15 jövedelmező másodállás ötlet

Sokan félnek attól, hogy fejest ugorjanak a vállalkozásba, pedig már nagyon feszíti őket a váltás igénye. Talán te is gondoltál már arra, hogy jó lenne valami mellékes munka, amivel kibővítheted a családi költségvetést, vagy amiből összegyűjtheted a vállalkozásod indulásához szükséges tőkét.

Most olyan 15 másodállás ötletet sorolok fel, amikből akár „rendes”, teljes értékű vállalkozás is válhat!

Kezdd kicsiben, aztán válj naggyá és gazdaggá!

#1 – Számítógépes oktatás, felhasználói ismeretek fejlesztése

Számítógép oktatás

Számítógép oktatás

Óriási robbanás van mögöttünk a felhasználók számának növekedését tekintve. Magyarországon közel 7.5 millió ember folyamatosan online, 70%-uk egyértelműen számítógépen. Az okostelefonok is tudnak persze olyan bonyolultak lenni, mint egy számítógép, tehát ezt is beveheted a repertoárodba: számítógép felhasználói és okoseszköz felhasználói képzések. Online, vagy személyesen? Próbáld ki mindkettőt, készíts oktatóanyagokat, videókat, és add el ezeket, szervezz workshopokat, teszteld magad élesben!
Haladóknak: tanítsd PROGRAMOZNI az embereket! Nyugdíjasokat, pályaváltókat, háziasszonyokat, kismamákat. Senkinek sem árt, ha legalább felismer 1-2 programnyelvet, és a jövő is egyértelműen ezen készség elengedhetetlen használata felé mutat.

 

#2 – Egyedi ékszerek és lakásdíszek

Egyedi ékszerek és lakásdíszek

Egyedi ékszerek és lakásdíszek

A szépség és az otthon harmóniája sosem megy ki a divatból. Világ életedben imádtál gyöngyöt fűzni, vagy a fémet formálni? Mindig is szeretted a szépet magad körül? ADD EL! Értékesítési csatornáid lehetnek eleinte a FB csoportok – de csak néhány darabig! -, aztán ott van ugródeszkának a meska.hu, etsy.com, dawanda.com, és megturbózhatod a bevételeidet vásárokon, kézműves börzéken, kiállításokon. Légy egyedi, különleges, de az sem egy rossz ötlet, ha az épp aktuális trendeket akarod meglovagolni!

 

 

#3 – Kávét mindenkinek!

Espresso Expressz

Espresso Expressz

De nem ám akármilyen híg löttyöt, hanem igazi eszpresszót, kávékülönlegességekből. A csavar a dologban az, hogy nincs szükség üzlethelyiség bérlésére: vegyél vagy bérelj kávéfőzésre alkalmas kiskocsit – olyat, amivel pl, fagyit, hot-dog-ot árulnak az utcán, és járd a forgalmasabb helyeket, fesztiválokat, utcabálokat, és áruld a mennyei kávét, forrón, zamatosan, stílusosan. Névötletnek: Espresso Express – aki ki tudja mondani, a cukrot ingyen kapja bele 🙂

 

 

#4 – Házhoz jön a garázstakarítás – és a lomtalanítás

Garázstakarítás

Garázstakarítás

Minden nagyobb ház tulajdonosa tudja, hogy az tök szuper, hogy vannak tárolóhelyek a ház mellé, garázs, melléképület és/vagy pince formájában, de a háztulajok azt is tudják, hogy ezeket rendben tartani iszonyú nehéz, elvégre nincsenek szem előtt. Évente legalább egyszer illik ezeket kipakolni, rendbe tenni, rendszerezni a bennük talált dolgokat, és a felesleges kacatokat kihajigálni. Igen ám, de ez egy ember számára napokig tartó munka, és nem épp a világ legvidámabb tevékenysége a poros dobozok és megunt kisbútorok között matatni.
Erre szuper megoldás, ha te vállalod el garázsok, padlások, pincék le-fel-kitakarítását, és segédkezel a felesleges lomok elhordásában, vagy épp újrahasznosításában is. (lásd következő pont).

 

 

#5 – Régiségek felkutatása, retro, vintage cuccok becserkészése, eladása

Retro és vintage

Retro és vintage

Ezt össze lehet kötni az előző ponttal de nem szükséges. Elég végigjárni a rokonságot, és begyűjteni azokat a nem használt eszközöket, amik csak porosodnak valamelyik eldugott sarokban: edénykészletek, lámpák, bőröndök, dobozok, régi eszközök, kisbútorok. A lényeg, hogy valamiféle egyedi hangulatuk legyen. Ne arra törekedj, hogy milliós cuccokat találj, hanem inkább a volumenre, és a különlegességre, szépségre. Amit kell, újítsd fel, a többit csak tisztítsd meg. Aztán irány az online árverések, apróhirdetések, és vásárok, börzék járása a portékákkal.

 

 

#6 – Ezermester munkák

Ezermester munkák

Ezermester munkák

Ha csöpög egy csap, ahhoz nem kell gáz és vízvezeték szerelő mester, de nem mindenkinek vannak eszközei kéznél ahhoz, hogy megszüntesse ezt a mégoly’ egyszerű, de bosszantó problémát. És nem, rokonai sincsenek a közelben, akik segíthetnének. Viszont szívesen fizetnének, ha valaki MOST AZONNAL megoldaná a problémát. Javítás, bütykölés, hibaelhárítás. Specializálódhatsz egyedi problémákra is, de a maximumon is tarthatod a szolgáltatás-palettádat.
Hirdess szórólapon, hirdetőtáblán, helyi FB csoportokban, add meg mindenhol a telefonszámodat, és meglátod, gyorsan tele-leszel munkával és ügyfelekkel! Bónusz tipp: add bérbe a gépeidet, amikor nem használod.

 

 

#7 – Üvegfóliázás – ablakokra, hő ellen

Üvegfóliázás

Üvegfóliázás

Az egyre melegedő klíma miatt egyre több háztartásban és irodaházban jönnek rá, hogy valami nagyon el lett rontva az épület megtervezésénél. A házak külső szigetelése egy drága és hosszadalmas – zajos, és nem tiszta procedúra -, pedig a tűző nap miatt először vélhetőleg az ablakokon át ömlik be a meleg az épületbe, főleg, ha mondjuk egy üzleti negyedben pár évtizeddel ezelőtt egy csodálatos kilátást adott a rengeteg üvegfelület, ma meg mindenki a háta közepére kívánja. Ez ellen a mindenféle árnyékoló rendszerek egész jó – és megint csak drága – megoldást nyújtanak, de óriási hátrányuk, hogy ÁRNYÉKOLNAK. Nem akarunk egész életünkben sötétben lenni azért, hogy ne legyen melegünk, ugye?
Erre a problémára szuper megoldás – és a klímák kapacitásából is vissza lehet venni, tehát energiát spról -, ha hővédelemmel látják el UTÓLAGOSAN az üvegfelületeket. Hirdetni lehet bárhol, természetesen idénye tavasztól kezdődik, és őszig tart leginkább.

 

 

#8 – Személyi szakács – családi szakács

Személyi szakács

Személyi szakács

Örök kérdés: mit eszünk ma?
Egyébként is főzöl nap mint nap? Főzz többet, és add el az adagokat. Készülhetsz arra, hogy állandó ügyfeleid lesznek.
Specializálódhatsz a hétvégékre, vagy a vacsorákra, vagy arra, hogy gondoskodsz a csemeték tízóraijáról, uzsonnájáról, de ráállhatsz a gluténmentes – vagy bármimentes – ételekre is. Nincsenek határok a gasztronómiában, éhes emberek viszont vannak, használd ki!

 

 

#9 – Személyi edző – speciális problémákra és célcsoportokra

Személyi edző

Személyi edző

A közösségi oldalakon látjuk, hogy fittek, izmosak és aktívak csak a 20-30 éves gyönyörű nők és férfiak lehetnek. De az emberiség nagy része nem 20-30 éves, és pláne nem eleve gyönyörű. Sokan azért nem mennek edzeni, mert félnek attól, hogy kinevetik őket a náluk már jóval előrébb tartó edzőtársak, vagy, hogy nagyon kilógnak a közösségből, bénáznak, nem tudják használni a gépeket, és különben is, nem akarnak emberek közé menni.
Pakold fel a súlyokat, eszközöket, kütyüket, és menj házhoz az ügyfelekhez, akár úgy is, hogy a szomszédok vagy barátok összeállnak kis csoportokba, és nemcsak edzenek, hanem még jól is érzik magukat közben, és szociális életet is élnek.

 

 

#10 – Jóga és thai chi oktatás nem hétköznapi helyszíneken

Jóga és Thai Chi

Jóga és Thai Chi

Nem kell bérleti díjat fizetni, ha olyan helyekre szervezel jóga vagy thai chi órákat, amik már önmagukban is érdekesek. Kisváros főterére, patakpartra, erdőszélre, hegy lábához, a szomszéd kertjébe, akárhova. Lehet váltogatni a helyszíneket. A bámészkodóknak szórólap osztogatható, valami ilyen szöveggel: „Látom rajtad, hogy felkeltette az érdeklődésedet, hogy mit csinálunk. Holnap itt és itt, ekkor és ekkor várunk téged is. Nem kell előképzettség, csak gyere el, és próbáld ki, milyen az, amikor eggyé válsz a mindennel.”

 

 

#11 – Nyelvtanítás összekötve valami teljesen más tevékenységgel

Nyelvoktatás, nyelvtanítás

Nyelvoktatás, nyelvtanítás

Futócsoport nyelvtanulóknak (vagy városi sétacsoportok). Túracsoport nyelvtanulóknak, hegyekbe, vízpartra, vagy a parkba, sőt, állatkertbe! Vidéki kirándulás, nyelvtanulóknak. Bevásárlás nyelvtanulóknak. Rajztanfolyam nyelvtanulóknak. Stb. Végtelenül unalmas és fárasztó – sőt stresszes –  a nyelvtanulás, de ha összekötöd valami más tevékenységgel, akkor az olyan, mintha a tanulók valódi nyelvi környezetben lennének, és megtapasztalják a nyelv használatának élő variációit. Nincs írás, nincs magolás, nincs előre felvett szövegek hallgatása, van helyette élmény, és valódi eredmény.

 

 

#12 – Növény- és kiskertgondozás

Növény és kertgondozás

Növény és kertgondozás

Nálad is az történik, hogy akármit teszel, az egyik virágod kirohad, a másik meg kiszárad? Alig néhány növényfajta éli túl a heteket-hónapokat a lakásodban? Ez nem a te hibád. A nagyüzemi növény”gyártás” egyik kellemetlen mellékhatása az, hogy a virágosnál, meg a standokon még kicsattanó virágok és leveles növények még duzzadnak az élettől, és mire hazaviszed, már kókadoznak. Nem túlzás, hogy patika mérlegen kiszámított adalékokkal tartják fitten a növényeket, és te tehetsz bármit, az nem lesz megfelelő. Pláne, ha több féle növényed van. Aztán ott van a kiskert: állandó küzdelem az anyatermészet ellen, ami tavasszal még üdítően hat, nyár közepére viszont már a hátunk közepére se kívánjuk.
De ne legyünk szigorúak és szélsőségesek: lehet, hogy nálad minden tökéletes, minden zöldell, ér, terem… Csak épp három napra sem mehetsz el otthonról, pont ezek miatt.
Nagyon intenzív és erőteljes problémára ad választ az a vállalkozási ötlet, ami segít a növény és kiskert tulajdonosoknak karbantartani a dolgokat. Konzultációs lehetőséggel, rendszeres kiszállással, növénygondozással, garanciákkal. Így a kert és a növények valódi örömet adnak a gazdáiknak, és nem rabságot…
Ja, és lehetsz bio, madárbarát, környezetkímélő, specialistája az üvegházi termesztésnek, stb.

 

 

#13 – Nagyobb erőfeszítéseket igénylő kertrendező és ház körüli idénymunkák

Ház körüli szezonális munkák

Ház körüli szezonális munkák

Heti fűnyírás, fűkaszálás? Lombok karban tartása? Fa kivétel és telepítés? Metszés? Csatorna tisztítása a falevelektől? Kuka kitakarítása? Vihar utáni kárelhárítás? Hólapátolás? Meglazult kövek megigazítása? Komposztáló gondozása? Lehet, hogy a szándék megvan a tulajdonosban mindezeket rendszeresen és szorgalmasan kivitelezni, de sem eszköze, sem ideje, sem testi képessége nem biztos, hogy van, pláne nem ÁLLANDÓAN. Márpedig ha ezek a munkák nincsenek rendszeresen elvégezve, akkor pillanatok alatt elhanyagoltnak, lepukkantnak néz ki a porta. Hirdethetsz szórólapon, és kilincsre akasztható „Elnézést kérünk, a szomszédban épp füvet vágunk, ami zajjal járhat, de a kényelmetlenségekért cserében, ha Ön is ügyfelünkké válik, az első 3 megbízásból 10% kedvezményt adunk!”
Ez azért zseniális, mert igazából mindenki akarja azt, ami a szomszédjának van 😉

 

 

#14 – Egyedi ruhák – de csak semmi bonyolult!

Egyedi ruhák

Egyedi ruhák

Alap baseball sapkája – mostanában vagány kalapja -, fehér, vagy semleges színű pólója, koptatott farmernadrágja és tornacipóje mindenkinek van. Tedd egyedivé ezeket kézi festéssel, gyöngyökkel, flitterrel, swarowsky-val, rávarrt, rávasalt, bármilyen módon ráapplikálást segítő akármilyen módszerrel. Mind legyen tényleg egyedi és megismételhetetlen. Lefedheted a különböző stílusokat, lehet királylányos, punk, emo, rocker, sportos, stb. bármilyen. Lásd 2-es pont értékesítési csatornái. Bónusz ötlet: a ruhákhoz tervezhetsz és készíthetsz ékszert is!

 

 

#15 – Szövegírás

Szövegírás

Szövegírás

Szeretsz írni és ezzel szeretnél pénzt keresni? Az a zseniális, hogy a „másik oldalon” pedig cégek százezrei várják, hogy valaki szöveget írjon nekik. A szövegírás nem hobby és nem az önkifejezésed eszköze, hanem igazából szolgálat: a saját kreativitásoddal az ügyfelek – szöveget megrendelők – igényeit szolgálod ki, a te szellemi energiáiddal az ügyfelek sikerét mozdítod elő. Erre nem minden író képes. Mi a RitArtnál 2013 óta tartunk íróképzéseket, és 2016 óta írunk szövegeket más cégeknek, szervezeteknek, olykor magánszemélyeknek is. Ha szeretnél csatlakozni hozzánk, akkor vegyél részt egy íróképzésünkön, aztán várunk szeretettel a csapatba! RitArt jobb agyféltekés íróképzések>>

3 Hozzászólás

  1. Igen Rita ! Annyi minden van,s ha az egyik nem jön be,akkor gyerünk a másik lehetőségre lépni !!!!! Köszönöm,megosztom a tudásodat !
    Én már nyugdíjas vagyok ,de idősgondozok…! Így legalább nem egyedül,hanem családban élek,aztán váltás után haza !Mert mindenhol jó,de…… Áldás,írás,és semmi sírás ! Vass Márti

  2. Már várom, hogy csatlakozhassak a BlogZone-hoz! Csak rá kell gyúrnom a látogatószám növelésre.A PosztMester alapján elkezdtem a napi 3 Facebook posztolást. Most tapogatom, hogy mi hogy válik be. Ha blogbejegyzést nyomok ki, akkor rögtön jön pár feliratkozó! Köszi Rita

Hozzászólások lezárva