Hogyan növeljük a bevételeinket?

A pénteki vállalkozónői kerekasztalon tartott kiselőadásom vázlata.

Mielőtt még rávetnéd magad a listára és a feladatokra: két dolgot azonnal ki kell verned a fejedből.

1.) Az embereknek nincs pénzük… – Ez a gondolat csődbe viheti a vállalkozásodat. Ha abban hiszel, hogy az embereknek nincs pénzük, vagy ha van is, biztosan nem nálad fogják elkölteni, akkor minek vállalkozol? Akkor menj el alkalmazottnak, mert sosem fog növekedni a bevételed.
Az embereknek van pénzük, és szeretnék nálad elkölteni. Pont.

2.) Az én cégemre/üzletemre ezek nem alkalmazhatóak. A kiselőadás alatt egy, az autóbontó iparban, és egy, a tüzijáték iparban tevékenykedő vállalkozások képviselői jelezték, hogy ők nem tudják elképzelni, hogy például új vevőket tudnának szerezni, vagy, hogy a régieknek el tudnának adni, vagy, hogy a piacukat tudnák bővíteni.

Az lesz, amit gondolsz: A saját vállalkozásod jól felfogott érdekében gondolj arra, hogy rád minden, amit itt alább felsorolok, IGAZ. Minden vállalkozás tudja növelni a bevételeit, ugyanis minden vállalkozásra igaz az, hogy csökkenhetnek a bevételei. Tapasztaltál már hasonlót, igaz? ;). Nos, ha valami csökkenhet, akkor növekedhet is. Az okosak nekifognak növelni a jó dolgokat, jelen esetben a bevételeket.  A buták csak pislognak.

Legalább döntsd el azt, melyik csoportba akarsz tartozni!

Bevétel növelés -> profit növelés

  • Mielőtt növelnénk a bevételeket, vizsgáljuk meg a bevétel-kiadás viszonyát, nehogy a bevétel növelése egyben a csőd közeledtét is jelentse!
  • Vizsgáljuk meg a bevételünk profit tartalmát, és növeljük ennek arányát: pl. alkudjuk le a költségeinket, szerezzük be eszközeinket, termékeinket olcsóbban.

Ezek után lehet növelni a bevételt. Hogyan?

1.       Piacépítés – piac az, akiknek el tudsz adni. Nem a célcsoportod a piac, hanem azok, akik meg is vennék a termékedet. Na, ezt kell növelni.

2.       Pozícionálj pontosabban: ha szinte nevén tudjuk nevezni a potenciális ügyfeleket, akkor könnyebben el tudunk adni, tehát nőhet a bevétel, különösebb kiadásnövekedés nélkül.

3.       Pozícionálj nem pontosan: ha túl szűk a szegmens, kizárunk egy csomó potenciális vevőt. Pl. ha nőknek kínálod, kimaradnak a pasik.

4.       Több új vevő szerzése – több új marketingcsatornával, intenzívebb kampánnyal, stb.

5.       Régi vevőknek újra eladás, rendszeresen.

6.       Kosárérték növelés – upsell-lel, egyéb termék ajánlással, stb.

7.       Ha terméket vagy szolgáltatást értékesítünk, készítsünk infóterméket – vagy alacsony áron, belépő termékként, vagy ajándékként, vagy magas áron, afféle „kézen foglak és elvezetlek a célig” céllal.

8.       Ha kizárólag infótermékben  utaznánk, szerezzünk be kapcsolódó, de kézzel fogható termékeket is, vagy ajánljuk másokét, jutalékért.

9.       Keresztmarketing segítségével csapjunk le mások vevőire – persze ez esetben a mi vevőinket is át kell engednünk.

10.   Törj be új piacra: ha eddig a prémium kategóriában voltunk, kicsit lebutított változatban adhatjuk jóval olcsóbban, a „szegényebb” rétegeknek, más marketinggel. És fordítva is!

11.   Bővítsük a portfóliót, kapcsolódó termékekkel és szolgáltatásokkal. (Vigyázat, agyonvághatja a pozícionálást) Ha túlságosan széles portfóliót alkalmazunk, inkább nyissunk új üzletet.

12. Írj össze 30 módszert – még ma kezdd el -, amivel növelni tudnád a saját bevételedet!

13. Minden nap legalább 1 órát csak ezzel foglalkozz: mennyi bevétel volt előző nap, mennyit szeretnél holnap, és tűzz ki feszített célt. Ha egy hónapban félmillió a bevételed, egy év múlva teljesen reális a havi 2 milliós bevétel. (Vagy ennél több.)

Minden nap, a bevétel kalkulálása és tervezése közben, tartsd a szemed a kiadásokon is! Olyan nincs, hogy csak a bevétel nő, a kiadások meg nem (lásd pl. bankszámla forgalmi jutalék, vagy megnövekedett volumen esetén a plusz alkalmazott, alvállalkozó díja).

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.