Rubint Réka szalont inkább ne nyiss 2013-ban

Általában úgy kezdődik nálunk a reggel, hogy míg zajlik a reggeliztetés, kávékortyolgatás közben a mobilon gyorsan átolvasom a főként gazdasági híreket, hogy nagyjából képben legyek. Ez történt ma reggel is: miközben Luca elégedetten kortyolgatta a vaníliás tejecskéjét, megütötte a szememet egy hír a hvg.hu-n, amelyben arról írtak, hogy a Rubint Réka nevével fémjelzett szépségszalonok mindegyike csődbe ment. (forrás: http://hvg.hu/kkv/20130115_Csodhullam_csunyan_leszerepelt_Rubint_Rek)

Na, mint vállalkozásokra és főként női vállalkozásokra érzékeny egyesületi elnök, szépen elrendeztem a gyereket, és elgondolkodtam ezen az egész történeten, leginkább a megtérülés szempontjából, ami ugye azért érdekes, mert ezen ELŐRE kell gondolkodni, bár utólag sokkal könnyebb okosnak lenni.

Nyitok egy szépségszalont

Tételezzük fel, hogy nyitok egy szépségszalont, aminél a fő reklám- és marketingerőt Rubint Réka nevére alapozom – ez már azonnal problémás -, és ahol körülbelül a következő INDULÁSI költségekkel lehet számolni (hvg cikk, és saját kalkuláció alapján).

–          Hely kialakítása: 3-400ezer forint (festés, dekoráció, karbantartás, hiányzó részlegek kialakítása, stb.)

–          Bérleti díj kaució 2-3 hónapra: 400-600ezer forint. (ez lehet akár a csillagos ég is természetesen)

–          Alapvető berendezési tárgyak: 200ezer forint (székek, fotelek, asztalok, pult, polcok, stb.)

–          Rubint Réka névhasználati díj: 3.6 millió forint (lásd hvg cikk)

–          Gépek: 8.5 millió forint (ha valaki ért hozzá, írja meg, ez hány gépet jelent, és úgy 4 különböző tudású és profilú gépet saccolok – lásd hvg cikk)

–          Első 3-4 hónap működési költsége:
120 000,- forint havi licencdíj Rékának,
150-200ezer forint bérleti díj,
360ezer forint bérköltség (2 fő, kicsivel többre, mint minimálbérre bejelentve),
70ezer forint rezsi,
5000 forint biztosítás,
40-50ezer forint havi marketingköltség stb. (ezeket összeadni, megszorozni 3-mal, ez három hónapnyi tartalékot jelent.)

Na, akkor számoljuk össze: kb. 15 700 000,- forintra van szükséged, hogy nyugodt szívvel megnyiss egy profi szalont, ahol csak gépek vannak, és nincs mondjuk műkörmös (további 500ezer forint befektetés), nincs fodrász (újabb 500ezer forint befektetés), és nincs kozmetika (ismét 500ezer forint befektetés).

Egy Rubint Réka szalon megnyitása tehát belekerül 15 700 000,- forintba. Ha nagyon realista akarok lenni, akkor azt mondom, hogy ezt szorozd még meg minimum 1.5-tel, de nem akarom, hogy a hányózacskóért nyúlj a gyomoridegtől, szóval maradjunk ennél az összegnél.

De ez az összeg még nem is annyira érdekes. Lehetne ez akármennyi.

Az érdekes sokkal inkább az, hogy milyen megtérülést lehet számolni? Mikorra fog ez a befektetés visszajönni? Vissza fog jönni egyáltalán? Lesz hozama? Vagy elbukjuk?

A havi működési költség kb. 800 000,- forint.

Egy gépi kezelés átlagban belekerül az ügyfélnek kb. 8000,- forintjába.

Ahhoz, hogy csak a havi költségek visszajöjjenek, 100 ügyfél kell egy hónapban. Ha minden nap nyitva vagyunk, akkor naponta 3.3 ügyfél kell. Ha csak 20-21 napot vagyunk nyitva, akkor naponta 4.7 ügyfél.

Ez azt jelenti, hogy pl. minden gépre (4) jut egy kicsivel több, mint egy ügyfél naponta.

Hát, ez nem tűnik olyan lehetetlen küldetésnek, igaz?

Ne a null szaldót tervezd!
Igen ám, de mi azt akarjuk, hogy térüljön is meg az a 15,7 milliós befektetés egyszer csak, és legyünk megengedőek, térüljön meg 5 év alatt. (Tőlem megtérülhet akár 25 év alatt is, de butaság ilyen hosszú időre tervezni egy befektetés megtérülését, illetve akkor nagyon komoly hozamot – hasznot – kell számolni. Gyakorlatilag sokkal gyorsabb megtérülésre kell törekedni, főleg magyar jogviszonyok között/miatt.)

Ehhez az kell, hogy minden hónapban termeljen annyi pluszt a szalon, amennyit számolhatunk már nyereségnek, és amennyit levonhatunk a befektetés összegéből.
Csináljuk azt, hogy elosztjuk a 15.7 milliót 60-nal (5 év 12 hónapjával): 261 666,- forint átlagban.

Számoljunk ennyi plusz havi bevétel szükséglettel, a minimum, 800 000,- forintos szükséges és alapvető bevételen túl.
De ne legyünk butuskák, számoljunk osztalékot is, amit a tulajdonos ki akar venni, elvégre nem azért teszünk be 15.7 milliót, hogy aztán sok év alatt ugyanazt a pénzt kapjuk vissza, csak pluszban öregedünk még évente 25 évet a stressztől…

Szóval, számoljunk egy nagyon alap, banki lekötött betéttel vetekedő 10%-os plusz bevételt, hogy azt osztaléknak ki tudjuk venni. (Ez nagyon kevés pénz, évente: 350 000,- forint, ráadásul ennek is van költsége, mert ez után adózni kell, legyen mondjuk évi 500 ezer az osztalék+annak költsége. Vicc kategória ekkora befektetésnél, de ne legyünk telhetetlenek ;)).

Ott tartunk, hogy havonta minimum ~ 1 111 000,- forint LEGÁLIS bevételt kell termelnie a szalonnak.

Ha néha-néha nincs meg ez az összeg a hónap zárásakor, nem kell pánikba esni, azért tettünk el három havi tartalékot a legelején, hogy ne kelljen lehúzni a rolót mondjuk egy ónos esős hét, vagy néhány, térdig érő hóban hócsatázó nap miatt, de a következő hónapban biztosan rá kell kapcsolnunk. Hogy hogyan? Marketinggel.

De ha rendre nincs meg ez a bevétel, akkor mégis hogy a búbánatba gondolja bárki, hogy valaha meg fog térülni a 15.7 milliós befektetése???

Ha visszaszámolom ezt az összeget, akkor havonta kell 139 ügyfél. Naponta – 21 nappal számolva – 6.6 ügyfél. Naponta kb. 6.6 üzemóra a gépek esetében.

Ha a gépi kezelések költsége csak 7000,- forint az ügyfél számára, akkor 159 ügyfél kell havonta, és így tovább.

Ahogy csökken az ár, úgy kell növelni a vevők számát. De ha nincs arra terv, hogy hogyan növeljük a vevők számát folyamatosan – és ha lehet exponenciálisan -, akkor nem fog növekedni akkor sem, ha Rubint Réka nevéről átállunk Kate Middletonra!

A vevők száma automatikusan fogy, nem pedig növekszik. Azért, hogy növekedjen, folyamatosan tenni kell. Erre való a marketing. De ne kanyarodjunk el a témától.

Ki szeret számolni?

Ezek azok a száraz számok, amikkel általában mindenki utál foglalkozni. Főleg akkor utálunk ezekkel foglalkozni, ha a fejünkben már ott él a gyönyörű, sikeres, vidám és egészséges atmoszférájú szalonunk képe, és egyszerűen nem akarunk szembenézni a ténnyel, hogy itt azért még más feladatok is lesznek…

Nyilván nem kizárólag ezek miatt az összegek miatt mentek tönkre ezek a szalonok, hanem volt ott sok egyéb más tényező, de a kiindulási pont ez: reálisan elvárható ma, Magyarországon, hogy egy eléggé kötött szerződés – franchise – esetén 15.7 milliós befektetés racionális visszatermelésére van esély a szépségiparban?

Nyugodtan nyiss szépségszalont, én aztán nem beszélek le senkit a hibák elkövetéséről, hiszen abból lehet a legtöbbet tanulni.
De felejtsd el azt, amit az egyik érintett mondott a cikkben: „Jó üzletnek tűnt, Réka neve garancia volt a sikerre.”

Ma semmilyen NÉV nem garancia a sikerre. A siker garanciája vállalkozások esetében sokkal inkább:

–           a tudatos, de ha kell, akkor rugalmas stratégia, amit más néven úgy is hívnak, hogy evolúció,

–          a működő üzleti modell,

–          az értékesítés orientált marketing,

–          hatékony online marketing (nem, egy facebook profil nem lesz elég…)

–          a megfelelő árképzés,

–          az ügyfélközpontúság,

–          az sem árt persze, ha jól tudsz számolni,

–          és ízig-vérig vállalkozó alkat vagy, vagy azzá válsz.

A befektetések pszichológiája

Az, hogy az érintettek Rubint Rékát vádolják a kudarc miatt, ékes példája annak, hogy mi játszódik le ilyenkor az emberekben, és amit úgy hívnak, hogy dollárárverés-szituáció, aminek gyakorlati szemléltetésére megalkottam 2008-ban a Tisztánlátás Törvényét, és amelyről a Hogyan váltsuk valóra vágyainkat? című könyvemben is sokat értekezem, így ennek hosszas taglalásától most eltekintenék.

De annyit röviden felvázolok neked – ha már képes voltál eddig eljutni az olvasásban 😉 -, hogy a dollárárverés-szituációk ismérve az, hogy a delikvens általában nagy hozam reményében vág bele bizonyos ügyeletekbe (ez lehet pénzzel kapcsolatos, de lehet érzelmi alapú is, pl. párkapcsolat). Majd az események láncolatának a közepe táján az a gondolatrendszer veszi át a nagy hozam reményének helyét, hogy „még maradok, mert hátha nem veszítek olyan sokat”; eddig a pontig persze iszonyú sok minden történik. Míg a legvégén, amikor már teljesen tönkremegy – és ha akar, ha nem, ki kell szállnia -, lényegében kizárólag másokat hibáztat.

Ha egy ilyen cca. 16 milliós bukó – de garantáltan volt az több is ezeknek a vállalkozásoknak az esetében, ez az összeg, amit én kiszámoltam, csak a kezdeti költségeket jelenti, ha sosem jött ki nullszaldósra egy hónap, akkor még többe pénzt kellett beletenni – végén a vállalkozó mást hibáztat, az egyet jelent. Nem való vállalkozónak.

Elnézést a provokatív kérdésért, de egy vállalkozó, aki leszerződik egy franchise-zal 4-5 évre, és a VÉGÉN mást hibáztat az hol volt az előző években?

Innen üzenem az érintett vállalkozóknak, hogy ha csak egyetlen pillanatra is, de megfordult a fejükben az, hogy ŐK MAGUK a felelősek, akkor bátran vállalkozzanak tovább. De ha ők semmiben sem hibásak, akkor menjenek inkább alkalmazottnak, mert ez a gondolkodásmód nem illik egy vállalkozóhoz.

Ezt sajnos üzenem Rubint Rékának is.

Vidi Rita
vállalkozást tervezőknek

2 Hozzászólás

  1. Rita, ezt jól leírtad. Egyedül az utolsó soroddal nem értek egyet. Ugyanis ne menjen alkalmazottnak, aki nem vállal felelősséget. Felelősség nélkül sajnos nem tudom, hogy hova jó bárki is..

  2. Péter, ott a pont! Abszolút jogos!

Hozzászólások lezárva