Kivonulás a Facebookról – 2. rész

Majdnem két évvel ezelőtt kezdtem el tömegével törölgetni az ismerősöket, és megszabadulni azoktól a FB oldalaimtól, amik bár százezer fölötti létszámot kóstáltak, de nem termeltek semmit. Igen, jól látod, több, mint 100ezer rajongóval is iszonyú nehéz mit kezdeni a mai Facebook világban. Ha valaha is arról ábrándoztál, hogy igazából a jelenlegi 2-3ezres rajongói bázisodat ha felvihetnéd 100ezer fölé, akkor biztosan rád szakadna a bank, hát, ki kell, hogy ábrándítsalak. A helyzet arányaiban csak rosszabb lesz, ha növeled a rajongószámot.

Iszonyú nehéz pénzt csinálni a rajongókból, mert a rajongók nem azért rajonganak, hogy te pénzt keress, hanem azért, mert egyszer valaha megnyomtak egy Tetszik gombot, aztán mentek Isten hírével. A Facebook algoritmusai meg majd végeznek, miközben te egészen más tervezel… De erről már annyit beszéltem, hogy lassan már én is unom ismételgetni 🙂

Az ismerősök törlése

Az ismerősök törlése elég nehézkesen ment, mert mindenkit jó alaposan megnéztem még egyszer magamnak, visszaidéztem, mikor voltunk utoljára kapcsolatban, és ha régen, akkor azonnal töröltem, ha nem olyan régen, akkor még adtam egy esélyt. Aztán a végére oda jutottam, hogy 5000-ről maradt valami 280 ismerősöm (azóta visszaszivárgott kb. 50 ember).

A hírfolyam végtelen elcsendesítése

A Facebookot életemben egyszer használtam okostelefonon, akkor is az alkalmazás törlésével elértem azt, hogy az SMS-eimet is törölte… (Mert a Messenger átvette az uralmat a mobil fölött.)

Tehát arról nem volt nehéz leszoknom, hogy állandóan azt lessem, hogy ki mit nyilvánult meg, de hát tudjuk, nekem könnyű a dolgom, mert nem is szoktam rászokni a hülyeségekre. 😛

Ugyanakkor a böngészőben kellett valamit kezdenem azzal, hogy még mindig túlságosan sok poszt jelent meg a hírfolyamon, így aztán a Chrome böngészőbe beépülő News Feed Eradicator nevű bővítményt hívtam segítségül. Ez olyan jól bevált, hogy azóta már a közeli barátok és rokonok is ezt használják – ugyanis mindenkinek ezt javaslom használatra, mikor felvetik, hogy elképesztőnek tartják az önuralmamat, amivel távol tudom tartani magam a Facebooktól. Semmilyen extra önuralomra nincs szükség akkor, ha az ember használja az eszét.

Így néz ki a hírfolyam a News Feed Eradicator jóvoltából:

A csoportok

A legmacerásabbnak a csoportok megszüntetése bizonyult. De még mielőtt ennek részleteiről beszélnék, először is tisztázzuk, hogy miért is van szükség a csoportok megszüntetésére.

Miért is ne maradhatna ott egyben 200 vagy akár 2000 ember, elvégre a csoportok nem kérnek enni sem inni, ha már egyszer létrehoztuk, akár maradhatnának is békében. Mindig jó lehet ezekhez hozzányúlni, használni az erejüket. – gondolhatnánk.

Hát igen, ha lenne erejük. De nincs. Mostanában a Facebook is arra presszionálja a felhasználókat, meg a marketingesek is azt tanácsolják, hogy csinálj csoportokat, és ott kampányolj, mert az milyen hatékony!

Ja, igen, a csoport életének kb. első 6-8 napjában. Olyankor tényleg elképesztően pezsgő élet tud lenni, de utána sivárabban konganak ezek, mint a Kalahári sivatag, délben.

A csoportok, hacsak nem a balhékról elhíresültek, a nulla aktivitás felé tendálnak folyamatosan, és ha azt elérik, akkor abból iszonyatosan nehéz kimozdítani ezeket. Ez igaz kicsikre és nagyokra is, egyaránt.

Időt, pénzt, és egyéb energiákat csoportok építésére és működtetésére használni még hiábavalóbb, mint oldalak menedzselésére!

De miért nem maradhatnának üresen? Miért kell megszüntetni ezeket? Azért, mert minden egyes plusz morzsányi adat, amit a te erőforrásaid révén a Facebooknak szolgáltatsz magadról és más felhasználókról, az hosszú távon ellehetetleníti a vállalkozásod egyéb internetes sikereit.

Kevesen tudják a vállalkozások közül, hogy az Interneten a legfőbb konkurensük a Facebook.

Magyarán: minden infó, amit önként szolgáltatsz a Facebooknak a közönségedről, az a Facebookot erősíti, téged pedig gyengít. Ennek hatását nem aznap és nem holnap veszed észre, de azok, akik nem 2 éve keveredtek a netre, és az elmúlt 20 évben nyitott szemmel jártak a weben, azok látják a trendeket. Vagy hiszel nekünk, akik látjuk a rossz irányba haladó folyamatokat, vagy majd 20 év múlva te is rájössz magadtól, csak addigra már nagyon késő lesz.

Megtennéd a vállalkozásoddal azt, hogy a nálad érdeklődő embereket a konkurenciához irányítod? Megtennéd a vállalkozásoddal azt, hogy saját honlapot hozol létre, majd a konkurensedhez küldöd őket, hogy ott költsék el a pénzt? Megtennéd, hogy rengeteg pénzt áldozol marketingre, hogy az ellenfeleidnek több ügyfelük legyen? Nem? Hát pedig megteszed, ha a Facebookra küldöd a potenciális ügyfeleidet, és a Facebookon akarsz becserkészni ügyfeleket. Azok nem a te ügyfeleid, hanem a Facebook ügyfelei, és a Facebook majd hülye lenne neked átengedni az eredményeket!

A Facebook olyan, mint egy vírus, ami kiirthatatlan, és megtanultunk vele együtt élni, mert látszólag csak így tudunk túlélni. Azt hittük, hogy ez egy szimbiotikus kapcsolat.

De ez a tény, hogy behódoltunk neki, az nem jelentheti azt az emberiség számára, hogy táplálnunk is kell a parazitát!

Minél előbb szabadulsz meg tőle, annál előbb tudsz talpra állni a Facebook nélkül, és az utánad jövőknek már egyre könnyebb dolguk lesz. Ez a gondolkodó ember felelőssége – elhiszem, hogy ezzel nem mindenki képes szembenézni.

A flow csapdája

Nemrég egy előadásom közben megkérdezte valaki, hogy miért vagyunk ennyire rabjai a Facebooknak. Miért van az, hogy lassan már mindenki felismeri, hogy ez egy métely, mégsem tudunk tőle szabadulni.

Nos, szerintem a válasz a flow állapotban rejlik. Tökéletes flow állapot érhető el bárki számára, miközben csetel az ismerőseivel, miközben azt nézi, hogy ki mit csinált, hova utazott, és miközben inspirációkat szerez különböző dolgokkal kapcsolatban.

A flow-ról nem lehet leszokni, nem is szabad. De értelmes emberek találnak flow-forrást a Facebookon kívül is. Ezerszer előremutatóbb egy vita egy politikai blog egyik cikke alatt, mint az acsarkodás a Facebookon megosztott posztok alatt, mert a Facebookon az egyik pillanatban sírsz, mert elütötték a szomszéd macskáját, másik pillanatban meg hangosan röhögsz egy kisbabás videón, a következő szemvillanásban pedig legszívesebben letépnéd a legutóbb megnyilvánuló idióta troll fejét. Egy óra múlva már nem emlékszel, hogy min sírtál és min röhögtél, min dühöngtél, csak annak az emléke van meg, hogy érzelmeid voltak.

És ezt keresed újra és újra, hogy érzelmeid legyenek. Csakhogy, ha ehhez neked kizárólag a Facebook adja meg a táptalajt, akkor kimondhatjuk, hogy súlyos Facebook-függőségben szenvedsz. Ez baj. Mert a Facebook baromira nem egyenlő az Internettel! Az Internet a világ, a Facebook meg a sarki kocsma.

Kocsmázni akarsz te tulajdonképpen vagy élni?

Szóval, a feladat az, hogy minél több ember ismerje fel, hogy a kocsmán kívül is van élet, és nem kell ahhoz alkoholfüggőnek lenni, hogy valódi élményeik legyenek. Innen szép nyerni – szokták mondani, de egyébként már nyilvánvaló, hogy ez a folyamat nagyon lassan, de magától is zajlik. Sokaknak meg kell mutatni az ajtót a kocsmából kifelé, sokan pedig megtalálják maguktól. De még mindig rengetegen vannak abban az állapotban, hogy még ott sem tartanak, hogy az ajtó gondolata felbukkanjon a fejükben. Hosszú lesz még az út, de már sokan járunk rajta.

De vissza a gondolatindítóhoz! A csoportok megszüntetése közel ugyanúgy zajlik, mint az ismerősök törlése: egyesével minden tagot ki kell tenni a csoportból, míg legvégül, ha az admin is kilép, akkor a csoport automatikusan megszűnik. Sok kicsi, tematikus, ügyfeleimnek szóló csoport megszüntetésével kezdtem, majd belefogtam egy majdnem 4000 fős csoport felszámolásának. Na, ez kutya meló, közben youtube videókat hallgattam közéleti témában, mert órákon át kellett kattintgatni. Ezt megcsináltam az összes nagyobbacska csoporttal. Még egy nagy csoport maradt, ebből még kb. 400 felhasználó „likvidálása” van hátra,és készen is vagyunk. (Mit tegyen az, akinek több tízezres csoportja van, de nem tud vele mit kezdeni, és már látja, hogy ez egy csapda? Nekik egy tanácsom van: Add el! Megszüntetni ezeket már borzalmas meló lenne, de magukra hagyni sem szabad. A legjobb, ha eladod olyasvalakinek, aki még lát ebben fantáziát. Sokan még most lépnek be a kocsma ajtaján, nekik hiába is magyaráznád, hogy rossz irányba mennek…)

Kettő csoportom megmarad: az egyik egy folyamatban lévő novelláskötetünk projektjének kapcsolattartó csoportja, a másik pedig szintén az íróknak szóló csoport. Ezekben folyamatosan van élet, és nagyon fontos találkozóhelye a nálunk végzett írópalántáknak.

Minden más csoportom megszűnik/megszűnt.

Mi lesz a jövő?

Sokan hiszik azt, hogy a Facebooknak csak akkor fog leáldozni, ha lesz helyette valami más. Hát nem lesz. Nem mostanában, de lesz majd olyan időszaka újra az internetezésnek, amikor annyira nem lesz menő közösségi oldalakra regisztrálni, hogy ezek meg is fognak szűnni. Aztán pár év múlva kezdődik elölről, megint szükség lesz közösségi élményre, aztán megint nem, és így tovább. Az, hogy Mark barátunk mindenféle bizottságok előtt morzsolgatja az ujjait, miközben halálra vált arccal válaszolgat a keresztkérdésekre az adatvédelemmel kapcsolatban, az természetesen nem tett jót a Facebook renoméjának, még akkor sem, ha a befektetők nem kezdtek el észt veszejtve elpártolni a részvényektől.

A pusztulás lassú lesz. De az egyben egy evolúciós ugrás lesz az emberiség számára. Mindig kellenek ilyen végtelenül kártékony dolgok, mint amilyen a Facebook is, hogy felismerjük, hogy mi a helyes irány. Az Internet egy csoda. A kocsmák meg hol kinyitnak, hol bezárnak, és az úri közönség tovább táncol.

Mi lesz a jövője a Facebookról lejövő vállalkozásoknak?

A szabadság. A végre ténylegesen megnyíló ajtók. A valódi stratégiák. A parazitamentes gondolkodásmód. A valódi ügyfelek. A zombiüzemmód vége. Soroljam még?

Hogy megadjuk a kezdőlökést a vállalkozásoknak a kiút megtalálására, a RitArt Szövegírás szolgáltatásunkból hamarosan törölni fogjuk a Facebook posztok írását. Teljesen felesleges Facebookon posztolni. Szívesen írunk szöveget, hogy kimenj a Hortobágyra és felolvasd a végtelen rónának, mert Facebookon posztolni kb. ennyit ér. De a Hortobágyon legalább valódi élményeket és érvényt találsz, míg a Facebookon semmi ilyesmi nincs.

Korábbi írásaim és videóim a Facebookkal kapcsolatos meglátásaimtól. (Érdemes a dátumokat is figyelni…)

Kivonulás a Facebookról 1. rész>>

Így lehetetleníti el a Facebook a vállalkozásodat (videó)>>

15 jele annak, hogy a Facebook már teljesen kilúgozta az agyadat>>

Facebook-light stratégia>>

Megosztanál bármit a Facebookon? Akkor viseld a kellemetlen következményeit!>>

Mielőtt a szólásszabadságért sírnál…

Dollárárverés a Facebookon – te is benne vagy?

Viszlát Facebook hirdetések

A honlapomon vagy a Facebookon nyomuljak?

És a RitArt blogról is egy: Így szoktasd le a vállalkozásodat a Facebook függőségről

 

16 Hozzászólás

 1. Rónai Katalin

  Kedves Rita! Nagyon köszönöm. Érzem, éreztem már ezt hónapok óta. Azt is, hogy ez így nem jó. De, sehogy se, azon kívül, hogy vannak olyan csoportok, amelyek tényleg segítenek, mégsem tetszett ez az egész. Mert láttam, hogy nem jutok dűlőre, és előre, és semmi sincs. És, lehet, hogy másnak az tűnik, hogy történik valami, de nekem az, hogy semmi. Azok, akik egész nap ülnek a gép előtt, azoknak talán, de ez nem élet, és nem lehet élet, ez a fajta függőség. Örülök, hogy a két írós csoport megmarad. Kérlek, magyarra is írd le, mi az, amit angolul feltettél, mert nem értem, és nem tudom. A kérdés, hogyan szüntetsz meg oldalt, hogyan mented ki a feltöltött és még szükséges írásokat, képeket. Mert, amit az oldalamra blogoltam, azok értékes írások. Köszönöm, ha segítesz. Kata

  • Szerintem a helyi csoportok nagyon hasznosak, azok tényleg segíteni is tudnak, meg eligazodni a tágabb közösségben.
   Meg nyilván van egy csomó nonprofit kezdeményezés, amihez tökéletes a csoport, felesleges lenne hozzájuk külön weboldalt fenntartani.
   De vállalkozások számára teljesen rossz megoldás a csoport sajnos.

   A News Feed Eradicator azt tudja, hogy a Kezdőlapodon, avagy a hírfolyamodban semmi nem fog számodra megjelenni. Egyetlen ismerős megosztása sem fog ott feltűnni, üres lesz. Ennek az az előnye, hogy a zombiállapotban történő görgetgetést teljesen kiiktatja, így kapásból sosem tud beszippantani többé a Facebook. Hátránya, hogy azok a megosztások sem fognak eléd kerülni, akik iránt érdeklődsz, pl. barátok, rokonok megosztásai. Őket külön érdemes megnézegetni, hogy mi újság feléjük. Visszatérhet végre a valódi kommunikáció az életetekbe így :).

 2. Mógor Krisztina

  Kedves Rita! Elgondolkodtató, amit írsz. Mi a csoport helyett a legjobb alternatíva?

  • Kedves Krisztina!
   Saját weboldalon közösséget szervezni. Blogolni, kérdésekre válaszolni, hasznos tartalmakat megosztani. Arra ne számíts, hogy boldog-boldogtalan majd odavándorol és lájkolgat (mint látod, nálam lájkolási lehetőség sincs – és ez már évek óta így van), mert a blogokra azok mennek, akiket külföldiül LEAD-eknek nevezünk, és magyarul úgy mondhatnánk, hogy „potenciális vevők”.
   Közvetlenül nem kell foglalkozni azokkal, akiknek még problématudatuk sincs, hanem először azokkal kell, akiknek már van. Már van legalább valami gondolatuk a témáról, esetleg valami halvány szándékuk azzal kapcsolatban, amivel foglalkozol. Őket könnyű és örömteli átvezetni a rendelésre, vásárlásra. Stratégiailag fontos emberekkel kell elsősorban foglalkozni, és ha mondjuk belőlük nem lesz egy klub, akik napi szinten beszélgetnek, az egy teljesen természetes állapot, úgy is mondhatnám, hogy az a normális!
   Az, hogy összeterelünk embereket valamiféle közös érdeklődés mentén, és azt gondoljuk, hogy nekik aztán majd mindannyiuknak jól eladunk valamit, legalább azt, hogy mennyire értünk ahhoz, amivel foglalkozunk, hát az bizony már nagyon régen kútba esett.
   Szóval vissza az alapokhoz: saját weboldal, és ott elkápráztatni azokat, akiket el lehet, avagy a potenciális vevőket. 🙂

 3. Kedves Vidi Rita, kezdő és újrakezdő vállalkozások stratégiai tanácsadója. Elég baj, ha Ön ezzel a szakmával foglalkozik mert látszik, hogy egyáltalán nem ért hozzá. Rengeteg ilyen jellegű „szakértők” miatt buknak be a fiatal cégek. Kérem ahelyett, hogy képzéseket tart inkább elmehetne valami nagyon -A L A P- Facebook képzésre.

 4. Heffler Lászlo

  Elgondolkoztato és inspirálo volt számomra a cikk. Sajnos sokak számára a Facebookra szükült az Internet ami azon kivül van az sokakat már nem is érdekel. A mindent egy helyen elv elkényelmesit. Jo volt ezt a cikket olvasni.

 5. Azt tudod, hogy a kkv marketing csoportban teged fikaznak ez miatt a cikked miatt? Osszevetve azokat a hozzaszolasokat a cikkeddel, meg erosebb kesztetest erzek, hogy megszabaduljak en is attól a fertotol. Lattam a leszoktatos cikkedet,azokon a pontokon vegig fogok menni. Drukkolj, hogy sikeruljon! (a kkv marketing csoportbol mar ki is leptem, hanyinger az a banda)

 6. Ehrlich Ivánné

  Kedves Rita!
  Nagyon szeretem az írásaidat, a videóidat is és azt is amit a fiókomba írsz, nekem sok hasznos információ. A Facebook-kal kapcsolatban azt szeretném megkérdezni, hogy hogyan tudom végleg törölni az egész Facebook-ot? Ott vagyok a Facebook-on, de soha nem működtettem, nincsenek csoportjaim, nem gyűjtöttem rajongókat, semmit nem csináltam, mert egyébként utálom. Nem adtam ki magamról semmit, senkivel nem vettem fel kapcsolatot és nem is fogok. Időnként ránézek és törlöm azokat akik ajánlgatják magukat, meg a sok ilyen-olyan fotókat, amit a működtető odarak, hogy netán az engem érdekel.
  Nagyon hálás lennék ha segítenél végleg megszabadulni a Facebok-tól. Néztem már az interneten is, hogy mit kell tenni, de én abban bízok amit te leírsz nekem.
  Köszönöm előre is a válaszod, segítséged: Lívia

 7. Ehrlich Ivánné

  Kedves Rita!
  Én nagyon szeretem minden írásodat amit kapok tőled, legyen az a fiókomba, vagy videón. De a weboldalad is olvasgatom.
  A Facebookkal kapcsolatban most, hogy írtál róla, azt szeretném kérni tőled, hogy segítsél végleg megszabadulni a Facebooktól. Teljesen törölni szeretném az egészet. Ott vagyok a Facebookon, de soha nem működtettem, mert utálom. Nem gyűjtöttem rajongókat, nincsenek csoportjaim, magamról sem adtam ki sokat, szinte semmit. Időnként ránézek és törlöm azokat akik ajánlják magukat, de nem vettem fel senkivel kapcsolatot, meg törlőm azokat a képeket amit a működtető odarak, hogy talán az én érdeklődésemnek jó lenne, meg mindenféle reklámot.
  Néztem már az interneten is a törlési lehetőséget, prógálgattam is, de nem történt semmi, talán nem volt jó amit ott olvastam. Én abban bízok amit tőled kapok.
  Kérlek, hogy írd le nekem, ha itt nem, akkor a fiókomba. Köszönöm előre is.
  Lívia

  • Lívia, ott, ahol ki tudsz lépni, ott van egy olyan menüpont, hogy Beállítások. (Gépen mondom, mobilon fogalmam sincs, hogy néz ki ez a dolog.)
   Ott a Beállítások menüpontra ha rákattintasz, akkor előjön egy olyan felület, hogy bal kézre esik egy menülista, középen pedig látod, hogy miket tudsz beállítani. A bal kézre eső menülistában a felülről a harmadik, a „A Facebook-adataid” menüpont kell neked. Rákattintasz, és megjelenik egy pár lehetőség, amit tudsz csinálni, ezek között ott van legalul az, hogy a profilod megszüntetése. Elolvasod, értelmezed, rányomsz a törlésre, és elméletileg készen is vagy.

   • Ehrlich Ivánné

    Köszönöm Rita, nagyon hálás vagyok a válaszodért. Megcsináltam, tudtam, hogy te biztos jó lépéseket adsz meg.
    Üdv. Lívia

 8. Felmerül bennem a kérdés, hogy ha az oldal megnyitásakor a hírfolyam nulla tartalommal bír akkor egyáltalán miért nyitod meg az oldalt magát??? Ez így nekem kicsit paradoxon….

  • Azért, mert amikor telepítettem a hírfolyam-nullázót, akkor még sok oldalam volt, és azokkal sok feladat is volt. Mostanra kb. 60 oldalt szüntettem meg. Továbbá volt egy csomó kisebb-nagyobb csoportom is, amiket folyamatosan ürítettem ki és szüntettem meg. A jövőre nézve és marad két csoportom az íróknak, oda naponta benézek. Illetve van egy csoport ami nem az enyém és aminek tagja maradok, az a barátnőm csoportja, oda szeretek járni.
   Illetve volt olyan, hogy ügyfél oldalát kezeltük, azokhoz is néha én kaptam admin jogot.
   Sosem a hírfolyam miatt léptem be, hanem azért, hogy a közösségekkel foglalkozzam, vagy azokat gondozzam, adminisztráljam.
   Ezt nehéz elképzelni, hogy dolga van ott az embernek esetleg, amihez nincs szüksége a hírfolyam figyelemelterelő hatására?
   Vagy azt akarod mondani, hogy ha valaki belép, annak kötelezően néznie kell a hírfolyamot? Mitől paradoxon az, amit leírtam?

 9. Ez a Himer Csilla már megint mi a fenét pattog itt? Úgy látszik, nagyon a szívére vette a múltkori dolgot és várta az alkalmat, hogy visszaüssön. Ez mekkora egy sutyerák nő. Egész nap csak kommentelget, biztos sok munkája lehet. Egyáltalán ki bízza meg ezt a nőt bármivel is?

 10. A kkv csoportban jól leszólták persze a cikket, holott előtte és utána is rengetegen panaszkodnak a FB-ra. Ez a tipikus példája, a bort iszik, vizet prédikálnak.
  Olvastam már „FB guruktól” is hasonlót, külföldi cikkeknél pedig már régebb óta téma ez, ott nem tabu.
  Én régebben havonta milliós nagyságrendet költöttem, mivel hozott bőven, tehát megérte. Majd jött egy snitt, a fiókunkat letiltották, ott álltunk értetlenül. Áldom az eszemet, hogy akkor, mikor a legjobban hasított nálunk a FB, elkezdtünk adwordsözni és más csatornákon is hirdetni (előtte csak FB kal elvoltunk) így azonnal áttoltuk oda a pénzt és nem éreztük meg anyagilag a tiltást.
  Ezek után más accountból hirdettünk új fiókkal, de már közel sem a régi eredmények vannak. Sőt! Amik régen 10es relevanciával futottak, most max. 7-8, bár nem tudom ez mennyire számít, mindenesetre feltűnő (ugyanazokkal a kreatívokkal és contenttel nyomjuk)
  Régen 3000 Ft ból hozott 10-15 rendelést, most 10000 Ft ból nullát produkál! Így nem hogy 1 millát, de egy forintot sem költök már rá. Egyedül még a remarketingben van potenciál, az valamennyire teljesít.

  Tehát én a saját tapasztalat alapján mondom, hogy egyre gázosabb.

  Van több FB oldal is, amit én kezelek, különböző ügyfeleknek. Egytől egyig mindegyiken ezt tapasztaljuk, amit fentebb leírtam, hogy bármennyit is költünk, NEM hoz VÁSÁRLÓT/FELIRATKOZÓT, stb.

  Persze habzó szájjal lehet szidni Téged azoknak, akik havonta 80-100.000-ret kérnek FB hirdetés kezelésére (!!) mert hát nehogy már rontsd a bizniszüket.

  Az egyik legnagyobb hazai FB „szakértő” cégtől vásárolt „online konzultáció” során sem sikerült beállítani olyan hirdetést, ami hozott volna nekünk, sőt, még el is cseszték a fiókunkat, úgy kellett több helyről segítséget kérni hozzá, hogy állítsák vissza legalább az eredeti helyzetbe, ugyanis annyira el lett piszkálva, hogy már posztolni sem tudtunk! Persze nekem ugrottak és még nekik állt feljebb, mikor ezt jeleztem, sőt még egy cikket is írtak, hogy én sokat beszéltem… biztos ezért lett rosszul beállítva, amit ők csináltak…

  Itt tartunk sajnos a kkv körökben, hogy aki az igazságot le meri írni, arra ráteszik a skarlát betűt, aki meg csaló, hitegető, nem tartja be az alapvető üzleti morált sem, azt meg ajnározzák. Meg lehet nézni egy-egy poszt alatt a kommenteket, hogy ezek a „guruk” hogy szólogatnak be a kevésbé tapasztaltak kérdéseire. Érdemes ott szemezgetni és eldönteni mindenkinek, hogy a későbbiekben kivel is szeretne dolgozni együtt, illetve kire érdemes hallgatni…

 11. Ezért használjuk a sziszt, ami az iwiw helyett van , Jó a társaság családias légkőr és minden más ami nem facebook https://szisz.eu/

Hozzászólások lezárva