Szövegírás: hány szóból álljon egy cikk?

Tartalommarketing és szövegírás alapvető kérdései közé tartozik, hogy a weboldalon egy-egy cikk hány szóból kell, hogy álljon.
Sokszor lábra kaptak már ilyen-olyan hírek, melyek szerint a Google nem szereti, ha egy cikk 300 szónál rövidebb, de azt sem, ha túlságosan hosszú, mert azokat végig se „nézi”.

Természetes, sőt alapvető dolog, hogy amikor a netre, weboldalra írunk, akkor nem hagyhatjuk ki az Olvasóink kívánalmai mellett a szempontok közül a Google kívánalmait sem, és ha már írunk, akkor feleljen meg a mű mindenki igényeinek:

– szeressék az Olvasók,

– szeresse a Google,

– szeressék a közösségi oldalak rajongói is,

– sőt, ha lehet, még anyósunk is ;).

Szóval hány szót szeret az Olvasó, hány szót szeret a Google, és hány szó passzol egy közösségi oldalra posztként? (Anyósunkat inkább kérdezzük meg, ő meg fogja mondani kerek-perec.)

Lássuk sorban a szövegterjedelmet érintő titkokat

1.) Sok Olvasó a rövid, tömör, lényegretörő írásokat preferálja, míg a másik sokaság meg a hosszú, tartalmasakat. De a megoldás egyszerű: ilyet is, meg olyat is kell írni, felváltva.

2.) A Google nem szavakat szeret, hanem leütéseket. De azt sem minden nyelven képes értelmezni, hogy teszem azt, egy 2500 leütéses cikk az szerinte tartalmas-e, vagy sem. Angol nyelven jól elboldogul a Google, de magyar nyelven sokkal inkább fel van neki adva a lecke, így azt tapasztaljuk, hogy ha alapvetően a látogatók olvassák az adott cikket, akkor annál szinte mindegy, hogy hány leütésből áll. Van egy cikkünk, ami a keresőben első helyen állt úgy, hogy konkrétan 2 szóból állt maga a cikk. (Véletlenül.) Mikor ezt észrevettem, akkor írtunk egy új cikket, hosszabban, tartalmasabb, tényleg olvasmányosan, és most már az az első a találati listán, de mint mondtam, ez nagyon sok mindentől függhet. Két szó is elég lehet, de nem egy életbiztosítás.

3.) Facebookon a rövid, tömör, velős írások teljesítenek jobban, amiknek persze mondanivalójuk is van, pláne CÉLJUK. Kivételek itt is vannak: láttunk már vírusként terjedő posztokat, amikben legalább 15ezer karakter volt, ráadásul egyetlen egy sortörés sem, tehát kifejezetten fárasztó volt olvasni, de elolvasták az emberek és tovább is osztották.

Mi a konklúzió?

Mi a RitArt Copywriting projektben – RitArt Szövegírás Szolgáltatás – a 2700 leütéses cikkeket szeretjük a legjobban írni, ha weboldalra, blogra szánt cikkekről, honlap szövegekről van szó. Azért, mert az ilyen cikk tartalmas tud lenni, lehet íve, mondanivalója, és nem korlátozza be az írót.

Lehet ennél rövidebben írni, de ott már előfordulhat a sutaság gyanúja egy-egy mondatnál, illetve a nem kifejtett gondolatok az Olvasó számára kifejezetten frusztrálóak.  Tehát a 2700 leütés – szóközökkel együtt – egy jó cél, ráadásul ezt a Google is biztosan szereti. FB-on pedig nem javasoljuk az 500 leütésnél rövidebb posztokra való berendezkedést, ha a brandet is építeni akarjuk, meg valóban magunkra akarjuk irányítani az egyébként szétszórt nagyközönség figyelmét.

2700/500 ezt kell megjegyezni.

(Ez a cikk 2980 leütést tartalmaz.)

Vidi Rita

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.