Mi még a baj a Facebookkal?

Kiegészíteném még a „Kivonulás a Facebookról – 2 rész” című cikkemet egy gondolattal, hogy azokon túl, amiket abban, meg a korábbi facebookos cikkeimben leírtam (videóban elmondtam), még mi még a gond a FB-on történő kommunikációval.

Az a nagyon nagy baj a FB-on történő kommunikációval, hogy kizárólag a pillanatnak szól.

  1. Nem lehet visszakeresni múlt heti infókat, vagy ha mégis, akkor az órákba telik. Láttál valami érdekeset, jópofát, de aztán eltűnt a süllyesztőben, és ha van is fogalmad, hogy hol keresd, órákon át görgetsz, mire meglesz, sőt, ötször át is görgetsz rajta, mert a figyelmed azon a felületen alkalmatlan arra, hogy konkrét infót keressen. A saját FB oldaladon sem tudsz normálisan keresni, csak legörgetéssel, és ilyenkor érdekes módon az egész valami pokoli módon lelassul.
  2. Egy fantasztikus tartalom is csak 1-2-3 napig pörög, aztán az algoritmusoknak köszönhetően ellaposodik. Később újra előkerülhet a megosztások által – ilyenkor az algoritmus újra beleszeret –, de ezt irányítani képtelenség. Rengeteg tartalom pörög ma is a FB-on, ami már évekkel ezelőtt is idejétmúlt volt, vagy az alkotója legszívesebben már rég letagadná.
  3. Iszonyatos a dömping – ez már alapból erodálja egy-egy kommunikáció potenciális erejét. 7.5 millió magyar felhasználóval versenyzel a figyelemért, és ha minden tartalom azonosan fantasztikus, akkor is csak szemvillanásnyi idő juthat egyre-egyre.
  4. Az emberek a pillanat örömét keresik a FB-on. Alapvetően nem ez a legfőbb igényük, de tényszerűen ez valósul meg, mivel minden ezt szolgálja ezen a felületen: ha valamire rácuppansz, az mozgasson nagy érzelmeket, de egyébként meg pont elég, ha csak valamilyen emojit biggyesztesz oda, és már lehet is továbbgördíteni.
  5. A hirdetések ereje pont ezek miatt drasztikusan erodálódik. Egyre többet kell költeni, és egyre inkább szakembereket kell megbízni a FB hirdetések menedzselésével, mert az a jó világ, ami 5-6 éve volt a FB hirdetéseknél, az már régóta nincs. A több pénzzel és nagyobb erőforrás mozgósítással ugyanakkor nem érsz el jobb vevőket. És sajnos többet sem.

Összefoglalva: ha a pillanatot akarod uralni, és vele a FB-ozók figyelmét, akkor az azt jelenti, hogy minden pillanatot ott kell töltened neked, vagy egy emberednek, vagy egy FB hirdetéskezelő szakembernek, meg akár még nekünk is, akik a szövegeidet írjuk – ja, nekünk már nem, mert mi nem fogunk többé FB posztokat írni.

Vidi Rita

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.