Mit adsz el?

A vállalkozónői fórumon most nyitottam egy témát, „Ahol elválik a szerencsétlenkedés az igazi vállalkozástól és pénzkereséstől” címmel. Már elkezdtük kitárgyalni a nyitó hozzászólásom folyományait, de gondoltam, kihozom ide is a fő mondanivalót.

Már meg ne haragudj a kérdésért, de:

1.) Ha már elkezdtél valamilyen vállalkozást, akkor van mit eladnod? Van terméked? Van szolgáltatásod? Urambocsá’, van vevőd?

2.) Ha még csak most tervezed a vállalkozósdit, akkor a vállalkozásod születésének első pillanatától kezdve lesz mit eladnod? Lesz terméked? Születhetnek vevőid is a vállalkozással?

Vagy csak tingli-tanglizunk itt a jópofa marketing eszközök – facebook, social media, affiliate -, meg az online üzleti modellek – szakértői blog, infótermék, az-öreganyám-térde-kalácsa-is- digitálisan-letölthető – között?

Tegye fel a kezét – tegyen egy hozzászólást – az, akinek van terméke, illetve nagyon határozott elképzelése, konkrét terve van arra vonatkozóan, hogy mit tud eladni a vevőknek. Mert a vevők akkor lesznek vevők, amikor vesznek valamit…

Szóval? Mit adsz el a vevőknek? Van mit eladnod? (Sajnálom, de ha nincs mit eladnod, akkor nincs vállalkozásod…)

Tipp: legyen a jelszavad: eladni-eladni-eladni, avagy értékesíteni-értékesíteni-értékesíteni.

Ez mindennél előbbre valóbb!

14 Hozzászólás

 1. Szia Rita,
  én még csak próbálkozom, olvasok, tanulok a vállalkozáshoz, elképzelésem, sőt félkész infotermékeim már vannak.Folyamatosan olvasom Vida Ágit, a rizsanélkül-t…remélem, sikerül majd nekem is jól vállakozni.
  Üdv és jó éjt
  Kriszta

 2. Van elképzelésem de szeretném ha valaki megmutatná az utat.
  Már kapisgálom vagy sejtem hogy hogyan is kéne csinálni, de
  ha csak a számitogep elott ulnek és probálkoznák az igazi
  életben nem keresnék pénzt. Így is kevesebbek keresek amióta
  az internetet bongészem az infókért. És mert az én esetemben is
  az ido pénz – remélem hogy az az ido amit erre szánok nem kidobott
  pénz.

 3. Talán nekünk nőknek – kivéve az istenáldotta őstehetségeket: – nehezebb is eladnunk.
  Hiszen minket megvesznek, amikor elvesznek:), eladni nem nekünk kell magunkat, hanem kiválasztjuk, akinek megengedjük, hogy el akarjon venni:)

  Vagy nem?

  Szóval amit mondani szeretnék.
  Először is igen, kell valami termék, legalább fejben, amire előrendelést is lehet felvenni.

  Ha nincs más, irány valami partnerprogram vagy mlm.

  Aztán nem árt tisztában lenni a netikettel sem.

  Szintén tapasztalat: ha kézzel fogható dolog hozza a bevétel jelentős részét, akkor azzal kell foglalkozni. Ugyanis a bejött pénz megnyugtat, és este nyugodtan lehet tanulni a netes dolgokat.

  Prioritás, időbeosztás.

 4. Nekem van mit eladnom, de még van mit tanulnom az eladásról.
  Köszönöm, Rita, a sok hasznos segítséget!
  Tudom, hogy a netikett szerint nem illő a reklám, de ha mondanátok ötletet arra, mit csináljak másként, az jól esne!

  Sok sikert minden HŐSNŐ-nek!

 5. Van, mondjuk ebből a szempontból könnyű helyzetben vagyok, mert szolgáltatással foglalkozom. Az eredményesség egy más dolog, azért keményen meg kell dolgozni. 🙂

 6. Örülök, hogy vannak konkrétumok azért itt-ott! 🙂
  Ha van mit eladni, akkor utána már csak azon kell dolgozni, hogy minél többet adjunk el belőle! Az már az értékesítési folyamat fejlesztésének kérdése, és a marketing kérdése. De legyen mit eladni, ez az első :). Utána majd jönnek a vevők 🙂 (elnézést a kifejezésért, de baromságokra képesek elkölteni az emberek a pénzüket, hát akkor hogy a fenébe ne költenének arra csupa hasznos dologra, amit mi, vállalkozó nők kínálunk nekik? :D)

 7. Van termék, most alakul köré az „aura”. Még nem tudom hogyan nevezzem, mozgalom, életmód, életérzés?
  Eladni, eladni, eladni! Utógondozni, lekövetni, fejleszteni, eladni! 😀
  Különben felkopik az ember álla, csak szeretetből nem lehet megélni, nem?

 8. Nekem is van – ez volt előbb, mint a gondolat, hogy erre építsek egy vállalkozást… Sőt, ennek forgalmazásakor jött a sejtés, hogy talán ez lehetne egy stabil kiindulópont a kötetlenebb vállalkozói lét felé, szabadulás az alkalmazotti kötöttségekből. Azt hiszem, jó úton haladok – bár nem könnyű.és sokszor elbizonytalanodok.

  Egyetértek Anikóval abban, hogy ha nincs saját termék, a viszonteladás és az mlm nagy segítség. Persze itt is ugyanaz a vállalkozói szemlélet kell – sajátnak kell tekinteni, enélkül nem megy! Időbe telt mire erre rájöttünk mi is, magunktól persze, mert a „szponzorunk” hiába magyarázta hónapokig…:) Utána érdekes módon nekünk is működni kezdett – azaz mi működtettük – és ez nagyon fontos különbség! Magától csak akkor megy ha megalapoztuk, és lendületet adtunk neki!

 9. Nekem ez a cikk biztatás, mert termékem az már van. Már csak a marketinggel van dolgom, hogy hol érdemes hirdetni, melyik csatorna a leghatékonyabb. Mivel területileg elég behatárolt a célcsoport, egyenlőre a szórólapozás mellett döntöttem.

 10. Gyanikó, mi a szervizünket és boltunkat szinte csak szórólapon hirdettük, hiszen a helyieknek szólt! Legkiválóbb megoldás a lokális marketing ilyenkor! 🙂

 11. Rita, kb. 1 hónapja olvasgatlak, hírleveleidet, Hősnők írásokat stb., ezzel a kérdéseddel most megfogtál, mert mi is az én termékem? Mondjuk úgy, hogy egy tartalmat szolgáltató weblapot találtam ki, és szerkesztem, január óta üzemel. A honlappal kapcsolatban 2 célom volt/van – az emberek figyelmét felhívni a tudatos életmódra, környezetvédelmen, fenntarthatóságon, egészséges táplálkozáson át sok-sok téma, ami szerintem fontos, és egyre fontosabb. A cikkek, anyagok, hírek az oldalamon kézzelfoghatóan nem termékek. Másik célom, hogy a honlap olyan látogatottságot érjen el, hogy a témába vágó partnerek hirdetést helyezzenek el, és ebből legyen bevételem. Akkor most nálam mi is a termék?

 12. Manka, akkor nálad egyértelműen a hirdetési hely akar a termék lenni.
  Termék az, amiért pénzt ad a vevő.

  Úgy szeretnéd, hogy a hirdetők adjanak pénzt azért, hogy hirdethetnek a weboldaladon, tehát lényegében a hirdetési HELY a terméked.

  De jól látom, hogy lakberendező vagy?
  Miért nem a szolgáltatásodat adod el? Akár információs termék, akár szolgáltatás (szakmai részvétel) formájában?
  Esetleg tanfolyam a saját lakás előtt álló fiataloknak? 😉 (ami lehet akár ingyenes tanfolyam is, és a tanfolyamon „beléd szeretnek”, és megveszik a szolgáltatásodat is!)

  Próbálkoztál már ilyen irányban?

 13. Szia Rita!

  Köszönöm, ez már egy támpont, hogy az én termékem, amit eladok akkor az most a hirdetési hely 🙂
  És igen, lakberendező vagyok, legalábbis ez az egyik lábam, amit 10 éve csinálok, ám az utóbbi 2-3 év már adta azt a jó érzést, ami motivál,ami előre visz, vagy annyi örömet, sikert hozna, hogy csak ezzel foglalkozzak.
  Tavaly részt vettem egy női weboldal létrejöttében, szerkesztésében, és rájöttem, hogy imádom, anyagokat keresni, feltölteni, szerkeszteni, képet hozzá, gondolatokat tovább adni stb. Ez a munka tavaly nyár végén leállt, de bennem maradt, hogy pedig jajj de jóóóó 🙂 Közben már amúgy is motoszkált a fejemben a környezetvédelemmel, környezeti tudatossággal kapcsolatosan néhány ötlet, így jött létre a Tudatos Lét weboldal, amin január óta dolgozok. Nagyon szeretem, és imádom, örömmel csinálom, nem fáraszt, sőt mindig ad valami pluszt.
  Szóval nem akarom a lakberendezést, mint szolgáltatást eladni, és nem hiszek az ingyenes tanfolyamban ebben a témában. Elég sok fórumon vettem részt a 10 év során, ahol volt ingyenes lakberendezési tanácsadás, jöttek, komplett alaprajzokkal, tervezési igénnyel, ám ami az ingyenességbe ott belefért az gyakran kevés volt, időben és részletekben is, ám ha megtudták, hogy a további részletes tervezés, lakberendezési komplett szolgáltatás az pénzbe kerül akkor nem igen kerestek. És ez nem egyedi eset, hogy csak engem nem, hogy csak belém nem szerettek 🙂 ez eléggé általános jelenség.
  Szóval igazából a lakberendezés most nem a fő termékem 🙂
  Marad a tudatosság és a hirdetési hely 🙂

 14. Szia Rita!

  Van termékem és célcsoportom. 🙂 Tavasszal amikor volt alkalmam beszélgetni veled még csak egy jó ötlet volt, most pedig már szinte teljesen készen van, december 1-től tervezem az értékesítést.

  Andi

Hozzászólások lezárva