9 egyszerű gondolat, ami segíteni fog a vállalkozásindításban

Sokan hisznek abban, hogy a gondolataiknak teremtő erejük van, mégis csupa rossz, negatív, hátráltató dolgot igyekeznek kigondolni maguknak.

Akár hiszünk abban, hogy a gondolataink meghatározó erejűek az életünkben, akár nem, érdemes kipróbálni, hogy az alábbi 9 egyszerű gondolat segít-e a vállalkozásindítás cseppet sem rögtelen útján könnyebben végigsuhanni.

Lássuk a 9 egyszerű gondolatot, ami biztosan támogatni fog az előre haladásban, mikor vállalkozást indítasz. Felírhatod magadnak ezeket egy cetlire, és naponta többször is elolvashatod, memorizálhatod, hogy könnyebben alkalmazhasd is.

Tipp: értelemszerűen ezek ellenkezőjére nem célszerű gondolni :).

Neked is sikerülni fog!

Neked is sikerülni fog!

  1. Másnak is sikerült, én is képes vagyok rá. – A vállalkozásindítás egy olyan szerteágazó folyamat, ami gyakran feladja a leckét még a legbürokratikusabb megoldásokhoz szokott alanyok számára is. Ugyanakkor elég csak arra gondolni, hány százezren vállalkoznak csak Magyarországon, és máris tény: ha másoknak is sikerült, neked is fog.

 

  1. Mindennek eljön a maga ideje. – Amikor valaki fel van pörögve, lendületben van, és már szeretné elkezdeni az ügyfelek toborzását, kiszolgálását, de közben várni kell egy papírra, egy pecsétre, egy engedélyre, vagy akár csak egy sor végén, az egy igen csak kínlódós időszak. Na, ilyenkor nem kell túlbonyolítani még pluszban az életünket, hanem minél előbb fel kell ismerni azt, hogy mindennek eljön a maga ideje. Néhány nap, néhány hét csúszás nem teszi tönkre a vállalkozási terveket és nem nullázza le a célokat. Ha mégis, akkor ott eleve bajok voltak…

 

  1. Tanulni jó. – Az előző pont kiegészítése is lehetne akár, hiszen amikor várni kell, amikor telnek a napok látszólagos semmittevéssel, akkor is lehet tanulni. Meg akkor is, amikor tömegével állnak sorban a vevők az ajtónk előtt. Meg éjjel is, amikor már mindenki alszik. Meg hajnalban, amikor még mindenki alszik. Meg ünnepnapokon, és akár törött lábbal feküdve is. A vállalkozásban minden a tanulásról és a fejlődésről fog szólni, és ez igaz már az alapítás körüli mizériák időszakában is. Használd ki.

 

  1. A kudarc nem más, mint alternatív siker. – Bármennyire is nehéz felismerni egy probléma kellős közepén, utólag mindig kiderül, hogy a kudarc nem volt más, mint alternatív siker. Egy gondolkodni képes – és akaró -, nyitott lelkű vállalkozójelölt gyorsan rájön arra, hogy bármilyen döcögős is az út, minden egyes döccenő megtanít valami újra, valami sosem látottra világít rá, amikkel sosem találkoztunk volna akkor, ha minden simán megy.

 

  1. A tervek semmit nem érnek tettek nélkül. – Álmodozni, merengeni, ötletekkel feküdni-kelni bárki tud. De a megvalósítás már egy teljesen másik történet, és csak vársz, ha csak beszélsz arról, mit szeretnél, de nem teszel érte, akkor valaki más döntéseire lesz bízva a vállalkozásod… Például egy bürokratáéra.

 

  1. A siker egyik legfőbb titka a szorgalom. – Nap mint nap látunk buta, sőt, rosszindulatú embereket sikeressé válni, és semmi más titkuk nincs, mint a szállóige: „amikor a hülyeség szorgalommal párosul”. Szorgalmas voltál tegnap? És ma? És holnap az leszel? Akkor meglesz az eredménye.

 

  1. Én irányítom a dolgokat, én vagyok a felelős mindenért. – A vállalkozást azért nevezik vállalkozásnak, mert az illető VÁLLALJA a többlet kihívásokat: döntések meghozatalát, kockázatot, felelősséget. Cserében a siker is az ő számláján fog megjelenni. Nincs jó vállalkozás a döntések felvállalása, a kockázatokkal való megbékélés, és a felelősség vállalása nélkül. Ezek nélkül alkalmazott maradsz fejben, örökre.

 

  1. Igen, van rá igény! – Az összes ismerősöd fel fogja tenni a kérdést, mikor megtudják, hogy vállalkozást indítanál: „és erre tényleg van igény?” Igen, általában mindenre van igény, persze vannak dolgok, amikre nagyobb volumenben, és vannak dolgok, amikre kisebben. De bármilyen termék forgalmazásával, vagy bármilyen szolgáltatás nyújtásával is indulsz el, még nem tudhatod, hogy mivé növi ki magát, vagy az évek során mennyi új lehetőségre fogsz rácsodálkozni, és lecsapni rájuk. Soha ne azon kattogj, hogy van-e rá igény, csak gondolj vissza a 2-es, 3-as, 4-es pontra, és az 5-ös pont értelmében CSINÁLD!

 

  1. Marketing és értékesítés. – Nemcsak a kezdő, de a haladó vállalkozásoknak is örök problémájuk: „hogy a bánatban fognak megtalálni a vevők???” Két kulcsszó vezet a vállalkozói Nirvánába: a marketing és az értékesítés. Persze nem úgy, hogy ezeket mantrázod, hanem úgy, hogy ezeket tanulod, kipróbálod, tökélyre fejleszted. Hogy hol fogsz hirdetni, mit fogsz hirdetni, hogyan fogsz eladni, milyen marketing és értékesítési folyamataid lesznek majd az évek során, az ilyenkor még mindig kérdőjel, de ha ezen kifejezések helyett valami más – pl. a pénz-pénz, pláne az adó-NAV – forog a fejedben, akkor nem fogsz előrébb jutni. Marketing és értékesítés. Ezeket tanuld ki, próbáld ki, fejleszd tökélyre. Akár már vállalkozás ELŐTT is.

 

Használd a fenti gondolatokat arra, hogy amikor nehéznek tűnik a cél elérése, mikor úgy tűnik, hogy nem haladnak előre a dolgok, akkor elcsitítod velük a bal – baljós gondolatokat tápláló – agyféltekédet, és belendíted a jobb agyféltekédet – merthogy ő az igazi vállalkozó ;).

Itt van még kb. 100 vállalkozási tipp teljesen ingyen, az Iránytű című anyagomban>>

Legközelebb arról írok, hogy milyen egyszerű gondolatok támogatnak akkor, amikor már 2-3 éve működik a vállalkozásod.

Vidi Rita

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.