Kövesd el ezeket a hibákat a vállalkozásodban, és a konkurencia röhögni fog a markába

Mindenki követ el életében hibákat. És minden vállalkozás követ el hibákat. Nincs olyan, hogy valaki/valami tökéletes. Ez így szép, kerek és szükséges is a világ előrehaladása szempontjából.

Ugyanakkor vannak ciki dolgok, amik leginkább olyan szituációk, amikről ha nem is látjuk világosan, hogy veszélyesek, mintha a gyomrunkban a pillangók nem repkednének azzal kapcsolatban annyira, vagy úgy, amennyire és ahogy szoktak…

Valami gyanús, valami nem stimmel, de azért megyünk előre, megcsináljuk… majd ülünk a romjainkba roskadva alig pár nap múlva.

Az alábbi elrettentő példák nemcsak vállalkozások esetében alkalmazhatóak vagy igazak, hanem úgy általában véve az élet minden területén.

Vigyázat, a fogalmazás olyan, mint mikor egy kiscica játszadozik a gombolyaggal. Csak játék, de azért kiereszti a karmokat 🙂

Kövesd el ezeket a hibákat a vállalkozásodban, ha örömnapot akarsz szervezni a konkurensek számára:

Vállalkozási hibák

Vállalkozási hibák

 

 1. Alapíts vállalkozást már akkor, amikor még a kanyarban sincsenek a vevők. Villogj a cég nevével, nevezd magad ügyvezetőnek úton-útfélen, miközben napról-napra egyre jobban kopik fel az állad.
 2. Legyen előbb névjegyed, mint honlapod… A névjegyet néhány fanatikus gyűjtőn kívül már mindenki csak egy hatalmas sóhaj keretében hajlandó csak elfogadni, míg  beszédes honlapcímeket képesek fejben tartani is – vagy rájuk keresni. (telefonszámokat meg azonnal be lehet írni a telefonba). A névjegy UNALMAS. A honlap menő (ha nem unalmas a tartalma).
 3. Hangoztasd a különlegességed minden lehetséges fórumon, miközben a legfontosabbakról egy nyomorult szót sem ejtesz: az ügyfeleidről. Tetszelegj nyugodtan a mester és a guru szerepében, de a pénzt, bármily fájdalmas is, az ügyfelek fogják hozni. Ha velük foglalkoznál önmagad helyett, talán még sikeres is lehetnél.
 4. Foglalkozz többet a saját szakértelmeddel, mint a marketinggel és az értékesítéssel. A vevők csak nyűgnek vannak amúgy is, nehogy már a megszerzésükkel foglalkozz!
 5. Soha ne foglalkozz a vevők visszajelzéseivel, ne vezess róluk statisztikákat, minek is az! Foglalkozz magaddal, az sokkal jobb buli! Így gyorsan az a néhány vevő is elpárolog, és annyi időd lesz magadra, amennyit csak akarsz.
 6. Vegyél fel minél több alkalmazottat, ha kell, ha nem. Bővülj, növekedj minden jogos alap nélkül, és próbálj magadhoz láncolni mindenkit, aki dolgozni hajlandó veled.
 7. Felejtsd el – sőt, meg se tanuld soha – a folyamatszabályozási alapelveket, hányj fittyet a józan paraszti észnek, majd te jobban tudod, fejből, min hogyan kell javítani – és különben is, minden tökéletes a vállalkozásodban, mint te magad!
 8. Ha gáz van, dolgozz megint csak fejből, kézi vezérléssel, és erőteljes megszorításokkal, figyelmen kívül hagyva minden olyan ember érdekét, aki nem te vagy…
 9. Akciózz mindent, amikor csak lehet.
 10. Akciózz rendszeresen, kiszámíthatóan.
 11. Kommunikálj bunkó, lekezelő, önmagadon kívül mindenki mást hülyének néző stílusban, figurázz ki mindenkit, és egyébként pedig süssön rólad, hogy fensőbb rendű vagy mindenkinél.
 12. SOHA ne gondolj arra, hogy bármiért is te lennél a felelős. SOHA ne gondolj arra, hogy dolgokat talán nem úgy kellene erőltetni, ahogy hetek-hónapk-évek óta nyomod, eredmény nélkül.
 13. Semmilyen szín alatt ne kövesd el azt a hibát, hogy hallgatsz mások intelmeire, de pláne ne akarj soha senki más hibájából tanulni. Hibát te nyilván nem követhetsz el, elvégre tökéletes vagy.
 14. Ne haladj a korral, felesleges.
 15. Ha mégis haladni akarnál a korral, hallgatva a modern idők hívó szavára, alapozz mindent a Facebookra, az megbízható platform, csak azért találták fel, hogy téged – meg az érdekeidet – szolgáljon.
 16. Higgy abban, hogy mindent te találtál fel, és bár a vállalkozások többsége tényszerűen azért alapítódik világszerte, hogy egy már meglévő dolgot – terméket, szolgáltatást, ötletet – még jobbá tegyen, neked nem kell figyelembe venned a tényeket, nehogy megzavarjanak. Nincs új a nap alatt, de mindenki tudhatja, hogy a te napod alatt csak újak vannak, és mind a te agyad szüleménye. Ámen.
 17. Tojd le a könyvelést! Pláne a bevallási, befizetési és közzétételi határidőket. Te a törvények felett állsz, megmondták a hangok is.
 18. Úgy egyébként tegyél magasról a jogokra. Visszakéri a pénzét 14 napon belül? Dögöljön meg! Visszaküldi az árut? Pusztuljon! Lemondja a találkozót? Vessék a mókusok elé! Jogod csak neked van, mindenki másnak meg kuss legyen!
 19. Szerződésekkel csak lazán! Itt-ott egy-egy egymásnak ellentmondásos passzus egy megállapodáson belül alap kell, hogy legyen. Teljes siker az, ha a másik nem veszi észre.
 20. A tisztesség, az adott szó, a kézfogással szentesített megállapodások letűnt korokat idéznek, már-már nevetség tárgyát képezik. Az ilyen dolgokkal bánj nagyvonalúan, mintha te magad is nagystílű lennél, teljesítéskor pedig nyugodtan lehetsz szűkmarkú, sőt kifejezetten zsugori.
 21. Az alázat szót is felejtsd el! Az a gyengék eszköze. Te okos és erős vagy, vezetni születtél, nem szolgálni.

Igen, lehet nevetni :).
De azért legyünk őszinték: te is, én is ismerünk ilyen vállalkozásokat, akikre ezen “jó tanácsok” többsége illik. A jó hír az, hogy ha a konkurenseidre, vagy a piacodon tevékenykedők egy részére illik az az ironikus jellemzés, akkor kezdheted megtervezni, hogyan fogod felkarolni az árván maradó ügyfeleiket. De ne bonts még pezsgőt. Azok az ügyfelek nem lesznek sokan…

Vidi Rita

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.