségi média, hírlevél, trackback
  3. Tartalmunk megosztásra és a mások saját oldalukon való kommentálásra való felhasználásának engedélyezése.
  4. Fizetett PR cikkek releváns témájú oldalakon.
  5. Fizetett PR cikkek régi erős – de a pr cikkek miatt már sajnos hanyatló – oldalakon (lásd alább az összes Pingvinről szóló részt).
  6. Egyéb PR tevékenység eredményei link formában (pl. tévészereplés, újságban való szakértősködés, stb.)

Természetes linképítés

A természetes linképítés – avagy linképülés – fontos ismérve, hogy minden irányítottság hiányzik belőle, és a linkek ilyenek is, olyanok is, épülésük ritmusa inkább hektikus, mint egyenletes. A keresőoptimalizálásban fontos intelem, hogy a linkek szövegesek legyenek – anchor text -, ne csupaszon jelenjenek meg. Ugyanakkor egy kedves , de úgy egyébként IT-ban nem profi bloggertől, aki szeretne hivatkozni ránk, egyáltalán nem várható el, hogy korrekt kis anchor textek mögé tegye be a linkünket, már az is hatalmas előny, ha egyáltalán ki tudja tenni a linket, kattintható formában. Továbbá, az anchor text változatossága is nagy szórást mutat a természetes linkeknél, és nagyon gyakori, hogy az „ide kattintva”, illetve a „további infók itt” szövegek mögött van a linkünk, de a hihetetlenül fontos kulcsszavainkkal is sikerül összejönniük az anchor texteknek. A természetes linképítésnél vélhetően kisebb az aránya a linkek vesztésének.

PR cikk linképítés

A PR cikk linképítés a Pingvin után kapott szárnyra – de nem Pingvin-szárnyra, hehehe -, amikor ugye a katalógusokba való eszetlen ajánlgatás megszűnt létezni, ugyanakkor a természetes linképülés meg olyan lassú, mint a csiga (tessék, tele vagyunk állatokkal :)). Ismerős oldalakat meg lehet ugyan kérni, hogy „te figyi, adjál már nekem linket, én is adok neked”, de ennek egyrészt nincs sok értelme, másrészt meg nem biztos, hogy az ismerős oldal témája kapcsolódik a miénkhez.
Ezért jött létre a PR cikkes linképítés, ami azt jelenti, hogy előre megírt szövegek kihelyezését kérjük más oldalaktól. A hátulütője ennek az, hogy a piac elkezdett a „kizárólag csak erős oldalakról kérek linket” irányba elmenni, holott az erős oldalaknak az az ismérve, hogy egyre pusztulnak, mivel lehet, hogy valaha erősek voltak, de ma már csak és kizárólag PR cikkeket közölnek, ezért az erejük egyre fogy. Egyszer csak eljutnak oda, hogy nem előnyös, hanem egyenesen káros lesz ilyen oldalakra kikerülni.
Továbbá a piac igényei miatt újonnan is létrejöttek a kicsit bővített tartalommal megjelenő linkkatalógusok, amik néhány szavas leírás helyett 150-250 szót kérnek a link fölé a linképítésben jeleskedni akaró ügyféltől, és ezeket teszik fel a többi közé. Ez veszélyes ténykedés, mert a következő Pingvin ezeket fogja elkaszálni.
A jövő a bloggerek és a linképítők – és a tartalomgyártók – szoros összefogásában rejlik, ezért hoztuk létre a RitArt BlogZone projektet. Mindamellett van még tere az ún. erős oldalaknak is, meg a PR-linkkatalógusoknak is, csak vélhetően már csak a következő Pingvinig (lásd Katalógus linképítés).

Prémium linképítés

A prémium linképítés egy kicsit olyan, mint az autóvásárlás. Mindenki a 0 kilométeres fullextrás BMW-re ácsingózik, de pénze csak a fapados Suzukira van. Amikor linképítés a téma, mindenki az index.hu, meg a hvg.hu főoldaláról érkező bazierős linkekre vágyik, de ez csak álom, és akként is kell kezelni. Mivel a Google 2016. március 7-én végleg eltörölte a PageRank intézményét, már nem lehet olyan pofonegyszerűen és számszerűen kitalálni egy-egy oldal linkerejét, így azt sem lehet pillanatok alatt kitalálni, hogy vajon honnan lenne érdemes linkeket szerezni. A prémium linképítés eddig azt jelentette, hogy prémium oldalakról érkezett linkerő, de lassan át fog rendeződni ez a gondolkodásmód – merthogy ez igencsak korlátolt és idejétmúlt -, és helyette prémium linképítésen a releváns, természetesnek ható linkrendszert fogjuk érteni. Illetve már vannak, akik azt is értik, de mire ez a piac minden résztvevőjének fejébe beültetődik, addigra sokan fognak még sok-sok veszteséget elkönyvelni maguknak azért, mert hittek az „erős oldalakról érdemes csak linket szerezni” mesében.

Linképítés munka

A linképítés munka régen úgy nézett ki, hogy az embernek volt egy szép nagy listája azokról a linkkatalógusokról, ahova be akarta ajánlani az oldalát, meg volt egy listája a saját oldalának aloldalairól, fontos cikkjeinek linkjeiről, amikre linkelni szeretett volna eme linkkatalógusokból. És akkor nekiült az ember, és afféle favágó munka módjára, elkezdett beregisztrálni, majd beajánlani ezekbe a katalógusokba.

Linképítés

Linképítés

Na, ez megszűnt, linkkatalógusok tízezezrei tűntek el a semmiben a Pingvin algoritmus hatására, így ma már ez a fajta linképítős favágómunka csak úgy létezik, hogy vannak SEO cégek, akik linképítést is ígérnek, és a már említett, általuk nagy számban üzemeltetett látszat-oldalakra teszik ki az ügyfelek linkjeit, 800-900 leütéses ajánlószöveggel. A probléma ezekkel az, hogy ezeken az oldalakon semmilyen más tartalom nincs, tehát ezek megint csak linkkatalógusként működnek, témájukban mindenfélék, valódi látogatóik nincsenek, és egy vérmesebb Pingvin ezeket is ki fogja szórni a palettáról.

A linképítés munka átalakult, és folyamatosan alakulóban van, hiszen egyedi PR cikkekre fordult rá a SEO szakma, márpedig ezeket egyesével kihelyezni független oldalakra, igen nagy munka. Mi egyébként pont ezt csináljuk a RitArt BlogZone rendszerben.

Linképítés ingyen

Létezik ingyenes linképítés, ezt hívjuk természetes linképülésnek. Amikor olyan hasznos, lenyűgöző, feledhetetlen, vagy továbbgondolásra érdemes cikkeket publikálunk, hogy az internet közössége ellenállhatatlan vágyat érez arra, hogy ezeket a saját oldalán kommentálja, és mindezt a ránk mutató korrekt linkekkel is megtoldja. Ez az ingyenes linképítés, amikor a tartalom az oldaladon egyszerűen fantasztikus.

Minőségi linképítés

Mi a minőség? Az, amit a vevő megkíván (minőségbiztosítási könyvek szerint). Mit kíván meg a linképítés vevője? Sok-sok brutálerős linket az oldalára, és annak minden aloldalára.
Mit gondol erről egy felelős SEO szakember? Azt, hogy ez egy álom.
Tehát mi a minőségi linképítés? Az a linképítés, ami három hónap múlva is, jövő ilyenkor is, és 3 év múlva is hozza az eredményeket.

Linképítés oldalak

Felejtsd el, nincsenek ilyenek. (Lásd Google Irányelvek)

Sikeres linképítés

A linképítés sikerének vannak ám kritériumai. Nem elég csak rágondolni, hogy innen-onnan, vagy ilyen-olyan jellegű oldalról jó lenne olyan 300-400 link, további 300-400 oldalról pedig egyenként 50-60 link, hanem tenni is kell érte. A linképítés akkor sikeres, ha a link tartósan – értsd örökre – fennmarad, nem törlődik, nem kerül rá nofollow utasítás, és az az oldal is megmarad, amire kikerült.
Sajnos tény, hogy a linképítés nem egy folytonos növekedésben lévő valami, hanem inkább egy áramlás. Linkek jönnek, linkek mennek, de az a lényeg, hogy mindig több jöjjön, mint amennyi megy… (a levesbe).

Közösségi linképítés

SEO-ban, keresőoptimalizálásban kezdők óriási elánnal vetették rá magukat a közösségi platformokon való állandó linkmegosztásra – ezeket a posztokat persze kínosan ügyelve nyilvánosra állítva -, abban reménykedve, hogy a Google majd értékelni fogja az ilyen linkeket. Nos, a Google nem értékeli. Ezek a linkek vagy átirányításon esnek keresztül, amit nem tud értelmezni a keresőrobot, és/vagy nofollow attribútummal vannak ellátva, ami egyenesen azt az utasítást adja a keresőrobotnak, hogy „ne kövesd”. Ez utóbbi még nem lenne olyan baj, mert a Google ezeket is tudja detektálni, és figyelembe tudja venni, de nem teszi. A közösségi médiából érkezett linkeknek a Google számára nincs nagy jelentősége, ugyanakkor a FB számára van, bár ezek feltételezések: a FB nagyobb „kedvvel” engedi több ember hírfolyamába az olyan megosztásokat, amik olyan oldalakra mutató linkeket tartalmaznak, amikről a FB tudja, hogy oda egyébként is sokan járnak.
De ez egy teljesen más területe a látogatottság és elismertség növelésének, nincs köze a keresőoptimalizáláshoz.

Linképítés tanácsok

A legfontosabb linképítés tanácsok:

1.) Ha nincs minőségi, lenyűgöző, sőt fantasztikus, felhasználóbarát és Olvasócentrikus tartalom az oldaladon, akkor nem lesz linképítésed sem… Sem természetes, sem irányított.
2.) A lenyűgöző tartalom épüljön és bővüljön rendszeresen.
3.) Figyeld a konkurenseket! Nem minden piacon kell ugyanazt csinálni, ugyanolyan ütemben. Minden piac egyedi, és a te helyzeted a piacon is egyedi.
4.) Elemezd ki az oldalad linkstruktúráját, de a konkurensekét is!
5.) Fontos keresőszavaidra elért helyezéseidet fújd fejből. Ha javulni akarsz, ezekre érdemes először linket építeni.
6.) Ne erőlködj az úgynevezett prémium linkekkel, mert ezekkel nem jutsz messzire, és egy rakás pénzt kell értük kifizetni.
7.) Havi 15-20 új link, mind egyedi domainről (legjobb egyedi IP címről) az már a zseniális kategória!
8.) Egy domainről – egy IP címről – csak bizonyos időszakonként jöjjön új link, nem érdemes az elárasztásos technikát alkalmazni, mert a Google a domainek IP címét is figyeli, és linkerőnél figyelembe veszi.
9.) Ne ess túlzásba a sitewide linkekkel (ami a klasszikus linkcserélős időszakból maradt még a nyakunkon, amikor egymás linkjeit pakolásztuk ki az oldalsávba, láblécbe). Ha kell, akkor kell – felhasználók könnyen érjék el pl. a másik oldaladat is az oldalsávból -, de ne ez legyen az alap.
10.) Ne cserélgess linkeket, mert annak semmi értelme. Nem kell visszalinkelned azt, aki megtisztelt a linkjével. Te olyan tartalmat linkelj, ami kiterjeszti a te mondanivalódat.
11.) Ne csak várd, hanem add is a linkeket! Sokan nem tudják, de a kifelé  mutató linkek is hasznos a keresőoptimalizálásban.

Linképítés 2016

Lásd előző bekezdés, és még hozzá annyit, hogy a PR cikkekben továbbra is nagy potenciál van és lesz, és a legközelebb lefutó, majd vélhetően állandó futásúvá váló Pingvin után mindenki sokkal okosabb lesz. Addig is, ha lehet ne fizess túl sokat egy-egy úgynevezett prémium vagy minőségi linkért, mert ha valóban az lesz a Pingvin, amivel riogatnak, akkor nagy sokk lesz a vége…

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.