Karácsonyfa díszítés: miért már december elején?

Nemrég feltettem egy-két képet a karácsonyfánkról a facebookra, ide és ide. Az ideiről. Igen, nálunk már fel van díszítve. Mivel annyian kérdezik, hogy miért csináljuk így, miért jó ez így, nem zavarja-e ez össze a gyerekeket, úgy gondoltam, hogy megírom egy kerek történetben, egyrészt hátha más is kedvet kap, másrészt meg, hogy ne kelljen többé hosszasan magyaráznom minden beérkező kérdésnél, elég lesz, ha megmutatom ezt a cikket ;).

Szóval, az egész mögött ne sejtsen senki komoly ideológiát, egyszerűen a praktikum és az értékrendünk hozta így, hogy a mi kis családunkban nem december 24-én, hanem már december elején feldíszítjük a fát.

karácsonyfadísz szalmábólAzzal kezdődött a dolog, hogy Marci második karácsonyának fája körülbelül két nappal a feldíszítése után iszonyatos mennyiségű tűlevelet kezdett hullatni, ami egy kb. 20 hónapos gyerekkel a házban nem egy egészséges állapot. A gyerek nemhogy a fát nem tudta megközelíteni, de jóformán még a szobát sem, amiben elhelyeztük.

Mindig is idegenkedtem a műfenyőktől, de úgy szedtük szét azt a fát, hogy ez már tarthatatlan, következő évben LEHET, hogy beruházunk egy műanyagra… Hiába vesszük az utolsó pillanatban a fát, hogy ne legyen meleg helyen, nincs ráhatásunk arra, hogy mikor vágták ki. Ez így elég illúzióromboló, hogy két nappal a díszítés után már csak egy aszott kóró a fa, illetve hogy fél évvel karácsony után is tűlevelek kerülnek elő a ruhásszekrénytől kezdve, a gyerek kiságyán át, a mosógép dobjáig bezárólag mindenhonnan.

Jött a következő év – 2008, Marci harmadik karácsonya -, amikor már az a szál is bekapcsolódott, hogy azok a szavak, hogy „kötelező”, meg „így szokás”, azok már törölve voltak a szótárunkból. Akkor már több mint másfél éve vállalkoztunk, és megtanultuk a saját bőrünkön, hogy ha a szokások rabjai vagyunk, akkor semmi rendkívülit nem fogunk véghezvinni, és amit igaznak tartottunk magunkra az üzletben, aszerint éltünk a mindennapokban is.

Marci már akkora volt, hogy értette, hogy mi az, hogy karácsony, meg díszítés, meg, hogy várakozás, meg fények, meg, hogy egyre hamarabb van sötét, és akkor egy késő őszi egy estén az jutott eszembe, hogy itt az ideje, hogy elkezdjük kialakítani a magunk kis ünnepi szokásait. Oké, én állandóan üvegmatricákat készítettem, meg feldíszítettem minden kiálló csücsköt a házban, de az csak én voltam. Azt akartam, hogy olyan szokásaink legyenek, amik az egész családra vonatkoznak, és megfogalmazódott már az is bennem, hogy a karácsony ne csak 3 nap legyen egy évből.

Azt az alapelvet vallom, és úgy is élek, hogy legyen minden napunk karácsony. Legyen minden napunk ünnepnap. Szóljon minden napunk a szeretetről, az összetartozásról, de ha nem is sikerül, az nem baj, a lényeg, hogy igyekezzünk elérni ezt, törekedjünk erre.

Nálunk a karácsony már eleve nem csak karácsony, mert mi december 26-án találkoztunk és szerettünk egymásba, és következő év szilveszterén házasodtunk, szóval nem volt nehéz felrúgni az egyébként gyerekkorunk óta szokásos általános menetrendet.

Így, mikor a következő nagybevásárlásunkkor megláttuk, hogy „műfenyők akciósan”, akkor a kb. 15 féle közül kiválasztottuk azt, ami a leginkább tükrözi egy igazi szép fenyő kinézetét, és megvettük.

Ha már megvettük, akkor adta magát az ötlet, hogy díszítsük fel AKÁRMIKOR, hiszen ez nem fog hullajtani. Az érdekes módon fel sem merült, hogy díszítsünk 24-én, és hagyjuk állni a fát húsvétig, mert egyrészt ezt mások is szokták ;), másrészt pedig az újév beköszöntével mi már a tavaszt várjuk, és rengeteget dolgozunk, nem pedig az ünnepi hangulatba próbálunk még csimpaszkodni. Szóval, nem emlékszem, hogy melyik napon, de nagyon közel december elsejéhez, feldíszítettük az új fát.

karácsonyfa szalmadíszekkel díszítveAzóta is így teszünk minden évben, mert nekünk bevált.
A fadíszítés teljesen kiváltotta a lakás díszítését, ami egyrészt sokkal kevesebb meló, másrészt ezerszer hangulatosabb egy karácsonyfa, mint akármilyen díszek itt-ott-amott. (De ez csak a magánvéleményem természetesen, és csak  a mi házunkra vonatkozik.)

A nagy fadíszítő akció közepette abba bele sem gondoltam, hogy nálunk igazából nincs is karácsony mióta cégünk van. Legalábbis nem tudjuk arra a három napra koncentrálni, ahogyan mások szokták.
24-én még biztosan nyitva vagyunk. 25-26-án legalább öt, de inkább több kétségbeesett telefon érkezik ügyfelektől, akik például számítógépet vesznek ajándékba, de az nem működik rendesen, vagy egyáltalán.
Mondhatja egy vállalkozó a kedvenc ügyfelének, hogy „bocs, de oldd meg a problémádat, mert karácsony van”?

Mondhatja persze… Csak hosszú távon sokkal kifizetődőbb azt mondani, hogy „persze, megoldjuk!”.
De csak azért mondjuk ilyen könnyedén, mert előtte már egész hónapban karácsonyoztunk ;).

Nálam pedig már rendszeres, hogy az online tanfolyamaim karácsonykor is mennek, idén pl. 23-án, 25-én, 27-én, stb. fog kimenni egy lecke, ami szintén azt jelenti, hogy ünnepek alatt is beszélgetni és levelezni fogok a résztvevőkkel, és úgy egyébként is nagy valószínűséggel sokat fogok a gép előtt időzni. Szeretek akkor dolgozni, amikor mások egészen biztosan nem, mert ilyenkor olyan érzésem van, mintha jól lehagynék mindenkit. Hiába no, a versenyszellem ;).

Szóval, mire lecsengenek az ünnepek, mi már teljes erőbedobással készen állunk a következő évre.

Az ajándékozást csak a gyerekek tekintetében őrizgetjük 24-ére, egyébként egymásnak már előbb odaadjuk, amint megvesszük, vagy amint meghozza a futár. Sőt, eleve úgy veszünk ajándékot egymásnak, hogy megkérdezzük: „mit szeretnél?”. Lehet, hogy „besikerül” még egy-két apróság meglepetésnek is, de ha nem, az sem gond. Persze velünk is előfordul a szokványos ajándékozás, de ez nincs kőbe vésve, hogy „márpedig ezt így kell és punktum”, mert mint mondtam, a kötelező szó nem létezik nálunk.

Ebből kifolyólag nincs arra szabály, hogy éppen hányadikán díszítünk. Idén pl. negyedikén sikerült. Betegek voltunk, sok dolgunk is volt, így jött össze. Igyekszünk hónap elején, de az a szabály, hogy nincs szabály ;).
Tavaly egészen pontosan elsején állítottuk fel a fát, de úgy, hogy előtte még festettük a falat (illetve festették a többiek, mert én a nagy pocakkal – benne Lucával – már inkább nem vállaltam).
Amikor már nagyon nyomasztólag hat, hogy olyan korán sötétedik, amikor már egyébként is minden lámpa ég a házban és ez kissé kiábrándító, akkor érik meg bennünk az igény arra, hogy itt álljon a fa is, szépen feldíszítve, kivilágítva, hozzátéve meleg fényének erejét a többihez. És ez általában december elejére esik.

Érvek tehát a műfenyő és az egész hónapos karácsony mellett:

 • másképp tehetsz, mint mások, és mindenki garantáltan ledöbben és irigykedik, hogy milyen jó nektek
 • nem kell a lakást díszítgetni, a karácsonyfánál ugyanis nincs jobb karácsonyi dekoráció
 • azonnal meghozza az ünnepi hangulatot
 • a készülődés nem 24-én csúcsosodik ki, minden stresszével karöltve, hanem egy óriási terhet letudsz már jóval előtte
 • nem arra a 2-3 napra koncentrálódik a karácsony pozitív hatása, hanem egész hónapra szétszórja áldását
 • az ünnepek előtti utolsó napok rohanásában már csak nevetsz azokon, akik még egymást lökdösik a fenyőfák és a karácsonyfa díszek körül
 • mivel nem visz magával a tömeg és a birkaeffektus, a díszeket sokkal megfontoltabban tudod megvásárolni
 • nem szúr a tűlevél, nincs gyantafolt
 • nem potyog le a tűlevél és vele együtt a díszek, a benti melegben
 • a fa szétszedése nem igényel három napos lelki ráhangolódást (mármint a takarításra). Díszek leszed, elrak, fa szétszed, elrak. Nem kell utána hetekig porszívózni.

Műfenyő és egész hónapos karácsony ellenérvei:

 • Nincs fenyőillat
 • A fa mindig ugyanolyan alakú, nem kell nyesni, alakítgatni (ez egyben előny is ;))
 • Vannak olyan ismerősök, akik helytelenítik a dolgot, és hangot is adnak neki. Update: azóta már mindenkinek műfenyője van a családban, de ott még nem tartanak, hogy előbb díszítsék :).
 • Ünnepek után hajlamos leszel azonnal tovább lépni, ami abból a szempontból rossz, hogy a tavasz még elég messze van, hiába várod…

Más ellenérvem nincs.
Hát nektek?

Karácsonyfa díszítés – UPDATE 2020

A cikket 2012-ben írtam, azóta eltelt lassan már 8 év. A szokásunk azóta sem változott: volt már, hogy november 30-án díszítettünk, mert anyunak akkor volt a születésnapja és pont nálunk volt, akkor már összekötöttük a kellemest a hasznossal. De volt olyan is, hogy csak pár nappal karácsony előtt sikerült elővenni és feldíszíteni a fát, mert valahogy többet sütött a nap, nem volt még igényünk a nagy karácsonyi hangulatra. Idén december 1-jén díszítünk, ezt a hónap eleji időzítést próbáljuk tartani. Persze már október végén vettem asztali díszt, és nálunk a macskák miatt nincs adventi koszorú – a fát is kedvtelve szedegetik szét egyébként, játszóháznak használva az ágait – és egyéb lakásdíszek sem. Szóval, ha valakiben felmerült volna a kérdés, hogy ez a szokásunk maradt-e, akkor jelzem: igen. Maradt és maradni is fog, és a rokonságban is van, aki már bátor és egy-két nappal 24-e előtt már állítják a fát :).

Ami még érdekesség: annak idején sikerült olyan műfenyőt vennünk, ami még mindig makulátlan. Kissé beporosodik év közben, sűrített levegővel szoktuk lefújni. Mostanában színesebb és műanyagosabb a díszítés, minden évben veszek néhány új díszt rá, de igazából otthonosságérzetet ad, hogy többnyire ugyanolyanra sikerül.

2019-ben december 2-án díszítettünk, és ez azért is volt rendkívüli, mert esett a hó. Már nem emlékszem, hogy karácsonykor havas volt-e a táj, de amikor mi díszítettünk, akkor igen 🙂

2019 december 2. – mindent hó borított.

2019 karácsonyfa díszítés – 2020-ban is ilyesmi lesz 🙂

Egy hozzászólás

 1. A szalmadíszeket a fakopancs.hu-n vettem.

Hozzászólások lezárva