Miféle duplikált tartalom miatt büntet a Google?

Ha minden olyan információ olyan gyorsan verne gyökeret az emberek fejében, mint „a Google bünteti a duplikált tartalmat.” mondat, akkor ez egy boldogabb világ lehetne.

Ja, nem… Mert ami duplikált tartalomként átment a fejekbe, annak semmi köze ahhoz, amit a Google valóban nem támogat.

De kezdjük az elejétől.

A Google mindig is, régen is, most is a felhasználókat igyekszik alapul venni a mindenféle algoritmusaik ki- és továbbfejlesztésénél. Jó, persze ez egy erősen idealizált gondolat, mert igazából a profit az, ami egy vállalatot mozgat, de a felhasználók elégedettsége és a Google profitja között igen szoros összefüggés van, és ha a felhasználók jól ki vannak szolgálva, akkor a Googlenek több pénze van.

Szóval, elsődleges célok között mindig ott lehetnek a felhasználói igények. Te is, én is felhasználók vagyunk persze, miközben tartalomszolgáltatók is, így aztán mi dupla célcsoportjai lehetünk a Googlenek: mikor böngészünk, keresünk valamit, akkor bízhatunk abban, hogy olyan oldalakra találunk, amik kielégítik az információéhségünket, szolgáltatóként pedig feladatunk, hogy mi is olyan oldalakat hozzunk létre, ahova a keresőmotor nyugodt „szívvel” küldheti a mi látogatóinkat.

Duplikált tartalom. Mi az és mi nem az?

Duplikált tartalom. Mi az és mi nem az?

Hogy a minőséget fenntartsa, a Google úgynevezett irányelveket hozott létre a webmesterek számára, hogy egyértelműsítse, mit tart támogatott, illetve egyáltalán nem kívánatos cselekedeteknek. Google irányelvek webmestereknek>>

Ezen az oldalon a Másolt tartalom linket kell keresni.

És ha már ott vagy, akkor mindent jó alaposan átolvasni úgy egyébként :).

De vesézzük ki, mi számít másolt tartalomnak, illetve köznapias nevén duplikált tartalomnak (mert ez olyan szép magyar kifejezés :D) – a témában még laikus webmesterek szerint.

  • Az is duplikált tartalom szerintük, ha én ebből a cikkből egy bekezdést megjelentetek egy másik cikkemben is – nos, ez tévedés, ez nem számít a Google irányelvek szerint másolt tartalomnak. Ez idézés.
  • Duplikált tartalom a laikus webmesterek szerint az is, ha mondjuk van három oldalam, és mindegyiken ugyanaz az impresszum oldal, mert hát ugyanaz a cég, ugyanaz a szerkesztő, ugyanaz a kapcsolati email cím. – ez is tévedés, ez sem másolt tartalom a G szerint.
  • A laikusok szerint duplikált tartalom az is, ha több oldalon is megjelenik ugyanaz a cikk, ugyanabban a formátumban. – nos, ez is tévedés, ez sem másolt tartalom a G szerint. Gondolj csak az MTI hírekre: ezeket változtatás nélkül közlik tovább a kisebb-nagyobb hírportálok, százával. Már rég ki kellett volna vágnia az összest a találati listáról a Googlenek, ha igaz lenne ez a városi legenda.

De akkor mi számít másolt tartalomnak?

Az, amikor nincs EREDETI, egyedi tartalom az oldalon, kizárólag csak máshonnan vett, másolt, adaptált, idézett. Ilyenek voltak a linkfarmok, amiket elkaszált a Pingvin nevű barátságos szörnyeteg.

Továbbá az, amikor az oldal úgy működik, hogy az url változik az oldalon belül, de maga a tartalom dettó ugyanaz, szóról szóra, ráadásul nem is hosszú, hanem igencsak korlátos, mondjuk termékleírásként funkcionálva. Ez sem unszimpatikus a nagytesónak, ha vannak korlátai, de amikor egy tartalom száz url-hez tartozik, az azért durva, mivel egyáltalán nem életszerű.

Az teljesen életszerű, hogy egymásra nagyon hasonlító termékek nagyon hasonló termékleírással rendelkeznek, csak a szín változik, mondjuk ékszernél. Vagy bizonyos belső paraméterek, amik gyakorlatilag pár karakternyi különbséget jelentenek az oldalon. (Pl. videókártyák kisebb-nagyobb változatainak leírása között nem lehet túl nagy különbség, illetve a 80 féle videókártyáról mondjuk egy hatalmas webshopban teljesen egyedi szöveget írni az a rémálom kategória, ahhoz már nagyon sok mindent kellene bevetni, ami drága, mert a sokminden az erőforrásigényes is egyben.)

De ez sem fekete-fehér, ennek is milliónyi árnyalata van.

Látunk olyat még ma is, hogy linkfarm él és virul, sőt ott van a találati listán valódi tartalmakat szolgáltató oldalakat előzve meg.

Látunk olyat is, hogy nyilvánvalóan manipulációra épülő oldalak köszönik szépen, jól elvannak a lista elején, persze nem kötöttek rá életbiztosítást.

Olyat is látunk, hogy NEM duplikált, minőségi, stílusosan egyedi tartalmat kutyába se vesz a Google.

Azt gondolom, hogy ha valaki nem arra alapozza a vállalkozása jelenlétét a neten, hogy KIZÁRÓLAG mások tartalmát osztja meg, nulla hozzáadott értékkel, akkor nincs mitől félni, sőt, ezt a „duplikált tartalomért a google büntet” szállóigét nem is kellene ismernie.

Mert nem ez az alap az online jelenlétben egy hétköznapi vállalkozás esetében!

Ez olyan, mintha itt Európában feszt azzal foglalkoznánk, hogy az Egyesült Államok egyik tagállamában nem lehet kecskékkel aludni. Hú, de nagyon releváns probléma a mi életünkben, nem?

Hát kb. ennyire releváns a duplikált, másolt tartalom problémája a vállalkozások 99,99%-ánál.

Persze az a 0.01 sokat tudna ám mesélni ;).

Majd egyszer én is fogok róluk.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.