33 modern és ütős tipp időzavarral küszködő vállalkozóknak

Csak tömören és velősen, időgazdálkodási tippek:

 1. Némítsd le a telefonod!
 2. Vagy kapcsold ki!
 3. Vagy dugd el úgy valahova, hogy meg se találd.
 4. Úgy egyébként törölj le róla minden játékalkalmazást! Most.
 5. Minden egyéb alkalmazásnál állítsd be, hogy SOHA ne küldjenek értesítéseket sehova, pláne ne a kijelzőre, és pláne ne adjanak hangjelzést!
 6. Facebookra csak akkor menj, ha muszáj valakivel beszélned, és így a leghatékonyabb.
 7. Szintén FB: Oszd meg amit akartál, aztán sipirc, húzz el onnan!
 8. Kapcsold ki a hangjelzéseket, és a chat-et is!
 9. Pláne ne használd ügyfélszolgálati felületnek.
 10. Ne kezdj belemélyedni a közéleti eseményekbe már reggel!
 11. Ne kezdj neki beszélgetni cseten, poszt alatt, fórumon, vagy bármilyen hozzászólásban senkivel és semmiről.
 12. Kizárólag ügyfelekkel emailezz, és csak tömören! Ha cuki leveleket kapsz ismerősöktől, nagy a baj!
 13. Ha egy emailre hosszabban kell válaszolnod, és az nem volt előre betervezve, akkor írj egy rövid egysorost az illetőnek, hogy vetted, olvastad, és mivel hosszabb válaszra készülsz, később fogsz írni, természetesen bővebben. (És aztán tényleg tedd is meg, ha kell, egy reggel kelj korábban.)
 14. Bocs, de ne vigyél olvasnivalót a WC-re.
 15. Se mobilt.
 16. Szokj le az órákon át tartó pipiskedésről és hangulatos esti protokollról: zuhanyozz 3 perc alatt. Gyorsnak lenni menő – ebben az esetben 🙂 – és környezetvédelemből is ötös jár érte.
 17. Ne pazarold az idődet állandó utazgatásra. Amit nem lehet neten elintézni, az nem is létezik.
 18. A találkozókat bonyolítsd skype-on. Bizalmat ott is lehet építeni, sőt össze is lehet barátkozni.
 19. Ha valamit nem tudsz megoldani, fél óra után kérj segítséget ahelyett, hogy napokat töltenél olyasmivel, ami másnak két pillanat. Az idő pénz, még annál is több, mint amennyit gondolnál.
 20. Ha elfáradtál dőlj le pihenni! Bár ez időveszteségnek tűnhet, de ha éber és friss aggyal ülsz vissza melózni, akkor sokkal hatékonyabb leszel, így rengeteg időt spórolsz. (Japánban vannak gyárak, ahol kötelező a munkásoknak ledőlni szundizni ebéd után, mert dollármilliókban mérhető ennek a haszna.)
 21. Ne zabáld tele magad ha fontos dolgod van, vagy pláne, ha sürgős is. Lelassít a tele pocak, így időt veszítesz.
 22. Ne állj le beszélgetni bárkivel, csak mert kedves akarsz lenni.
 23. Soha ne hagyd, hogy valaki neked öntse ki a szívét, kivéve, ha a legjobb barátaidról van szó. Haverok, futó ismeretségek, társasházi szomszédok menjenek valaki máshoz panaszkodni.
 24. Szórakozás? Akár minden nap! De csak úgy, ha mindent elvégeztél, amit kellett. Ha egy gyerektől elvárja a társadalom, hogy csak tanulás után játszhat, akkor egy felnőttől is elvárható, hogy csak akkor engedjen a mulatság, társadalmi élet, utazás, vagy bármilyen kikapcsolódás csábításának, ha valóban elérte a céljait.
 25. Minden napra tűzz ki 4-5 olyan célt, ami biztosan előre vezet. (Mai céljaim voltak pl: webinárium szoftverek tesztelése, fontos dolgok megbeszélése Ágival – online!-, infószerzés valamiről ami nagyon érdekel és fontos a piacépítés szempontjából – online!-, következő kampány lényegének megtervezése, első próba közvetítés kivitelezése, tanulságok levonása)
 26. Írj listákat, amik segítenek nyomon maradni, de ne legyen rajtuk túl sok minden, mert elveszel az apró részletekben!
 27. Iktasd ki magad körül a zavaró elemeket. Csukd be az ajtót, csukd be a kutyát, etesd meg a gyereket akkor is, ha szerinte még nem éhes, zárd be a kaput, stb.
 28. Mérd az időt, hogy mennyi ideig tudsz koncentrált lenni. Ha ez kevesebb, mint 2 óra, akkor bajban vagy. Ugyanis BÁRKI tud koncentrálni 60 percig, még egy 4 éves gyerek is. Hogyan akarsz te valami nagy dolgot elérni, ha nem vagy képes fókuszálni?
 29. Ha valami utálatos munka vár rád, akkor ne halogasd, hanem csinálj helyette más, előrevivő dolgot (lásd 26-os pont, a listával). Amikor minden elfogy, akkor úgyis muszáj lesz valakinek megcsinálnia, addigra talán kitalálod, hogyan tudnád kiszervezni.
 30. Ha valamit napok óta halogatsz, netán hetek óta – vagy hónapok óta… ugye, hogy ugye…– , tedd fel magadnak a kérdést, hogyan lehetne tőle végleg megszabadulni. Nemcsak kiszervezni: megszüntetni. Ha nem lehet megszüntetni, szervezd ki azonnal. Minden halogatott cselekvés veszteséget görget maga előtt.
 31. Ne bosszankodj a hülyéken, vagy ha mégis valaki idegesít, megbánt, vagy sért, szánj rá konkrét időintervallumot, amit hajlandó vagy vele foglalkozni – súlyos sérelmekkel mondjuk egy teljes napot -, dühöng ki magad, írd meg egy novellában (egy számodra happy enddel), beszéld ki a legjobb barátoddal, majd zárd le örökre az ügyet, és felejtsd el. Vagy jelentsd fel, pereld be, aztán hadd tegyék a szervek a dolgukat.
 32. Foglalkozz a konkurenciával is, és aztán tedd a dolgodat még nagyobb fordulatszámon. A konkurensekkel nem foglalkozni óriási veszteségeket okozhat, de nyugi, majd a közmunkán tengődve elmélázhatsz rajta, hogy hol is rontottad el…
 33. Gondolkozz! Sokat! Mindig! Figyeld a részleteket. Légy te a piacod Sherlock Holmes-a! Fürkéssz, kalkulálj, következtess, aztán cselekedj! Gondolkodás-cselekvés. Gondolkodni akár utálatos cselekedetek közben is lehet. (lásd 29-es pont)

 

Naponta ha 10 órát a vállalkozásoddal foglalkozol, a jó isten se fog megmenteni a sikertől.

De nem kell ennyit dolgoznod! Elég négyet-ötöt. Vagy elég minden másnap 10-et. Te osztod be az idődet, de ha naponta csak 1-2 értékes órát hagysz a haladásra, és az összes energiádat elviszik a baromságok meg az energiavámpírok, meg a közösségi oldalakon való zombulás, akkor tedd fel magadnak a kérdést:

Miért nem maradsz inkább alkalmazott?

Vidi Rita

Ui.: ezt a cikket 22:04-kor kezdtem írni, 16 perc alatt lett készen és publikálva, képkeresést is beleszámolva.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.