Megosztanál bármit a Facebookon? Akkor viseld a kellemetlen következményeit

Ismerőseimnél látom, hogy sorra kapnak a szívükhöz a 16. kerületi Vári Cukrászdában tartott NÉBIH razzia, és annak eredményei – cukrászda bezárása – miatt.
Én viszont attól kapok a szívemhez, ahogy a „sajtó” kezeli a dolgot.

Nemrégiben egy blogban vitába keveredtem egy kommentelővel, merthogy nagy egyetértésben és kalákában azt vallotta rajtam kívül mindenki, hogy „ha megosztasz valamit a Facebookon, akkor a sajtónak – értsd ide a blogokat is – joga van azokat átvenni, és használni. Még akár ellened is.”
Most a díványon a Vári Cukrászda Facebook oldalán megjelenteket áldozzák fel az úgynevezett objektív újságírás oltárán, és képesek az akár névtelen, arctalan, fake-account-tal facebookra belépő, a cukrászda facebook oldalán véleményt közlő felhasználók bizonyára abszolút objektív meglátásait idézni, biztos ami biztos alapon.
Merthogy az nyilvános.
Amúgy igaza van a sajtónak, ha idéz a Facebook oldaladról, profilodból, mert az nem a tiéd. Ahogy a közzététel gombra kattintasz, onnantól kezdve minden tartalom a Facebook-é. Zakörberg meg tojik arra, hogy egy huszadrangú magyar portál éppen mit használ fel ezek közül mások lejáratására, így szabad a vásár az ún. sajtó számára.

Úgyhogy jó tanácsom az eddigiek mentén, ha rajongói oldalad van, és ha nem akarod, hogy önjelölt újságírók, vagy igazi újságírók valaha kedvükre mazsolázgassanak róla:
1.) Tiltsd le, hogy bárki tartalmat tehessen közzé rajta, rajtad kívül.
2.) Tiltsd le, hogy bárki véleményezhessen, értékelhessen. A felhasználók abszolút lekövethetetlenek, bármikor regisztrálhatsz te is vagy 100 fake-accountot, és fikázhatod a konkurenciát.
3.) Minden tartalom, amit itt megosztasz, legyen elmentve, mert a FB bármikor bármit felfüggeszthet, pl. az oldaladat is, meg a fiókodat is.
4.) Soha ne bonyolódj bele PR szempontból életveszélyes szituációkba. Hiába, hogy mammutcégek megengedhetik maguknak, hogy külön csapat foglalkozik a facebook kommunikációval, a magyar sajtó egy szuper nyilatkozatot csak szőrmentén említ meg, helyette sokkal inkább kiemelik a felhasználók biztosan nagyon objektív reakcióját a világ legtökéletesebb közleményénél is.
5.) Rossz hírt soha ne ossz meg Facebook-on, mert mindent kiforgatnak. Felhasználók is, sajtó is. Amit nem tudnak kiforgatni, az az, ha nulla a kommunikációd. Maximum azt tudják hozzátenni, hogy „cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz”. És hidd el, még ez a legjobb eset számodra.

Szerintem, hacsak külön engedélyt nem adok rá, nem veheti át a sajtó az általam létrehozott tartalmakat, és azokból pláne nem jogosult következtetéseket levonni.
De a FB egy veszélyes terep. Itt nem a tiéd a tartalom akkor sem, ha te hoztad létre… Úgyhogy csak ésszel!

Az írás eredetileg a Facebook oldalamon jelent meg. Természetesen onnan mindent átmentek ide is, mert amit itt publikálok, az legalább védve van.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.