Miért nem az elsőkből lesznek a piacvezetők?

Nagyon sok ügyfelemnél látom azt a tévutat – olykor még én is rátévedek –, hogy valamiféle vak hit hajtja őket afelé, hogy mindenképp elsők és egyetlenek legyenek valamiben.

Sokan csábulnak arra az útra, hogy feltaláljanak, létrehozzanak valami nagyon újat, nagyon egyedit, nagyon eredetit, amire még senki más nem gondolt, és amit még senki más nem valósított meg.

Abban hisznek ilyenkor, hogy az újdonság varázsa annyira erős lesz, hogy a nép önkéntelenül is tódulni fog, és marketing és értékesítő nélkül is ész nélkül vásárolni fog.

De nézzük csak meg, hány feltaláló lett gazdag! Hány feltaláló épített piacvezető céget!

Rögtön Edison jut eszünkbe, akinek a nevéhez számtalan találmány fűződik, pedig az igazság az, hogy bár 1903 szabadalom fűződik a nevéhez, Edison alig talált fel valamit. A találmányokat sokszor megvette másoktól, olykor ellopta tőlük, és több tucat embert dolgoztatott, hogy egyrészt kitalálják, másrészt továbbfejlesszék az ötleteket, de csakis a saját nevét tüntette fel ezeknél, mint egy márkanevet. Magyarok is dolgoztak neki, és Nikola Tesla is volt a munkatársa.

Mindezzel nem Edison érdemeit akarom kisebbíteni, mert a világ előrehaladásában óriási jelentősége van a személyének és az örökségének, de rajta és Teslan kívül szinte csak a Nobel-díjasokat lehet fejből sorolgatni a feltalálók közül, holott naponta több tízezernyi szabadalmi eljárást indítanak az új találmányokra. De hol vannak ezek a tízezrek? Mind piacvezetők lesznek? Nem.

A találmányokra szükség van, mint ahogy a feltalálókra is, de az óriási előny, ha az üzleti véna találkozik a feltalálói hajlammal.

Nézzük meg fordítva!

Ki volt az, aki forradalmasította, megreformálta, majd az egész világban elterjesztette az autókat? Henry Ford. De ő volt az, aki feltalálta?

Nem. Az autó története több száz éves sztori.

Ford szinte csak félidőben kapcsolódott be a történetbe, amikor már, nemcsak hogy szép számmal voltak autók az utakon, de autóversenyeket is szerveztek már szerte a világban.

Ekkor jött Ford, és elorzott minden anyagi előnyt a többiek elől, és piacvezetővé vált az autógyártásban. De azt kevesen tudják, hogy mivel rengeteg síküvegre is szükség lett az autóihoz, és ehhez nem talált beszállítókat, ezért a síküveg gyártást is megreformálta, és abban is piacvezetővé vált. Hinnye! Pedig az üveggyártás szintén nem egy száz éves történet, hanem már évezredes múltja van.

Az ő nevéhez is több száz szabadalom fűződik, és piacvezető is lett ezeken a területeken, de rá mégsem feltalálóként, hanem üzletemberként gondol a világ.

Most akkor hogy is van ez? Jön egy pasas, a 19. század legvégén, felrúg minden addigi bevett szabályt, újra feltalál mindent, és leuralja a világot?

Igen.

Azért, mert bár ő IS autót gyártott, de olyat, amilyet senki más. Csak feketét. Csak egy modellt. Iszonyat gyorsan és hatékonyan. Ebből kifolyólag egyre olcsóbban.

Volt egy stratégiai terméke, és erre fűzött fel mindent, míg végül a verseny a piacon is erre fűződött fel. —>

A folytatást a Piacvezető Magazinban olvashatod, éves előfizetés>>

Piacvezető Magazin Negyedéves előfizetés>>

Comments are closed.