Megváltoztak a Facebook oldalak – mi lesz most?

Ma reggelre drasztikus változásokat eszközölt a Facebook a rajongói oldalak elrendezését, layoutját illetően.

Facebook oldal változás

Facebook oldal változás

Most úgy néznek ki a rajongói oldalak, mint a csoportok, vagy események, annyi különbséggel, hogy a bal oldalsávban az oldal menüjét látjuk, nem a profilunk menürendszere töltődik be.

Ez az elrendezés szellősebb, átláthatóbb lett, a cselekvésre bíztató gomb – már ha használjuk ezt -, hangsúlyosabban van megjelenítve, továbbá ergonómiailag vélhetően jobb helyre került.

Facebook oldal változás - Bizonyos opciók is máshová kerültek, ráadásul rögtön itt van lehetőségként új oldal létrehozása.

Facebook oldal változás – Bizonyos opciók is máshová kerültek, ráadásul rögtön itt van lehetőségként új oldal létrehozása.

A Facebook már tesztelte egy ideje az új elrendezéseket, erről infót korábban – néhány héttel ezelőtt – a The Tech Portal és a SocialTimes is közöltek, de a végleges layoutról nem voltak előzetes információk, sőt a bevezetés időpontjáról sem, így mind a felhasználókat, mind a rajongói oldalak adminjait, mind a social media szakértőket váratlanul érte.

A Facebook sokszor változtatott már az oldalak, a hírfolyam, a csoportok és az üzenőfal elrendezésén, ezen változások általában heves felhördülést, majd csendes belenyugvást hoztak magukkal.

A mostani változások azért furcsák, mert a rajongói oldalak elrendezése mostantól pontosan úgy néz ki, mint bármelyik csoporté, vagy épp eseményé, és gyakorlatilag egyetlen gombnyomásra vagyunk attól, hogy rajongói oldalak oldalsávjában is megjelenjenek mások hirdetései, illetve konkurens oldalak, csoportok, kezdeményezések ajánlatai.

Erről majd a social media marketingszakértők hosszasan elvitatkozhatnak, hogy ez mennyire jó vagy rossz, vállalkozóként és oldaltulajdonosként én azt gondolom, hogy az a vég kezdete lenne.

Vidi Rita

UPDATE: mobilon Facebookozók gyakorlatilag nem vettek észre semmi változást, lehet, hogy az alkalmazásban még nem frissítették a kinézetet.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.