Minimumjárulék fizetési kötelezettség mostmár ügyvezetőknek is

Biztosan hallottad a hírt, hogy 2012. január 1-jétől, a kft.-k ügyvezetői, és a Bt.-k és Kkt-k vezető tisztségviselői után akkor is kell minimumjárulékot fizetni, ha az említett ügyvezető vagy vezető tisztségviselő nem kap bérezést vagy juttatást a titulussal járó tevékenységéért, vagyis a cégképviseletért, amennyiben nincs máshol – vagy a saját cégben – 36 órás biztosítotti jogviszonya (munkaviszonya, nyugdíja, gyes-e, stb.)

Ismétlem: minimumjárulék fizetési kötelezettség keletkezett az ügyvezetők és vezető tisztségviselők után a Kft-kben, Bt-kben is, ha nincs 36 órás munkaviszony vagy biztosítotti jogviszony a tarsolyban.

Olvasd el ezt a két cikket (új ablakban nyílnak):

Hogyan látható el az ügyvezetés 2012-ben?

Mikor nem kell fizetnie a vezető tisztségviselőnek a minimálbér alapjául véve járulékokat?

Ha megemésztetted az olvasottakat, és elillant a lila köd is a szemed elől, akkor kérlek, válaszolj az alábbi egyszerű kérdésre: Kell-e minimumjárulékot fizetned (cégednek) 2012. január 1. után, vagy meg van oldva a dolog azzal, hogy van 36 órás munkaviszonya – nyugdíja, gyes-e, stb. – a céged ügyvezetőjének, tisztségviselőjének?

A válasz és az űrlap elküldése után láthatod a válaszok arányát.

Úgy egyébként mi a véleményed erről az egészről?

 

13 Hozzászólás

 1. Még-egy-bőr 😉

  (És ez a kötelező kamarai regisztráció is, á 5e Ft…! Nem egy óriási összeg – de olyasmiért, amit nem kértem…?)

  Üdv, A.

 2. Magyarul azt kellene feltételeznünk, hogyha cégvezető vagy, akkor csak dolgozol a cégben, de egy fia forintot sem veszel ki belőle. Komolyan, ha ketten beszélgetnénk, ezt elhinné valaki?

 3. Nekem már régóta az a benyomásom, hogy az állam (függetlenül az éppen regnáló kormány pártállásától) ugyanúgy tekint a vállalkozókra (legyenek társas- avgy egyéni vállalkozók), mint az aurósokra: ha van pénzed arra, hogy többszázezeres, netán milliós nagyságrendben kocsit vegyél/céget alapíts, akkor arra is lesz, hogy még ezt az adót/járulékot/illetéket, stb. kifizesd. Hogy ezzel a cégek, egyéni vállalkozások megerősödésének esélyét, hosszabb távú versenyképességét veszik el, az már nem érdekes. Az legyen a vállalkozók, meg a következő kormányzatok gondja, amikor rájönnek, hogy a gazdaság derékhadát alkotó mikro- és kkv-k erősen megritkultak, mert már az első három évet sem érik meg.

  Nekem rövidtávú gondolkodásra vall ez az egész kamarai regestül, mindenféle fizetési kötelezettségestül.

  A másik oldala viszont az a dolognak, hogy ilyen körülmények között van csak igazán szükség a kreativitásra. Arra a fajta hozzáállásra, hogy nincs lehetetlen. Még most is azt mondom, hogy vállalkozni lehet, csak kicsit minden nappal nehezebbé teszik a dolgot.

  Az én olvasatomban mindenesetre az államnak éppen az lenne a feladata, hogy hosszú távon legyen képes kiszámítható keretfeltételeket adni a vállalkozási környezethez. A piac éppen elég változékony már magában is, és éppen elég sokfaktorú ahhoz, hogy már így is sokfelé kelljen figyelni. Ha még az állam is ezt játssza, fölös kapacitásokat köt le a vállalkozásokban ahelyett, hogy ezt is a vállakozások fejlesztésére lehetne fordítani.

 4. Engem sokkal jobban zavar, hogy az APEH (NAV) rendszeresen inkasszál olyan tételeket, amik át lettek utalva, sőt, be is érkeztek, csak éppen az inkasszó kivetése előtt az ügyintéző nem nézi meg, hogy ott van-e a pénz. Aztán persze visszaadják, egy hét múlva, addig ott állsz egy fillér nélkül, nem tudsz szállítókat, béreket, akármit fizetni. A céggel ötször, velem magánemberként egyszer történt meg ilyesmi. Reklamáltunk, de naná, hogy ők tökéletesen dolgoznak és nekünk nincs igazunk.
  Vagy a kitermelhetetlen mértékű építmény, telek és iparűzési adó.
  Vagy az elvárt adó és az ennél összegszerűen sokkal nagyobb iparűzési adó, amit veszteséges cégként is ki kell fizetned.

 5. Tibor, a társasági szerződésben deklarált ügyvezetés nem minősül munkának, ahogy bt. beltagja sem munkaviszonyban látja el a cég képviseletét, ergo munkabért sem kell fizetni érte.
  Továbbra sem kell ezért munkabért fizetni, csak járulékot kell fizetni.

  Ráadásul sok cégvezető nem fizetést vesz ki, hanem osztalékot. Ez a törvény arra is tesz… Semmi nem kötelez, hogy te munkabért fizess magadnak. Most viszont arra már köteleznek, hogy járulékot fizess magad után, akár veszel ki fizetést, akár nem.

 6. Nóra, ezt is ki kell fizetnek veszteséges cégként, évi ~500-600ezer forint.

 7. Mindenkinek a figyelmébe ajánlom, hogy ne csak a „szép” oldalát lássa a vállalkozásnak, hanem a „csúf” oldalát is. Ez amióta „világ a világ” így van. Aki „bavan” jelentve,(jó magyar kifejezéssel) az mindeki „termelő” (dolgozó). Független attól, hogy vesz e ki a kasszából, vagy sem.

  Egy vállalkozónak tudnia kell a jogairól, és kötelezettségeiről.
  (aki nem ismeri a jogait, és kötelezettségeit az ne legyen vállalkozó)

  Az már egy másik kérdés, hogy ez tetszik e nekünk vagy sem.

 8. És a Habsburgok kriptájában, Mária Terézia szarkofágja felől ütemes döngés hallatszik, amint veri a fejét a koporső falába, hogy miért nem tudott ennyi adót kitalálni, pedig elég kreatív volt életében.
  Nincsenek illúzióim, ez még csak a kezdet. Ha nagyon demagóg szeretnék lenni, még igazat is adnék, mert biztosan mindegyikünk ismer vállalkozókat, akik minimálbéren vannak bejelentve, ennek megfelelően is adóznak leköltségelve az egyebeket, miközben kacsalábon forgó palotákban laknak, csúcs-autókkal járnak, változatos, egzotikus helyeken nyaralnak, és már az ükunokáiknak sem lesznek anyagi gondjaik. A baj csak az, hogy ők ezután is megtalálják a kibúvókat – egy jó ügyvéd és adótanácsadó csodákra képes – aki pedig mikro- vagy kisvállalkozó és a túlélésért küzd, az sajnos fizet mindenki helyett.

 9. Ágnes, szerintem ideje elfelejteni a „minimálbéren bejelentett gazdag vállalkozó” sztereotípiáját, ugyanis nem kell bejelenteni a vállalkozót.
  Ki lehet venni a pénzt máshogy is a vállalkozásból, ráadásul legálisan.

  Nehogy már valaki azt higgye, hogy a megvetett vállalkozói rétegből bárki is be van jelentve minimálbérre! Minek lenne?
  Ez egy tévhit, és amikor azt látom, hogy valaki ezt szajkózza – ne haragudj, hogy pont a te hozzászólásodra jelzem ezt -, azt kell gondolnom, hogy az illető nem a saját gondolatait adja vissza, hanem eltanulta ezt a frázist másoktól…

  A jó ügyvéd és adótanácsadó az egyszemélyes minicégek számára is rendelkezésre állnak az alakulás előtt is már, a probléma a cashflow-val – vagyis a volumennel – van!

  Akárhogy osztok szorzok, havi 50-60ezer forintnyi, a semmiből előbukkant plusz kiadás egy bármilyen vállalkozás számára olyan tétel, amivel addig minimum nem számolt.
  Sok vállalkozás röhögve kifizeti, és azt mondja, hogy ez van, ezt kell szeretni, de sok vállalkozás csak ennyit mond: „Mégis miből???”
  Hát ez itt a fontos kérdés kéremszépen.

 10. Rita, félig igaz. Igazságos akkor lenne a rendszer, ha bizonyos bevételhez mérten tennék ezt kötelezővé.
  Hiába próbálják fehéríteni a gazdaságot, így nem fog menni, az biztos.
  Olyan ez, mint a félig felfújt lufi, amikor összeszorítod az kezedben: ha itt nyomod, akkor ott jön ki egy kis lufibuborék, ha ott nyomod, akkor itt türemkedik ki. Ha nagyon ügyes vagy, akkor sehol sem tud kitüremkedni, és kidurran.

 11. Kedves Rita! Úgy a véleményem erről az egészről, csak annyi, úgy is úgy csűrik-csavarják,hogy a kétkezű dolgozónak semmiképpen sem legyen jó!Annyi levonást tüntetnek, fel,hogy azt képtelenség már követni, ahány neve van már egy levonásnak, még ők sem tudják ,csak levonják az emberektől. Már elég rég óta ez megy . Ha rendesen bánnának a bevételekkel,és nem herdálnák szét ,és jobban látható helyre használnák fel az látványos lenne, de ezzel még senki sem foglalkozik, mivel köz pénz!és ez igy senkit sem érdekel.A szegény ember meg hiába reklamál, süket fülekre talál. Mi csak fizetünk és vonnak, és valami szövegre hivatkoznak és el van intézve a pénznek máris nincsen látványos helye.Igy gazdagszanak meg sokan!!!!/a fehér gazdaság/

 12. Lehet, hogy nem sopánkodni kéne, hanem tenni ellene.
  Azt már mások is megmondták, hogy csak az első 10 M-Ft nehéz összeszedni (csak meg ne tudják ott fenn) a többi jön magától.

 13. Bella, ennyit inflálódott volna már a forint? Én még 1 millióval ismertem :))

Hozzászólások lezárva