Keresőoptimalizálás 2021

Mióta létezik a Google kereső, azóta létezik keresőoptimalizálás is. Weboldalak és cégek milliói igyekeznek megfelelni a Google kénye-kedvének, pontosabban a többszáz különböző tényezőt figyelő és összevető algoritmusainak.

A Google-t hivatalosan 1998. szeptember 4-én alapították, de csak 2000 környékén kezdett éledezni a keresőoptimalizálás szakma, és 2002-re teszik azt az első algoritmus frissítést, ami már hatással volt a találati listákra. (Forrás: ite.hu Google algoritmus frissítések története)

Az algoritmusok tündöklése és bukása

Azóta ezek körül az algoritmusok körül forgott a világ. Már persze közvetlenül csak azok számára, akik igyekeztek kiismerni a keresőrobotok lelki világát, de közvetve természetesen azok életére is hatással volt, akik akkoriban még a net környékén sem jártak, sőt, számítógépet sem láttak még közelről. (Okostelefonok meg ugye nem olyan rég óta vannak.)

Szakemberek szoktak arról elmélkedni, hogy vajon a Google lesz-e valaha a világ ura, és igencsak megoszlanak a vélemények, mégha parázs viták nem is szoktak már kialakulni. Én azt szoktam mondani, hogy a Google már most is a világ egyik ura, már csak az a kérdés, hogy az marad-e huzamosabb ideig. (Igen, és még nagyobb teret fog nyerni.)

Ha végignézzük a fenti linken az algoritmusfrissítések lényegét és a köztük eltelt időintervallumokat, még egy gyors átgörgetéssel is nyilvánvalóvá válik, hogy a keresőoptimalizálási praktikák változnak. Muszáj, hogy változzanak.

Na, nem alapjaiban, hanem a taktikai elemeket tekintve.

Régi szép SEO idők?

Annak idején, mikor én cseppentem bele ebbe a buliba, akkor még ezerszám láttunk olyan oldalakat, ahol a háttérrel megegyező színű szöveggel operáltak a weboldalak gazdái, így szerezve tisztességtelen előnyöket a találati listákon. Ezt konkrétan fekete kalapos technikának (Black Hat SEO) neveztük, és sok minden tartozott még ezek közé. Például:

  • Teljességgel irreleváns kulcsszavak láblécbe, oldalsávba való beszuszakolása.
  • Kulcsszavak durva halmozása, pl. keresőoptmalizálás, seo, keresőoptimalizálás, seo, stb. – mint egy sormintánál. És működött.
  • Apróbetűs, halványított, vagy épp láthatatlan szövegek – amiket a robot látott, de a felhasználó nem – természetesen az irrelevanciát végig szem előtt tartva, például receptek körül sportfogadásos kulcsszavak.
  • Rejtett linkek is előfordultak a rejtett szövegek mögött, 3-as pontot alkalmazva.
  • Bújtatott tartalom – a link szöveg teszem azt arról szólt, hogy gluténmentes süti (ilyen nem volt akkoriban egyébként, ez új trend), de mögötte a tartalom meg mondjuk pont, hogy 18+-os volt.
  • Kapuoldalak üzemeltetése – némileg érdekes tartalom a felhasználók számára, de közben meg egy javascript átirányította őket arra az oldalra, amire nem akart volna átmenni magától. Mondjuk egy olyanra, ahonnan kártevő töltődött a gépére.
  • Milliószám duplikált és tükrözött oldalak. Akármire is kerestél a Googleben, mindig ugyanazt a csengőhang letöltő oldalt találtad – arra jutottál el -, különböző aldomaineken, subdomaineken, domaineken, blogokon.
  • Kizárólag H1 és H2-es címsorokkal írt szövegek a weboldalakon, de igazából szöveg sem kellett, elég volt csak a kulcsszavakat halmozni.
  • És még sorolhatnánk, de fedje ezeket már a történelem homálya.

Sokat még ma is lehet ezek közül használni, nem olyan régen pl. a magyar közéletben is volt arra példa, hogy XY politikus nevére rákeresve egy olyan oldal jött fel első találatnak, ami a nemi identitását taglalta, csakhogy ránézésre az egy politikai párt oldala volt, de csak ránézésre… (Sajnos nem találtam róla képet, pedig akkoriban ez igencsak pörgött a hazai médiában.)

A keresőoptimalizálás tisztasága

Tehát a rengeteg tisztességes és tisztességtelen eszköz fantasztikus lehetőségeket tartogatott a SEO szakemberek és műkedvelők számára. Én magam is azért szerettem bele a keresőoptimalizálásba, mert ez olyan dolog, hogy csinálsz valamit, és mindenképp lesz következménye. Minél tudatosabban, elkötelezettebben, szorgalmasabban csinálod, annál hamarabb lesz eredménye, és annál tartósabb is lesz!

A keresőoptimalizálás egy stratégiai játék számomra.

Persze vannak és mindig is voltak olyan játékosok a SEO területén is, akik egy kőbunkóval akarnak mindent megoldani, nélkülözve a kreativitást, az átgondoltságot és a stratégiát. És néha a kőbunkó is hasznos eszköznek bizonyulhat.

De a Google sem volt ám hülye!
Bár nem nevezhetjük gyors reagálásúnak sem. Az algoritmus frissítései két dolgot szolgáltak az utóbbi években: még inkább kiszűrni a sumákságokat, és még okosabban igazodni – sőt elébe menni – a net és a felhasználók folyamatos megújulási képességéhez.

Minden algoritmus frissítés egyidejűleg zárt be kiskapukat, és nyitott meg újabbakat. A szakemberek minden durva algoritmus-odavágás után pillanatok alatt megtalálták az új utakat, és kidolgozták rá az új módszereiket.

És ez így is van rendjén.

A világ ura

Sokan nem tudják, hogy a Google bár keresőmotorként indult, aztán ők lettek az online hirdetések urai – a szponzorált, kiemelt linkekkel, majd a display hirdetésekkel, és a remarketinggel –, és ez ugyan beletelt 15 évbe, de ma már a Google nem keresőcég. Ma már leginkább a világ legnagyobb BIG DATA cége, és ezt azt eredményezi, hogy nemcsak azt tudja rólad, hogy mit csináltál tegnap, vagy 5 perce, hanem azt is, hogy mit FOGSZ CSINÁLNI holnap, holnapután, egy év múlva.

A BIG DATA üzletág legnagyobb lehetősége a jóslásban rejlik, és nyilván nem a Google ebben az egyedüli éllovas, de messze ők a legnagyobbak és legjobb pozícióban levők, a felbecsülhetetlen mértékű adatmennyiséggel, és persze az elképzelhetetlen mértékű feldolgozási képességükkel.

A Google 2015-ben megalapította az Alphabet nevű cégét, amely ernyőszervezetként fog össze minden olyan projektet, amibe beletenyerelnek, vagy amibe beteszik a lábukat. Robotika, önvezető autók, térkép alapján kiszámolják, hogy érdemes-e napelemet a házad tetejére tenned, stb. Ezek a jéghegy csúcsai. Naponta ezerszám (milliószám?) megy keresztül rajtuk lényegében a világ összes ötlete, és ezekből ők kiszűrik, sőt, előre tudják, mi lesz a jövő. És ha meglátják benne a lehetőséget, akkor ők fogják megcsinálni. Megvesznek minden olyan céget, amiben potenciált látnak, néha csak azért, hogy elfektessék a mások által bimbóztatott projekteket – mert ők úgy döntöttek, hogy valami másnak kell teret adni.

A Google irányelveknek már nem az az első pontja, hogy „Ne légy gonosz.” – mint ahogy volt ez az indulásukkor és utána még tizeniksz évig.

Lehetsz gonosz.

A Google 2015-ben új alapokra helyezte a játékszabályokat. Szerintem már le kell számolni azzal az illúzióval, hogy a Google azért van, hogy segítse a vállalkozásunkat látogatókhoz jutni. Mert a Google képes arra is, hogy elszívja a vállalkozásunk elől a levegőt (látogatókat).

Ahogy tette ezt például az időjárást jelentő oldalakkal. Keress rá a Google-ben, bármilyen böngészővel: időjárás. Kell még ezek után kattintanod, vagy elég lesz ennyi infó?

És ez csak a legegyszerűbb példa.

Tehát milyen a keresőoptimalizálás 2021-ben?

Könnyen előfordulhat, hogy majd magával a Googlelal versenyzel, ha olyan a projekted, amire ő is igényt tart. Könnyen előfordulhat, hogy a nagy érdeklődésre számot tartó kereséseknél elsősorban nem mások oldalára küldi a látogatókat, hanem minden találat fölött megmutatja a választ csupaszon, vagy épp okosan.

Keress rá: Húsvét 2021 (vagy húsvét 2022)

Természetesen a Google minden törekvését rá lehet fogni a felhasználói élmény növelésére, meg a jövő építésére, meg a már meglévő igények kiszolgálására, de 1998-ban, és utána 17 évig nem erről volt szó, hogy majd ők elégítik ki a világ összes igényét. Arról volt szó, hogy eljuttatják a felhasználókat olyan oldalakra, ahol kielégítődnek az igényeik.

Nem azért kezdtük el használni – jómagam 21 éve –, hogy jól kiaknázza mások ötleteit/törekvéseit, és ezzel olyan agyelszívást valósítson meg, amire gyakorlatilag senki más nem képes, csak ő.

Továbbá tény még ma is, hogy bár a Google tűzzel-vassal irtja az ügyeskedőket, a nem tisztességes oldalakat, a valódi és egyedi tartalmat nem felmutató honlapokat, de mégis: túlságosan sok tisztességtelen, duplikált, tükrözött tartalommal érnek még el ma is túlságosan nagy sikereket MÁSOK. Valahogy sosem mi, és valahogy sosem például az ügyfeleink.

Mit tehetünk akkor mi, weboldal tulajdonosok, 2021-ben?

Alkalmazkodni kell a játékszabályokhoz, és az ellenfél játékstílusához. Pont, mint a pókerben.

Az „ellenfél” erőt demonstrál, ezért nem jó stratégia gyengének lenni a másik oldalon. Nekünk is ugyanolyan erősnek, okosnak, felkészültnek, tudatosnak kell lennünk, és előre kell látnunk a jövőt.

Ennek első lépése az, hogy tudjuk, kik vannak a piacunkon, milyen oldalakat kell majd megelőznünk.
Tudjuk, ők hogyan alkalmazkodnak a játékszabályokhoz, mennyire tudatosak a keresőoptimalizálásban:

– ha kevésbé, akkor jó sorunk lesz,

– ha többé, akkor kemény harc lesz.

Továbbá nekünk nemcsak be kell férkőznünk a Google kegyeibe, hanem ki is kell cseleznünk az óriást, és akár az irányelveik fekete-fehér területei közti szürkezónában is próbálkoznunk kell, ha minden más tisztességest kipróbáltunk már, és nem vezetett a kellő eredményre.

Nem szabad homlokegyenest ellene menni a Google, webmesterek számára javasolt irányelveknek, de nem kell azonnal és áhítattal lefeküdni az ő kívánalmainak. Ráadásul az irányelvek olyanok, mintha a mordori feketenyelven íródtak volna: olvassuk, de nem értjük, mert úgy vannak megfogalmazva, hogy csak sugalmaznak, de nyíltan nem mutatnak utat, mert abból már egyéb más messzemenő következtetéseket is le tudnánk vonni.

A Google nem a barátunk. Már nem az.

A Google egy erős, okos, és agyafúrt óriás, aki bármikor eltaposhat bárkit, még akár véletlenül is. Persze, jó vele jóban lenni, de ez nem az a fajta viszony, hogy vakon megbízunk benne.

A keresőoptimalizálás 2021-ban ezért teljesen más, mint eddig valaha volt. Most már Dávidok küzdenek Góliát ellen, egy olyan harcban, ahol remélhetőleg senki nem akarja megölni a másikat.

Ezért van szükség SEO Forradalmárokra.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.