Mennyi feliratkozóra van szükség a pénzkereséshez?

Matekozzunk kicsit!

Tételezzük fel, hogy vérverejtékkel összegyűjtöttél 300 feliratkozót. Ők még sosem vásároltak tőled, még csak most ismerkednek veled.

Elkezdesz kommunikálni. Döbbenten látod a hírlevélküldőd statisztikájában, hogy a leveleid megnyitási aránya csupán 15%. Ami 45 embert jelent levelenként. Mikor másnap levelet küldesz ki, újabb kb. 45 ember nyitja meg, 80%-ban ugyanazok, mint előző nap, kb. 20%-ban mások, újak.

hírlevéllista mérete

Mekkora legyen az email lista?

Tehát kb. 54 ember tudja már azt – 2-3 nap alatt -, hogy te épp el akarsz adni valamit, vagy írtál egy blogbejegyzést, vagy megnyerted a lottóötöst.

Természetesen a 15%-os megnyitási aránnyal egyáltalán nem kell megelégedned, mert ügyes tárgymező megválasztásával (megírásával, kisakkozásával) nagyobb arányt lehet elérni, de azt is érdemes elfogadni, hogy lesznek napok, amikor még 15%-ot sem fogsz elérni, a világ legjobb címsorával sem.

Szóval, 54 ember tudja, hogy elindult az online tanfolyamod, vagy megjelent a könyved, vagy előadsz valahol, vagy bármit, amit közölni akarsz, és 54 ember olvassa a szuper jó tippjeidet, tanácsaidat is. Ezek az emberek, lassan, de biztosan növekvő számban elkezdenek téged elfogadni, sőt, egyesek még szeretni is.

Tovább kommunikálsz, tovább növeled a rólad aktuálisan sokat tudó emberek számát, tovább növeled a bizalmat az addig vadidegennek tűnő, de néhány nap, és néhány jól megírt levél után téged már ismerősként köszöntő embereknél.

És aztán megpróbálsz eladni.
És senki nem vásárol.

Mi ennek az oka?

Sok VALÓDI oka lehet annak, ha az emberek nem vásárolnak

Például:

– Nem jó a szöveg a levélben.

– Nem jó a szöveg azon az oldalon, ahova küldöd őket vásárolni.

– Nem jó a termék, szolgáltatás, nincs rá igényük, nincs problématudatuk.

– Nem jó az ár.

– Valami nem működik az oldalon, tehát technikai probléma miatt nem tudnak rendelni.

– Kevés ember megy el az oldalra…

És itt vagyunk a mateknál.

Az, hogy 54 ember megnézi a levelet, nem jelenti azt, hogy 54 ember át is megy a weboldaladra. Mérni kell azt, hogy az értékesítési oldalon hány ember járt aznap.

54-ből körülbelül csupán 18 ember fog átmenni az oldalra (egyharmada a levélolvasóknak, egy levélnél). Ennek is sok oka lehet, és még csak katasztrófahelyzetekre sem kell gondolni:

– Mobilon olvassák a levelet, és tudják, hogy semmiféle megrendelést nem fognak leadni mobilról, tehát meg sem nyitják a linket.

– A levél olvasásakor éppen nem aktuális a vásárlási döntés számukra (utaznak, dolgoznak, gyereket nevelnek, stb.), így nem kattintanak, hanem arra gondolnak, hogy majd később megnézik, mi van a linken.

– Már-már kattintanának, de valami eltereli a figyelmüket.

– Kattintanak ugyan, de olyan lassú a netjük, hogy be se töltődik az oldal.

Te nem követtél el hibát, te nem tévedtél semmiben, egyszerűen ezek a dolgok így működnek.

De mi van akkor, ha nem 300 feliratkozód van, hanem 3000?

Minden eddig taglalt szám mögé tegyél egy nullát.

Akármi is történik, a végén 180 ember kattint a linkre, és megy át az oldalra. És láss csodát, legalább egyikük vásárol, rendel, elkér, igényel…

Egy weboldalon eladni ugyanaz, mint egy boltban, kocsmában, áruházban. Minden boltnak megvan a maga konverziós értéke: mikor egy coop áruházat nézünk, gyakorlatilag pár % a NEMvásárlók aránya, és 90% fölött van a vásárlóké. Mert ilyen helyre nem megy be nézelődni az ember, mert egyszerűen nem szokás a napi fogyasztási cikkeket nézegetni.

De ha egy számítógépes boltot nézünk, vagy egy ruhaüzletet, akkor már sokkal nagyobb azok aránya, akik nem vásárolnak azonnal, hiszen ezeken a helyeken 100 forintért semmit nem lehet kapni, tehát a vásárlási döntés meghozatala is egy bonyolultabb folyamat, és a termékek sem napi fogyasztási cikkek, hanem tartós fogyasztási cikkek, amiket ritkán veszünk, de akkor jól átgondoljuk (illetve igyekszünk átgondolni).

Ha a weboldaldra, ahol nem napi fogyasztási cikkeket árulsz, naponta csak 10 ember megy, akkor éhenhal a vállalkozásod.

Ha 100 ember megy az oldaladra – arra a részre, amelyiken tényleg vásárolni lehet, tehát megrendelő oldalra –, akkor elkezdenek beindulni a vásárlások, mert ha csak az alap, 100 látogató/1 vásárló arányszámot nézzük – pesszimisták alapul vehetik a 200 látogató/1 vásárló arányszámot is -, akkor is van napi 1 vevő. Ezzel már lehet TERVEZNI!

Mi van akkor, ha 6000 feliratkozód van?

Akkor 360 ember megy át a levélből az oldaladra.

És így tovább…

Mi tehát a legfontosabb cél?
MINÉL TÖBB FELIRATKOZÓ!

Továbbá: a feliratkozók számának folyamatos növelése. Mert sem a feliratkozókból, sem a növekedésből nem elég soha 🙂

Örök kérdés: vegyek listát, vagy építsem én?

Erről legközelebb írok.

TartalomGuru 1.0 – hogy a látogatókból végre vevők legyenek – stratégia, taktika, tennivalók és azonnal kivitelezhető megoldások, online tanfolyam formájában>>

Egy hozzászólás

  1. Sólyom Ágnes

    Köszönöm! 🙂 Megnyugtattál, hogy innentől türelem…

Hozzászólások lezárva