Keresőoptimalizálás 2016

Mióta létezik a Google kereső, azóta létezik keresőoptimalizálás is. Weboldalak és cégek milliói igyekeznek megfelelni a Google kénye-kedvének, pontosabban a többszáz különböző tényezőt figyelő és összevető algoritmusának.

A Google-t hivatalosan 1998. szeptember 4-én alapították, de csak 2000 környékén kezdett éledezni a keresőoptimalizálás szakma, és 2002-re teszik azt az első algoritmus frissítést, ami már hatással volt a találati listákra. (Forrás: ite.hu Google algoritmus frissítések története )

Azóta ezek körül az algoritmusok körül forgott a világ.

Már persze közvetlenül csak azok számára, akik igyekeztek kiismerni a keresőrobotok lelki világát, de közvetve természetesen azok életére is hatással volt, akik akkoriban még a net környékén sem jártak, sőt, számítógépet sem láttak még közelről. (Okostelefonok meg ugye nem rég óta vannak.)

Szakemberek szoktak arról elmélkedni, hogy vajon a Google lesz-e valaha a világ ura, és igencsak megoszlanak a vélemények, mégha parázs viták nem is szoktak már kialakulni. Én azt szoktam mondani, hogy a Google már most is a világ egyik ura, már csak az a kérdés, hogy az marad-e huzamosabb ideig. (Igen, és még nagyobb teret fog nyerni.)

Ha végignézzük a fenti linken az algoritmusfrissítések lényegét és a köztük eltelt időintervallumokat, még egy gyors átgörgetéssel is nyilvánvalóvá válik, hogy a keresőoptimalizálási praktikák változnak. Muszáj, hogy változzanak.

Na, nem alapjaiban, hanem a tényleges trükköket tekintve.

Régi szép idők?

Annak idején, mikor én cseppentem bele ebbe a buliba, akkor még ezerszám láttunk olyan oldalakat, ahol a háttérrel megegyező szöveggel operáltak a weboldalak gazdái, így szerezve tisztességtelen előnyöket a találati listákon. Ezt konkrétan fekete kalapos technikának (Black Hat SEO) neveztük, és sok minden tartozott még ezek közé. Például:

  • Teljességgel irreleváns kulcsszavak láblécbe, oldalsávba, cikkek aljába való beszuszakolása.
  • Kulcsszavak durva halmozása, pl. keresőoptmalizálás, seo, keresőoptimalizálás, seo, stb.
  • Apróbetűs, halványított, vagy épp láthatatlan szövegek – amiket a robot látott, de a felhasználó nem – természetesen az irrelevanciát végig szem előtt tartva.
  • Rejtett linkek, 3-as pontot alkalmazva.
  • Bújtatott tartalom – a link teszem azt arról szólt, hogy gluténmentes süti (ilyen nem volt akkoriban egyébként, ez új trend), de mögötte a tartalom meg mondjuk pont, hogy pornográf volt.
  • Kapuoldalak üzemeltetése – némileg érdekes tartalom a felhasználók számára, de közben meg egy javascript átirányította őket arra az oldalra, amire nem akart volna átmenni magától. Mondjuk egy olyanra, ahonnan kártevő töltődött a gépére.
  • Milliószám duplikált és tükrözött oldalak. Akármire is kerestél a Googleben, mindig ugyanazt a csengőhang letöltő oldalt találtad – arra jutottál el -, különböző aldomaineken, subdomaineken, domaineken, blogokon.
  • stb. stb.

Sokat még ma is lehet ezek közül használni, nem olyan régen pl. a magyar közéletben is volt arra példa, hogy XY politikus nevére rákeresve egy olyan oldal jött  fel első találatnak ami a nemi identitását taglalta, csakhogy ránézésre az egy politikai párt oldala volt, de csak ránézésre… (Sajnos nem találtam róla képet, pedig akkoriban ez igencsak pörgött a hazai médiában.

Tehát a rengeteg tisztességes és tisztességtelen eszköz fantasztikus lehetőségeket tartogatott a SEO szakemberek és műkedvelők számára. Én magam is azért szerettem bele, mert ez olyan dolog, hogy csinálsz valamit, és mindenképp lesz következménye. Minél tudatosabban, elkötelezettebben, szorgalmasabban csinálod, annál hamarabb lesz eredménye, és annál tartósabb is lesz!

De a Google sem volt ám hülye!
Lényegében az algoritmus frissítései két dolgot szolgáltak az utóbbi években: még inkább kiszűrni a sumákságokat, és még okosabban igazodni – sőt elébe menni – a net és a felhasználók folyamatos megújulási képességéhez.

Minden algoritmus frissítés egyidejűleg zárt be kiskapukat, és nyitott meg újabbakat. A szakemberek minden durva algoritmus-odavágás után pillanatok alatt megtalálták az új utakat, és kidolgozták rá a stratégiájukat.

És ez így is van rendjén.

Sokan nem tudják, hogy a Google bár keresőmotorként indult, aztán ők lettek az online hirdetések urai – a szponzorált, kiemelt linkekkel, majd a display hirdetésekkel, és a remarketinggel -, és ez ugyan beletelt 15 évbe, de ma már a Google nem keresőcég. Ma már leginkább a világ legnagyobb BIG DATA cége, és ezt azt eredményezi, hogy nemcsak azt tudja rólad, hogy mit csináltál tegnap, vagy 5 perce, hanem azt is, hogy mit FOGSZ CSINÁLNI holnap, holnapután, egy év múlva.

A BIG DATA üzletág legnagyobb lehetősége a jóslásban rejlik, és nyilván nem a Google ebben az egyedüli éllovas, de messze ők a legnagyobbak és legjobb pozícióban levők, a felbecsülhetetlen méretű, újra és újra termelődő adathalmazaikkal.

A Google 2015-ben megalapította az Alphabet nevű cégét, amely ernyőszervezetként fog össze minden olyan projektet, amibe beletenyerelnek. Robotika, önvezető autók, térkép alapján kiszámolják, hogy érdemes-e napelemet a házad tetejére tenned, stb. Ezek a jéghegy csúcsai. Naponta ezerszám (milliószám?) megy keresztül rajtuk lényegében a világ összes ötlete, és ezekből ők kiszűrik, sőt, a BIG DATA révén előre tudják, mi lesz a jövő. És ha meglátják benne a lehetőséget, akkor ők fogják megcsinálni. Megvesznek minden olyan céget, amiben potenciált látnak, néha csak azért, hogy elfektessék a mások által bimbóztatott projekteket.

 

Azt gondolom, hogy a Google 2015-ben új alapokra helyezte a játékszabályokat. Szerintem már le kell számolni azzal az illúzióval, hogy a Google azért van, hogy segítse a vállalkozásunkat látogatókhoz jutni. Mert a Google képes arra is, hogy elszívja a vállalkozásunk elől a levegőt (látogatókat).

Ahogy tette ezt például az időjárást jelentő oldalakkal:

Keresőoptimalizálás 2016

Keresőoptimalizálás 2016

És ez csak a legegyszerűbb példa.

Tehát milyen a keresőoptimalizálás 2016-ban?

Könnyen előfordulhat, hogy majd magával a Googlelal versenyzel, ha olyan a projekted, amire ő is igényt tart. Könnyen előfordulhat, hogy a nagy érdeklődésre számot tartó kereséseknél elsősorban nem mások oldalára küldi a látogatókat, hanem minden találat fölött megmutatja a választ csupaszon, vagy épp okosan.

Keresőoptimalizálás 2016

Keresőoptimalizálás 2016

Természetesen a Google minden törekvését rá lehet fogni a felhasználói élmény növelésére, meg a jövő építésére, meg a már meglévő igények kiszolgálására, de 1998-ban, és utána 17 évig nem erről volt szó… Nem azért kezdtük el használni – jómagam lassan 16 éve -, hogy jól kiaknázza mások ötleteit/törekvéseit, és ezzel olyan agyelszívást valósítson meg, amire gyakorlatilag senki más nem képes, csak ő.

Továbbá tény még ma is, hogy bár a Google tűzzel-vassal irtja az ügyeskedőket, a nem tisztességes oldalakat, a valódi – és egyedi – tartalmat nem felmutató honlapokat, de mégis: túlságosan sok tisztességtelen, duplikált, tükrözött tartalommal érnek még el ma is túlságosan nagy sikereket MÁSOK. Valahogy még mindig nem sikerült tökéletesen csinálni azt, amire annak idején felesküdtek.

Mit tehetünk akkor mi, weboldal tulajdonosok, 2016-ban?

Alkalmazkodni kell a játékszabályokhoz, és az ellenfél játékstílusához. Pont, mint a pókerben.

Az „ellenfél” erőt demonstrál, ezért nem jó stratégia gyengének lenni a másik oldalon. Nekünk is ugyanolyan erősnek, okosnak, felkészültnek, tudatosnak kell lennünk, és előre kell látnunk a jövőt.

Ennek első lépése az, hogy tudjuk, kik vannak a piacunkon, milyen oldalakat kell majd megelőznünk.
Tudjuk, ők hogyan alkalmazkodnak a játékszabályokhoz, mennyire tudatosak a keresőoptimalizálásban:

– ha kevésbé, akkor jó sorunk lesz,

– ha többé, akkor kemény harc lesz.
Továbbá nekünk nemcsak be kell férkőznünk a Google kegyeibe, hanem ki is kell cseleznünk az óriást, és akár az irányelveik fekete-fehér területei közti szürkezónában is próbálkoznunk kell, ha minden más tisztességest kipróbáltunk már, és az nem vezetett a kellő eredményre.

Nem szabad homlokegyenest ellene menni a Google, webmesterek számára javasolt irányelveknek, de nem kell azonnal és áhítattal lefeküdni az ő kívánalmainak.

A Google nem a barátunk. Már nem az.

A Google egy erős, okos, és agyafúrt óriás, aki bármikor eltaposhat bárkit, még akár véletlenül is. Persze, jó vele jóban lenni, de ez nem az a fajta viszony, hogy vakon megbízunk benne.

A keresőoptimalizálás 2016-ban ezért teljesen más, mint eddig valaha volt. Most már Dávidok küzdenek Góliát ellen, egy olyan harcban, ahol remélhetőleg senki nem akarja megölni a másikat.

Jó, de akkor mit és hogyan kell TENNI?

Csak és kizárólag fehér kalapos és tisztességes módszerek a Keresőoptimalizálás lépésről-lépésre anyagban>>

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.