(Nemcsak) Motivációs tippek fogyókúrázóknak

10 tipp, ami segít, hogy ne térj le a fogyás útjáról

A fogyókúrával – hízókúrával is egyébként – az a baj, hogy nem úgy működik a dolog, hogy van egy jó erős probléma tudatunk, jól eldöntjük, hogy na, kész, vége, lefogyok, és aztán nekikezdünk és megy tovább minden a maga útján, hanem az van, hogy eldöntöd, hogy le akarsz fogyni, majd onnantól kezdve, egészen a fogyókúra végéig – amíg fel nem adod,vagy amíg le nem fogysz – körülbelül több millió döntési szituációval fogsz szembesülni azzal kapcsolatban, hogy fogyózz-e egyáltalán, vagy sem.

A fogyókúra melletti döntés azt jelenti, hogy utána még milliószor állsz döntés előtt: most akkor fogyózom, vagy nem fogyózom?
Belefér ez még, vagy nem fér bele?
Fogytam vagy nem fogytam?
Akarom én ezt, vagy nem akarom?

A döntéshelyzetek abból születnek, hogy irgalmatlanul nehéz NEM enni, nem AZT enni, nem ANNYIT enni, irgalmatlanul nehéz magunkat a több mozgásra rábírni (vagy más jellegű mozgásra); pozitív visszaigazolás meg csak egy hosszú, nagyon magányos időszak után fog következni, mikor végre annyi lesz a mínusz, hogy azt már mások is észreveszik.

Sokkal egyszerűbb lenne, ha a fogyás úgy működne, hogy egyszer eldöntjük,elkötelezzük magunkat mellette, aztán csókolom, találkozunk a végén, mikor lement a 10-20-30 kiló.

Ezzel szemben a döntésünk utáni első percben már egyrészt homlokegyenest mást csinálunk, mint ami mellett döntöttünk – pl. eldöntöm, hogy mostantól fogyókúra, és automatikusan indulok a spájz felé valami finom édességért -, és onnantól kezdve az élet tálcán nyújtja az elcsábulás milliónyi lehetőségét.

Ezért kellenek olyan tuti módszerek, amik segítenek a milliónyi, fogyás melletti döntés újbóli meghozatalában.

Ezeket a módszereket én magam is használtam már, de persze nagy részüket másoktól lestem el, szóval nem újdonságok ezek, de ha kiteszed magadnak valahova, jól látható helyre, akkor legalább 1 milliószorosan csökken az elcsábulás esélye 😉

Egy kis definíció: motiváció=elmozdulásra késztetés, leginkább problématudat formájában működik.

1.)    Ragaszd ki magadról a lehető legrosszabb képet valami szembetűnő helyre! A kép láttán ilyen érzéseid és gondolataid támadjanak: „úristen, de dagadt vagyok, azonnal le kell fogynom!”. Vagy valami hasonló. Nem, a pozitív gondolkodás ebben nem segít: hiába ragasztod ki fiatalkori, karcsú, kecses alakodról készült képedet – amit el szeretnél érni -, az nem fog működni a motiváció fenntartásában. Lásd definíció. Ha a karcsú képedet teszed ki, hogy az motiváljon a fogyásra, az közvetetten jeleníti meg számodra a problémát – vagyis az agyadnak le kell fordítania a pozitív képet arra a megfogalmazásra, hogy most nem ilyen vagy, hanem sokkal kövérebb, juj, az probléma, le akarok fogyni. Ne akard túlterhelni az agyadat, úgyis elég sok cukrot fogsz tőle megvonni a közeljövőben, inkább járd az egyszerű utat: mostani kép, amin sehogy sem festesz jól (szerinted, természetesen).

2.)    Ne híreszteld fűnek-fának, hogy fogyózol. Ha valaki rákérdez, hogy miért nem eszel, vagy miért olyan keveset, akkor mondd azt, hogy „most valahogy nincs étvágyam”. Észre fogják venni, amikor észre kell venniük, mert már annyira látványos lesz, hogy fogytál, de ha előre közlöd, akkor lehurrognak, beszólnak, hogy „na mivan, fogytál már?”, vagy épp közlik: úgysem fog sikerülni. Hidd el, ilyesmire nincs szükséged. (A legkedvesebb barátaink sem tudnak ilyenkor lakatot tenni a kritikus énjükre.)

3.)    Rágj! – Csíkszentmihályi Mihályék kikutatták, hogy általában minden emberre jellemző, hogy evés közben kellemesen érzi magát. Akkor is, ha étteremben szolgálják ki, és akkor is, ha csak bekap pár falatot. Amikor valaki eltökéli magát a fogyás mellett, automatikusan kevesebbet eszik, kevesebbszer eszik, vagy épp csak iszik evés helyett. Ha ezt a módszert választod, akkor tudj róla, hogy alapvetően nemcsak a jóllakottság kellemes érzésével nem fogsz találkozni, de mégcsak az evés örömével sem, ami olyan vákuumot fog benned érzelmileg generálni, hogy rövid időn belül egyszerre kieszed magadat a  vagyonodból… Bármilyen fogyókúrás módszert is választasz, legyen benne rágnivaló.

4.)    Nassolj bűntelenül! – mivel az evés öröm – lásd előző pont -, naná, hogy a nassolás is öröm. Nem kell lemondani a nasiról azért, mert fogyózol, csak épp ésszel kell csinálni. Nassnak ne édességet válassz (akkor se, ha cukormentes, akkor se, ha light), hanem afféle ropogtatni valókat, vagy olyasmit, amit jóízűen lehet habzsolni befelé. Ropogtatnivalónak javaslom a szotyit – van, aki utálja, szerintem életet tud menteni fogyókúra közben 😉 -, amit törni kell, diót, szintén törni kelljen, mogyorót, ismételten a törésre váró fajtából. Tökmag is jöhet!
Habzsolnivalónak pedig ott vannak a lédús gyümölcsök: narancs, mandarin, dinnye, körte, stb. Ezek telítenek is, meg jóízűen, és főleg bűntelenül lehet belőlük csemegézni.

5.)    Soha ne lakj igazán jól, sőt, hagyj pár falatot a tányéron! – A legkalóriaszegényebb, és leglight-abb kajával sem szabad degeszre enned magad. Ez egy nagyon fontos úton tartó módszer: ha marad még egy-két falatnak hely a gyomrodban, akkor azzal azt üzened magadnak, hogy kontroll alatt tartod a dolgot. Ezzel a következő kontrollt alapozod meg. Ha dugig eszed magad, akkor azzal azt üzened magadnak, hogy elveszítetted a kontrollt, ami a következő ellenőrzési pontnál (evésnél) nagyobb eséllyel eredményezi azt, hogy „á… tojok az egészre, már úgyis mindegy…” Soha ne engedd át a kontrollt, tartsd irányításod alatt a folyamatot azzal, hogy soha nem eszed dugig magad, és hagysz egy-két falatot a tányéron (értelem szerűen ez esetben ne a legjobb falatokat hagyd utoljára).

6.)    Annyit igyál, amennyi jól esik, de mindig tartsd kéznél az innivalót. – Amikor meghallom valakitől, hogy „minimum 2-2.5 liter vizet KELL inni naponta”, akkor őszintén szólva kinyílik a bicskám, ugyanis csak annyit tudsz inni, amennyi jól esik, ráadásul nem mindegy, hogy mit ettél: ha magas víztartalmú levest, vagy rengeteg gyümölcsöt ettél, akkor nem bírsz meginni 2.5 liter vizet, mert az már képtelenség. A szervezetünk úgy van beállítva, hogy annyit igyon, amennyi kell neki, attól is függően, hogy mennyire izzad, mennyi hőt ad le, mennyi egyéb formában mennyi folyadékot vesz magához, mennyi a testtömege, mennyi sót vitt be, stb. Se többet, se kevesebbet nem kell innod, mint amennyi jól esik. Egy trükköt viszont mindenképp vess be: legyen kéznél az innivaló. Akár egy csésze tea, akár egy pohár tej, akár egy palack víz formájában. Szó szerint legyen kéznél, tehát egy mozdulatnyira. Így valóban annyit tudsz inni, amennyire szükséged van, és nem kevesebbet. A többet nem kell erőltetni, főleg nem kell az alaptalan, általános „igyál X litert” intelmekre hallgatni, mert mindenki egy speciális eset.

7.)    Szedj vitamint, pótold az ásványi anyagokat, és mindenképp fogyassz zsírt! – Amit rögtön észre fogsz venni magadon, az az lesz, hogy az első napok feldobottsága után – hurrá, fogyni fogok! – azonnal jelentkezni fog az energiahiány. Mivel a fogyáshoz az kell, hogy kevesebb energiát vigyél be, mint amennyit felhasználsz, hogy aztán a zsírraktárakból legyen kinyerve a szükséges energia, ezért eleinte előfordulhat, hogy szó szerint gyengének, levertnek, fáradtnak érzed magad. De ez nemcsak érzés lesz, hanem tényleg úgyis lesz. Ha nincs gyorsító energiaforrás, akkor eleinte, míg a szervezeted automatikusan rá nem szokik a tartalékok felélésére, addig kicsit hosszabb ideig tart, mire az evésből valódi lendület lesz. Ezen sokat segíthetsz, ha vitaminokat, vagy pl. Béres cseppet szedsz. Egyébként is hiányállapothoz vezet a fogyókúra, de az általában a vége felé lesz jellemző (pár hét fogyózás után), az elején még csak úgy érzed… Már milliószor leírták előttem, szerintem alap, de nem mindig tudatosodik bennünk, amikor kellene: mindenképp kell enni zsírt (vagy húst, abban is sok a zsír, még a sovány húsokban is), hogy a zsírban oldódó vitaminok tudjanak oldódni…

8.)    Néha nyugodtan panaszkodj. – Éhes leszel, rosszabbul fogsz aludni, nyűgös leszel, feszült, sőt, idegbeteg, és ÁLLANDÓAN az evésen fog járni az agyad. A legbizalmasabb szeretteidnek nyugodtan panaszkodj kicsit, hogy támogassanak. Ha inkább arctalanul panaszkodnál, akkor keress olyan fórumot, ahol éppen aktuálisan fogyózók osztják meg egymással tapasztalataikat, és szó szerint támogatják egymást a nehézségekben. Nyugodtan meséld el, hogy mennyire nehéz, mert az! Egy-két napig nem nagy kunszt nem enni normálisan, de heteken keresztül állandóan odafigyelni arra, hogy ne veszítsd el a kontrollt, hogy ne csábulj el, hogy elkerülj másokat, amikor éppen esznek… na, ez egy elég komoly kihívás. És nem is lehet kibírni állandóan mosolyogva. Panaszkodd ki magad, aztán rágcsálj valamit, amit  bűntelenül lehet, és nézz előre!

9.)    Moss fogat többször is naponta (ha szükséges). – Egyrészt a leheleted nem biztos, hogy fantasztikusan friss lesz, ha éhes vagy – márpedig valószínűleg sokszor leszel az -, tehát a fogmosás alapból jó, de ráadásul az étvágyat is elveszi, illetve eltereli a figyelmet az ehetnékről. Nem tudom pontosan, hogy hogyan működik – igen, van ilyen is 😉 -, de érdemes kipróbálni: mikor már nagyon nem tudsz kezdeni magaddal semmit, és lelki szemeiddel látod, hogy befalsz három hamburgert, akkor menj, moss fogat, és ámulj. A hamburger utáni – vagy bármilyen ennivaló utáni – vágyad hipp-hopp eltűnik. Egy idő után elég lesz csak rágondolni a fogmosásra ;).

10.) Tarts jutalomnapokat, és egyél! – Minden hatás kivált egy ellenhatást, és ha túl sokáig feszíted a húrt, az aztán úúúúgy visszacsap, hogy kapásból hízol három kilót. Miről is beszélek? Arról, hogy ha sanyargatod magad, szenvedsz, kínlódsz, utána pedig három napon keresztül zabálással állítod helyre a lelki állapotodat, akkor többszörösen is sokat ártasz magadnak. Összezavarod az anyagcserédet. „Egy ideig megvonás, aztán dőzsölés? Most akkor mi van?” Elveszíted a kontrollt, amit baromi nehéz lesz visszaszerezni.
Még azt is gondolhatod, hogy véget vetettél a fogyókúrának, és bűntudatod is lehet, hogy nem tudtad elérni a célodat a saját „hibádból”.

De ha minden héten kitűzöl egy napot ELŐRE – akármelyiket, lehet ez állandó nap is, vagy változó is lehet -, amikor mondjuk tiltott(nak gondolt) ételt eszel jóízűen, vagy előre megfontoltan, céltudatosan jól telelakmározod magad BÁRMIVEL, akkor azt jutalomként fogod értékelni. Nem az fog közben lejátszódni benned, hogy micsoda egy akaratgyenge ember vagy, hanem az, hogy „kibírtam, hurrá, most jöhet a jól megérdemelt jutalom”. Így a fájdalmasan hosszú fogyókúrát kisebb, teljesíthetőbb, átláthatóbb, tervezhetőbb etapokra tudod bontani, és a pozitív visszacsatolást is megadod magadnak rendszeresen. Ezektől a tervezett jót evésektől nem fogsz hízni, nem jön vissza egy deka sem, de még csak a fogyás sem áll le, és utána újult erővel következhet az újabb egy hetes időszak.

Ezeket toldd meg a saját, jól bevált módszereiddel, és mérj végső csapást a kilókra! Persze, csak ha akarsz 😉

Kapcsolódó cikk: Gondolkodj és fogyj!
vállalkozást tervezőknek

Egy hozzászólás

 1. Mihalikné Serényi Ágnes

  Szia Rita!
  TÚÚÚdom, hogy Te mindent tudsz, de azt honnan tudtad, hogy holnaptól fogyózok! (v. holnap utántól legkésöbb!! 🙂 ).
  No a cikkhez: Tök jó, (már ahogy az unokáim mondanák, ha fogyókúráznának)
  1pont! Nagyon tetszik, egyszer hallottam már hasonlót, ott a ruhát kellett kiakasztani amibe bele akart fogyni az illető!
  2p: No most elárultam magam! A nagylányommal szoktam fogyózni, de ö most elöbb kezdte, holnapután le is áll a léböjt kúrával.(Neera)
  3p:nem tudok 🙁 🙂
  4p:JÓÓÓ! Majd a léböjt kúra után.
  5,Szóval 1-2 falattal tálaljak többet a tányéromra:) (poharamba:) )
  6-10p: Tetszenek, de kis fenntartással. Jutalomnap alatt én tuti visszahíznám az addig leadotakat!
  Jó fogyókúrát mindenkinek!
  ui.: Igazad van hízni is nehéz: Lánykoromban anyukám sűrű kakaót itatott velem, tejszinhabbal, szerintem akkor fogytam tőle, most hogy leírtam híztam 2 kg-ot!

Hozzászólások lezárva