Üzleti terv minta

Egy vállalkozás elindításához elengedhetetlenül szükséges üzleti terv készítése.  A folyamatos működés során is időről-időre szükséges üzleti tervet készíteni nagyobb beruházás, pályázat, hitelfelvétel vagy egyéb változás (tulajdonosváltás, összeolvadás, szétválás, külföldi terjeszkedés, tőzsdei megjelenés, franchise rendszer kiépítése) esetén. A tervek célja a hosszabb távú folyamatok átlátása és az operatív irányításnak, a vezetésnek és ellenőrzésnek a segítése.

Az üzleti terv általában a következő részekből áll:
1. Vezetői összefoglaló
2. A vállalkozás általános bemutatása
3. Marketing terv
4. Működési terv
5. Vezetőség és szervezeti felépítés
6. Pénzügyi terv
7. Mellékletek

Üzleti terv minta

Üzleti terv minta

Fókuszáljunk a 6. pontra! A pénzügyi tervben szerepelnie kell a költségvetési tervnek (korábbi éveknél tervezett és tény adatok összehasonlítása), a cash-flow kimutatásnak, az eredmény-kimutatásnak, a mérlegnek, az induló költségek felsorolásának, a működő költségek felsorolásának, grafikonoknak a fedezeti pontról és megtérülési pontról, a pénzügyi mutatóknak.

Nézzük akkor, hogyan is néz ki egy nagyon leegyszerűsített üzleti terv minta pénzügyi része egy elképzelt egyéni vállalkozóra kivetítve!

Fehér Liliom bejelentett állásban dolgozik nyolc órában, mint pedagógiai asszisztens. Szereti a gyerekeket, de felnőttek társaságára vágyik, meg némi kiegészítő jövedelemre. Hobbija a selyemfestés, ebből szeretne havonta egy kétnapos alapozó és két tematikus egynapos tanfolyamot tartani. A gyerekek már elköltöztek otthonról, az ő szobájukban akarja kialakítani a kis műhelyet, hogy ne kelljen bérleti díjat fizetnie.

 Költségek/hó:

KATA (nyolcórás, bejelentett állás mellett) 25.000,-; Iparűzési adó, könyvelési díj és kamarai díj 10.000,-; Marketing ktsg 5.000,-; Anyagköltség 15.000,-; Összesen: 55.000,- + jutalék

*Szervező jutaléka 25%.

Tervezett bevételek/hó:

4 fő kétnapos képzésen 160.000,- forint.

2 *4 fő egynapos képzésen 160.000,- forint.

Szervezői jutalék így 80.000,- forint.

*Tanfolyami díj: egynapos képzések 20.000, kétnapos képzések 40.000

Eredmény:

A költségek a szervezői jutalékkal együtt 135.000 forintra rúgnak a fenti átlaglétszám alapján, a bevétel pedig 320.000 forint. Az oktatónak tisztán marad 185.000 forint. Ezért két hétvégjét kell egy hónapban feláldoznia, és előkészítő illetve rendrakó, utánkövető  marketinges munkát – a szervezővel megosztva, – (hírlevél, fb oldal, tanácsadás) végeznie a hétköznapokon. Ezt érdemes kiszámolni, hogy hány óra munka, és milyen órabér lesz a végeredmény.

Minimum 4 embernek kell eljönnie egynapos tanfolyamra vagy 2 embernek kétnapos tanfolyamra, , hogy a költségek fedezve legyenek (80.000 bevétel – (55.000kiadás+20.000 jutalék)=+5000), ha ennél többen jönnek már nyereséges a Liliom vállalkozása.

Mivel a KATA keretében a maximális havi bevétel 500.000 forint lehet, jól át kell gondolnia, hogy ha ez az üzlet beindul, akkor már a tanfolyamokkal elérheti, és meg is haladhatja a bevétele a félmillió forintot. Például, ha már 10 ember jön egynaposra és 8 ember jön kétnaposra az 200.00 + 320.000 = 520.000 forint!

Mivel egyéni foglalkozásokat is szívesen tartana, illetve online tanfolyam is szerepel a tervei között, újabb számításokat kell majd végeznie, hogy milyen gazdasági formában, modellben vigye tovább az üzletét siker esetén? Az adózás, a munkahely feladása, a cégalapítás, esetleges pályázás vagy hitelfelvétel esetére is ki kell dolgozni a számokat, hogy látható legyen, mikor lesz nyereséges a vállalkozás, merre érdemes elindulni, mit szabad bevállalni, mit lehet feladni, mit kell megtartani.

Látható példánkból, hogy egy ilyen egyszerű kis vállalkozás beindítása is gondos számolást igényel, és tudatos tervezéssel lehet csak kijelölni a határokat, hogy folyamatosan látható legyen, megéri-e és, ha igen, hogyan belefektetni a munkát és az energiát az üzletbe.

 

 

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.