SEO: így csinálják a profik, akik ebből élnek

Bármennyire is furcsa, sok-sok ember van a világban (Magyarországon is), akiknek a vállalkozása semmi másról nem szól, mint keresőoptimalizálásról. Na, nem szolgáltatásról, tanácsadásról, oktatásról – bár ezek a profik előbb-utóbb szolgáltatásként is végzik a SEO-t mások számára -, hanem saját oldaluk egyre jobb pozícióba hozásáról, és ezzel egyre több pénz kereséséről.

A keresőoptimalizálásnak az a lényege, hogy sok-sok érdeklődő ember jöjjön az oldalunkra. Olyan ember, akit ténylegesen érdekel az, amiről ott szó van, mert a véletlenül odaömlő, téma iránt úgy egyébként nem érdeklődő emberek nem fognak pénzt termelni nekünk, még akkor sem, ha több ezren vannak naponta.

Hogyan lehet pénzt keresni ma a neten?

Sok féle módon, de ezek a SEO-fanatikusok – ezt abszolút tiszteletből mondom így! –  két módon szoktak:

– Affiliate programokkal, és/vagy

– dinamikus hirdetések kihelyezésével (pl. adsense).

Elmagyarázom!

Összefoglalva így definiálhatnám az affiliate fogalmát egyszerűen: te ajánlod a termékedet az oldaladon, én a tőled jövő látogatókat beazonosítom, és ha regisztrálnak, vagy vásárolnak nálam, akkor jutalékot fizetek neked utánuk.

Hogy mennyi pénz van ebben?
Attól függ, milyen affiliate rendszerbe sikerül becsatlakozni, és attól is, hogy MENNYIBE. A nagyon nagy kereskedőoldalak mindegyikének van affiliate programja, de vannak olyan oldalak is, amiket itthon blokkolnak, külföldön pedig komplett iparágat jelentenek, mint például az online szerencsejátékok, online póker, online sportfogadás.

Hogyan kell ezt csinálni?

Amikor becsatlakozol egy affiliate rendszerbe, általában kapsz egy saját linket, aminek az az értelme, hogy konkrétan azon keresztül kell küldened a látogatókat az affiliate üzemeltető oldalára.
Ahova becsatlakozol, az legyen mondjuk az amazon.com affiliate programja. https://affiliate-program.amazon.com/

Itt részletes instrukciókat kapsz arról, hogy mit hogyan kell csinálni, beállítani, mennyi pénzt kapsz és mikor. Az affiliate üzemeltetőnek érdeke, hogy az affiliate partnerei sikeresek legyenek, hiszen ők reklámfelületek, sőt, aktív reklámszakemberek, akik jutalékért dolgoznak.
A rendszerben megtalálod azt is, hogy hogyan kell a linkeket alkalmazni, merthogy természetesen nem az affiliate programba kell küldeni a látogatóidat :).

És akkor itt jön be a képbe a SEO

SEO

SEO

Teszem azt, SEO-fanatikus barátunk választ egy kategóriát az amazon.com-on, mondjuk az Amazon Fashion – Women részt, és kitalálja, hogy na, akkor ezekről a ruhákról, kiegészítőkről, kütyükről, akármikről ő bizony ír egy csomó cikket, begyűjt ebben a témában egy csomó releváns linket, kiépíti a saját női divat-birodalmát, de semmi mást nem csinál, mint az affiliate linkjén keresztül a saját oldaláról ide, az amazon.com releváns aloldalára – vagy épp konkrét termékekre – átküldi vásárolni a saját látogatóit.

Kizárólag SEO-tudatos tartalomépítéssel, és minden SEO trükk bevetésével létrehoz egy erős oldalt, ami csak és kizárólag más oldalára mutató linkek körítéséből áll, de a nagyon tudatos és nagyon SEO fanatikus oldaltulajdonosok el tudják érni azt, hogy amikor valaki a Google-be beírja majd azt, hogy „amazon women’s fashion”, akkor nem az amazon lesz az első a találati listán, hanem barátunk oldala, aki olyan jól optimalizálta a saját oldalát, hogy megelőzte az anyaoldalt!

Ez jelenleg csak példa, mert erre a keresőkifejezésre nálam az amazon van az első 4 helyen, ugyanakkor lejjebb már megjelennek az affiliate partnerek linkjei is – keress rá te is! – Ugyanakkor azért hoztam ezt példát, mert az amazon-nal kapcsolatban naponta milliók keresnek, míg mondjuk magyar nyelven a karrier coaching-ra havonta jó, ha 500-an…

A SEO-fanatikus szakemberek olyan affiliate programokat választanak, amiknél eleve akkora a forgalom, hogy egy hétköznapi oldal két pillanat alatt kifeküdne akkora látogatottságtól. Az ilyenekre – és az ilyen affiliate lehetőségekre – érdemes felhúzni saját oldalakat, amik óriási érdeklődésre tartanak számot, és nem olyanokra, amik havonta 400-500 embert érdekelnek.

Magyarországon is vannak természetesen affiliate lehetőségek, nem kell hozzá angolul perfektnek lenni, de a nagy pénzek nem itthon vannak.

Másik lehetőség: dinamikus hirdetések

Szintén a SEO a legfőbb eszköze annak, ha olyan tematikus oldalakat hozunk létre, amikre pl. Google Adsense-et tudunk kirakni. Ugyanis mire fog odamenni a sok ember? Na mire? A TARTALOMRA.

Honnan fogja tudni az a sok ember, hogy neki érdemes odamennie? A keresőoptimalizálás áldásos hatásaiból: infót keres, itt megkapja.

Milyen infót? Pl. hogyan kell vásárolni az amazon.com-on? 😉 Ami hasznos, frappáns, netán még fotókkal is illusztrált.

Ha regisztrálsz a Google Adsense rendszerébe, akkor jogosultságot kapsz arra, hogy hirdetéseket helyezz ki, de a Google fogja majd szabályozni, hogy milyen hirdetések fognak megjelenni. Nem te döntöd el, hogy ha törik, ha szakad, a szomszéd kisbolt reklámját akarod megjelentetni, hanem a Google fogja analizálni az oldaladat, és az oldalad témájához passzoló – tehát releváns – hirdetéseket fog megjelentetni. Ha írsz az amazon.com-on történő vásárlásról, vélhetően meg fog jelenni majd a később jövő látogatók számára az amazon.com aktuális display hirdetése.

(Ha az én oldalamon lennének ilyen hirdetések, most garantáltan az amazon-osokat látnád, de én a harmadik módszerrel keresem a pénzt, én közvetlen eladásokkal foglalkozom ezen az oldalon.)

Ha online sportfogadás témájára húzol fel oldalt – annak minden aspektusát figyelembe véve -, akkor online sportfogadás témájú hirdetések jelennek majd meg.

Amikor a látogatók ezekre a hirdetésekre kattintanak, akkor a rendszer neked jóváírja a kattintások után járó összeget. Ez témánként, hirdetőnként más és más lehet, és nem,  nem véletlenül példálózom a legjobb megtérülést nyújtó piacokkal, esetekkel ;).

Aztán bizonyos időközönként lehívhatod ezeket az összegyűlt összegeket a rendszerből.

(Hozhattam volna példának az etarteget is, meg még van egy pár, kapard ki magadnak a gesztenyét nyugodtan.)

Mennyit lehet ezekkel keresni?

Annyit, hogy nem kell dolgozni járni… Vannak, akik bénán csinálják, mert olvastak egy ehhez hasonló cikket, és rájöttek, hogy övék a világ, de közben meg persze ez sem úgy működik, hogy csettintek egyet, és már készen is vagyunk (a 10 millió csettintgető országa lennénk ekkor…)

Vannak, akik olyan profin csinálják, hogy komplett csapatokat tartanak el ebből, és minden nap csak cikkeznek-linkelnek, és beszedik a pénzt az affiliate partnerektől. A kettő között meg bármi lehet.

Ez is olyan, hogy ki kell tapasztalni, mi fizet jól, mi nem fizet jól, milyen témákban lehet aktuálisan gyorsan előrejutni, mivel kell többet dolgozni, de magasabb megtérülés mellett, és hosszabb távú eredményekkel, és így tovább.

Ezek közül egyik vállalkozás sem igényel iszonytatóan speciális készségeket, igazából mindegyik csak azt igényli, hogy legyél képes az emberek fejével gondolkodni: mire keresnek? Miért keresnek arra? Mit akarnak kapni az oldalon? Mit várnak el?
Ha ezekre csípőből tudod a választ, akkor menni fog. Ha fogalmad sincs a válaszokról, akkor meg nem fog menni, ez ilyen egyszerű.

Összefoglalva

Akár hirdetésekből, akár affiliate programokból, de ma is lehet a neten sok pénzt keresni, és mindezeket lényegében csak a keresőoptimalizálásra alapozva.

Ezek versenyt jelentenek, és az ilyen versenyhelyzetek mindig motiválóak: közelítsük meg, majd előzzük meg az anyaoldalt a találati listán! És erre ott van a keresőoptimalizálás számtalan eszköze, az egyszerűektől kezdve az egészen bonyolultakig; a minimális erőforrást igénylőktől a nagy befektetést kívánókig.

Nekem az a véleményem, hogy az üzleti életben az egy kegyelmi állapot, ha van egy csomó lehetőségünk, és ezekből még csak néhányat aknáztunk ki. Mert ilyenkor folyamatosan csak előre vezet az út, és ez szerintem áldás.

Én legalábbis előre szeretek menni :).

Keresőoptimalizálás lépésről-lépésre – az előre vezető út>> – utoljára!

Vidi Rita

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.