Milyen vállalkozásba foghatunk nulla forint befektetéssel?

Nem mindenkinek állnak milliói a spájzban, hogy végre be legyenek fektetve valamilyen vállalkozásba. Nem mindenkit tud támogatni a család anyagilag, mikor vállalkozásba kezd. A helyzet az, hogy nagyon sokan úgy kénytelenek elindulni a vállalkozással, hogy vagy nincs munkájuk már egy ideje, tehát pénzük se nagyon, vagy alkalmazottak, így a pénztőkéjük igen csak véges.

Ha nincs pénz, akkor szűkülnek a lehetőségek, de ez egy igazi vállalkozó szellemet nem riaszt el, maximum csak az időben tolja ki kissé a kezdés lehetőségét, illetve a felfutás időszakát nyújtja el.

Nekem meggyőződésem, hogy kezdő vállalkozónak nem is szabad, hogy sok pénze legyen, mert azt biztosan el fogja kótyavetyélni. Ha szűkös a keret, akkor kreatívabban kell megoldani a dolgokat, míg a korlátlan kerettel pedig túlságosan könnyű rosszul gazdálkodni.

A semmiből nehéz úgy túlköltekezni, hogy aztán sokmilliós veszteséged legyen néhány hónap alatt, ilyesmit csak sok pénzzel lehet kivitelezni.

Tehát ha valakinek  nincs pénze, vagy csak nagyon kevés adatott meg számára, az NE BÁNKÓDJON!
Kicsit lassabban indulnak majd be a dolgok, de attól még beindulnak!

Milyen vállalkozásba lehet kezdeni nulla forint befektetéssel?

Mielőtt erre válaszolnék, azt tisztázzuk, hogy a befektetés egy olyan pénzügyi művelet, ami a pénz viszonylag tartós „tárolását” jelenti valamilyen dologban, lehetőségben, tárgyi eszközben, miközben te nem nyúlsz hozzá. Pl. ha házat veszel, az befektetés. Ha állampapírt veszel, az befektetés.

De ha vállalkozást indítasz, az nem befektetés, mert a pénzt leginkább forgatod és nem tárolod, nem tartod. Befektetés a vállalkozásba akkor valósul meg, ha valakinek te adsz pénzt, hogy vállalkozzon, és ő forgatja, neked meg benne „fekszik” a pénzed, és várhatod majd bizonyos idő elteltével, hogy minimum annyit visszakapsz, amennyit beletettél. (Persze ez a szerződés konkrétumaitól függ.)

Szóval, amikor a vállalkozásindításhoz szükséges anyagi ráfordítást számoljuk, akkor azt hivatalosan nem befektetésnek nevezzük, de köznyelvi értelemben így is helyes.

Nem csigázom tovább a kedélyeket, beszéljünk már végre a nulla forinttal indítható vállalkozásokról!

Vállalkozásindítás nulla forinttal

Klasszikusan a szolgáltató vállalkozások indítása a legolcsóbb, ezek indítása kivitelezhető akár nulla forintos tőkével is.

De ezek közül is főként azok, amik nem egy fix helyhez kötöttek, hanem például az ügyfélnél történik a kiszolgálás, vagy kizárólag az Interneten keresztül.

Például:

  • a takarító vállalkozás,
  • a számítógép szerelés,
  • a gyerekfelvigyázás,
  • az idősek ápolása,
  • az ún. házmester szolgáltatás (nem társas házaknál és lakásszövetkezeteknél, hanem magánházaknál),
  • építőipari szolgáltatások tömkelege,

ezek mind-mind elindíthatóak nulla forint befektetéssel.

Nem kell irodát, telephelyet vagy üzlethelyiséget bérelni, nem kell bútorokat, árut, pénztárgépet és hasonlókat vásárolni, nem kell semmi extrém kiadás ahhoz, hogy fogd magad és elmenj takarítani, számítógépet szerelni, gyerekekre vigyázni, idős embereknek segíteni, mások portáját rendben tartani és csinosítani, vagy levakolni egy csúnya falrészt.

Hogy kell-e ezekhez érteni? Hát persze, némelyik tevékenység még engedélyköteles is lehet, de nem vagyok járatos ezekben a magyar jogszabályokban, ezeknek nézess utána egy könyvelővel.

Internetes vállalkozás indítása nulla forinttal

A fentiekhez is szükséges lehet egy honlap, de honlapod is lehet nulla forintból, például a wix.com-mal, de más lehetőségek is adottak, pl. a blog.hu szolgáltatása.

A honlap szükségességéről nem akarok győzködni senkit, röviden annyit mondanék, hogy a honlap olyan, mintha lenne egy marketinges és egy értékesítő kollégád, akik szerzik neked az ügyfeleket. Nem kérdés, hogy minden vállalkozásnak szüksége van honlapra.

De milyen vállalkozásokat lehet indítani az Interneten, amihez nem kell tőke?

Tanácsadó vállalkozás

Például tanácsadó vállalkozást. Jó vagy valamiben? Értesz valamihez? Esetleg olyan élettapasztalatod van, amit ha megosztanál másokkal, rengeteg embernek tudnál segíteni?

Máris lehet tanácsadó vállalkozásod. Mondd el másoknak, hogy mit és hogyan kell csinálni, és kérj pénzt a tanácsaidért, a konzultációidért. Írj könyvet és add el azt – ekönyv formában, mert annak az előállítása is nulla forintba kerül.

Esetleg jól beszélsz egy nyelvet és jól is írsz rajta? Nosza, máris kiterjesztheted a vállalkozásod Univerzumát más országokra is! (Világnyelvek ismerete előny.)

Természetesen a marketing, az értékesítés, de maga a tanácsadás és igehirdetés is a te saját weboldaladon történik. (Nem a közösségi oldaladon, hanem saját weboldalon!)

Kereskedelem a neten

De ha esetleg nem értesz – szerinted – olyan szinten semmihez, amivel másoknak tudnád könnyebbé, jobbá tenni az életét, akkor kereskedhetsz is a neten úgy, hogy nem te tartod az árukészletet, hanem a nagykereskedő vagy gyártó.

Ezt úgy hívják, hogy dropship kereskedelem. Te eladsz a saját webshopodban, vagy saját weboldaladon, bekéred az ügyfelek adatait, a vásárolt termék adatait, majd továbbítod a nagykernek, és ők szállítják ki az árut.

Olyat is csinálhatsz, ha a számodra kedves iparágban nincs lehetőség dropshiping kereskedésre, hogy megrendelik a vevők a termékeket nálad, te pedig elrongyolsz szépen a nagykerbe, bevásárolsz, majd futárral kiküldöd a terméket a te saját vevődnek.

Így egy napot áll a pénzed az áruban, nem pedig beláthatatlan ideig.

Ez esetben te átvállalod az értékesítői és marketing feladatok nagy részét a gyártótól-nagykertől, és ezért az árrés lesz a jutalmad.

Affiliate, avagy ajánlói partnerprogram

Ez azt jelenti, hogy a saját weboldaladon, de akár a közösségi médiában is, mások termékét ajánlod, és ha rajtad keresztül vásárol valaki, akkor az ő vásárlása után te jutalékot kapsz.

Ilyenkor te vagy az online marketinges, aki jutalékot kap. Ha valaki megkérdezi társaságban, hogy mivel foglalkozol, akkor kapásból mondhatod, hogy „online marketinges vagyok”.

Elég jól hangzik, nem?

Közben meg azt csinálod, hogy kiválasztasz egy csomó terméket a partneri rendszerből és blogolsz róluk, posztolsz róluk, meg arról, amire jók. (Pl. problémákról, amire megoldást adnak a termékek).

Nekünk is van saját ajánlói partnerprogramunk: ÓnixBazár Partnerprogram>> 20%-os jutalékkal.

De akkor nem is lesz majd semmilyen költség?

Dehogynem! Annak is van költsége, hogy ezt itt olvasod. Egy csomó mindent meg lehet oldani fillérek megforgatásával, de majd látni fogod, hogy amikor jól működik egy vállalkozás, akkor úgy forog a pénz, hogy például beteszel 10 forintot, és kiveszel 100-at.

De ha nem teszel bele 10 forintot, akkor nincs mit megforgatni.

A lényeg az, hogy az ELEJÉN, ahhoz, hogy megszerezd az első ügyfeleidet, akikből az első bevételeid lesznek, nem szükséges sok pénz, sőt, rengeteg ügyfelem konkrétan nulla forinttal kezdte!

Bármibe is kezdj bele, akár nulla forinttal, akár néhány ezer forinttal, akár néhány millió forinttal, valószínűleg nem azt fogod csinálni életed végéig, a következő 60-70 évben.

De egy hatalmas minőségi ugrás az, ha már vállalkozol valamit, akár csak miniben is, ahhoz képest, hogy csak elmélkedsz róla.

A gyakorlati tapasztalás itt a legnagyobb vagyon, amit az elején fel tudsz halmozni magadnak.

Az a nap, amikor elkezdesz vállalkozni, biztosan megváltozik az életed. Előre lépsz és feljebb.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.