Soha többé nem veszítesz időt, ezzel az egyetlen, egyszerű trükkel (Piacvezető Magazin)

Valljuk meg őszintén: digitális nép lettünk. Ha nem lapul a zsebünkben-kezünkben-táskánkban egy okostelefon, máris rosszul érezzük magunkat. Hát, hiszen akkor elvágjuk magunkat az információs sztrádától, a naptártól, az emlékeztetőktől, a szociális kapcsolatainktól! Hinnye, hát azt nem lehet!

Jó ideje utálom – már – a mobiltelefonokat, de a számítógép mivoltukat kifejezetten szeretem, és azt vallom, hogy ha ésszel használjuk, akkor csak előnyünkre válhatnak.

De előbb sorolom, mit utálok bennük újabban:

  • Hogy mindenhol az ember képébe nyomakodnak úgy, hogy elő se vesszük. Mások kezéből furakszik felénk, ha akarjuk, ha nem. Mindenhol ott van, mindenki kezében, főleg azokéban, akik nélküle ténylegesen elveszettnek érzik magukat.
  • Az amúgy is figyelmetlen emberek figyelmét teljesen szétforgácsolja. Nemrég a gyógyszerész csetelt valakivel, miközben engem szolgált ki, és annak örültem, hogy végül is senki sem beteg nálunk, hála a jó égnek. Nem tudom, hogy a mögöttem sorban álló, 15 vénnyel zsonglőrködő idős néni hogy járt… Ma pedig, a budapesti forgalomban egy üzletembernek látszó, mögöttem a dugóban araszoló úriember nyilvánvalóan a mobilján pöntyörészett, miközben centiméterekre állt meg már vagy harmincadszorra az én autóm mögött. A visszapillantóban figyeltem, hogyan növekszik másodpercekkel a reakcióideje még pár méteren belül is. Csodálatos!
  • Már tükörként is ezt használják az emberek. A liftre várva egy nő mellettem másodpercnyi rendszerességgel belenézett a telefonja kikapcsolt képernyőjébe, és közben megrázta a frufruját. Majdnem lemaradtam a „járatról”, annyira meglepődtem.
  • Az, hogy csörög, pittyeg, nyiszeg-nyöszög, cseppet sem zavar, de az igen, hogy bárminek is vagyok-vagyunk a közepén, ha megnyekken, akkor muszáj vele foglalkozni(uk másoknak). Vajon mikor tűnt el a mobilok lenémíthatósági képessége? Mikor szűnt meg az az opció, hogy rezgőre is lehet állítani? És a beállításokból mikor varázsolták ki az állandó prünnyögés kikapcsolásának lehetőségét? Mert biztos megszűntek ezek teljesen, ha egyszer ennyire nem használják az emberek!
  • Utálom, hogy filmekben is már a mobil az elsődleges történetdinamizáló eszköz! Imádom újra nézni az Alien, a Cápa, a Mad Max filmeket, és azon csorgatni a nyálamat, hogy na, tessék, milyen fantasztikus alkotások születtek mobilcsörgés és állandó csetkészenlétre való történetalapozási trükk nélkül is!

A folytatást a Piacvezető Magazinban olvashatod>>

Comments are closed.