Keresőoptimalizálás olcsón

Reneszánszát éli a „csináld magad” kor. Csinálj magadnak ruhát, ékszert, kisbútort, házat, kertet, autót! Nem azért, mert így olcsóbb, hanem azért, mert így alkotsz, az alkotás pedig nemcsak egyszerű öröm, hanem maga a teremtésélmény. Nincs ez másképp a keresőoptimalizálással sem. Csinálni is jó, és az sem gond, ha a keresőoptimalizálás olcsón jön ki.

Miért drága a keresőoptimalizálás?

A keresőoptimalizálás egy fantasztikusan összetett, mára már különböző iskolákra szétvált (legyen címke vagy ne legyen -iskolák, legyene-e kulcsszó a domainben vagy ne legyen –iskolák, melyik link az értékes és melyik nem -iskolák), stratégiai gondolkodásmódot, kreativitást és bizony logikailag szorosan összefüggő, egymást követő lépések szigorú betartását is magába foglaló tevékenység. Komoly szakmai felkészültséget, és stratégiát igénylő feladat a folyamat megtervezése és kivitelezése is, mindamellett néhány eleme pár kattintásban és alapvető dolgok beállításában merül ki (pl. webhelytérkép létrehozása, feltöltése a Google Search Console-ba), de ugyebár, ha nem tudjuk, hogy hova kell kattintani, az elég nagy problémákhoz vezethet…

Keresőoptimalizálás olcsón

Keresőoptimalizálás olcsón

Az, hogy melyik keresőoptimalizálási szakértő szerint melyik a legfontosabb lépés, melyik szakértő miben látja az ügyfél számára a gyors és/vagy biztos eredményt, azon hosszasan lehetne elmélkedni, erről rengeteget lehetne beszélgetni, sőt, vitatkozni is.

Az viszont tény, hogy ha teljes egészében kiszervezed a keresőoptimalizálást, akkor az nagyon drága lehet első ránézésre, ugyanakkor óriási valószínűséggel meg is fog térülni ez a befektetés. Hiszen akármi is a szakértő (és csapata) fő csapásiránya (tartalomorientáltak-e, vagy linkmániások, esetleg kód-buherálás-kattanásuk van, a legjobb, ha mindhárom egyszerre), ez egy hosszantartó szisztematikus munka, aminek már heteken belül lesznek eredményei, de az igazi nagy hatásai kb. 9-10 hónap múlva fognak realizálódni. (Azért, mert bár soha senki nem tudja előre, hogy mikor, de a Google általában 6-8 hetente, olykor 3-4 havonta szokott algoritmusain frissíteni, és a frissítéseket átküldeni az oldalakon, és ezek alapján újrarendezni a találati listát.)

Szóval, mire az igazi eredmények megmutatkoznak, az több hónap, de már lesznek eredmények 3 hét múlva is, de az nagyon piacfüggő, hogy mennyire átütőek. (Pl. keresőoptimalizálás témára majdnem, hogy lehetetlen jelentős eredményeket elérni pár hét alatt, illetve hát nyilván van az a pénz, amivel mégiscsak sikerülhet, de az nagyon durva összegre jönne ki a végén… Az nem biztos, hogy megérné.)

A keresőoptimalizálás tehát nagyon drága is lehet, attól függően, hogy milyen piacon ténykedünk és mik a céljaink.
A másik tábor – az adwords hirdetések szakértői – erre szokták azt mondani, hogy ne keresőoptimalizálásba fektess, hanem inkább hirdetésekbe, mert azok azonnal hozhatják az eredményeket. Nos, ez is nagyon piacfüggő, és olykor bizony – túlságosan sokszor… – hiú ábránd abban bízni,  hogy majd hirdetésekből lesznek szuperjó ügyfeleink. Majd külön írok erről, mert megér egy misét ez a téma is.

Azt gondolom, hogy mindenre érdemes áldozni: keresőoptimalizálásra IS, meg a hirdetéseket IS meg kell próbálni. De az, hogy csak és kizárólag az egyik mellett tesszük le a voksunkat, az nem lesz hosszú távon nyerő stratégia, mert ha csak keresőoptimalizálunk, akkor mire igazi eredmények lesznek, addigra már tönkre is megyünk esetleg… (9-10 hónap alatt), ha pedig csak hirdetésekre áldozunk, akkor ugyan gyorsan lehetnek érdeklődőink és ügyfeleink, de ha bármi miatt leállnak a hirdetések, akkor az üzletünk azonnal beleáll a földbe…
Én biztosan megosztanám a kockázatokat – mint ahogy meg is osztom -, és minden fronton igyekeznék erősíteni. Ja, a feltételes mód nem a megfelelő: én tényleg így csinálom. Keresőoptimalizálásra is odafigyelek – játék is számomra, nemcsak feladat -, és hirdetek is.

Keresőoptimalizálás olcsón: hogyan?

De akkor végre térjünk már rá arra, hogyan lesz olcsó a keresőoptimalizálás. Merthogy eddig kiderítettük, hogy ez drága.

Olcsó úgy lesz a keresőoptimalizálás, hogy ha magadnak csinálod. De ez csak látszólag olcsó, hiszen a te munkaóráid jóval többe kerülhetnek, mint bármilyen keresőoptimalizálás szakértőé, ugyanakkor én mindenkit támogatok abban, hogy igyekezzen kitanulni ezt a szakmát – legalább az alapjait -, ahogy az autóknál szokás.
Nem kell, hogy a hengerfejtömítés bajnokai legyünk ahhoz, hogy el tudjunk utazni A-ból B-be, de kereket meg izzót cserélni nem árt, ha mindenki tud, mint ahogy ahhoz is kell egy kicsit érteni, hogy hol tölthetjük be az olajat a motorba, meg az ablaktisztító folyadékot a megfelelő tartályba.

A keresőoptimalizálásnak is vannak ilyen részei, amiket érdemes mindenkinek tudnia, mert gyorsabb és hatékonyabb, ha magunknak csináljuk, mintsem, hogy heteket várjunk a keresőoptimalizálás csapat felmentő seregére!

Mik ezek a saját magunk által is kivitelezhető keresőoptimalizálási tevékenységek?

Némelyikhez ftp hozzáférés is szükséges, de még mindig egyszerűbb a webmesterrel feltöltetni egy fájlt a tárhelyre, mint komplex szolgáltatás kivitelezésére várni napokat, heteket.

– Az oldal regisztrálása a Google Search Console-ba, lánykori nevén Google Webmaster Toolsba. Ezen a felületen tudjuk pontosan nyomon követni, hogy milyen keresőszavakra jönnek az oldalunkra a látogatók, milyen keresőszavakra milyen helyezést tudunk elérni.

– Webhelytérkép létrehozása – pl. WordPress oldalhoz a Google XML Sitemaps plugin segítségével – integrálása a Search Console-lal.

– A metaadatok kitöltése: title tag-ek kulcsszavak (keywords) , leírás (description) kitöltése globálisan az oldalra, és minden egyes egyedi tartalomnál (cikknél) is. (WordPresshez SEO plugin: All In One Seo Pack, vagy Yoast)

– Szövegírás, tartalomépítés, kulcsszóoptimalizált szövegek írása – a tartalom akkor is kell a honlapokra, ha eszünk ágában sincs keresőoptimalizálni. De ha már úgyis írunk, nézzünk utána a Search Console-ban, hogy milyen keresőkifejezésekre akarunk előrébb jutni, és írjunk ezekről – is. (Ezt nevezik egyébként adatvezérelt szövegírásnak.)

Ennyi.
A keresőoptimalizálás legmacerásabb része a linképítés, amire tényleg érdemes valakit megbízni, erről bővebben írtam már itt.

Olcsó tehát akkor lesz a keresőoptimalizálás, ha vesszük magunknak a fáradságot, és kitanuljuk az alapokat, illetve minden tartalomgyártásnál figyelembe vesszük az olvasók igényeit, meg azt, hogy milyen kifejezésekre szoktak az oldalunkra érkezni, és hogy mi mit szeretnénk, mire érkezzenek, vagy mire érkezzenek még nagyobb számban.

Azt gondolom, hogy a tudás – bármilyen – megkönnyíti az életünket. És gyakran bizony olcsóbbá is teszi.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.