Internetes munka?

Mióta a net létezik, azóta álmodnak milliók arról, hogy a munkájukat interneten végezhetik majd. Internetes munka, internetes pénzkeresés, pénzkeresés internettel – ezek már 20 éve toplistás keresőszavak, még a Google előtti időkből származnak. (Merthogy a G még csak most lesz nagykorú, 18 éves.)

Internetes munka

Internetes munka

Internetes munka igény ide vagy oda, valahogy nem látjuk magunk körül, hogy ismerőseink tucatjai tudnának internetes munkát vállalni. Sőt, ha valaki komolyan arra adja a fejét, hogy internetes munkát vállaljon, az nagyon gyorsan azzal szembesül, hogy NINCS ILYEN.

Nincs olyan valódi álláslehetőség, hogy „interneten végezhető munka, napi 8 órás bejelentett alkalmazotti viszonnyal”. Lehet kárhoztatni a magyar munka- és munkáltatói kultúrát, hogy ez bezzeg milyen jól elterjedt máshol, de most álljunk le a cégek ekézésével, és gondolkodjunk kicsit vállalkozó fejjel.

Tételezzük fel, hogy jól menő üzleted van, és mindenféle csipcsup, számítógépen végzett munkákra kellene még egy napi 4-8 órás munkaerő, akinek többek között a mindenféle internetes munkák lennének a feladatai:

– közösségi oldalak kezelése, posztolás, beszélgetés a kommentelőkkel,

– webshop termékek kezelése, feltöltés, készletkezelés,

– képek, videók szerkesztése,

– mindenféle szövegek megírása,

– szövegszerkesztés, táblázatkezelés,

– levelezés a kicsit problémásabb ügyfelekkel,

– adatok felkutatása, elemzése,

– kimutatások készítése,

– fel és letöltögetés, adatszinkronizálás, vírusvédelem, fájlok menedzselése, satöbbi.

Ki ne álmodna olyan munkáról, ami a gép előtti szórakozás, csak még fizetnek is érte?

És neked pont ilyen munkaerőre lenne szükséged – gondolod vállalkozóként. Ha 100ezer forint fizetést akarsz adni egy ennek a munkatársnak, akkor az neked alapból 200ezer forintba fog kerülni, plusz a bérszámfejtés, és egyéb apróságok, amik költségként rápakolódnak még a nettó-bruttó bérére.

És akkor ott állsz, egyik kezedben cirka 250ezer forint, amit havonta kell majd kifizetned ezért a munkáért, másik kezedben a számológép, és vadul számolgatod, hogy mégis ez mennyire fog megtérülni? Visszahozza az „árát”? A költségeket? Remek, mert akkor pont ugyanannyit ér, mintha semmit sem csinálnánk.

Fog az valami kézzelfogható pluszt hozni, ha egy külön ember napi 8 órában folyamatosan ezeket a tevékenységeket végzi?
Talán.
És akkor fog valami kézzelfogható pluszt hozni, ha OTTHON, a saját gépén végzi ezeket a munkákat?

Na, ilyenkor szokott görcsbe rándulni a vállalkozók és cégvezetők gyomra, torka, ökle, hajszálainak vége – kinek-kinek habitusa szerint -, mert minden tapasztalat munkáltató tudja, hogy az a munkaerő, aki nincs szem előtt, az előbb-utóbb el fogja sumákolni a munka oroszlánrészét. Nem azért, mert ez élete fő célja, hanem azért, mert ilyenek vagyunk mi, emberek.

Persze mindjárt másképp fest a dolog, ha a vállalkozó pontosan tudja, hogy 1200 darab fotó feliratozása, 83 videó megvágása, 150ezer leütésnyi szöveg megírása mennyi idő, és mennyi hasznot hoz majd.

De ez a vállalkozó sem azon morfondírozik elsősorban, hogy hogyan vegyen fel állandó munkára egy embert, hanem azon, hogy ezek a munkák hogyan legyenek gyorsan és hatékonyan és természetesen pontosan elvégezve.

De – bármennyire is fájdalmas tény ez az internetes munkára vágyónak -, az ilyen munkák elvégzéséhez nem kell alkalmazottat felvenni. Elég a projekteket kiszervezni. Ez nem az a mentalitás, hogy a főnök minden reggel azon agyal, hogy milyen melót adjon a munkásainak, hanem az a mentalitás, hogy a főnök tudja, milyen eredményeket akar két hónap múlva, meg jövő ilyenkor, és ehhez keres erőforrásokat.

A munkáltató nem internetes munkásokat keres, hanem megoldásokat az akut és krónikus problémáira.

Ismerek olyat, aki ismer olyat, akinek a szomszédja…

Biztosan ismered azt a mindent elsöprő érvet, hogy „de én ismerek olyat, aki ismer olyat, akinek a szomszédja látott már olyat, hogy valaki internetes munkát végzett”.

Valószínűleg én vagyok az a szomszéd… Mert én már láttam olyat. Gyakorlatilag mind nekem dolgoztak. Alvállalkozóként, vagy megbízási szerződéssel.

Igen, vannak olyan munkák, amikre tök jó lenne, ha ott lenne állandóan egy ember, és folyamatosan csinálná, reggeltől-estig, mert lenne ANNYI munka, ami kiterheli akár két ember teljes munkaidejét is. De ezt ma csak nagyon kevés cégvezető tudja, és ez a maroknyi ember is a saját rokonságából keres valakit ezekre a kényelmes feladatokra…

Szóval, ha SOHA nem lesz internetes munkád, ha soha nem találsz olyan valódi munkalehetőséget, amit interneten, otthonról, bejelentett alkalmazottként tudsz végezni, az nem a te hibád. Egyszerűen nincs ilyen. Ha mégis adódna valahol, azt gyorsan feltöltik valakinek a valakijével, ugyanis ezek nem azok a tevékenységek, amiknél ne lehetne gyorsan munkaerőt váltani.

Még egy érv ellene

És mondok még egy érvet, hogy miért nem vesznek fel cégek ilyen munkákra embert: azért, mert akkor kiszolgáltatnák a teljes internetes és online stratégiájukat egyetlen alkalmazottnak.

A kockázatok csökkentése érdekében diverzifikálni kell az online feladatokat, ami azt jelenti, hogy ha egy cégvezető kiszámolja, hogy egy ember munkáját ki tudná terhelni az a sok online feladat, akkor kapásból két különböző emberre kell ezeket bíznia, ha nem akarja, hogy valaki teljesen átlássa a stratégiát, hogy aztán fogja magát és pár hónap múlva konkurensként jelenjen meg, vagy jobb fizetésért elmenjen a konkurenciához dolgozni…

Ott, ahol külön osztály végzi ezeket a feladatokat, ott már több ember van ezekre a feladatokra, nem egyetlen, így csökken a kockázat a cég számára, ami ma, az egy pendrive elvesztése miatti csődbemenés világában egyáltalán nem elhanyagolható gondolatmenet.

Hogyan szokott felbukkanni az internetes munka iránti igény a szépreményű alkalmazottban?

Ma már mindenki a gép és az okostelefon előtt tölti élete szabad perceit. Hogy a rengeteg elpazaroltnak tűnő kockulási idő miatti bűntudatot enyhítsék, sokan arra gondolnak, hogy „ha már úgyis ennyit a gép előtt ülök/telefon fölött, milyen jó lenne, ha ezért fizetnének…”

Nem, senki nem azért akar internetes munkát, mert élete célja a táblázatok berhelése, meg a képek átméretezése. Hanem azért, mert „ha már úgyis… akkor miért ne…”

Hát ez aztán csodálatos motiváció. Ha sikerül egy ilyen indíttatásból tényleg munkát szerezni, akkor legkésőbb következő héten már a háta közepére sem kívánná az illető azt a pepecs, unalmas, dögletesen monoton kattingatást, amikkel ezek a munkák ténylegesen járnak, és pillanatok alatt ott tartana a dolog, hogy mindenki szenvedne: cég is, alkalmazott is.

Természetesen ahány ember, annyi tényleges motiváció, de a leggyakoribbak ezek:

– Kismama a gyerek alvásideje alatt tudna dolgozni. (Gondolja ő, de a gyerek meg egyébként általában úgy gondolja, hogy na, akkor onnantól kezdve nincs napközbeni alvás.)

– Kismamát nem veszik vissza dolgozni a gyed/gyes után, és ha nem muszáj, nem járna el otthonról, mert így el tudja hordani a kötelező oviba a csemetét.

– Egyéb élethelyzetek, amikor jó lenne inkább otthon maradni és ott dolgozni valamit, kockázatok nélkül (tehát valaki ezt fixen fizesse meg).

– Munkahely átmeneti vagy tartós elveszítése.

– Betegség, ami miatt nem lehet munkába járni, és megcsappannak a bevételek is ez miatt.

– Valaki más betegsége a családban.

És így tovább.
Ahány ház, annyi szokás, ahány internetes munkára vágyó, annyi kiindulási helyzet.

Most akkor tényleg nincs internetes munka?

Tényleg nincs, ha arra gondolsz, hogy alkalmazotti jogviszonyba kerülsz, otthon dolgozol a gépeden, és ezért fix fizetést kapsz, meg társadalombiztosítást, meg nyugdíjjárulékot is fizetnek utánad. Ha internetes munkát hirdetnek valahol, az jelenleg kérdőív töltögetésben merül ki, amivel évente egyszer valaki tabletet nyerhet, miközben a cég százezrek bizalmas adataihoz jut hozzá… (bankolási szokások, egészségügyi állapot, stb.) (Egy megjegyzés: programozók távmunkában vagy alvállalkozóként fixen tudnak egy-egy céggel dolgozni hosszú távon, és programozni megtanulni sosem késő!)

Projektmunkák viszont mindig is voltak, és lesznek is. Igen, lehet olyan, hogy egy cégnek hirtelen 4000 kép átszerkesztésére, vagy kiválogatásra van szüksége.

Igen, lehet olyan projektmunka, ami néhány napi tart, és nem ebből mész el nyaralni, de fizet.

Lehet szövegíró munkát is találni, főleg, ha keresel.

És lehet pénzt keresni a blogoddal is, pedig fogadjunk, hogy nem ez jut eszedbe elsőnek, mikor internetes munkára gondolsz.

Mindig voltak-vannak-lesznek projektmunkák, amikre lecsapva nem villoghat az senki szeme előtt, hogy majd a következő 20 évben ebből fizeti a lakáshitelét, de az a véleményem, hogy az igazán elhivatott és szorgalmas emberek ezekkel a projektfeladatokkal megtalálhatják a számításukat. Ők azok az emberek, akik már a munkahelyükön is strébereknek voltak tartva, mert többet dolgoztak bárki másnál. Azok, akik világ életükben naplopók voltak, internetes munkák és projektmunkák terén sem számíthatnak semmi jóra.

Egy azonban biztos még a legelhivatottabb és legtehetségesebb internetes munkás számára is: a gesztenyét mindenkinek magának kell kikaparnia.

A recept: csinálj-írj-vezess olvasott blogot, és jelentesd meg mások cikkeit pénzért. Légy nyitott azok megkereséseire, akik ilyesmiért szeretnének fizetni, és kérd meg az árát. Én magam legalább 50 olyan vállalkozást ismerek személyesen, akik alig várják, hogy ilyen lehetőséghez juttassák a saját cégüket, hogy mások önként jelentessenek meg róluk cikket, interjút, ajánlót. Hogy ez nehéz? Ja, ki mondta, hogy otthonról pénzt keresni könnyű lesz?

A világ nem azért dolgozik, hogy neked minden reggel 8 órakor ott legyen a frissen gőzölgő kávéd mellett a napi biztonságos feladatod. Azért NEKED kell megdolgoznod.

Internetes munka?

„Válassz olyan munkát, amit szeretsz csinálni, és soha életedben nem kell dolgoznod.” – Konfuciusz

Vidi Rita

RitArt Academy

2 Hozzászólás

  1. Én pl. egy multinál dolgozom otthonról, hivatalosan, bejelentve…van ilyen munka, ez már a harmadik cég, akinél így dolgoztam az elmúlt 10 évben. Internetes, valós munka, hivatalosan, bejelentett fizetésért, cafeteria is van 🙂

Hozzászólások lezárva