Szerintetek ezek a tuti üzletek, ezek a befutó vállalkozások

Nemrég indítottam egy szavazást, amelyben arra kerestem a választ, hogy vajon egy közepes tőkével – 25-50 millióval – milyen vállalkozást indítanátok, miben látjátok a valóban megtérülő lehetőséget, szerintetek mi az úm. tuti biznisz.

Előre meghatároztam a legnagyobb kategóriákat, és meghagytam a szavazásnál az Egyéb lehetséges válasz megjelölését, elvégre az én fejem sem káptalan :).

Kezdjük a végén: nézzük sorban, milyen Egyéb lehetőségeket jelöltetek meg, amikre én nem gondoltam, vagy nem pont úgy gondoltam, mint az egyes válaszadók:

Egyéb kategóriában szerepelnek:

 • wellness 🙂
 • Energia
 • MLM kicsit másképp,pénzügyi termék értékesítésével, nem tőzsde, nem papír alap. Mo-on fél éve működik, és igazán nagyot az idei évben fog robbanni.
 • Teljes körű hivatalos ügyintézés a megbízó részére
 • egészségturizmus
 • Biztonságtechnika, alternatív energia előállítás
 • Ingatlanvásárlás – bérbe adás
 • Megújuló energia, zöld farmok
 • Tréningjellegű oktatás, nevelés
 • kreatív és kulturális iparágak
 • Újszerű egészségügyi találmány menedzselése, értékesítése
 • Rita! Kizártad a legnehezebb egyben a legnagyobb üzletet!!!
 • MLM, ahol én vagyok az MLM anyacég
 • Textil
 • szociális ellátás – gondozás

A válaszok összesen 9%-át teszik ki az egyebek (2011. január 24.), de volt már 11% is az állás néhány napja.

De lássuk a tuti befutókat! Sajnos a google docs rendszere nem volt képes értelmezni ennyi féle választ grafikonszerűen, ezért marad a felsorolás:

13%-kal győzött az Oktatás, fejlesztés (gyerekek, felnőttképzés, nyelvtanítás, stb.) kategória, aminek én nagyon örülök. Két okból is: az egyik az, hogy a tudás legmagasabb szintje az, amikor már tanítunk valamit, tehát a tanítás a fejlesztés nemcsak a tanítvány számára fontos, hanem a tanár számára is.
Másik ok az, amit Ada is írt a hozzászólások között: Idealistaként ) én az oktatást jelöltem be – de egészen biztos vagyok benne, hogy nem ez a húzóágazat Magyarországon. Ha ugyanis ez lenne, nem itt tartanánk…

„Egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik.” Gróf Széchenyi István

Széchenyire divat mostanság hivatkozni, de egyébként is a legfontosabb intelem, amit mi utókor kaphattunk, és adhatunk is tovább. Én ehhez tartom magam most, a mostani üzleteimben. Tanítok, fejlesztek. A cikk végén viszont elárulom, én mit jelöltem meg, mert nem ezt! (Elvégre ez már megy, ebbe már nem kell 50 milliót fektetni.)

Második helyezett 10%-kal az MLM. Őszinte leszek: nálam ez most atombombaként hatott. Talán figyeltétek 2 héttel ezelőtt a levelemet, melyben elmeséltem, hogyan csodálkoztam rá egy mega találkozón a boldog vállalkozók csoportjára, és hogyan döntöttem szinte azonnal, hogy oké, akkor most én is növesztek egy ilyen üzletet magamnak, mert megtehetem J.

De azt nem gondoltam volna, hogy 50 milliós befektetéssel is ez viszi el az ezüstérmet! Valaki fejtse ki nekem: mit csinálnátok 50 millióval egy MLM cégben? Bevásárolnátok magatokat valami magas szintre? Komolyan kérdezem! Beszélgessünk erről!

Harmadik helyezett 9%-kal az Egyéb – amiről fenn már volt szó -, és  minő meglepetés, a Tanácsadó cég (jogi, pénzügyi, marketing, üzletvezetési, stb.)

Negyedik helyezettek:

 • Egészségügyi szolgáltatások 6%
 • Online vállalkozás – infótermékek 6%
 • IT, hardver, szoftver 5%
 • Szolgáltatóipar (közvetítés, könyvelés, javítás, ügyintézés, stb.) 5%
 • Szerencsejáték, kártyaterem 4%

A többi lehetőség osztozik 1-2-3 százalékokon, az 5. helyen J.

Milyen tanulságot lehet ezekből levonni?

Bármilyen furcsa, az egyik legfontosabb az, hogy bár nem kértünk nevet és e-mail címet, de nyilvánvalóan látszik, hogy nők voltak a válaszadók legalább 90%-a. Persze, ezen az oldalon ez nem csoda, sőt, ez a természetes, de nagyon egyértelmű, hogy a nők nincsenek otthon úgy egyébként a könnyű és nehéz iparban, és köszönik szépen, nem is szeretnének benne részt venni.

Ez azért gond, mert érték akkor teremtődik a gazdaságban, ha létrejön valami. Az oktatás és fejlesztés nyilván létrehoznak valami magasabb színvonalat, ami viszont nem igazán mérhető, ugyanakkor reménykeltő.

De valahogy az az érzésem, hogy mi, női vállalkozók még mindig csak szolgáljuk a gazdaságot, nem pedig irányítjuk, de legalábbis nem vagyunk egyenjogú partnerei a férfiaknak. És tartok tőle, hogy ez sokáig így is marad. Még a gondolatok szintjén is. Bár azt vallom, hogy éljen mindenki úgy, ahogy szeretne, de az nem tetszik, hogy egyre férfiasodik a világ: a közélet, a politika, a gazdasági szereplők jórészt férfiak. Őket is anya szülte, de amit ők szülnek… Na, azt nem tenném a kirakatba ;).

Szóval javaslat: ha hozzátok vágnak 50 millió forintot, akkor azt fordítsátok értékteremtésre!

És akkor mindezekkel ellentétben Rita mit jelölt meg?

Szerencsejáték, kártyaterem. Pontosabban: pókerterem. Mert bármennyire is azt akarja a torkunkon lenyomni a monopolhelyzetbe helyezkedő Szerencsejáték Zrt., a póker nem szerencsejáték, hanem az élet játéka, és kiváló szemléltető eszköz. Úgyhogy maradok majd az oktatásnál, de attól függetlenül ez már egy másik történet.

Te mit szűrsz le az eredményekből? Mi  a tanulság számodra?

13 Hozzászólás

 1. Rita!

  Az se lenne normális, aki pozícióba fektetné, ha lehetne ilyet. Az MLM NEM piramisjáték, mégha a felépítése hasonlít is arra. Pont annyira, mint bármilyen más kereskedelemé.

  Igazából ennyi pénzből kényelmesen lehet saját mlm céget indítani, saját termékkel. Pont ahogy írták.

 2. Értem, köszi! Így oké! :)))

 3. Örülök, hogy az oktatásé a jövő… Én is abban utazom… 🙂 Ráadásul pénzügyi nevelésben. Most akkor több szektorban is befutó vagyok??? 🙂

 4. Én sem értem, mit akartok az MLM-ben ennyi pénzben.

  Azt kis befektetéssel és sok munkával kell építeni, ennyi pénzt másfele (több lábon állvan, MLM mellett) kellene költeni.

  Sztem. 🙂

 5. Nekem nagyon tetszik ez a sorrend. Egészséges női lélekre vall a jövőformálás fontosságának felvállalása. Én üzletviteli tanácsadással foglalkozom férfi tulajdonostársakkal. Megfogalmazott célunk a hazai vállalkozások számára azon módszerek, megoldások alkalmazásának megismertetése, bevezetése, melyekkel hosszútávon versenyképesen, hatékonyan tudnak működni.

 6. Szia Rita!
  Én nem teljesen értek egyet azzal, hogy a nők csak szolgálják a gazdaságot, hiszen minden sikeres férfi mögött állt, áll, állni fog egy nő. Én úgy gondolom hogy a férfi neve alatt zajlik, de mindig hátulról van az irányítás, ami a legfontosabb. Nálunk is így van, de ezt te tudod a legjobban. Eszti az ész, én kivitelezek.

 7. Laci :)))))

  Köszönöm!!!

 8. Kedves Rita!
  en azert abbol az 50 milliobol nem fektetnek be mindent egy vallakozasba, egy reszet elosztogatnam – elsosorban magamnak es a Paromnak, aztan a csaladomnak es jotekonykodnek (abban a pillanatban), a maradekbol gondolnek a jovore is nemcsak penzugyileg hanem a folyamatos tanulasomra is (ezt meg tanulnom kell) es befektetnem. Szerintem pozicio megvetelevel sehol sem lehet sikert elerni – sem MLM, sem mas teruleten

 9. Zsuzsi, szerintem előbb inkább a jövőről kell gondolkodni és gondoskodni, és csak utána a elosztogatni ha marad…
  Így mennek tönkre a nagy nyereményeket nyerők, ahogy te pontosan felvázoltad a sorrendet!
  Elég csak először a jövőre gondolni, utána „dorbézolni”, máris nem lehet gond a későbbiekben :).

 10. Az az 50 millió nem is olyan sok pénz. Még az is lehet, hogy nem is lenne elég, egy termény, vagy termék, vagy valami más érték termelésére. „Zsuzsi! számolj” !
  Igaz, hogy a NŐK-nek nagyon jó ötletei vannak, de nem tudják jól kihasználni. Szeretnék, de Isten tudja miért, mindig (99,9 %)-ban, rosszul fogják meg a kérdést. TISZTELET A KIVÉTELNEK.
  Nem akarok belemenni az EGYENJOGÚSÁG kérdésébe. A NŐK maradjanak meg NŐ nek, A Férfiak pedig FÉRFI nek. (A suszter maradjon a kaptafánál). Amióta világ a világ, mindig ugyan az a probléma. Mintha elfelejtenék az emberek, hogy egymás nélkül nem tudnánk mit csinálni. Bár van az életnek (talán) 1% akinek más a véleménye. Pénzt, csak pénzzel lehet csinálni. Pénzecskével, csak pénzecskét.
  Ha valaki azt mondja, Ő tudja a „TUTIT” annak szeretném látni a havi, vagy az éves elszámolását. Lehet, hogy én is lemásolnám.

 11. Bellami, egyetértek: egymással-egymásért, ne egymás ellen! Ez a lényeg :))

 12. Sziasztok!
  Ha lenne 50 millióm, biztosan keresnék egy üzleti tanácsadót, egy profit, egy mentort, aki segítene nekem abban, hogyan építsem fel vállalkozásomat, legyen az MLM vagy más terület.. .Adakozni nagyon szép és jó dolog, de minden vállalkozás alapja a pénzügyi tervezés és tanulás. Még az MLM-ben is! Nemrég éppen ezt találtam:
  Rhino Business Club, melyet Nógrádi Bence indított útjára! http://www.milliomos.hu Nagyon hasznos! Sok sikert mindenkinek! Évi

 13. Very nice blog i really like this thanks for shearing.

Hozzászólások lezárva