Írók születtek

Jobb agyféltekés kreatív írás tanfolyam – első tapasztalatok Pár héttel ezelőtt arról meséltem nektek, hogy jobb agyféltekés rajztanfolyamon jártam, és, hogy milyen gazdag is lettem általa. Ott és akkor találtam ki, hogy jobb agyféltekés kreatív írás tanfolyamokat fogok szervezni, és pár nap múlva megvolt a tematika, a módszertan, a tudományos háttér, és persze mindenek előtt a lelkesedés és a meggyőződés, hogy ez valami eszméletlenül jó lesz! Hát nem tévedtem. Most hétvégén tartottuk meg az első jobb agyféltekés kreatív írás tanfolyamot, és azóta sem nagyon tudok magamhoz térni az élménytől, de igazság szerint nem is nagyon akarok ;). Az, hogy fantasztikus volt ez a két nap, az a legenyhébb jelző, és persze a legalapvetőbb is, hiszen fantasztikus emberektől csak fantasztikus dolgokat lehet várni. Ott kezdődött az egész, hogy bár a bemutatkozásoknál lehetett érezni azt a szokásos visszafogottságot, ami a  mindenki számára idegen közösségekben jelen van, de rögtön az első feladat után – ami egyáltalán nem volt még jobb agyféltekés -, a felolvasásoknál megjelent az egymás iránti bizalomnak és tiszteletnek az a foka, amiről egy tréner csak álmodhat. Nem ez az első tréningem, elég sok személyes képzést tartok, és vannak már olyan kis közösségek is, ahol már-már barátként köszöntik egymást a visszatérő résztvevők, de ez valami egészen más volt. Minden jó, ami egy ilyen közösségben jelen tud lenni, egyre csak fokozódott, és minden rossz, ami egy ilyen közösségben jelen szokott lenni, egyre jelentéktelenebbé vált, míg egyszer csak el nem tűnt teljesen.

Jobb agyféltekés kreatív írás tanfolyam 04.06.

Jobb agyféltekés kreatív írás tanfolyam 04.06.

Nagyon kényes vagyok arra, hogy az otthonomban harmónia legyen, hogy minden családtag azt érezze, hogy ez itt a menedék. Na, pontosan ezt éreztem a hétvégi tréningen: egy biztos menedéket alakítottunk ki közösen, amiből a végén feltöltekezve – ami egy furcsa jelenség, amikor egyébként ólmos fáradtság lesz úrrá az emberen – léptünk ki az ajtón, és vittük ki a világba az érzést.

Az írásokról

Minden írói gyakorlat után felolvasás következett, már az első, balos után is. Már nem tudom, hogy kezdődött, de azt vettük észre, hogy mindenkit megtapsoltunk. Voltak, akik régóta írnak, és van gyakorlatuk, sőt rutinjuk, és voltak olyanok is, akik ott írtak igazából először. Az első gyakorlat után elég jól észre lehetett venni a két véglet között a különbségeket. De ezek azonnal eltűntek, amikor bekapcsoltuk a jobb agyféltekéket. Ugyanakkor a két agyfélteke integrálásától nem lettek művészieskedők, erőltetetten cirkalmasak az írások, sokkal inkább lettek kreatívak (ha a köznyelvben elterjedt formájában akarom használni a kreatív jelzőt). Jöttek a fordulatok a történetek végén; megjelent a titokzatosság, a rejtély; és minden stílusgyakorlat és hosszas próbálkozás nélkül megélhettük a tömörségben rejtőző drámaiságot is.

Jobb agyféltekés kreatív írás tanfolyam 04.06.

Jobb agyféltekés kreatív írás tanfolyam 04.06.

Én magam tátott szájjal hallgattam a felolvasásokat. Volt, hogy sírtunk kicsit, mert olyan sztorik törtek fel a mélyből, de aztán meg annyit nevettünk, hogy már fájt az oldalam, az arcom, és a fejem hátulján az összes nyirokcsomóm égett (hogy micsoda hormonbomba az ilyen nevetés, arról ott helyben meggyőződhettünk mindannyian). Rögtön az első írás után kiderült, hogy van egy pár Agatha Christie-nk, és a tényirodalom következő sikerkönyveinek írói is megmutatkoztak. Kezdett körvonalazódni, hogy kinek milyen a stílusa alapvetően, aztán ezeket persze jól megkavartuk a következő feladattal ;).

Elgondolkodtató

A szabad szellem, és a szabad élet elkötelezett terjesztőjeként meglepett az, hogy a tréningértékelő lapon azokat a feladatokat jelölték meg a legtöbben a „legjobban tetszett” feladatok között, amik a legszigorúbb szabályokkal bírtak. Amikor nem voltak szabályok, akkor kisebb lendülettel és kevesebb önbizalommal indultak be az agytekervények,  míg a több oldalról is körülhatárolt feladatoknál mintha mindenki kicsit nagyobb biztonságban érezte volna magát. Ez persze teljesen érthető emberi reakció, de innen üzenem minden reménybeli és jövőbeli írónak: nincsenek szabályok, csak azok, amiket te alkotsz meg magadnak. Az olvasók persze – már ha vannak olvasói visszajelzések, merthogy ez egyébként ritkaság számba megy -, sokat segítenek a határok kialakításában és definiálásában, de elsősorban az írónak kell tudnia azt, hogy kiknek ír, és miért. Ezek adnak némi keretet, de hát a határtalan fantáziát nem korlátozhatjuk le ELŐRE!

Jobb agyféltekés kreatív írás tanfolyam 04.06.

Jobb agyféltekés kreatív írás tanfolyam 04.06.

Szóval nemcsak remek élményekkel, sok nevetéssel, mély érzelmekkel lettünk gazdagabbak, hanem nem várt tanulságokkal is. Szeretem, ha azok a dolgok, amikkel foglalkozom, többek, mint aminek látszanak, és akár visszatetsző, akár nem, büszke vagyok arra, hogy ez most is sikerült.

Megszülettek az írók

Az utolsó feladat volt a legnagyobb horderejű, olyannyira, hogy be sem lehetett fejezni (nem véletlenül). Amikor vezetni tanultam és megkaptam a jogosítványomat, bár nagyon figyelmes és tehetséges sofőr voltam, fogalmam sem volt, hogyan kell viselkedni, vagyis leginkább reagálni, rázós helyzetekben. Nem véletlenül: még nem volt bennük részem, illetve nem ismertem senkit, akinek eszébe jutott volna, hogy elmondja ezeket. Azt tudtam, hogy csúszós úton finoman kell bánni a pedálokkal, és ha nincs ABS a kocsiban, akkor pumpálva kell fékezgetni, hogy ne csússzanak a kerekek, de ennyi. Aztán egy csomó minden kiépült a tapasztalat során, és amikor másokkal beszélgettem vezetéstechnikáról, vagy olvastam ilyenről, akkor már könnyedén be tudtam építeni a gyakorlatban.

Jobb agyféltekés kreatív írás tanfolyam 04.06.

Jobb agyféltekés kreatív írás tanfolyam 04.06.

Vezetés közben, megfelelő körültekintéssel el lehet kerülni a rázós helyzeteket, de írás közben már nem annyira. Főleg, ha valaki még tapasztalatlan, és azt sem tudja, miről kérdezzen. Ezért az utolsó feladat óriási kihívás, és olyan alapvető készségeket igényel, mint például célkitűzés, tervezés, bonyolítás (na, azért ehhez érteni szoktunk ;)), stratégiában való gondolkodás. Ehhez elengedhetetlen a jobb agyfélteke, hiszen az átfogó kép meglátáshoz, kitalálásához nem közelíthetünk kizárólag logikusan. Ugyanakkor ez akkora falat, hogy még a tapasztalt írók gyomrát is képes megfeküdni, de szerintem meg nem lehet nagy dolgokat apró tyúképésekkel kivitelezni. A szakadékot csak egyetlen nagy ugrással lehet átszelni. Úgyhogy én odalöktem mindenkit a szakadék szélére, és kiadtam a feladatot: ugrás! Az írók megszülettek. A résztvevők a második nap végére többet tudtak az írásról, mint azok, akiknek már könyvük is megjelent esetleg. A mestert természetesen a gyakorlat teszi, de ez már a következő történet. Jobb agyféltekés kreatív írás tanfolyam>>
vállalkozást tervezőknek

5 Hozzászólás

  1. Agota Sandorfy

    Jentkeznék, de előző este érkezem Ázsiából – ki tudja milyen fáradtan?

  2. selmeczi ildikó

    A tanfolyam egyik résztvevője voltam és fantasztikusan éreztem magam.Pedig tartottam tőle, hogy két nap reggeltől estig ülni kell…Hihetetlen érdekes és tehetséges embereket ismerhettem meg Rita jóvoltából, amit ezúton szeretnék megköszönni.Kivételes egyéniség, rengeteg energia és kitartás van Benned, ami jó példa lehet számomra is.Fantasztikus élmény volt megtapasztalni, hogy ugyanaz a feladat, milyen eltérő írásokat eredményezett.A sokszínűség megtapasztalása és az elmék sziporkázása volt számomra a leginspirálóbb. Most biztos azt gondolod, Rita, hogy az írói túlzás eszközével élek, pedig egyáltalán nem. A jövőt illetöen még nem tudom, hogyan tovább, de „dolgozik” bennem a téma és azóta is folyamatosan írok fejben. Esténként pedig papírra vetem az aznapi ötleteimet.Szóval mindent köszönök: Ildi

  3. Visszajelzés:A tanfolyam | Magyarországra jöttem

Hozzászólások lezárva