SEO: vasárnapi nyitvatartás

Avagy: ki-mi veheti fel a versenyt a nagy hírportálokkal?

Keresőoptimalizálás lépésről-lépésre – oktatóanyag>>

 1. április 16-a van. A kormány a héten eltörölte a vasárnapi boltzárral kapcsolatos rendeletet, és helyette újat hozott: újra kinyithatnak vasárnaponként a nagy áruházak.

A Tesco kapásból 3szoros bért ígért azoknak a dolgozóinak, akik már most, 2016. április 17-én, a vasárnapi nyitvatartást engedélyező rendelet életbelépése utáni legeslegelső vasárnapon vállalják a munkát. És bármennyire is háborognak a kereskedelmi dolgozók, sokan lesznek, akik be fognak menni dolgozni, még akár – a jövőben – úgy is, hogy nem kapnak érte több bért, egyszerűen csak több ledolgozott órát halmoznak majd maguknak.

De nem is ez a lényeg, ez miatt nem kezdtem volna bele az írásba, hanem azért ültem ide, ezen a NEM VÁSÁRLÓS szombat délutánon ;), hogy megmutassam, milyen ereje van a keresőoptimalizálásnak.

Nyisd meg a böngésződben a Google.hu oldalt, és keress rá a következő kifejezésre: vasárnapi nyitvatartás. (Ami egyébként helyesen: „vasárnapi nyitva tartás” lenne, de sosem csak a helyesen írt kifejezésre kell optimalizálni, hanem arra is, ahogyan ROSSZUL beírva a felhasználók keresnek!)

Arról már esett szó, hogy gyakorlatilag ahányan vagyunk, annyi féle lehet a találat lista, de most erről a témáról feltételezhető, hogy nincs még róla a Google birtokában 9 milliónyi cikk és felhasználói viselkedésminta, így várhatóan most a napokban még nagyon hasonlatosak lesznek egymáshoz a találati listáink.

Nézd meg, milyen oldalak szerepelnek az első találati oldalon, tehát az első 10 helyen. Nálam ilyenek, hogy: blikk.hu, 24.hu, nlcafe.hu, index.hu, hvg.hu, vg.hu, borsonline.hu, portfolio.hu és kakukktojásnak ott van a tesco.hu, és a spar.hu, amik igazából mégsem kakukktojások, hiszen nagyon relevánsak az ő témában tett megnyilvánulásaik, illetve az oldalaik is erősek.

De lapozzunk a második oldalra!

Mit látunk ott?
Én ezt:

Vasárnapi nyitvatartás

Vasárnapi nyitvatartás

Az első találat a második oldalon egy olyan domain, amiben maradéktalanul szerepel a kulcsszó.

A második találat a cba.hu, ami azért érdekes tesco.hu és a spar.hu után, mert nagyon sok cba áruház volt nyitva még a tiltó rendelkezés alatt is vasárnaponként (én speciel elvárnám azt, hogy előzzék be a témában a Tescot, amely egyértelmű vesztese volt a vasárnapi nyitvatartás mizériának…)

Harmadik találat az érdekes, és emiatt, meg a nálam negyedik miatt írom ezt a cikket.

A harmadik találat

Ez egy blog. Egy olyan blog, ahova trollok serege jár vitatkozni és anyázni. Ahol szinte minden poszt megosztó, és nyilvánvalóan azért jön létre, hogy odagyűljön a nép, nem épp finom hangnemben eszmét cserélni. Ez egy független tanácsadó cég blogja, akik pénzügyekben utaznak, tehát nem a kormány hivatalos szócsövei – igazából inkább ellenzéki a hangnem -, nem kapnak külön azért pénzt, mert posztolnak, egyszerűen csak szeretnek rárepülni a felkapott témákra, és tessék, itt van az eredménye:

– a többszáz milliós költségvetésű portálok nyomában szorosan ott liheg egy független blog! Ahogy elnézem a munkájukat, fognak még ők erről a témáról írni, tehát jó eséllyel pályáznak hosszú távon a találati lista első oldalára, sőt, majd az első helyekre, amikor a blikk.hu és társaik már réges-régen valamelyik celeb narancsbőrével lesznek elfoglalva.

A negyedik találat

És akkor itt kell megállnunk egy külön szóra. Már nem tudom megmondani, hogy mióta temetik a szakemberek és a SEO-laikusok a KULCSSZAVAKAT. Ma már nincsenek ebből viták, mert mindenki, aki keresőoptimalizálással foglalkozik, úgy van vele, hogy hitvitákba nem érdemes belemenni, de még emlékszem, mikor ettől forrtak a fórumok: most akkor meghalnak a kulcsszavak, vagy nem halnak meg?

Nálam a negyedik találat az index.hu vasárnapi nyitvatartással kapcsolatos, a rendszerük által automatikusan generált, a keresőmotor – aka Google robot – által pedig csodálatosan feltérképezett, beindexelt, és igen előkelő helyen külön szerepeltetett KULCSSZÓ ALOLDALA.

Ez annyira fontos momentum, hogy muszáj volt kiemelnem, hogy beégjen az agyadba. Aki a kulcszavakat temeti… inkább nem mondok semmit. Csinálja csak kulcsszavak nélkül! Nemcsak kulcsszavakból áll a keresőoptimalizálás, de nem tudom, kell-e ennél ékesebb bizonyíték, hogy még mindig nagyon fontosak a címkék, kulcsszavak (tag-ek).

Mi ebből a tanulság?

Olykor úgy tűnhet, hogy bizonyos témákban nem lehet lemosni a mammutokat… (blikk.hu és társaik), és lehet, hogy hetekbe telik, mire érdemben átrendeződik egy ilyen aktív és mindenkit érdeklő téma után a találati lista első 2-3 oldala.

De a mammutok mindig afelé fordulnak, ami éppen a legtöbb embert érdekli, így bár erősek az oldalaik, de nem konzekvensek a témaválasztásaik. Olyanok, mint a szélkakas.

Ha neked van egy fix témaköröd – jó tág persze -, mint pl. az iflgazdasag.blog.hu-nak, és azzal kapcsolatba hozol ténylegesen kapcsolatba hozható – releváns – témákat, és megmutatod az Olvasóidnak, hogy hogyan vélekedsz te a dolgokról, és egy hozzád hasonló felkészültségű ember kb. hogyan vélekedik, akkor amikor az első helyekről kiforognak ezek a szélkakas-oldalak, akkor te fogsz a helyükbe lépni.

Ha egy ilyen erős témában te vagy a 13., akkor amint új gumicsontja lesz a társadalomnak, te leszel az első. Márpedig még akkor is sokan lesznek azok, akiket nem az érdekel már aktuálisan, hogy „mi történt a héten, hogy már most vasárnap lehet vásárolni”, hanem az fogja őket érdekelni, hogy hogyan látják ezt a dolgot szakemberek, vagy olyan felvilágosult írástudók, akiket önmagukhoz hasonlatosnak gondolnak.

Ők a fizetőképes kereslet a szolgáltatásodra.

Igen is, érdemes rárepülni a felkapott témákra, ha kötni tudjuk a saját oldalunk témájához, mert ha lecseng az őrület, ott maradunk nyertesként!

Blog nyugodtan felveheti a versenyt akármelyik online sajtóorgánummal, és ha még a kulcsszavakat is használod, akkor nincs menekvés a SEO sikerek elől :).

Kellenek még ilyen tippek?

Itt van minden, egyben: Keresőoptimalizálás lépésről-lépésre>>

Vidi Rita

Ui: Találós kérdés: miért ezt a címet adtam a cikknek? Van tipped? Írd meg a hozzászólások között!

12 Hozzászólás

 1. Szerintem azért lett ez a címe, mert a felnőtt lakosságot abszolút foglalkoztatja ez a téma. Mindegy, hogy negatívan vagy pozitívan érinti. Én rákattintottam egyből és nem bántam meg!

 2. Az első webáruházunknál elértük, hogy a „kulcsszavakra” már ott vagyunk a fizetett hirdetések után, az első helyen. A másik két webáruház is jön fel szépen. Viszont a Google-ben beütvén a „keresőoptimalizálás” kulcsszó (sicc) variációkat, és a „vidiritás” oldalt az első százban nem találtam.
  Ez hogy lehet? Hisz pont Te tartasz erről tanfolyamot…..

 3. Kedves Zola!
  Ritát 2008 óta ismerem a seo fórumról, tehát azóta biztosan foglalkozik már keresőoptimalizálással, sőt, 2012-ben én már részt vettem egy műhelynapján, amit ebben a témában tartott, és pénteken megrendeltem az új anyagot is, már el is kezdtem alkalmazni a javasolt lépéseket.
  A vidirita.com oldal nincs az első 100ban a keresőoptimalizálás szóra (és variációira)? Nagyon sok sikeres keresőoptimalizáló cég nincs az első 100 között, viszont ott vannak azok, akik szintén arról a seo fórumról indultak, ahol őt megismertem.
  Mikor láttam, hogy új anyagot csinált Rita, nem az jutott eszembe, hogy vajon hol szerepel a találati listán, hanem az, hogy végre! Mert ő úgy magyaráz, hogy meg is lehet érteni :).

 4. Kedves Rita!
  Helyes a „nyitvatartás”, tavaly szeptember óta már így kell írni.

 5. Szerintem azért ez lett a címe, mert a SEO az egyik kulcsszavad, és szeretnél előre kerülni erre. A vasárnapi nyitvatartás pedig egy keresett kifejezés, így várhatóan jelentős forgalmat hoz az oldaladra.
  Köszi a tippet! 🙂

 6. Helló Mindenkinek!
  Szerintem azért ez a címe, mert ezekkel a kulcsszavakkal lehet a legegyszerűbben és leggyorsabban rátalálni a témára, ami most aktuális és vélhetően nagyon sok embert érdekel és érint.
  Szép napot!

  • Majdnem!
   Tudod, én mindig a hosszú távú dolgokban hiszek, így az érdeklődés az oké, de ha csak nagy tömeget akartam volna hirtelen, akkor FB kompatibilis címet írtam volna 🙂

 7. FB-kompatibilitás?!? Ez valami fából vaskarika-féle erőszakoljunkmegmindentháthapénzthoz-dolog? Ki az, aki komolyan vesz egy FB-publikátort? Egy olyan oldalon, ahol a poszt percek alatt legördül a hírfolyamról és soha többé nem kereshető vissza? Ezzel tömegeket szerezni? Nevetséges.

Hozzászólások lezárva