Üzeneteket hoztam neked, Zwack Pétertől! (5)

Tegnap, a TEDxDanubián voltam. Ha nem tudod mi ez, nem gond, a következő napokban be fogok számolni a részletekről, mert az nem fordulhat elő, hogy te ne tudj azokról a dolgokról, amiknek ott részese voltam!

De mindenekelőtt Zwack Péter üzenetével szeretném kezdeni, alig vártam, hogy idejussak és írhassak róla neked.

Képzelj el, egy 82 éves, életvidám, tündéri vállalkozó szellemet, aki mosolyogva feltipegett a színpadra, és az első mondata után nevetes és taps volt a jutalma :). Tudod kiről beszélek, hiszen mindenki ismeri őt: Zwack Péter, a Zwack Unicum Zrt. atyja.

Nem tudom, te hogy vagy vele, de én nagyon szeretek a „nagy öregektől” tanulni, hiszen egyetlen mondatukban benne van az egész életük bölcsessége, és többet ér egy szavuk, mint például egy hagyományos marketing konferencia…

Zwack PéterZwack Pétertől csak tanulni lehet.
Míg mesélt, szorgalmasan jegyzeteltem, hogy megoszthassam veled az ő bölcsességeit, hogy tanulhass belőle, hogy megkapd te is azt a pluszt, ami belőle alapjáraton és természetesen árad.

A lánya, Izabella „interjúvolta” meg a színpadon, az egész szituáció egy családi beszélgetésre hasonlított, és ebből, és az ő személyiségükből kifolyólag is egy csodálatos élménnyé vált őket hallgatni.

Első és legfontosabb: Zwack Péteren piros zokni volt! Micsoda apróság, micsoda észrevehetetlen nüansz, és mégis milyen egyedi! Leült, hopp, kivillant a zokni! Ez Ő! Ez tényleg ő.

Neked vannak ilyen apróságaid, amikről mindenkinek eszébe jutsz? Ha nincs, érdemes valamit kitalálni, hiszen ez a brand-ed része lehet, és nem kerül semmibe! Zseniális!

A beszélgetés azzal kezdődött, hogy az életútjának fontos állomásait vették sorra, a menekülést az államosítás után, a magyar állam beperlését, a per megnyerését, a külföldi boldog, de gyökértelen életet. A hazatérést, a gyökerek megtalálását. Mindezt mosolyogva, vidáman.

„Magamat nem veszem komolyan, de azt, amit csinálok, azt igen.” – mondta Zwack Péter ekkor.

Te magadat veszed komolyan, vagy azt, amit csinálsz? Mert nem mindegy!

Izabella kérdezte a marketingről is, hiszen a Zwack Unicumnak már réges-régen voltak tévéreklámjai, és maga a márka is igen jól felépített.

Zwack Péter erre azt mondta: „a marketing az, amikor végigmegyek a boltokon, szétnézek, megnézem, mit hogyan csinálnak, és azt mondom: ezt holnaptól bevezetjük! Ez a marketing. A marketing csak kiegészítő lehet, nem maga a lényeg.”

Majd így folytatta: az a legfontosabb, hogy soha ne a piac diktáljon nekünk, hanem, hogy mi irányítsuk a piacot!

Gondolj bele, egy világmárkáról beszélünk. Annak idején már Henry Ford is megmondta: ha az embereket kérdeztem volna, ők jobb lovat akartak volna (és nem autót).

A piac igényeit figyelni, kutatni, elemezni, és ezekre reagálni nem rossz dolog. De egy világmárka, egy óriási név sosem így áll hozzá a dolgokhoz: ők irányítanak, és a piac igazodik hozzájuk. Zseniális! (Ez a szó még párszor elő fog fordulni, úgy érzem :))

Izabella ekkor arról kérdezte, honnan van benne ez a tűz, ez az erő. „Valaki azt mondta rólam, hogy Zwack Péter olyan, hogy 5 perc alatt egy ötletet mániává tesz.” – hangzott a válasz.

Milyen igaz! Ha nem lelkesedünk tiszta szívből azért, emivel foglalkozunk, akkor egészen biztos, hogy hiba a foglalkozást folytatni…
Egy alkalmazott mondhatja azt, hogy „de muszáj ezzel foglalkoznom”, de egy vállalkozó előtt ott áll a lehetőségek tárháza, és az a lehetőség is ott áll, hogy egyszerűen nemet mondjunk arra, amit nem szeretünk csinálni.

Felmerült témaként a kudarc is – az egész TEDx Danubia folyamán vissza-visszatért a siker és a kudarc viszonya -, amire Zwack Péter rávágta: „Az egyetlen kudarc az, ha nem próbálod meg, amiben hiszel!”. Majd hozzátette: „Ha saját magadnak hazudsz, az az életed legnagyobb hibája.”

Arra a kérdésre, hogy hogyan tud ennyire pozitív lenni, egy történetet mesélt – neki nem kell példabeszédeket idéznie, a saját történetei kiköpött példabeszédek -, amelyben egy bokszoló minden meccs előtt beleordította a tükörbe a következőket:
Erős vagyok!
Gyönyörű vagyok!
Legyőzhetetlen vagyok!

Majd jött a hamiskás mosoly: „én minden reggel ezzel kezdem a tükör előtt” :).
Hozzátette még ezt is: ha azt akarjuk, hogy a napunk pozitívan teljen, akkor még korán reggel essünk túl a nap legkellemetlenebb tevékenységén, utána az egész napunk egy nagy pozitívum lehet.

A végén jött az a kérdés, ami manapság mindenkit mozgat: a válság, és Magyarország helyzete a válságban. Megvallom, ez volt az a sokadik pillanat a nap folyamán, amikor majdnem elsírtam magam a meghatottságtól. Én világ életemben pozitív voltam, de még nekem is van mit tanulnom, és nagyon hálás vagyok, hogy a pozitívizmus nagyatyjától hallhattam ezt a mondatot:

„Azt mondják, válság van […] De az, amit ez az ország 20 év alatt elért, előtte álló példa nélkül, az egy csoda!”

Most is lúdbőrözök.
Imádunk nyavajogni. Imádjuk elemezgetni, hogy miért rossz ennek az országnak. De Zwack Péter szavai, és az egész nap rávilágított számomra arra, hogy az egy csoda, amit mi megélhetünk itt nap mint nap, és hálásak lehetünk magunknak és a körülményeknek azért, hogy csupán 20 év alatt ilyen messzire elértünk!

Egy csoda vagy te magad is, azért, mert ezt most elolvastad :).
Köszönöm!

Február 1-ig várjuk még jelentkezésedet a vállalkozónői fórumra, és várnak még az ajándékok is! Nézd meg, mik ezek!>>

12 Hozzászólás

 1. Egyik kedvenc vállalkozóm, mondhatjuk példaképnek is, Zwack Péter. A kitartása rendkívüli, példamutató és értékteremtő, amit csinál, és ahogyan csinálja.
  Remélem írsz még róla máskor is! 🙂

 2. Kedves Rita!

  Ez nagyon tetszett! Igazán inspiráló és új lendületet adó írásaid vannak, nagyon köszönöm, hogy olvashatom.
  Egyelőre vállalkozói „létem” elején tartok, még rengeteg tanulni valóm van, de amikor az írásaidat olvasom, mindig új reményt kapok, hogy nekem is sikerülni fog. 🙂

  Sok sikert a továbbiakhoz is!

 3. Fantasztikus gondolatok.
  De azért a végével nem tudok egyetérteni… Egészen máshova is juthattunk volna, például, ha a megfelelő helyen lévő emberek úgy gondolkoznának, mint ő. Csak körül kell nézni máshol…

 4. Ruzsáné Kiss Katalin

  Kedves Rita!

  Egy csoda te is vagy nekünk, lelkes olvasóidnak, hogy ezeket a gondolatokat megirtad nekünk. Sok erót és kitartást tudsz adni nekem.

  IGEN ,NEKEM SIKERÜLNI FOG.

  További szép napot!

 5. Aranyosak vagytok, köszönöm szépen! 🙂
  Nekem az a legnagyobb öröm, hogy befogadjátok az infókat. Az a legnyagyobb kincs: a figyelem 🙂

 6. Teljes mértékig igazat adok Zvak úrnak.
  De ne felejtsük el, hogy honnan indult. 1740 . Lehet, hogy ha én is öröklök egy csodát, akkor én is „itt, v. errefelé” tartanék.
  “Azt mondják, válság van […] De az, amit ez az ország 20 év alatt elért, előtte álló példa nélkül, az egy csoda!”

 7. Teljes mértékig igazat adok Zwack úrnak.
  De ne felejtsük el, hogy honnan indult. 1740 . Lehet, hogy ha én is öröklök egy „AKKORA CSODÁT”, akkor én is „itt, v. errefelé” tartanék.
  “Azt mondják, válság van […] De az, amit ez az ország 20 év alatt elért, előtte álló példa nélkül, az egy csoda!”
  Valóban. Nincs még egy ilyen „lecsúszott ország” mint mi vagyunk. Igaz, hogy „nyavajgunk”, de ha nem volna, miért, talán csendbe lennénk. Az is igaz, hogy mindig másra várunk. De, talán hitelesebb lenne ezt valaki más szájából hallani. (És Ő vajon mit tett?)
  Mint üzletembernek a nézeteivel egyetértek. ÖNBIZALOM, ÖNBIZALOM, ÖNBIZALOM. Ha ez nincs, nincs üzlet.

 8. Az a bizonyos bokszoló Cassius Clay volt, vagyis Mohammed Ali. ZP említette is az eredeti nevét.

 9. Tényleg! Köszi Csaba!
  Nem írtam fel, mert olyan sötét volt, hogy alig láttam jegyzetelni, aztán meg úgy elfelejtettem, mint a szél 🙂

 10. Visszajelzés:Mondd bele a képedbe! | HősNők

 11. Do you have a spam issue on this site; I also am a blogger, and I was curious about your situation; we have created some nice practices and we are looking to swap methods with others, be sure to shoot me an e-mail if interested.

 12. Woah! I’m really loving the template/theme of this website. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s hard to get that „perfect balance” between user friendliness and visual appeal. I must say you’ve done a awesome job with this. Also, the blog loads super quick for me on Chrome. Outstanding Blog!

Hozzászólások lezárva