Az adománygyűjtés művészi szintje – tanulj Magyarország legsikeresebb médiáitól kéregetni!

2018-ban, a hazai médiapiac sokkoló átrendeződései miatt (értsd: a Fidesz megvett és bedarált minden, számára hozzáférhető médiumot, és aztán ezeket beterelte egy KESMA nevű közalapítványba) a legtöbb, magát ellenzékinek valló média elkezdett a saját olvasóiktól pénzt kérni, támogatás gyanánt. Fontos előre leszögeznünk, hogy prosperáló, sikeres vállalkozásokról beszélünk, akik a reklámokból és egyéb tevékenységeikből – például nyomtatott lapkiadás a HVG esetében –befolyt bevételeik mellé kértek még adományt az olvasóktól. A mondás az volt, hogy azért, hogy a független sajtó fenn tudjon maradni Magyarországon.

Az év folyamán csak néhány részinfó látott napvilágot arról, hogy mennyire voltak adakozó kedvűek az olvasók, és persze azt sem lehetett számszerűen tudni, hogy melyik médiánál valójában mennyire van szükség az olvasói támogatásokra.

Lekérdeztem néhányat a legismertebb, kéregetésben élenjáró médium 2018-as pénzügyi eredményei közül: (a személyneveket kitakartam)

A nagy kéregetők

444.hu

A 444.hu 2018-as beszámolója, katt a képre, megnyílik nagyobb formátumban

hvg.hu

A HVG 2018-as beszámolója, katt a képre, megnyílik nagyobb formátumban

index.hu

(két cég van itt, egyik az Index, maga a szerkesztőség, másik az Indamedia Sales, ahova az értékesítésből folyik a bevételek jó része)

Az Index 2018-as beszámolója, katt a képre, megnyílik nagyobb formátumban

Az Indamedia

Az Indamedia 2018-as beszámolója, katt a képre, megnyílik nagyobb formátumban

Mint látszik, a fenti médiumok a milliárdos nagyságrendben számolható nettó árbevételekkel rendelkeznek.

Így alakultak a nettó árbevételeik 2018-ban, hogy ne kelljen a táblázatokban keresgélni.

444.hu: 510 365 000,- forint (egyéb bevételek: 91 135 000,-)

Index.hu: 1 303 864 000,- forint

Indamedia Sales: 3 909 082 000,- forint (összesen a kettő 5 212 946 000,- forint)

hvg.hu: 3 714 775 000,– forint

A 444.hu külön esete

A 444.hu-nak keletkezett némi vesztesége, de ez nem kötelezően árbevétel függő, a nyereségre-veszteségre rengeteg minden hathat, és idén nyáron úgy tűnt, hogy fel is vannak készülve új ötletekkel.

Idén nyár elején a 444.hu-n érdekes cikkek kezdtek el megjelenni, pont a beszámolók leadási határideje után. Arról szóltak ezek az új cikkek, hogy ha elég megrendelő gyűlik össze, akkor kiadnak egy új könyvet, 444 jó hely Magyarországon címmel.

444 jó hely Magyarországon

A közvélekedés szerint ez a bevételszerzésben az előremenekülés tipikus esete, és a kéregetéssel szemben ez egy üdvözlendő előrelépésnek tűnt. Azokban a hetekben, amikor a könyv kampánya futott az oldalon – amely cikkekhez nem lehetett egyébként hozzászólni –, szünetelt az adománykérés is.

Az volt az ígéret, hogy ha 2000 vevő összegyűlik az egyébként 4440 forintos könyvre, akkor kiadják. Tehát már eleve nyomás volt a közönségen, hogy rendeljenek. De hát ki ne akarna 444 jó helyet felfedezni Magyarországon?

Gyors siker

Így fog kinézni, olvass bele

Meg is mutatták, hogyan fog kinézni egy-egy hely taglalása a könyvben: minden jó hely kap a tervek szerint egy közepesen hosszú, 8-10 soros bekezdést a könyvben.

Aztán jött a meghökkentő fordulat: az olvasóktól kérték be a tippeket, hogy mik legyenek a könyvben. Tehát nemcsak előfinanszíroztatják az olvasókkal a kötetet – ami jogos, legyen így –, hanem még azt is tételesen az olvasóktól gyűjtötték be, hogy  mi minden legyen a könyvben.

Az olvasók mondják meg, mi a jó hely?

Az egész országot végigszkennelték ötletekért így hétről-hétre egyre nagyobb szeleteket bekebelezve, az agyelszívás klasszikus esetét bemutatva. De – gondolták sokan – ha megszűnik a tarhálás végül, akkor miért is ne? Hadd legyen már bevételük a reklámokon kívül is.

Dél-Dunántúlról is kellenek infók

Volt még a végén egy olyan opció is, hogy ha 50ezer forintot fizetsz (erről nem találtam meg visszamenőleg a posztot, emlékezetből írom az összeget), kiemelt támogatóként a könyvért, akkor meghívnak vacsorára, ahol együtt kajálhatsz a szerkesztőségi tagokkal. A hülyének is megéri, nem?

Aztán jött a fekete leves: amint lekerült a könyv egyébként zseniálisan kitalált és végigvitt promója, megjelent az összes cikk alatt az alábbi, újfent  a kéregetést célzó vizuál:

Mindenki fizessen, az lenne a jó

Mindeközben az index.hu-n

Közben az index.hu-n, 2019. 06.24-én megjelent egy szolgálati közlemény, amiben kinyilvánították, hogy eddig 200 millió forintot gyűjtöttek össze az olvasóktól.

Hogy ez a 200 millió sok vagy kevés? Az index összesen több, mint 5,2 milliárdos árbevételéhez képest nem sok, de a piac többi szereplője szempontjából bizony nagy vákuummal bír az, hogy ha ez az összeg a legnagyobbnál csapódott le.

A HVG specialitása

A HVG ugyebár egy olyan versenyző a placcon, amelynek évtizedek óta van nyomtatott sajtója, könyvkiadásban is érdekeltek – nem úgy, mint a 444.hu, hanem a hagyományos értelemben –, és konferenciákat is szerveznek. Több lábon állnak – ahogy szokták mondani. Az online felületük persze hirdetéseket is megjelenít, ezért náluk duplán érhetetlennek tűnhet, hogy mi szükségük van olvasói támogatásra, ráadásul kissé faramuci módon:

  1. Legyél pártoló tag, amivel számos előnyt élvezhetsz. Így néz ki náluk ez>>
  2. Vagy csak úgy támogasd pénzzel a HVG-t. Figyelem, nem a hvg.hu-t, az online divíziót, hanem az egész hóbelevancot. Így>>
  3. Vagy, ha ezek közül egyik sem tetszik, akkor fizess elő a HVG-re…

Így néz ki náluk a kérés:

Így néz ki a HVG támogatás-kérése. Elől az adomány, hátul a lap előfizetés

„Miért fáj neked, ha valaki pénzt tarhál?” – kérdezhetnéd

Azért „fáj” ez nekem, és a fentiek, mert ezek a piacvezető sajtóorgánumok Magyarországon, ráadásul monopóliummal is bírnak, bármennyire is erőlködik ellenük a jelenlegi kormány. Üdítő kivétel közülük a 24.hu és az anyacége, amely szintén nagy, szintén független, és nem kérnek adományt sem.

Ha a piacvezető pénzt kéreget a szolgáltatás nyújtásán felül még a saját felhasználóitól, olvasóitól, akkor garantáltan elvágja a kisebb, éppen indulni akaró, teszem azt, tényleg független piaci szereplőket az érvényesülés lehetőségétől.

Ez borzalmasan torzítja a piacot, nem is értem, hogy a Gazdasági Versenyhivatal miért nem avatkozott még közbe. Ja, de, mert a közösségi finanszírozás elnevezés még számukra is egy éppen tanulni való dolog.

Képzeljük el ezt, amit a HVG csinál, egy webshop, vagy egy szolgáltató cég esetében!

A webshopok is gazdasági tevékenységet folytatnak, a szolgáltató cégek is, és a HVG Zrt. is, ezt tartsuk mindig szem előtt!

Szóval van egy webshop, ahol például papírdobozokat lehet vásárolni, a következő szöveggel fogadja az oda látogatókat.

Kedves Látogatónk! Ha szeretnéd, hogy a webshopunk fennmaradjon, akkor támogass bennünket a következő módon:

  1. Legyél pártoló tag! Cserében bepillantást engedünk a webshopunk raktárába, beszélgethetsz a logisztikai munkatársunkkal, és bármilyen rendezvényt is szervezünk, kedvezményes, vagy épp ingyen jegyet kapsz hozzá. VAGY:
  2. Támogass bennünket pénzzel, mert nagy szükségünk van rá. Alapból az 5000 forintot pipáltuk be, és ezért semmit nem ígérünk neked, csak azt, hogy nagy valószínűséggel jövő héten is itt leszünk. VAGY:
  3. Ja, bocs, tudsz nálunk vásárolni is, ha esetleg sem pártoló, sem támogató nem akarsz lenni – pedig nekünk ez jobb lenne ám! –, akkor katt ide, és vásárolj be magadnak papírdobozokból, ahogy eleve akartál.

Hát nem ez lenne a világ szégyene, és nem ez a webshop tündökölne az összes hírportál összes vezércikkében, világ csúfjára?

De.

Ezzel szemben, mivel épp a hírportálok színe-java csinálja ezt, el van nézve… Nem ettől harsog a média, mert ez a médiában nemhogy nem utálatos, hanem úgy tűnik, hogy eleve követendő dolognak számít.

Kormányoldalon persze próbálkoznak ennek a dolognak a visszásságaira rámutatni, csak az ő részükről meg minden ezzel kapcsolatos megszólalás a „savanyú a szőlő” effektust juttatja eszünkbe, meg különben is, liberálisok és demokraták fikarcnyit sem foglalkoznak azzal, amit például a Pesti Srácok mondanak. Pedig meg lehet őket is hallgatni.

Éppen erről a témáról vitatkozott Dévényi István (magyarhang.org) és Huth Gergely (pestisracok.hu)

 

Mi lenne az üdvös?

Nyilván nem az én szavam a döntő, de véleményem szerint az üdvözítő lenne, ha milliárdos cégek nem bújhatnánk a közösségi finanszírozás jelszava és az adományok mögé. Üdvös lenne, ha az induló médiákat támogatná a közösség, vagy a pár éveseket egy bizonyos bevételhatárig, nem pedig a már kommunizmusban is létezőket, meg az internet hajnalán létrejövő monopol cégeket, de pláne nem a milliárdos, vagy akár többszáz milliós vállalkozásokat.

Mindenki oda teszi a pénzét, ahova csak akarja, arra adakozik, amire akar. De amíg a papírbolt nem tud adományokat kérni, mert a könyvelője azt sem tudná, hogyan könyvelje be a mikrotámogatásokat, meg a Gyros-os sem tarthatja előbb a markát, és csak utána mutatná a portékáját, addig ezek a hatalmas, közvéleményt leginkább befolyásoló cégek miért tehetik meg, hogy kérnek, kérnek, kérnek?

És miért tehetik meg azok, akiknek a legelőnyösebb az indulási helyzetük, és a leghatalmasabbak az erőforrásaik a kéregetős-piacon?

Hol van itt az egyenlő verseny akár a gazdasági szférában, akár az adománygyűjtés, akár a közösségi finanszírozás terén?

Tudom, jó lenne, ha már végre bilibe lógna a kezem és felébrednék, és elfogadnám, hogy ilyen a világ. De sosem voltam az, aki csak úgy elfogadja az igazságtalanságokat és az ennyire durván egyenlőtlen esélyeket.

Úgyhogy én szóltam.

Ezek után tégy belátásod szerint, de szerintem támogasd azokat, akik valóban rászorulnak!

Vidi Rita

 

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.