Miért vannak ránk rossz hatással a hírek?

Sokan a napi rutinjuk részeként már beépítették – többnyire a reggeljeikbe -, hogy a hírek átböngészésével indítanak. Megnézik, hogy mi történt a szűkebb és tágabb világukban, hogy aztán abból vagy következtetéseket vonjanak le a maguk számára, vagy megnyugodjanak afelől, hogy minden rendben van.

Nos, ez utóbbi nem fog megvalósulni: ugyanis a hírekbe csak azok a dolgok kerülhetnek be – akár a híradóba, akár hírportálok címoldalára –, amik úgynevezett hírértékkel bírnak a nagyközönség – más néven közvélemény – számára, tehát olyan újszerű, addig nem ismert információt hordoznak, amitől a befogadó olvasók-nézők-hallgatók vagy jobban informáltnak fogják érezni magukat, vagy pedig a döntéseikre befolyással lesz.

Ugyanakkor szükséges ismerni a tényt, hogy mióta létezik a sajtó, és pláne, mióta létezik az internetes távközlés, azóta MINDIG A ROSSZ HÍREK vannak a címlapon – vagy rossz hírekhez kapcsolódó háttér információk vannak címoldalon, akár vezércikkben is.

Ha elvonulsz egy tanyára, kikapcsolod a tévét-rádiót, nem veszel újságot, nem olvasol internetes portálokat, nem nézed a közösségi médiát, viszont előveszel egy tollat-papírt és lejegyzeteled, hogy mi történik az általad feltérképezhető és átlátható világban, akkor ilyesmiket fogsz egy listára írni:

– Ma reggel ekkor és ekkor kelt fel a nap.

– A szalonkák 28 percen keresztül repkedtek körülöttem.

– A macska 28 percen keresztül próbálta őket levadászni – sikertelenül.

– A reggeli szalonnás rántotta volt, mindet befaltuk.

– Bréking nyúz: Buksi vemhes! Eddig azt hittem, hogy fiú, de most már egyértelmű, hogy bizony leányzó őnagysága, és hamarosan kiskutyáink lesznek. (Kinyomozandó: ki az apa?)

– Ezt nem fogom elhinni holnap!!! Az eperpalántákat megdézsmálta valamilyen rágcsáló.

– Sokkoló tény: elfogyott a kovász, ideje újat bekeverni, szerencsére elég kenyeret sütöttünk a napokban.

– Időjáráselőrejelzés: holnap valószínűleg esni fog, mert hasogat a hátam.

– Kis színes rovatunk: ma este a tervek szerint grilleztünk a ház mögötti verandán, Jóskáék is átjöttek, szerencsére, hoztak bort is.

– Ma este a nap ekkor és ekkor nyugodott le. A naplemente fotóit albumba rendezgettem.

– Összegzés: a világ és az életem csodálatos, remélem, a holnapi napom is ilyen lesz.

Az emberek többsége ugyanakkor nem így él, hanem ROSSZ HÍREK bűvkörében, sőt, CSAPDÁJÁBAN.

– Ez meghalt, az meg halálos beteg.

– Lezuhant, kisiklott, megáradt, cunami, hurrikán, leégett, hazudott, lemondott, nem mondott le…

– Eltűnt, megölték, bevallotta, nem vallotta be…

– Rossz idő lesz, mert jönnek a mínuszok, mert jönnek a 20 fokok, mert jön a napsütés, mert jön az eső, mert jön a hó. Mindig, minden rossz.

– A sportban csaltak, nem győztek, a győztes lebukott a doppingteszten, az egyik sportoló kígyót-békát kiabált a másikra, az edző rossz stratégiát javasolt.

– Koronavírus. Influenza. Ebola. Malária. Szúnyogok. Legyek. Paraziták.

– Rossz a gazdaság. Jó a gazdaság, de majd rossz lesz.

– Van hitel, de mindenki ráfázik, aki felveszi… Nincs hitel, ezért mindenkinek rossz.

– Túl magas a kamat. Túl alacsony a kamat.

Nem sorolom tovább, mert már az én fejem is zsong, de gondolom, átlátod már te is: csak rossz hírek ömlenek ránk – ha hagyjuk –, de az is előfordulhat, hogy az alapvetően semleges vagy semmitmondó híreket rosszként tálalják.

Azért, mert ezzel növelik a nyomtatott lapok az eladott példányszámot, az internetes portálok pedig a kattintást. Minden cikkben-hírben reklám van, és a reklámozók milliókat fizetnek azért, hogy minél több olvasónak megjelenjenek, minél többször, minél rövidebb idő alatt.

Ideig-óráig el lehet adni a lapokat és kattintásra lehet bírni az olvasókat egy-egy híresség kisbabájával is, de a kisbabák gyorsan uncsik lesznek, hiszen sokkal izgalmasabb az, hogy ki halt meg, ki hazudott, ki csapott be másokat.

A sajtó és a közélet borzalmas világot tár elénk, pedig ha kizárjuk ezeket, rájövünk, hogy a világ egyáltalán nem borzalmas. Ha nem zárjuk ki a sajtót és a közösségi médiából áradó rossz híreket, negatív eseményeket – pláne nem reggel! -, akkor úgy fogjuk érzékelni, hogy a világ borzalmasan rossz, atyaég, mi jöhet még!?

Lehet így boldog, egészséges, elégedett, produktív életet élni, hogy basszus minden rossz és alig van az állatkerti hírek révén csak némi fénysugár? Nem lehet.

Muszáj kizárnunk a rossz híreket, mert ezek pokoli csapdában tartják az életünket.

Hogy ez nehéz? Nem véletlenül!

A sajtó és a közélet mindent elkövetnek, hogy fogolyként tartsák az elmédet, mert…

De majd erről részletesen beszélünk A tudatosság művészete tanfolyamon.

Az árat te mondod meg, katt a linkre és dönts!

Vidi Rita

Ui.: Ha valóban jól informált akarsz lenni, olvasgasd a Wikipédiát! A linkre kattintva a magyar Wikipédia főoldala nyílik meg, ahol máris számtalan érdekes információmorzsán elindulhatsz, de a keresőbe beírva bármilyen számodra érdekes információra rákereshetsz, és itt biztosan korrekt, átfogó, ellenőrzött információt találsz majd. Ha valamiről nincs információ, vagy aggályos, azt a szerkesztők jelzik. És ami a pláne: a Wikipédia szerkesztésében te is részt vehetsz, segíthetsz – én például ki szoktam javítani a magyartalan mondatokat, és elütéseket :).

Ha valaki tényleg jól informált akar lenni, itt keresgél, mert aki a hírportálokon keresgél, az igazából csak boldogtalan akar lenni…

 

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.