Kiakasztó félreértések vállalkozási alapfogalmakról – te is rosszul használod ezeket?

Sokan keresik annak az okát, hogy miért mennek tönkre szép sikerek várományosaként a vállalkozások. Sokan kutatják annak rejtélyét, hogy miért fekszik ki 5 cégből 4 már az első években, és miért nem lesz belőlük soha semmi, füstölgő romhalmazon kívül.

Sokan firtatják ezeket a témákat, mert nagyon okosan, szeretnék elkerülni a csapdákat a saját vállalkozásukkal. Ugyanakkor nincsenek könnyű helyzetben azok, akik jól informáltak és naprakészek akarnak lenni, mert azt kell látnom, hogy magukat szakértőnek kikiáltó marketingesek – akik a legtöbb kkv-t tudják elérni a kommunikációjukkal – is keverik a szezont a fazonnal.

A legtöbb tévhit, és alapvető definíciós deficit a három legeslegfontosabb vállalkozói képességet jellemzi, és azt kell, hogy mondjam, hogy ha ezekkel az alapokkal nincsenek tisztában a cégek, akkor nem érdemes azt várni a következő évtizedekben, hogy az 5:4-es arány (ötből négy már az első években tönkremegy) majd javulni fog.

A három legfontosabb skill a vállalkozásban

A három legfontosabb terület és képesség a vállalkozásodban, fontossági sorrendben a következők:

  • Értékesítés – ha nem adsz el, felesleges kommunikálni és marketingezni.
  • Marketing – hiába akarsz eladni, ha nincs kinek.
  • Kommunikáció – a kommunikáció a cégen belül is létfontosságú, de még önmagaddal kapcsolatban is! Például: hiába imádnak az idegenek a rajongói oldaladon, ha a fluktuációd 100%-os, mert nem értesz szót az embereiddel! Másik példa: hiába önigazolod magadnak a rossz döntéseidet nagyon választékosan, az attól még önbecsapás marad.

Ha nem ismered a marketing, a kommunikáció és az értékesítés pontos fogalmát, és hogy hol vannak ezeknek a peremterületei, akkor az lesz ennek következménye, hogy azt se tudod, hogy mit csinálsz.

 

De ha ezeket ráadásul még KEVERED is, akkor az a csodálatosnak nem nevezhető helyzet áll majd elő, hogy úgy mész tönkre, hogy közben még erőlködtél is.

Jó, ha tudod: ha értékesítés helyett marketingezel, ha kommunikáció helyett értékesítesz, ha marketing helyett kommunikálsz, akkor, mivel ezeknek a nagy halmazoknak van közös metszete, valami fog történni, csak messze nem az, aminek KELLENE történnie. Végtelen ideig fog haldokolni a vállalkozásod, ha olyan bután állsz ezekhez a témákhoz, mint azok a guruk, akik ezeket tanítják, és nyíltan félreértelmezik. A helyzet annyira fura egyébként, hogy bizonyos szakértőknél már a szándékos dezinformálást is fel lehet fedezni, tehát nem egyszerűen puszta tévedésről van szó, hanem szándékos félrevezetésről. (A többség egyébként egyszerűen csak nem érti, hogy mit beszél – ez is kommunikációs hiba.)

Csoda, hogy nem mennek úgy a dolgaid, ahogy mehetnének, mert rájuk hallgatsz, őket figyeled, nekik hiszel?

Tegyük végre rendbe, hogy mi micsoda, és azt fogod tapasztalni, hogy végre jó irányba indulnak el a dolgaid!

Definíciók következnek – öveket becsatolni!

 

Értékesítés

Értékesítés fogalma – az értékesítés az a tevékenység a vállalkozásodban, amikor a potenciális vevőjelölteket DÖNTÉSHELYZET elé állítod. Megveszi, vagy nem veszi? Feliratkozik, vagy nem iratkozik fel? Ezt választja, vagy azt választja? Az, hogy ezekhez a döntési pontokhoz juttatod el az embereket, az az értékesítés folyamata, és az a cselekvéssor, amit ezenközben végzel, az maga az értékesítés. Az értékesítés legfőbb eredménye A BEVÉTEL.

Marketing

Marketing fogalma – a marketing az a tevékenység, ami a tömegek mozgatását célozza. Konkrétan a tömegek terelgetése ide-oda, de nemcsak horizontálisan, hanem vertikálisan is. Nemcsak egyik weboldalról a te weboldaladra, vagy egyik hirdetésből a boltodba mozgatod az embereket, hanem vertikálisan is, a veled való kapcsolatukban. Először a tömegek számára csak egy idegen vagy, aztán ha jó a marketinged, már ismerősként fognak köszönteni. A marketing mindig kampányokban gondolkodik, és tömegekben. Soha nem egyénekben. A marketing legfőbb eredménye az, hogy VAN KINEK ÉRTÉKESÍTENI.

Kommunikáció

Mondasz valamit valakinek – ez a kommunikáció. De ha nem mondasz semmit, az is lehet az :).

Kommunikáció fogalma – a kommunikáció információáramlás a közlő és a befogadó között. Ez a végtelenségig leegyszerűsített definíciója, és ezt érdemes használni, hogy semmi más ne zavarjon be. (5. osztályos általános iskolai tananyag egyébként.) A kommunikáció az információ továbbításának eszköze – más megközelítésben, kicsit már tovább gondolva. Nem egyenlő a marketinggel és nem egyenlő az értékesítéssel, hanem ezeknek hasznos kelléke. A kommunikáció legfőbb eredménye az adattovábbítás és befogadás ténye. Nem a bevétel és nem az, hogy van kinek eladni.

Ezekből kifolyólag, akkor, amikor az ún. guruk marketingről, értékesítésről és kommunikációról egyidejűleg beszélnek, ezeket a kifejezéseket egymás szinonimájaként alkalmazva, akkor két teendőd lehet: vagy sikítva elmenekülsz, vagy kérsz egy popcornt és tovább nézed a színjátékot.

Az nem lehet opció, hogy egy szavukat is elhiszed, mert akkor legalábbis az 5. osztályba vissza kellene ülnöd tanulni!

Az értékesítés nem egyenlő a marketinggel.

Az értékesítés nem egyenlő a kommunikációval.

A marketing nem egyenlő a kommunikációval.

 

Ezek közül egyik sem egyenlő a másikkal. Halmazok, amiknek van közös metszetük, de messze nem egyenlők egymással.

Tanuld meg akár csak azt, hogy mi nem egyenlő mivel – hogy semmi nem egyenlő semmi MÁSSAL 🙂 -, és máris előrébb jutsz, mint azok, akik csorgó nyállal még mindig a dezinformációnak hisznek.

Jó ébredést!

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.