Vállalkozói időgazdálkodás alapok

Két óriási kihívásuk van az embereknek életükben: 1.) Boldogan tölteni itt az időt. 2.) Értelmesen tölteni itt az időt.
A kettő néha üti egymást.
Ritka az az elfoglaltság, ami értelmesebb, mint a vállalkozás. A vállalkozással nem csak magunknak szerzünk örömet, de kellő küldetéstudattal másoknak is. Aztán ezek szépen körbehatnak az egész világra, és mindenki énekel :).

Gyakorlatias oldalról megközelítve: ha nincs időnk, akkor nincs semmink. Ha nincs idő, nincs értelem. Ha nincs idő, csak kudarc van.
A jó hír az, hogy az értelemért és a boldogságért vívott küzdelemben minden ember, és minden vállalkozó egyenlő esélyekkel indul: a Föld minden részén 24 órán át tart egy nap, és minden embernek közel hasonlóak a biológiai szükségletei (alvás, pihenés, étkezésre fordított idő, stb.).

Ha valakinek sikerült már ezen a világon az idejét hasznosan, értelmesen tölteni, akkor bárkinek sikerülhet a jövőben is.

Sokan szeretnének csodamódszerekről hallani, és amikor az időgazdálkodásról szóló könyvemet írtam, aggódtam is egy kicsit, hogy a csodavárók igényét majd nem tudom vele kielégíteni. De aztán még időben kapcsoltam: a csodavárók azok, akiknek hiába is tennénk szájukba a sült galambot, azt is kevesellnék. Úgyhogy a könyvet is úgy írtam, hogy a valóban nyitottak számára jelentsen megoldást, és itt is mindent úgy írok: én bizony nem rágom meg előre a falatot, csak feltálalom a menüt, a rágás, emésztés, a te dolgod.

Mivel egy ideje már foglalkoztat az időgazdálkodás témaköre aktívan is, ezért kezdjük a vállalkozói időgazdálkodásról szóló sorozatot egy nagyon ütős intelemmel:

Amit ma megtehetsz, azt tedd meg MOST, de csak AZT!

Mi van emögött? Kérlek szépen, azt látom, hogy idén hirtelen nagyon felkapott lett a halogatásról beszélni. A könyvemben külön fejezetet szentelek ennek a témának, és azt hiszem, sikerült valami olyan szálat elkapni ebből a nagyon izgalmas témából, hogy még a lányom is kiírta az egyik közösségi oldalon a profiljába, a fejezet leglényegesebb mondatát (márpedig az is nagy szó, hogy egyáltalán elolvasott egy könyvet, az meg pláne, hogy legalább egy mondat meg is fogta benne őt :)). Hogy mi az az egy mondat? Keresd ki magadnak a könyvből!

Tehát halogatás, ezt kipipálhatjuk, majd kikeresed a könyvből az erről szóló részt (ugye nem várja el senki, hogy egy komplett könyvfejezetet kivonatoljak ide? :)).

De ami még kulcsfontosságú: tedd meg MOST, de csak AZT. Mi az, hogy csak AZT?
Ez azt jelenti, hogy ne akarj most egyszerre, milliónyi dolgot elvégezni. Ne akarj egyszerre, milliónyi tervet megvalósítani, milliónyi célt elérni. Mert az lehetetlen.

Tedd meg csak azt, amit MOST meg tudsz tenni, és pipáld ki az akár valós, akár képzeletbeli listádon!
Hopp, és máris jöhet a következő tétel a listán.
Próbáld ki, hogy csak azzal foglalkozol, ami aktuális. Agyban is, fejben, szívben-lélekben is csak azzal.
Ne hagyd szóródni a figyelmedet, fókuszálj, és mindig ez lebegjen a szemed előtt: MOST és csak AZT!

Minden, amit nem most csinálsz, de gondolatban foglalkoztat (a lehetősége), csak időt és energiát igényel magának, a megvalósulás ténye nélkül. Márpedig a megvalósulás nélküli dolgok nem mások, mint álmok. Álmodni meg leginkább éjjel érdemes, mert az álmodozásból nem lehet megélni, igaz?

Ha mostantól minden pillanatban ezt az elvet tartod szem előtt, akkor visszavonhatatlanul hatékonyabb leszel. Mert igazából nem időre van szükséged. Hanem arra, hogy az idődet értelmesen, boldogan, elégedetten töltsd, bármivel is foglalkozol éppen.

Tipp: ha a családoddal foglalkozol, foglalkozz CSAK velük!
Ha a vállalkozással foglalkozol, foglalkozz CSAK azzal, és ne keverd össze a kettőt egymással, ne hagyd, hogy elmosódjanak a határok!
Külön tipp csak nőknek: soha ne érezz bűntudatot azért, mert képes vagy egyetlen dologra koncentrálni. Viccesen is szokás arra hivatkozni, hogy mi, nők, ezernyi dologgal vagyunk képesek foglalkozni. Érdekes… a világ legsikeresebb emberei és vállalkozói mégis férfiak.. Csupán csak ez miatt: tudnak fókuszálni, megteszik amit meg kell tenniük, és nem éreznek bűntudatot azért, mert képesek kizárni a külvilágot, ha arra van szükség!

Az üzlet ilyen. Üzleties gondolkodást igényel. Én hiszem, hogy te is képes vagy rá, és te is képes vagy ennek a pozitívumait meglátni.

 

4 Hozzászólás

 1. Van egy gondolatod, ami nem hagy nyugodni.

  Bármennyit is foglalkozol az üzlettel, nem leszel vele elégedett. Bármennyit is foglalkozol a családoddal, sosem fogod úgy gondolni, hogy az elég. Bármennyit is foglalkozol bármivel, ami fontos neked, sosem érzed majd úgy, hogy eleget foglalkoztál vele.

  Ez annyira, de annyira igaz! Azt hiszem, a lelki nyugalom elérése érdekében ez egy kulcsgondolat. Köszönöm, Rita!

 2. A fókuszáláshoz egy gondolat:
  bármivel vonulnak melléd, eléd a családod tagjai, csukd be a füled, a szemed, ha dolgozol.

  Ez nem azt jelenti, hogy ne rohanj oda megmenteni a gyereket, ha Batman-eset játszik és leugrani készül a szekrényről.

  Viszont nem fog szomjan halni, ha befejezed a cikket, vagy a tanulmányban a gondolatot.
  😉

 3. Gabrielához csatlakozva:
  ráadásul a gyerekeinknek meg kell tanulni, hogy anya nem csak anya és háziasszony, hanem dolgozó, vállalkozó nő is, akit ugyanúgy nem lehet ugráltatni, mint apát, ha pl. hazahozta a megírandó beszámoló terhét, füvet nyír, autót szerel stb.
  Nekünk viszont azt kell megtanulni, hogy készítsünk ki uzsonnát, teát:))

 4. Anikó, én reggelente általában körbeveszem a gyereket reggelivel, kakaóval, mesével, játékokkal, és egy pár órát nyugton hagy 🙂

  Néha, mikor eszembe jut, hogy micsoda egy önző dög vagyok ;), akkor arra szoktam gondolni: 24 órán keresztül együtt vagyok. Az lenne beteges, ha össze is lennénk nőve a nap minden percében…

  Eszter, igen! Mindig aggódunk valami miatt, ezzel tisztában kell lenni. Bármivel is foglalkozunk elmélyülten, valami más hívó szavát is meghalljuk közben, ilyenek vagyunk mi nők :))

Hozzászólások lezárva