Hogyan ne hülyüljünk bele az új marketing trendekbe?

A 2011. június 10-ei vállalkozónői kerekasztal témája az új marketing trendek taglalása volt. Vida Ági barátnőm konkrét trendekről beszélt, amik növelik az eladásokat, a hírnevet, a bevételt, sőt, a profitot is, én pedig arról beszéltem a második részben, hogy mégis hogyan fogjunk hozzá a dolgokhoz, ha nem akarunk belehülyülni abba, hogy Vida Ági már megint 10 új remek trenddel ismeretett meg bennünket 🙂

Tanuljunk meg különbséget tenni a trendek és a divathóbortok között. Előbbiek hosszú ideig tartanak – évekig, pl a DM feltámadása, e-mail kampányok, szegmentálás, konkrét értékesítési módszerek, stb.  -, mások rövid alkalmakra szólnak – pl. tipikus tárgymezők az e-mailekben, vagy konkrét e-mail szövegek.

Két verzió van: vagy akarjuk az új trendet, vagy nem akarjuk. A NEMTUDOM a legrosszabb, mert folyamatos billegés a döntési helyzetben folyamatos frusztrációt jelent. Tehát DÖNTS! Egy felelős vállalkozó képes dönteni.

Szabályok, ha be AKARJUK vezetni az új trendet, amit megismertünk:

1.)    Azonnal tegyük meg az első lépést! – szakértő megkeresése (pl, Adwords kampány, stb)

2.)    Készítsünk azonnal költségvetést: mennyibe fog kerülni, mennyit fog hozni, és főleg MIT fog hozni (pénzt? elismertséget? feliratkozót? haragosokat?)

3.)    Együk meg apránként az elefántot! – Profik készíthetnek projekttervet, vagyis lépésről-lépésre felvázolhatják, megtervezhetik az egész folyamatot.

4.)    72 órán belül kezdjük el a kivitelezést – 72 óra túllépése után elkezdjük racionalizálni, hogy miért halasztjuk még újabb 72 órával. Eredmény: sosem fogod megcsinálni.

5.)    Darwin módszer – alkalmazkodás a megváltozott helyzethez – naná, hogy borulnak picit az addigi tervek, ha hirtelen valami újba akarunk kezdeni, amit épp tegnap, vagy ma hallottunk. De aki nem alkalmazkodik, az elhull. Ezt ugye nem magadon akarod megtapasztalni?

6.)    Mastermind – szűk csoport kialakítása azokból, akik már csinálták, vagy csinálni fogják, és a tapasztalatok megbeszélése. Lehetnek buktatók, lehetnek apró vagy nagyobb akadályok bármilyen megvalósítási folyamat közben, de közösségben könnyebb ezeken túllépni, közösen könnyebb megoldásokat találni, ami mindenkinek hasznára lesz majd. Sőt, sokkal többet fogsz megtudni az adott témáról, mintha egyedül lennél, hiszen több agy több tudást is jelent.

7.)    Motiváció fenntartása – A szeretem dolgok is gyorsan nemszeretem dolgokká tudnak válni, főleg, ha trendekről beszélünk, amik ugye hosszú távra szólnak. Itt a reklám helye: ehhez olvasd el a könyvemet, vagy jelentkezz valamelyik online tanfolyamomra, mert túl hosszú elmondani.

Szabályok, ha NEM AKARJUK bevezetni az új marketing módszert.

1.)    A döntés meghozatala után rengeteg visszajelzést fogunk kapni arról, hogy miért helyes, hogy úgy döntöttünk. Ezt ne érezd örök érvényűnek, mert nem az.

2.)    Könyveld el, hogy MOST nem akarod, és ne racionalizáld túl – lásd első pont. Bármikor eljöhet az a pillanat, hogy hirtelen mégis csak akarod.

3.)    Ha bánod a döntésedet, írd felül! Te vagy a főnök, bármikor meggondolhatod magad.

4.)    Ha túl sok infó ömlik rád mindenhonnan, akkor tanuld meg szelektálni a minőségi infót a silánytól. Az, hogy valaki másképp fogalmaz meg olyasmit, ami már évek óta trend, az nem jelenti, hogy neked az világmegváltó új infó. Amit követsz, kövesd teljes figyelemmel. Amit meg nem követsz, azt ne kövesd és kész. Nem maradsz le semmiről.

5.)    Ha elvetettél egy ötletet, és mégis mindenhonnan az bukkan eléd, minden tanácsadótól, akkor az nem biztos, hogy a módszer – trend – igazát támogatja, lehetséges, hogy egyszerűen csak a közlegelők tragédiájának minősített esete áll fenn.

Kik voltak ott a találkozón?
Név szerint nem írtam fel senkit, persze sokakkal már többedszerre találkoztunk. De azt felírtam, hogy ki mivel foglalkozik, mert így látszik az, mennyire színes egy-egy ilyen találkozó! (Néhányan később érkeztek, sajnos róluk nem tudtam meg, mivel foglalkoznak, de majd legközelebb! :))

Vállalkozói tanácsadó

Scrapbook webáruház

Mofettás vengédház tulajdonosa

Víz-gáz-fűtés szerelés, ügyfelek szerzése főleg online történik

Linképítés, weboldal készítés

Asztrológus, spirituális tanácsadó

Érdi információs és közösségi portál vezetője

kismarketing.hu

Lifecoach magánszemélyeknek

MLM iránt érdeklődő, egyébként tanárnő

Tüzijátékos cég

Család és egészség honlap

Egészséges életmód, önmegvalósítás fizikai és mentális szinten

Kozmetikum készítés oktatása (tanfolyamok tartása)

Online varrótanfolyam

Kozmetika

Agyagvirágok.hu

Pénzügyi tanácsadó

Szépségipari webáruház

Táplálkozás, egészséges életmód – induló vállalkozás

Notesz és határidőnapló webáruház

Webáruház az átlagosnál nagyobb mellű nőknek

Coach – kkv-k vezetői számára személyiségfejlesztés

Lakberendezés blog

Kommunikációs téner

Integrálpszichológia

Fengshui tanácsadó

Számvitel és elemzés online tanfolyam

Építőipar – gyorsszerviz, vízkezelési szolgáltatások

Adwords tanácsadó

(ha valakit kihagytam, akkor elnézést kérek!)

Nos, te vajon illenél a palettára? 🙂 Gyere legközelebb, amúgy is valami szabadtéri helyre megyünk! (Július második péntek)

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.