Mi az eredményesség és a hatékonyság között a különbség?

Mi a különbség az eredményesség és a hatékonyság között egy vállalkozás életében, és miért fontos, hogy inkább eredményesek legyünk, mint hatékonyak?

A menedzser könyvek piaca dugig van hatékonyságot növelő művekkel ezreivel, tanácsok millióival, de a marketingben is képesek ezek az elvek túlságosan nagy teret követelni maguknak.

Például az online marketingben most ezek dívnak:

– Legyen jobban automatizált a marketingrendszered, sőt, automatizáld az automatizálást is, mert csak akkor lesznek jó adataid.

– Tesztelj mindent, ahol két adatnál több beszerezhető, és analizálj mindent patikamérlegen, mert akkor aztán tuti lesz a siker!

– Köss össze minden rendszert minden applikációval, és keresztezd az ezekből kinyerhető infókat, hogy még pontosabban tudd megcélozni a látogatók fejében lévő gondolatokat!

Leadgenerálás, inboundmarketing, influencermarketing – csak hogy én is dobálózzak már azokkal a szavakkal, amikkel most divatos, és tudható róluk, hogy úgysem érti senki, miről van szó, de legalább menőnek nézünk ki tőlük.

Hatékonyság hatékonyság hátán, de közben a kicsit is józan vállalkozó fejében felsejlik a sanda gyanú: minek kellenek ezek? Hova vezetnek ezek? Milyen eredményt fog ez hozni a marketingszakértők és kivitelezők pénztárcájának kitömésén túl az ÉN VÁLLALKOZÁSOM számára?

Persze nemcsak az ilyen misztikus dolgokban lehet besétálni a málnásba, mint például az online marketing világa, amikor a hatékonyságot és az eredményességet tesszük a mérleg két serpenyőjébe, hanem jóval egyszerűbb témákban is:

– Mit csináljak ma délelőtt, hogy több vevőnk legyen holnap reggelre? Töltsek le egy új csilliv-villi marketingalkalmazást? Telepítsem? Tanuljam meg használni? Próbálgassam? És négy hónap múlva végre tehetek is valami a vevőszám növeléséért?

Vagy használjam az ősi módszert és küldjek közvetlenül emailt az email listánkra, akár fapadosan, a gmail-ből?

Mi a jobb? Ha hatékony vagy, vagy eredményes?

Mi a jobb? Ha egy lépésben több a vevőd, vagy ha ezer féle szoftvert, programot, kütyüt, mütyüt és szakértőt használsz ahhoz, hogy majd egyszer több vevőd legyen?

 

Mi a jobb az online marketingben? Egy akármilyen béna, de legalább működő hirdetéssel vevőket szerezni, vagy először jó sok pénzt elkölteni szakértőkre, kampányfelügyeletre, karbantartásra, riportokra, és közben oktatóanyagokból tanulni, hogy legalább a szakértő kérdését megértsük?

Mi a jobb? Cselekedni azonnal, vagy a hatékonyság csalfa álcája mögé rejtőzött időpazarlásba ölni a pénzt?

A hatékonyság azt jelenti, hogy az, amit csinálunk, abszolút optimálisan, sőt maximálisan ki van egyensúlyozva, tökéletesen működik.

Az eredményesség meg azt jelenti, hogy VAN ÉRTELME annak, amit csinálunk, és lehet, hogy a folyamatunkban vannak veszteségek, meg kézzel kell csinálni jó pár dolgot, de legalább haladunk vele előre!

A hatékonyság sokszor iszonyú csapda lehet, mert ha bemész az erdőbe – besétálsz a málnásba –, akkor a mindenféle leágazások, kütyük-mütyük úgy elviszik a fókuszt a lényegről – vevőszám növelés, sok pénz keresése –, hogy ember legyen a talpán az, aki visszatalál a helyes útra!

A hatékonyság azért is csapda, mert úgy tűnsz iszonyatosan elfoglaltnak, hogy közben semmi értelme annak, amit csinálsz! A fejedre nő a hülyeség, és te nem tudsz tőle szabadulni, aztán csak pislogsz majd, mint pocok a lisztben, hogy mégis hogy kerültél ekkora slamasztikába.

Az eredményesség mögött sokszor semmi más nem rejtőzik, mint kockás papír, vagy fejszámolás, de soha nem merülhet fel az, hogy nincs értelme annak, amit éppen csinálunk. Az eredményességre egy 5 éves gyerek is képes. Hatékonyságra csak a mindent túlbonyolító felnőttek.

Ha jót akarsz magadnak, akkor minden időrabló, hosszadalmas, és bonyolult tevékenységed előtt-közben kérdezd meg magadtól: most eredményes vagyok-e, vagy CSAK hatékony?
Van értelme annak, amit csinálok éppen? Hoz ez hamarosan konkrét eredményt?
Vagy csak megyek az orrom után, mert megint megvezettek valami trendi feleslegességgel?

Tartalomfejlesztésnél például tipikus, hogy a kedves honlaptulajdonos nem szöveget ír magának, mert ugye arra gyűlne a nép nap mint nap, hanem képeket, keres, videókat böngész, infót gyűjt a jövő hónapra tervezett cikkeihez, ötleteket vázol gyönyörű kis mindmap-ekbe, aztán egy év múlva arra eszmél, hogy vissza kell mennie dolgozni, mert sehova se jutott a nagy elfoglaltsággal, mert nem 365 cikk született az oldalára, hanem összesen 30 egész évben, csakhát az ugye elég karcsú, míg máshol napi 30-at tesznek fel! Cserében persze sok más egyéb dolga is volt közben, és olyan hatékony volt, hogy csak na!

Minden nap többször tedd fel magadnak a kérdést, akár reggel, délben, este, de a nagyon kritikus helyzetben lévők akár 5 percenként is:

– Eredményes vagyok most, vagy csak álcázom magam valami jó kis látszat-elfoglaltsággal, amit ha eltörölnének a föld színéről, akkor se hiányozna?

Lesz nekem valaha több vevőm attól, amit most csinálok?

Ha nem a válasz, akkor AZONNAL hagyd abba!

Egészségedre! 🙂

Vidi Rita

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.