20 hasznos apróság, kezdő vállalkozóknak

…avagy azok a dolgok, amit minden vállalkozó menet közben tanul meg, általában a saját kárán, és amiket ha előre tudsz és folyamatosan szem előtt tartasz, akkor egy csomó bosszúságot és duplamunkát spórolsz meg magadnak.

1.)    Az adókat és járulékokat mindig a megadott aktuális határidő előtt legalább két nappal utald el, hogy időben meg is érkezzen. Ha az utolsó pillanatra hagyod, késedelmi kamatot – büntető kamatot – számol fel az adóhatóság.

2.)    A befizetendő Áfára és adókra mindig legyen pénz a cégben, máskülönben durva retorziókra számíthatsz.

3.)    Rontott, belejavított számlát – főként számlatömbben – inkább sztornózz, és kezdd újra!

4.)    Elektronikusan kiállított sztornószámlákat is mentsd el és nyomtasd ki! (Nem minden számlázóprogram nyomtatja automatikusan a sztornószámlákat, márpedig azok is kellenek a könyveléshez.)

5.)    Minden digitálisan létrejövő céges adatról és dokumentumról rendszeresen készíts biztonsági mentést cd-re vagy más adathordozóra, mert ezeket jó eséllyel legalább 5 évig meg kell őrizni, de van olyan is, amit 8 évig.

6.)    Minden céges papírt gyűjts egy helyre, és hozz létre számukra valamilyen egyszerű házi kartotékrendszert. Nem kell túlzásokba esni, de az adott évi papírokhoz jó, ha gyorsan hozzá tudsz férni, az előző évi papírokat meg dobozban, vízmentesen lezárva érdemes tárolni.

7.)    Szerződj írásban a könyvelővel, máskülönben a munkájáért hogyan vállalhatná a felelősséget?

8.)    Add meg a céged ügyfélkapu hozzáférését a könyvelőnek – csak ha írásban szerződtél vele és megbízható -, hogy ne neked kelljen az összes hivatalos iratot a hatóságoknak elküldözgetni.

9.)    A bankszámla hozzáférést ne add meg senkinek, az utalásokat tartsd a saját kezedben.

10.) 15 napnál tovább ne halogasd a számlázást.

11.) Hiába lehet 0 forintos költséggel elindulni, vagy projektekbe belevágni, kb. ezerszer könnyebb, ha van 200-300ezer forintos tőke az elinduláshoz (a cég alaptőkéjén túl). Lehet, hogy éveket spórolsz meg ezzel.

12.) Vezess adatbázist az ügyfelekről, mert az hosszútávon is kincset ér: mikor, mit vásárolt és mennyiért, visszatért-e valaha, adatai, stb. A vevőadatokról is legyen biztonsági másolat, vagy megbízható szolgáltató álljon a rendszer mögött (kockás papírral indulni sem ciki).

13.) A szakmádon és szakértelmeden túl óriási jelentősége lesz a te saját marketing és értékesítési tudásodnak és készségeidnek. Ezen a két területen folyamatosan fejlesztened kell önmagadat.

14.) Nagyon gondold meg – kérd ki tapasztaltabb vállalkozók tanácsát -, hogy milyen trendi marketingeszközökbe és csatornákba ölsz rengeteg erőforrást, csak azért, mert az a menő…

15.) Ne az alvás rovására dolgozd magad halálra, mert attól csak megbetegszel, és néhány hónap múlva kiégsz. Persze, ha nem bírsz aludni, akkor inkább tevékenykedj valamit, de amint elfáradsz vagy elálmosodsz, aludj. Alvás közben állnak össze a fejedben a dolgok, és kerülnek be biztos építőkövekként a vállalkozásod alapjába!

16.) Tartsd szemmel a vállalkozóknak szóló híreket, mert mostanában rohamtempóban módosulnak a törvények, és az nem mentség, hogy te lemaradtál az információkkal…

17.) Tarts kapcsolatot más vállalkozókkal, mert a vállalkozásod elindításának első napján azt fogod észrevenni, hogy többé nem értesz szót az alkalmazotti szemlélettel rendelkező ismerőseiddel.

18.) A költségeidet mindig tervezd túl, a bevételeidet pedig mindig tervezd alul.

19.) Soha a ne a konyhapénzből finanszírozd a vállalkozásodat, vagy ha mégis, az jelenjen meg tagi kölcsönként!

20.) Az előző folytatása: soha ne vegyél ki pénzt a cégből csak úgy, hirtelen ötlettől vezérelve, vagy ha mégis, az jelenjen meg a könyvelésben.

+1 bónusz: Adj számlát mindenről, mert a NAV ellenőrök bárminek képesek álcázni magukat :).

Ennyi kezdetnek elég lesz.

Vidi Rita

5 Hozzászólás

 1. Káldyné Éva

  Ezek nem apróságok, ezek nagyon fontos, betartandó szabályok, amiket ha megszegsz, nagyon sokba kerülhet, ezt nem mint kezdő, hanem mint régi, 25 éves vállalkozó mondom. Újra végignéztem, melyiket lehet apróságnak tekinteni, vagy melyiket legfontosabbnak, nincs sorrend, egyik sem apróság, és a sorrendben mind első.Ritám, látszik, mennyire nagy tapasztalattal rendelkezel, és mindenki csak megköszönheti, hogy ilyen önzetlenül átadod.

 2. Bátki Szilvia

  Köszi Rita! Ez nekem most kincset ér!:)

 3. Éva, azért neveztem ezeket apróságnak, mert általában mindenki arra koncentrál eleinte, hogy mekkora legyen az árrés, honnan szerezze be az alapanyagokat, milyen legyen a cég logója, honlapja, és hasonló szintén nagyon fontos, előtérben lévő dolgok.
  Amikről én írtam, azok ilyen menetközben kiderülő, először mindenki rászaladó problémák :)) Legalábbis szerintem :)) Örülök, hogy hasznosnak találtátok, nyugodtan írjatok még továbbiakat, amikkel ti találkoztatok, és tapasztalatotok szerint nincsenek hangsúlyozva eléggé.

 4. Dr. Szödényiné Erzsi

  Könyvelőként is csak gratulálni tudok a tanácsaidhoz Rita! A legtöbb kezdő ügyfelem csak csodálkozva néz rám, amikor azt mondom neki, hogy be kell fizetnie x forint Áfát. „De hát miből?”-kérdezi. Mutatom Neki, hogy hát ebből az ennyi bevételből, amit bekaszáltál. „Hogy ő? Ennyit?” Nem is érti, mert a zsebe a kassza, amiben összefolyik a vállalkozási pénz a magánnal, azt meg végképp nem érti, hogy AZ NEM AZ Ő PÉNZE!!! 🙂

 5. Ha ezek „apróságok”, akkor mindenki fejezze be a tevékenységét. Jobban jár, ha lefekszik aludni. Ezek az „apróságok” az üzlet -nagy részében- meghatározói. E nélkül nincs semmilyen vállalkozás. Ezt úgy hívják, hogy KÖTELEZŐ KIADÁSOK. Csak ezután jön az árrés, és az eladás.

  Rita!
  Gratulálok, hogy így üsszeszedted.

Hozzászólások lezárva