És akkor utoljára a Facebookról: azok a tanácsok, amit eddig csak az ügyfelek láthattak

Még 2017. áprilisában tettem közzé az alábbi szöveget a szövegírás-ügyfelek számára, és azóta minden ügyfelünk megkapta és elolvashatta ezt. 2017 áprilisa óta, mióta ez a szöveg aktív volt, gyakorlatilag 4-5 ügyfélnek kellett csak FB posztokat írni, mindenki más felismerte, hogy többé erre nincs szüksége, mert amit leírtam az sajnos rájuk is igaz.

Ez volt az eredeti szöveg: (Figyelem, 2017 elején létrejött tartalom, bármilyen ötletet is használsz belőle, számolj azzal, hogy még kevésbé lesz eredményes, mint ahogy akkoriban vonatkozott.)

(idézet on)

Először is, szeretném megköszönni már azt a gondolatodat is, hogy velünk íratnál Facebook posztokat. Örömmel állunk a feladat elébe, akár gondolatébresztő, akár értékesítő, akár márkaépítő, rajongó-hűség növelő posztokat szeretnél.

DE!
És van itt egy hatalmas, és fájdalmas DE.

2015-ben indítottam először tréninget a Facebookon való posztolás rejtelmeiről, és egészen pontosan 2015 februárja óta kutatom a FB algoritmusok kívánalmait, és rejtelmeit. Nem egyszerű, azt hozzáteszem. Az ez irányú témák oktatását már befejeztem, többek között azért is, mert az az intenzitás, amit az anyagaimban és tréningjeimben alapvetően javasoltam – napi legalább három, lehetőleg más-más mondanivalójú és célú poszt a rajongói oldalon, és ha becsúszik még egy negyedik is, az már hab a tortán –, nos, az már édeskevés az érvényesüléshez és az eredményekhez.

Ma már nem ritka, hogy napi 15-20 posztra van szükség, persze csak akkor, ha pénzkeresésre, márkaépítésre akarod használni a FB oldaladat, mert hobbioldalaknál nyilván nem kell ezt a dolgot túlpörögni.

Számoljunk egy kicsit: annak idején, mikor a napi három nagyon céltudatos posztolást javasoltam – gyakorlatilag reggel-délben-este időzítve egyet-egyet –, akkor is sokan kiakadtak, hiszen ez havonta 90 poszt! Ráadásul a FB annyira „mocsok”, hogy nem elég pár sor, mert leginkább 1000 leütés fölött szereti csak terjeszteni a posztokat.

Azt tudni kell, hogy a rajongószám az csak egy lehetőség. Az oldalak többsége a saját rajongóinak kizárólag csak 1-2%-át képes elérni, és nem azért, mert rosszul kommunikálnak, keveset és rosszkor, hanem azért, mert a Facebook egyik legfőbb mögöttes mechanizmusa az, hogy lekorlátozza az eléréseket. Korlátoz és akadályoz.

Az 1-2%-os elérést ma, Magyarországon a Facebookot atyaúristenként beállító marketing tanácsadók érik el, akik gyakorlatilag azzal keresik a bevételeik nagy részét, hogy a Facebookon nyomulnak.

El tudod képzelni, mennyire nehéz ezt az 1-2%-os elérésszámot túllépni?

Én nemcsak elképzelni tudom, hanem meg is tudom mutatni, hogy hogyan kell ezt csinálni. Nem könnyű, de nem is lehetetlen!

De térjünk vissza a számoláshoz.

Az eredeti, még 2015-ben beváló tanácsom értelmében 90 FB posztot mi 90*1800 forintért írtunk volna meg (162.000,-)

Ha a mai javaslat alapján, nem ritkán napi 15-20 posztot vesszük alapul, amiknek nem kell teljes egészében szöveges tartalomnak lenniük, de napi 5-6 posztnak nem ártana szövegből állnia, vagyis konkrét mondanivalóból és utasításból az olvasóik számára, akkor ezt a napi 5-6-ot szorozd fel harminccal, majd 1800 forinttal (posztonként).

Elég durva számok tudnak kijönni, és ez még csak a szöveges tartalom. Mi lesz a videókkal, gifekkel, képekkel, úgy egyébként a menedzseléssel? Napi 15-20 poszt – nem túlzok, ez tény – napi 8 órás munkát is fel tud emészteni, tehát egy alvállalkozó vagy alkalmazott teljes napi munkáját.

És megéri?
Nos, ezt minden FB oldal tulajdonosának magának kell tudnia.

Van olyan ügyfelünk, akinek megéri.

De nála sem úgy kezdtük – és nálad sem úgy szeretnénk -, hogy nekiálltunk a posztokat írni, hanem úgy kezdtük, hogy kielemeztük a FB oldalának átlagos elérési arányát.

Nem kértünk a statisztikáihoz hozzáférést, mert az bennünket nem érdekel. Egy kis algoritmusunk le tudja kutatni bármelyik FB oldal statisztikáit, összesítve a legfontosabb mutatókat, rávilágítva a problémás részekre.

Ez az elérésszám egy kulcsfontosságú terület, mert ez mutatja meg – ez egy százalékos arányszám, amiről fentebb is beszéltem –, hogy mindössze a rajongóid hány százalékához tudsz eljutni.

Azért írom így, hogy mindössze, mert egyetlen ügyfelünknek sem volt az elérése több, mint 2%.

10000 rajongóból 200 embert érsz el, akik ELŐTT ELSUHAN a tartalom. Nem ennyien fogják lájkolni, alaposan átolvasni, tanulmányozni az általad közölteket, hanem ennyien futnak rajta keresztül. Hárman majd lájkolják, négyen talán tényleg elolvassák.

Ez nem a te hibád, és nem is az emberek figyelmetlenségéből adódik, hanem abból, amit a FB művel az emberekkel – képes arra is, hogy olyan emberek elé tegye a tartalmat, akiket biztosan nem érdekel… Ha az email marketing ilyen hatékonyságú lenne, már egy évtizeddel ezelőtt kihalt volna! (Az email marketing sokkal hatékonyabb, ott egy levél hatására akár az olvasók 10%-a is VÁSÁROLHAT. Nem olvas, nem nézelődik, hanem vásárol.)

Szóval, jöhetünk mi a világ legjobb posztjainak megírásával, ha a 0.45%-os az elérésed. Ez esetben az fog történni, hogy mi megírjuk, te kifizeted, felteszed, és 0 eredménye lesz. Kidobott pénz az ablakon.

De akkor mi a megoldás?

A helyzet nem reménytelen, de nem is a jól megírt posztokon múlik.

Alapvetően az a feladat, ha nem teszel le a FB marketingcsatornaként történő alkalmazásáról, hogy verd át a Facebook korlátozó algoritmusát, és kezdj el AZONNAL – még mielőtt leegyeztetnénk, hogy milyen céllal szeretnéd a szöveges posztokat – olyan tartalmakat szolgáltatni a rajongóidnak naponta legalább 3-4 alkalommal, amik nem értékesítésorientáltak, nem akarnak semmiféle reakcióra rábírni az esetleges lájkoláson kívül, és SZÓRAKOZTATNAK.

Ma, 2017 tavaszán ezek a tartalmak kizárólag a VIDEÓK.

Azt tudni kell a Facebookról, hogy a Youtube babérjaira akar törni, és elsődleges videószolgáltatóvá akar válni a felhasználók számára.

Ezért 2017 eleje óta kiemelten imádja, ha bárki videót oszt meg. A csalafintaság – és neked könnyebbség – ebben az, hogy nem kell egyedi tartalmat készítened és azt feltöltened, hanem elég, ha csak megosztasz egy olyan videót, amin látod, hogy már eleve imádják az emberek. Nálad is imádni fogják.

Ezt a MEGOSZTÁS GOMB használatával, illetve a videó url-jének kimásolásával tudod kivitezelni.

Ez utóbbi praktikusabb, ha nem akarod, hogy tudja az illető, akitől megosztod.

Mutatok egy példát a saját oldalamon történt videómegosztásra:

https://www.facebook.com/vidi.rita/posts/1358855910841029

Van ennek a videónak köze a vállalkozáshoz? Nincs. Van köze a szövegíráshoz? Nincs.
Ugyanakkor ez után a videó után minden megosztásom elérése megugrott.

Én magam utálom a Facebookot, már 2010-ben arról cikkeztem, hogy ez egy veszélyes üzem, és azóta sem gondolom másképp.

De van olyan ügyfelünk, aki – igaz, minden utasításomat szó szerint betartotta, és küzdött ám, mint malac a jégen, hogy minden órára jusson poszt, megosztás, kép, gif, és közben értékesítés is – a januári 1.5%-os eléréséről március elejére 30%-os elérést produkált!

Ez példátlan eredmény! (Egy webshopról van szó.)

Ha kiszámolod, hogy a napi 5-6 szöveges poszt, amivel teszem azt értékesíteni akarsz, havi szinten 324.000,- forintba kerül – ha nem mi írjuk meg, akkor is, mert a tartalomelőállítás akkor sem ingyenes, ha te magad csinálod –, akkor könnyedén gondolhatod azt, hogy „á, hagyom a fenébe ezt a posztolósdit, inkább lesz heti 1 poszt, és egy hétre kiemelem”.

Ez jó gondolat LENNE, ha a hirdetéseid költségeit a Facebook nem az elérési arányaid alapján számolná…

De minél jobb az oldalad alapelérése, annál jobbak a hirdetési kondíciók is. Olcsóbb és hatékonyabb a hirdetés akkor, ha nem a béka feneke alól pislog ki az oldal elérése.

Egy FB oldal elérése 7% fölött már fantasztikus eredményeket produkál, de egyébként a tanácsaimat alkalmazók már az első napoktól sikerekről számolnak be:

  • Több megrendelés a Facebookon keresztül. Ez ugye annak fényében érdekes különösképp, hogy alapvetően szórakoztatni kezdünk, nem eladni…
  • Több elkötelezett ügyfél. Egy ügyfelünk nemrég zombihadseregnek titulálta a Facebookról érkező látogatókat, és van némi igazság a szavaiban, bár azért a tartalomstratégia alapvetései között ott van, hogy az is zseniális eredmény, hogy ha hatalmas, egyelőre hideg tömegeket tudsz megmozgatni, mert utána könnyebb felkelteni az érdeklődésüket, mintha oda se szagolnának feléd. Ezzel a kommunikációs metódussal – azt szolgáltatni, amit a FB nagy arányban az emberek elé tesz, és ezek most jelenleg a videók – remélhetőleg nem zombihadsereget mozgat az egyszeri vállalkozó, hanem érdeklődő, problémát majd felismerő embereket, akik vásárolni is fognak.
  • A Facebook oldal elkezd információs közegként működni, mert az emberek azt látják, hogy annyira gyorsan jönnek az új posztok, hogy érdemes oda akár óránként is visszanézni. Ha heti egy poszt van, akkor elfelejtenek. Ha napi három, akkor nem fognak rólad tudni. Ha napi 15, akkor tényező lehetsz a fejükben.

Mindezeket azért írtam le így külön, mert év eleje óta az összes Facebook posztos megkeresést azzal kezdem, hogy megnézem az ügyfél eléréseit a kis robotunkkal. Ha rosszak a számok, lebeszélem, illetve próbálom rábeszélni az aktivitás belendítésére, más egyéb tartalmakkal is – ismétlem, most a videók a menők, ezeket tolja mindenki arcába a Facebook, mert ezekkel akar piacot kihasítani a Youtube birodalmából.

Akit nem tudok rábeszélni, annak nem szívesen írunk FB szöveget, mert csalódott lesz!
Mi a szívünket is beletesszük a FB szövegeidbe, de ha a FB kegyetlensége miatt ezek nem fognak teljesíteni, akkor kire leszel mérges? Megmondom: ránk. Meg  magadra, hogy erre pénzt áldoztál.

Szóval, kérlek, vedd figyelembe ezen információkat, mert nekem-nekünk az a fontos, hogy neked jól menjen az üzlet! Mi is azért akarunk veled dolgozni, hogy tovább épüljön a vállalkozásod, de ehhez kevés a Facebookon a jó szöveg. Kell a megfelelő alap is, amire a jó szöveget építjük.

Nagyon nagy szeretettel fogjuk neked írni a szövegeket, és mindent megteszünk, hogy te is szeretettel gondolj ránk majd az együttműködés közben és utána is. Ehhez viszont jó elérések kellenek már a jó szövegek ELŐTT.

„Oké, most már nem is akarok FB posztokat, elment a kedvem az egésztől. Mit érdemes csinálni helyette?”

Látom az ügyfeleimnél, akik belevágnak ebbe a stratégiába, amit fentebb felvázoltam, hogy tényleg szárnyalnak az eredményeik, az elérések elkezdenek felfelé kúszni, ettől vérszemet kapnak, és tovább fejlesztik és publikálják a tartalmakat. Van, akit az is motivál, hogy az addig minden posztját lemásoló konkurencia teljesen elveszítette a fonalat – végre! –, és leállt a másolásról, van, akit meg az, hogy nem kell többé hirdetnie, és biztonsággal jönnek naponta a kitűzött rendelésszámok, még hétvégén is.

De van, akiknek örökre elmegy a kedvük, mert ők maguk sosem szerették a Facebookot, meg nem nőknek forgalmaznak mindenféle apróságokat, hanem mondjuk vállalatirányítási rendszerekben utaznak.

Nekem meggyőződésem – erről írtam a Tartalomstratégia 5 perc alatt című könyvemben is –, hogy elsődleges tartalomstratégiai alapnak a blogbejegyzésnek, és a hírlevélben kiküldött tartalomnak kell lennie.

A kettő megegyezhet. Sőt, ha van blogbejegyzés, amit kiküldesz hírlevélben is, akkor nyilván még Facebookra is ki lehet tenni a bejegyzés linkjét, mert még 0.45%-os eléréssel is elérsz pár embert, extrém erőforrás ráfordítás nélkül is, és mégsem árválkodik ott a FB oldal, több évvel ezelőtti bejegyzésekkel.

Ha Facebook posztok HELYETT teszem azt, havi 100.000,- forintot bármelyik vállalkozás arra költ, hogy a saját oldalát építse, és kihagyja a „zombihadsereget” a képből (közösségi médiából, tehát Facebookról érkező látogatók), az organikus – keresőből érkező – látogatókra és a hírlevél elkötelezett olvasóira alapozva a vállalkozás stratégiáját, akkor megmondom én neked hova juthat: könnyen piacvezető lehet.

Van piacvezető ügyfelünk, havi 70-80ezer forintot fordítanak tartalomfejlesztésre. Nem egy borzalmas összeg a többszáz milliós éves bevételért. Persze neked lehet más a véleményed :).

Nem akartam a kedved elvenni, de szeretem, ha az ügyfeleink tisztán látnak.

A Facebook hamarosan megszűnik kellemes tartalomstratégiai csatornának lenni, mert óriási erőforrásokat kell megmozgatni a sikerért.

Néhány híres magyar FB oldal elérése (a lista készült 2017. április 18-án)

https://www.facebook.com/mannaszappan/ – 0.13%

https://www.facebook.com/tibiatya/ – 24.87%

https://www.facebook.com/update1/ – 1.92%

https://www.facebook.com/NoSalty/ – 9.87%

https://www.facebook.com/adriennlevaiofficialpage/ – 0.25% (a legnagyobb magyar FB rajongótábor)

https://www.facebook.com/extremesilver.ekszer/ – 18.96% (update: ezt az oldalt lelőtte a Facebook, érdekes…)

https://www.facebook.com/turorudi/ – 1.29%

Szeretnéd tudni, hogy mennyi a tiéd? Ha megírod nekem emailben a FB oldalad linkjét, akkor szívesen megnézem, hogy mennyi az elérésed.

De mást úgysem fogunk javasolni, mint amit itt fenn leírtunk. 🙂 Szórakoztass – videókkal is -, és közben adj el. Ennyi a jelenlegi titok 🙂

Még beszélünk!
Üdvözlettel,

Vidi Rita

Olvasnivaló tartalomstratégiáról – mi is ez alapján dolgozunk 🙂

(idézet off)

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.