Mi a gazdagság titka?

Mi a gazdagság titka?

Akik a gazdagság titkát kutatják, két dologgal szembesülnek kutatásaik során:

1.)    Vagy túlságosan egyszerűnek tűnik a meggazdagodás, az anyagi jólét megteremtése (pl. valamilyen hálózatba való becsatlakozással, ami első és sokadik ránézésre is túl szép, hogy igaz legyen, mégis sokan beleugranak, persze nem gond, hogy legalább tapasztalatokkal gazdagodnak, a nagy stratégák pedig sok pénzzel is.)

2.)    Vagy túlságosan bonyolultnak, urambocsá’ félelmetesnek tűnik meggazdagodni (most olvastam pl. Friderikusz könyvét, amelyben részletesen kifejti, hogy anno a Friderikusz show első részeivel hogyan keresett milliókat, holott egész gyerekkorára az anyagi szűkösség volt a jellemző, és magát a műsort is hitelből indította el.)

Továbbnyomozásnál az önjelölt kutatók fejében gyakran felvillan a gondolat: Nem is akarok gazdag lenni, csak legyen végre ELÉG pénzem!

Na de mennyi az elég? Merthogy olyan nincs, ha jól belegondolsz. Az, ami ma elég, az holnap nagy eséllyel kevés lesz, ugyanis az agyunk automatikusan a több, a nagyobb, vagyis a növekedés felé tereli az igényeinket – ez a túlélés záloga is egyben, sajnálom, jóformán felülírhatatlan alapprogramunk! -, tehát az elégre törekvés csak azt fogja eredményezni, hogy sosem leszel maradéktalanul elégedett.

Oké, az ELÉG az még KEVÉS, fogadjuk el. Legyünk ügyesek és okosak, tűzzünk ki feszített célokat, amelyeknek ha csak a felét elérjük, már elégedetten dörzsölhetjük össze szorgos kezeinket.

De hogyan lehet meggazdagodni úgy, hogy végül biztos lesz az eredmény? Hogyan lehet úgy gazdagodni, hogy közben valóban eljutunk A-ból a B-be?
Miért olyan bonyolult ez? Miért kell ehhez annyi mindent tudni? Hiszen annyi buta embernek sikerült már!

A 30%  az annyi, mint…

20 éves osztálytalálkozó, gyűlnek az egykori osztálytársak, megindul a jó hangulatú beszélgetés, mindenki meséli mire jutott, mit ért el az elmúlt 20 évben. Egyszer csak, utolsóként az osztálytársak közül, megérkezik Józsi, egy irtózatos nagy limuzinnal, két testőr társaságában, méregdrága olasz öltönyben, és egy pár olyan cipőben, aminek ára vetekedik a többi osztálytárs összeadódó éves fizetésével.
Az egykori osztálytársak nem térnek magukhoz a meglepetéstől. Sokuk egyetemet végzett, többen vállalkoznak is, többségüknek nincsenek anyagi gondjaik, de afölött, hogy az osztály legrosszabb tanulója, pont Józsi, aki egy felsőbb évfolyamból bukott le hozzájuk, ő legyen a leggazdagabb, nem bírnak napirendre térni.
Egyikük meg is kérdezi:
– Te Józsi, még emlékszem, hogyan bukdácsoltad végig a sulit, főleg matekból, hiszen még nyolcadikban sem tudtad, hogy mennyi kettő meg kettő. Most meg ideállítasz limuzinnal, testőrökkel, milliókat érő ruhában, láthatóan multimilliomosként. Hogyan csináltad? Csak nem lettél maffiózó?

– Á, dehogy – legyint Józsi -, a vagyonomat tisztességgel szereztem, kereskedelemből. Megveszem az árut 100 forintért, ráteszek 30%-ot, és eladom 300-ért. Ez az én titkom.

A meggazdagodáshoz nem árt a jó matek – vagy a következetesen rossz matematikai készség 😉 -, de ha már napokon keresztül nyomozol, akkor egy nagyon alapvető tanáccsal rendre találkozol, sőt, olyan sokszor, hogy már-már kezded is elhinni… (és közben vered a fejed a falba, hogy neked mégsem sikerül).

A meggazdagodás alapelve (mások szerint)

Költs kevesebbet, mint amennyit keresel!

Most egy picit hagyd abba az olvasást, és gondold végig ezt a mondatot. Gondold végig a saját szemszögödből!
Lehet, hogy vállalkozó vagy, változó bevételekkel és költségekkel.
Lehet, hogy alkalmazott vagy (esetleg nyugdíjas, GYES-en lévő kismama, segélyen élő reménybeli alkalmazott) jóformán állandó bevételekkel és költségekkel.
Lehet, hogy semmiféle bevételed nincs (ekkor vajon mennyit szabad költeni???)

Gondold végig, mit jelent ez a mondat!
Semmi mást, mint ezt: spórolj.

Mi magyarok remekül tudunk spórolni, ha rá vagyunk kényszerítve. Remekül tudjuk megvonni magunktól azokat a dolgokat, amikre vágyunk. (Nem mindenki él nagyobb lábon, mint amennyit megengedhet magának.)
Remekül tudunk ügyeskedni azzal a kevéssel is, amennyi adatik.

Egyet nem tudunk: hogy ez a gondolat KÁROS!

A meggazdagodás alapelve nem az, hogy költs kevesebben, mint amennyit keresel, hanem ez:

Keress többet, mint amennyit költesz!

Hahh! Hiszen ez ugyanaz! Hiszen ugyanazt az eredményt adja! – gondolhatnád.

Valóban? Ugyanaz az eredmény?
Próbáld ki mindkét elvet, aztán beszéljük meg!

Tipp: vegyél elő két üres lapot. Az egyik tetejére írd fel ezt: 20 módszer, amivel többet tudok spórolni.
A másik tetejére ezt írd: 20 módszer, amivel több pénzt tudok keresni.

Találós kérdés: Na, vajon melyiktől lesz VALÓBAN több pénzed?

 

A gazdagság titka az, ha megfordítod a fejedben a gondolkodásod irányát a helyes irányba,  és ehhez megfelelő módszereket kezdesz alkalmazni. Ennyi.

A Gazdagodás Receptje tanfolyamon megfordítjuk a fejedben lévő fogaskerekeket a jó irányba, és megkapod a módszereket is>>

Mit szólsz? Eddig hogyan gondoltál a gazdagodás folyamatára?

34 Hozzászólás

 1. Melihercsik Jánosné

  Hát, igen….
  Biztosan van valami abban, hogy fordítva kell gondolkoznunk, mert magától a spórolástól egészen biztos, hogy nem leszünk gazdagok! Azt hiszem, fontos egyrészt, hogy nyitottak legyünk, befogadjuk az információkat, kiválasszuk magunknak a leginkább „testhez állót”, de ugyan ilyen fontosnak tartom az elkötelezettséget és a kitartást is. (Persze nem árt egy kis ész sem hozzá).
  Köszi az információkat!

 2. Nagyon érdekes volt a cikk,és az tetzsett benne a legjobban,hogy a magyarok remekül tudnak spórolni!
  Elég szomorú,hogy ez jellemzi az egész országot,hogy spórolni kell!Mert máshogyan nme tudnak megélni,és tényleg mindent megvonnak maguktól,és csak a legszükségesebbre költenek!
  Tényleg jó lenne ha ezen túl tudnánk lépni!
  De lehet ehhez az országból kéne kiköltözni!(-B

 3. ……megérkezik Józsi, ………………két pár olyan cipőben,……..

  ….A meggazdagodáshoz nem árt a jó matek – vagy a következetesen rossz matematikai készség ;)…..

  Két pár- az 4 cipő. Na most a meggazdagodáshoz kell tudni, hogy mennyi 2+2, vagy inkább mégsem ?
  🙂

 4. :DDDDDDDDD
  Józsinak annyira jól ment, hogy megtehette, hogy kép pár cipőt hordott, na és akkor mi van? :)))))))

  köszi az észrevételeket, javítom a szövegben 🙂

 5. Lehet, hogy „Józsi” négykézláb jött. Ezért kellett neki 2 pár cipő.

  Nem megy máról-holnapra.
  A gazdagodni akarás, rendkívül jó gondolat. Természetesen mindenki gazdag akar lenni. Természetesen mindenkinek TENNI kell valamit azért. A pénz nem hullik az égből.
  Javaslatom a következő:
  (papír, ceruza) Kiadás, bevétel.
  A kiadásoknál, mindent, (még az 5 ft os költséget is ) pontosan vezetni kell. Valódi könyvelést kell készíteni. (nem elnagyolni, mert becsapod megad)
  A bevételnél szintén.
  A munkaidőt el kell felejteni. (ha forintálisan ki lehet fejezni azt az értéket amit nyerhetek az ügyleten, akkor az az első, és nem az alvás).

 6. Engem nagyon érdekelne az, hogy kinek mit jelent a gazdagság szó:
  Pénzt? Szabadságot? Szeretetet? Egészséget? Tudást? A digitális kánaánt?
  Esetleg mindezt együtt?
  Vagy csak kizárólag a sok-sok pénzt?
  Az biztos viszont, hogy rengeteg felesleges dolgot megvásárolunk.
  Csak meg kell nézni, hogy az emberek kosara mivel van tele mondjuk egy TESCO bevásárlásnál. Arra költünk, hogy minél hamarabb beteggé tegyük magunkat.
  Aztán persze, hogy sok pénz kell a gyógyszerekre.
  sztankodr

 7. Pozsonyi György

  Úgy kell meggazdagodni, hogy sok hülye nem gazdagnak jó pénzért tanácsot kell adni, hogyan gazdagodjanak meg.

 8. Pozsonyi György, megköszönném, ha az én oldalamon nem hülyéznél le senkit. Köszi!

 9. sztankodr, számomra egyértelműen a szabadságot jelenti a gazdagság. (Persze most jöhet az a kérdés, hogy mi a szabadság? :))
  Hogy úgy élhetek, ahogy akarok, olyan ritmusban, olyan színvonalon, olyan elfoglaltságok közepette, amik alapvetően boldoggá és elégedetté tesznek, és ami a fő: a VÁLASZTÁS mindig az én kezemben van.

  A befektetett munka gyümölcsét learatni – és most itt gondoljunk csak a pénzre – sikerélmény, de sosem a pénzért dolgozom, hanem azokért a dolgokért, amiket a pénzen meg lehet vásárolni. A pénz csak eszköz. A gazgagság pedig NEM PÉNZ.

  Pénzen lehet időt vásárolni – szabadidőt -, egészséget, életszínvonalat, stb. És ehhez nem százmilliók kellenek, meg nem terepjárók, meg nem kacsalábon forgó paloták, meg nem fegyveres testőrök, hanem ész, amit jól használunk. Esze mindenkinek van, már csak céltudatosan kell használni.

 10. Igen, az ész a legfontosabb és az hogy tudjuk használni is.
  A többi hozzászólásokra azt mondanám, hogy No comment!
  Szeretem a leveleidet olvasni!!!!
  Gyöngyi

 11. 100 ft-nak a 30%-a nem 30ft ? 300 ft-ért tovább adni nem tisztességtelen haszon? vagy az már kiment a divatból. ??

 12. Kedves Rita!
  Nagyon fején találtad a szöget és megtaláltad a gazdagodás receptjét! Én egy hasonló tanfolyamot végeztem el évekkel ezelőtt és azóta is alkalmazom az ott tanult tanácsokat és adósságból, nem csak nullára kerültem, de megtakarított pénzem lett és közben élek és virulok. Már régóta nem „spórolok” a szó hagyományos értelmében, de mindig kevesebbet költök, mint amit keresek. Persze, ez állandó változás alatt áll, de éves szinten mindig több marad, mint amit kiadok.
  A nadrágszíjazás az önsanyargatás egyik foka, amit végső megoldásként alkalmazok ha nagyon kell, de még akkor sem fogom elfelejteni, hogy élni, élni kell!

 13. A gazdagság nem mindig a sok pénzt jelenti , ha lelkileg pozítív vagy, akkor már testileg és fizikailag is egészséges vagy, ha hiszel magadban és vágyódsz dolgokra és elhiszed ,hogy eléred akkor sikerülni fog. ” KÉRJ ÉS MEGADATIK”…

 14. Sziasztok! A Friderikusszal újraindult Legyen Ön is milliomos beharangozójában volt egy nagyon jó szösszenet, talán 2-3 mondat a gazdagságról. Hogy mit jelent számára a gazdagság. Ezt nem tudja valaki, hol lehet fellelni a neten? Lehetőleg videóban. Engem arra neveltek, hogy kétféle ember van: a becsületes és a gazdag. Ezzel soha nem értettem egyet, de… de mégis itt van ez a DE… Ezért ezt a pár mondatot szeretném kitenni jól látható helyre, hogy emlékeztetni tudjam magam – meg persze a szüleimet – arra, hogy a kettő nem zárja ki egymást. Köszi.

 15. Azért érdekesek ezek a hozzászólások, mert óriási „lényeglátásról” tanúskodnak 🙂 azonnal felfedezték a „hibát” – bár azt hiszem a szöveg egésze nem érintette meg őket. Csak azt nem értem, mi a fenét keresnek akkor ezen az oldalon? Hogy teleszemeteljenek mindent?
  Sajnos én sem hallottam olyat, hogy valaki éjt nappallá téve dolgozott – pénzt keresett – és meggazdagodott 🙁
  Viszont a „keress többet, mint amennyit költesz” jól hangzik.

 16. Zsolti nem minden ember keresi jo ùton a pénzt lásd politikusok.
  Most volt egyik osztársam mer hogy most vok harmadéves érettségi elött állok. Na szoval osztárs kintvolt kűlfőldön restaurátor a szakmája és ott also hangon megkereste vele a 800 ezret attol függően hány orát dolgozotz. Ha többet többet is keresett. Na ez a baj itthon hogy még a legtutibb szakmàval se kapsz 800 ezret alapbol… viszonyitás egyik haverom itthon magyarországon üzletvezetőként és eladoként dolgozik napi qw orákat reggel 6 tòl este 6ig kap érte 300 ezret kb párjával eggyütt keresnek 6-700 ezret összesen és még igyse annyit mint egymaga a srác kűlföldön. Nem hiába hogy magyar honba kevesebb a gazdagabb mármint ugy aki itt is dolgozik.

 17. 12 orát dolgozik regel 6tol este 6ig

 18. ja és azt elmondom hogy kétdologr futja nekik ebből a fiu gyereküket, mer hogy jéghokizik szponzoráljàk meg elmennek belőle kűlfőldre nyaralni. Ennyire futja kb a megkeresett pénzből amit 12 orai munkával keresnek meg. Hát nem ez a gazdagsàg hogy kidolgozom a belem pár százezer forintér.

 19. és azt nem közöltem hogy szombatonként is dolgozik az illető 8 oràkat. Szal csak vasàrnap tud pihenni. Szal azö példàja a legjobb példa hogy agyon dolgozza magát mégse lesz gazdag…

 20. Szentgyorgyi Alexandru

  Aposom tanitasa,,Fiam-fiam,fuggetlenul, hogy kommunizmus vagy kapitalizmus, mindenki a mas boren probal meggazdagodni! A Rita irasaban, szerintem pozitiv hozzaallast jelent az a felfogas, az a gondolkodasmod, hogy ,,Keress tobbet mint amennyit koltesz!” Tudott dolog, hogy a sporlas kifejezes negativizmust hordozo a tobbi velejarojaval egyutt,amibol a legroszabb a megbetegedes lehetosege! Talan helyesebb lenne a ,,BEOSZTASSAL ELNI” kifejezes hasznalata! Nos ne feledjuk, hogy maga a foldi eletunk, letunk, a sok mese ellenere a piramis felepitesehez hasonlit! Nagyon nehez akar egy lepcsofokkal is feljebb jutni! A millionyi vagy milliardnyi peldabol csak a Tesla esetet emlitenem,hova jutott? Rettenetes nehez bejutni egy felsobb szintre, valamivel konyeb leesni, kiesni egy adott szintrol. Ne feledjuk, ez az un. osszetartas,a szintek kozott evezredes multra tekint vissza, aminek elo peldaja a mai vilagban mar rohelyes KEKVERUSEG! Es megis leteznek, sot egyes ex kommuista orszagokban a kiralysag visszaallitasanak lehetoseget is fontolgatjak a TV.-ben. A piramis csucsban vegzodik,a nep keresi a csucsot,a vezert, a kiralyt,a papat,az elnokot,a messiast, az ezereves kiralysagot es egyebeket,megfeledkezven, hogy a valasztottnak udvar kell,rendfentarto karhatalomra is szuksege van, mert ugyebar erdo szaraz fa nelkul nincsen es mar helyben is vagyunk,az elmelet az elmelet,de a gyakorlat mutatja meg a fajo valosagot es a helyedet az eletben.Konkret pelda: Kik akarnak az oroksegem egy reszebol kiforgatni??? Hihetetlen, a kozseghaza alkalmazottjai, hamis iratok kiallitasaval,azt ne is emlitsem, hogy magyarok!!!
  Konkretan, hogy ne mesenek tunjon az egesz, az Adamosi kozseghaza (Maros megye)alkalmazottjairol van szo azt ne is emlitsem, hogy a fo hamisito az unitarius pap anyosa !!! Igy es formaban, az elettol is elveszik a kedved,hihetetlen, de aki nem probalta, az nem tudja,hogy mennyire osszetartanak a piramis bizonyos szintjen levok.Orakat tudnek irni errol es bizonylatokat bemutatni! Itt jon a mindenkinek fajdalmas kerdes, KIT ERDEKEL??? Ritat nem vadolni kell,elfogadom vagy nem fogadom el a gondolkodasmodra vonatkozo tanacsait,megvasarolom vagy nem vasarolom meg, itt tenyleg piacgazdasagrol van szo,a sajat dontesem az igen-nem! A sajnos az, hogy a nagy tomegek tulzottan ISTEN BARANYAIVA valtak,igen megfekszenek a hatalomra kerulteknek,akiknek leterdekuk olyan torvenyeket hozni,hogy minel nehezebben lehessenek mozdithatok a helyukrol. Na, nem folytatom, mert mindenki tudja es a vegen unalmas mese lesz az egesz!
  Isten aldasa legyen mindenkin,de meg nem latszik a gyertyelang az alagut vegen!

 21. Laci, mint a te ismerőseid példája is mutatja, nem a pénz jelenti a gazdagságot. Azért tedd a szívedre a kezed, havi 6-700ezer forint egy háromtagú családnak nem rossz pénz, még ha a gyerek hokizik is…
  A gazdagság a pénzen túl van, és még mielőtt valaki ezo-bubuskodást sejtene a háttérben, közlöm, nem, nem a lelkiekről beszélek. Arról mások tartanak oktatásokat, hogyan érezd magad gazdagnak a putriban is, én arról oktatok, hogyan legyél gazdagabb. Valóban gazdagabb, anyagilag.

  Ehhez még a pénz édeskevés.

 22. Gábor bátyó

  Alexandru barátom!
  ISTENNEK 1 BÁRÁNYA VAN! Amiből sok van neki az birka, (no meg a kecske)!!!

  Bocs az off-ért Rita, irigylem a türelmedet.

 23. Hello.Én csak egyet nem értek,bogy vagy egyszerre comp.zseni,nem tom milyen tanácsadò elnök…stb egysszerre? Na ezt megtaníthatnád nekem miként csináljam. Lehet,hogy ez a” meggazdagodás „kulcsa??

 24. Rita, szerintem ez szenzációs!
  Mielőtt leragadnánk a részleteknél, érdemes kipróbálni a módszert, az üres lapokkal! 20 spórolós tipp biztosan megy csuklóból ! 20 HOGYAN keress több pénzt- Na ez kemény! Ki az aki meg tudta csinálni? Annak nem lesz rossz éve!!! 🙂

 25. Tibi, ki mondta, hogy komputer zseni vagyok? 😀
  Ha figyelmesen olvasod-tanulod a számítástechnikai anyagaimat, rájössz, hogy nem a számítógéphez értek kiválóan, hanem sokkal inkább az anyag átadásához…
  Jobban értek a gépekhez, mint az átlag felhasználók de ha most meg kellene mondanom, hogy melyik a legerősebb processzor a piacon, meg melyik a legjobb videókártya, akkor nyomoznom kellene, nem menne fejből.

  Tehát jobban értek a számítógépekhez, mint az átlag felhasználók, viszont – és számomra ez a fontos -, a felhasználókhoz sokkal jobban értek, mint a komputer zsenik…

 26. De, hogy a kérdésre is válaszoljak érdemben Tibinek: nem kell ennyi mindenhez érteni. Nem is lehet kiválóan ennyi mindennel foglalkozni, elég nagy stressz, amikor éppen belemélyednék mondjuk valami PC-s dologba, és egyszer csak jön egy levél az egyesületnek a NAV-tól, vagy a bíróságtól, és akkor azzal foglalkozni kell aktuálisan, mert az nem halasztható.

  Vannak nálam sokkal gazdagabbak, akik kizárólag egyetlen dologgal foglalkozva, kizárólag egyetlen szálra fókuszálva törnek fel, mint a talajvíz.
  Tehát nem kell sok mindennel foglalkozni, nem ez a gazdagság titka 🙂

  Viszont, ha valaki úgy önmaga, hogy sok mindennel foglalkozik, az csinálja úgy!
  Azért a bőrünkből nem érdemes kibújni a gazdagság érdekében, mert az aztán megbosszulja magát!

 27. Helló,
  ahogy Zita írta, nekem is csuklóból jött 5 megoldás, hogyan többet spórolni, míg azt a módszert/módszereket, hogyan többet keresni már jópár éve keresem… A gazdagodás receptje tanfolyam elvégzése után is… Nagyobb lendülettel, nagyobb odafigyeléssel kerestem, de még nem találtam meg. Na megyek, előszedem az anyagot és újra átrágom 🙂
  Rita, köszi a „fenékbe rúgást”, amit a cikkeddel adtál! 😀

 28. Az első bekezdés rossz érzést váltott ki belőlem, mert úgy állítod be a hálózatépítést – mindet egy kalap alá véve – mintha csak szemfény vesztés lenne. Valóban van sok rosszul fizető MLM cég, de vannak olyanok is, amelyek évek óta jól működnek, fejlődnek, és valós lehetőséget nyújtanak a bevételeink megnövelésére – hosszú távon! Mert egyik percről a másikra ilyen cégekből nem lehet meggazdagodni, ilyet ígérni becsapás. Az más kérdés, hogy a folyamatos építkezéshez, sok munkához kevesebb embernek van kedve, hite, kitartása, ezért idő előtt kiszállnak és nyugtázzák, hogy ez is egy átverés volt… Jól meg kell nézni, hogy milyen céghez/ügyhöz csatlakozunk, mielőtt ilyesmire adnánk a fejünket. Én úgy érzem, jól választottam. Még nem keresek vele sokat, de szép lassan építkezve, nyugodt lelkiismerettel (!) tudok haladni vele.

  Megnyugtató a tudat, hogy – még bőven nyugdíj előtt – olyan passzív jövedelmet fogok élvezni, hogy nem kell azon szoronganom, hogy mire öreg leszek, vajon hogy élek majd meg. Mert az államtól nem számíthatok semmiféle nyugdíjra, az már régóta világos. Csak időben kell elkezdeni ezen gondolkozni, és TENNI is érte, nem amikor már nem tudok dolgozni.

  Egyébként a sztori is, az írás többi része is nagyon tetszik, mindig élvezetes olvasni az írásaidat! 🙂

 29. Szentgyorgyi Alexandru

  Tetszik, nagyon tetszik a Rita meglatasa,de:
  A nyereseg, a gazdagodas csak valakiknek a boren,az-az a karan lehetseges!
  A 100 Ft. ertekhez tegy hozza 30%-ot es 300-ert add tovabb, elo peldaja a behuzasnak!
  Minden egy korforgas,soha nem volt ugy, hogy ne legyenek vesztesek!
  Jonek a kulfoldi befektetok, vajon miert, talan szivuk ugye Magyarorszag vagy a magyar nep sorsa,lete es elete? Na, nem errol van szo, NYERNI AKARNAK !!!
  Tisztelettel kivanok jo gazdagodast es boldog szepnapokat,
  Sandor

 30. Kedves Rita!
  Tudod ritkán szoktam a válaszokat elkűlden. Inkább csak olvasom és tanulok az irásaidból, ami sokak által elérhető és be is tartható lenne. Igen ,mert az agyban dőlnek el a jó és szép gondolatok és az emberen múlik mind ezeknek a meg valósitása és akarat be tartása!
  Én ezt jó dolognak tartom Rita amit leirtál a meg látásaid alapján. Csak az a baj,hogy több az irigy ember mint a tenni akaró ember. Legyen szép és vidám napod!

 31. Sziadztok !
  hát képzeljétek el hogy nem is olyan régen , született egy lányunk . akkor mivel párom „el ment” gyesre kikellett találnunk valamit hogy hogyan is lehetne spórolni úgy hogy viszonylag ne nélkülözzünk sokat . Hát addig addig gondolkodtunk míg arra nem jutottunk hogy leirjuk mikor mennyit keresünk és persze mennyit költünk belöle . Szépen le volt vezetve hogy viz,villany,gáz ilyen csekk olyan csekk ( internet , tv,telefon) stb. Bárhogyan is alakult a dolog sosem volt olyan hogy nem tudtunk fizetni . Ez egyszerüen azért történhetett meg , mert láttuk hogy hova megy el a pénz mennyit vállalhatunk fel még mellé . A folyamatos pénz kiadás, bevételi jegyet segített abban hogy tudjuk hol is járunk . megjegyzem hasznos dolog megtartani ezt a szokást 😀 nekünk sokat segít.

  üdv : Attila

 32. Sziasztok!

  Látom, nem mai a poszt, a hsz-ek sem teljesen frissek, talán ezt, amit most írok, nem is fogja senki elolvasni. De azért egy pár dolgot csak úgy ideírnék, ami olvasás közben az eszembe jutott.

  100+30%=300Ft. Nem lehúzás. Persze nem tud számolni az ürge, de ne azt nézd, hanem azt, h. megveszik tőle háromszázért is. Senki nem tart töltött fegyvert a vevői fejéhez. Megveszik maguktól, és neki abból van hatalmas haszna, h. nagy az árrés. Nem irigykedni – megcsinálni! 🙂
  Magyarországi keresetek. Egen, ne felejtsük el, h. mesterségesen tartják alacsonyan az életszínvonalat (ez saját vélemény, de igencsak meglepődnék, ha kiderülne, h. melléfogtam). Mindazonáltal egy barátom nemrég hallott/olvasott arról, h. egy európai országban (bármelyikben) sokkal hatékonyabb a termelés, mint nálunk. Nem dolgoznak jobban vagy gyorsabban az emberek, mint mi, de ha mondjuk meghúz egy kart a melós, kint hatékonyabb gépek jobb/több munkát csinálnak azonos – vagy rövidebb – idő alatt, mint az itthoni mozdulat során. Ezen is érdemes elgondolkodni: ha nem tudod kitermelni a saját két-háromezer eurós fizetésedet, akkor nem is fogod megkapni. :/

  Mire ezeket leírtam, el is felejtettem a többit. 😀 Na mindegy, még azt hadd mondjam el, hogy jól kell dönteni (egyszer már megpróbálnám én is 🙂 ), és a jó döntés mellett kitartani. Az akaraterő nem más, mint megismételni ugyanazt a döntést. Sokszor.
  Legyetek kitartóbbak, mint én, és akkor talán nem lesz nagy baj! 🙂

  Puszika!

  • Attila, én olvasom 🙂
   A magyarországi és más országbeli bérek viszonyáról ez a cikk valami eszméletlenül hasznos és tartalmas:
   http://vanholnap.hu/elmagyarazom-miert-keres-tobbet-egy-osztrak-ugyanazzal-munkaval/

   A gépek itt ugyanolyan hatékonyak, HA MULTINÁL dolgozol. Magyar vállalatok sokszor még a minőségbiztosításról, meg a folyamatszabályozásról sem hallottak, egyszerűen labdába se rúghatnak így európai vagy világviszonylatban.

   A fejekben még nagy az űr, az a helyzet :/

  • van egy érdekes sztorim, neveket nem írok.
   Véletlenségből egyszer a gyárban, ahol dolgoztam, ott lehettem egy-két olyan meetingen, ahol kizárólag a menedzserek, meg néhány fantasztikus mérnök volt, és úgy ültem ott, mint a ma született bárány: csendesen, ámulattal, ráadásul egyedüli nő voltam. A vezérigazgató tartott egy rövid előadást, majd szemfelnyitásként el akarta az embereit kápráztatni egy videóval. A fülöp-szigeteken járt egy hasonló leányvállalatnál, mint a miénk, és levideózta, hogy kb. fillérekért milyen munkatempóval dolgoznak ott az emberek, főleg a nők. Konkrétan alig látszott a mozdulat a videón – ez 2003 környékén volt, akkoriban még nem voltak okostelefonok, meg hiperszuper digitális kamerák -, csak a gyorsaságot lehetett érzékelni.
   Vezér végignézett az emberein a pár perces videó levetítése után, majd a „na ugye, nálunk mikor fognak így dolgozni az emberek?” kérdésre csak hümmögést kapott válaszul a menedzserektől, amikor én bátorkodtam megszólalni: „elnézést, de az emberek EBBEN a gyárban ugyanilyen gyorsan és pontosan dolgoznak. Tudom mondani a sorokat és a munkahelyeket, hova kell lemenni a csarnokba, és levideózni…”
   A közbevetésemnek a „jólvan, lapozzunk” lett a vége 🙂
   Ez magyarország… elmegyünk a világ végére ámulni, közben meg itt ugyanolyan jók vagyunk vagy lehetnénk…

Hozzászólások lezárva