Mielőtt a szólásszabadságért sírnál…

Új trend terjed a Facebookon, és a különböző oldalakon. Mindenki a szólásszabadságot félti, amikor az kerül szóba, hogy a megosztó témák miatt, a két részre szakadt világ képviselői ne küldhessenek el bárkit a jó édes anyjukba, hanem legyen szűrő, legyen moderáció, és fejeződjön be végre az acsarkodás.

Emberek, akik a szólásszabadságot féltitek, már elnézést a provokatív kérdésért, de amikor NEM VOLTATOK MÉG ITT A NETEN, olyan 6-8-10 évvel ezelőtt, akkor naponta hányszor kértétek ki magatoknak azt, hogy nem tudtok a szólásszabadságotokkal élni, és a véleményetek be van korlátozva a saját barátaitok, kollégáitok körébe?

Hol kértétek ki magatoknak, hogy nem tudtok beleböfögni undorító és aljas mondatokat a nagyvilágba, ezrekhez, tízezrekhez szólva egyszerre?

Hol kampányoltatok azért, hogy millióknak mondhassátok el a véleményeteket?
Ja, sehol…

Az, hogy itt vagytok az Interneten, ami lehetőséget ad arra, hogy ne csak a szomszédnak, meg a haveroknak osszátok az észt, az nem jelenti azt, hogy korlátlanul, bármit megtehettek, főleg nem emberi mivoltotokból kivetkőzve. Mert ha a haveri körben baromságokat beszéltek, és valaki rátok szól, hogy „na, ezt fejezd be”, akkor nem sír a szátok a szólásszabadságért, ugye?

Hát sajnálom, de a haveri kör most az Internet.
Amit itt mondtok, az ugyanolyan, mint amit személyesen mondtok ismerősöknek, szomszédoknak, barátoknak, házastársatoknak, csak sokkal több ember látja.

Mondhatjátok a mondókátokat, persze, csak ne várjátok, hogy mindenki csont nélkül benyeli a rasszizmust, az uszítást, az acsargást, fröcsögést, mások halálának kívánását, és efféle finomságokat, amikkel szólásszabadság ügyben felvilágosult felhasználók szíveskednek mostanában operálni.

Az internet egy kommunikációs platform, és ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá, mint az élő beszédre.

Ahogy elcsitítjuk a hülyéket az életben, úgy el akarjuk csitítani a neten is.
Mondhatod barátom, de ott mondd, ahol én nem látom!

A szólásszabadság az, hogy mondhatod. De ez nem jelenti azt, hogy mindenki másnak, akinek nem tetszik a mondanivalód, ezt tűrnie is kell, és a lehető legnagyobb teret kell engednie neked!

Úgyhogy egy tippem van: mielőtt még szólásszabadságért sírnál, előbb tanulj meg viselkedni!

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.