Hogyan lesz a blogolásból üzlet?

Hogyan lesz a blogolásból üzlet?

Hogyan lehet pénzt keresni a blogolással? Hogyan lehet pénzkeresésbe fordítani a hobbit? Hogyan lehet eladni, ha sokáig mindent ingyen adtunk?

Közelítsük meg onnan a kérdést, hogy nemrégiben indítottál blogot (profiknak a magasabb sorszámú tippek között lesznek a hasznos infók):

1.)   Írj olyan hasznos cikkeket, amiket örömmel olvasnak az Olvasók. Hasznosnak azt nevezzük, aminek elolvasása közben-végén azt gondolja/érzi az Olvasó, hogy „de jó, hogy ezt elolvashattam, okosabb lettem tőle”. Az én személyes példám: tegnap rákerestem, hogy hogyan kell szép kör alakot horgolni, és 10 találatból csak egyben volt olyan egyszerűen levezetve a tuti megoldás, hogy bár a többi is ugyanerről szólt látszólag, csak egyetlen egy oldal adta azt az érzést, hogy „jéééé, megvan a titok!”

2.)   Írj rendszeresen, amennyi csak telik tőled. Ne erőltesd magad, hogy minden nap írj, de ha mégis menne, az főnyeremény! A mindennapi blogolásnak 2-3 héten belül nagyon pozitív hozadéka lesz a keresőből érkező látogatók számát tekintve, ha nem minden nap írsz, akkor ezt a 2-3 hetes időintervallumot túlságosan kinyújtod 6-7-sok hétre, attól függ, milyen gyakorisággal tudsz publikálni.

3.)   A blog lehet eszköz arra, hogy:
– nagy látogatottságot érj el, és olyan látogatottságot, ami valódi, nem pedig egy kósza pillantás egy közösségi oldalon,
– megismertesd a neved az Olvasókkal, a majdani potenciális ügyfeleiddel,
– a téma szakértőjeként mutasd be magad,
– kiépítsd a bizalmat, mint szolgáltató,
– kiépítsd a hitelességet is, mert az még kevés, hogy szakértőnek tűnsz, meg kell mutatnod azt is, hogy miért van hiteles (pl. személyes sztorikon keresztül)
– nagyon hivatalos infókat is itt tehetsz közzé,
– kutathatod a majdani potenciális ügyfeleid érdeklődési körét és problémáit,
– akár meg is kérdezheted őket, hogy mit várnak tőled, és jó páran meg is fogják mondani,
– jó eszköz a blog márkaépítésre és PR tevékenységre is,
– illetve a régi vevőkkel való kapcsolattartásra.

4.)   A rendszeres publikálásnak az lesz az eredménye, hogy a jókora hálás tömegből ki fognak emelkedni azok, akiknek speciális igényük van, vagy speciális a problémájuk.
Lesznek olyanok, akik fel fogják tenni a kérdést:

– Nincsenek meg véletlenül ezek a blogposztok letölthető, ekönyv formátumban? (hopp, termékötlet)

– Írtál erről a témáról könyvet? Mert megvenné (hopp, termékötlet)

– Vállalsz személyes tanácsadást? Mert neki nagyon gyorsan, nagyon speciális gondjára kellene megoldás. (hopp, termékötlet)
– Tartasz valahol online tréninget? (hopp, termékötlet)

– Tartasz valahol személyes tréninget? (hopp, termékötlet)

A szöveg lesz a leghatékonyabb fegyvered. Ezért nem árt szárazon és melegen tartani a puskaport>>

5.)   A termékportfóliót úgy érdemes felépíteni, hogy: ekönyv, nyomtatott könyv, online tréning, személyes tréning, személyes tanácsadás.

6.)   Milyen témák és szakmák terén NEM lehet ekönyvet, nyomtatott könyvet, online tréninget létrehozni? Mert lehetnek ilyenek. Olyan szakmákban van ez, amik nagyon szabályozottak a szakma előírásai miatt, vagy emberéletek múlhatnak rajta. Pl. ügyvédek, közjegyzők, jogászok, orvosok nem nagyon vigéckedhetnek ekönyvekkel, meg online tréningekkel, de még ők is megtalálhatják azokat a témaköröket, amiket nem kötnek gúzsba előírások, és a szakmai renoméjukat sem fenyegeti.

7.)   Minden más szakterület előtt nyitva az út:
Gasztroblogger indíthat saját főzőtanfolyamokat, írhat könyvet. Lehet, hogy sokan vannak már a pályán, de ha valaki jobbra, többre törekszik, és valódi értékeket akar adni a vevőinek, az nem lesz gondban.
IT  blogger írhat könyvet adatbiztonságról, virtuális veszélyekről, és indíthat online tréninget, személyes tréninget a különböző rendszerek használatáról.
MLM-szerelmese  írhat könyvet (könyv alatt mindig ekönyvet IS, meg nyomtatott könyvet IS lehet érteni) az MLM szakma alapvetéseiről, vagy mélységeiről, és indíthat olyan képzéseket, amelyek bármelyik hálózatban használható tudást adnak.
Író eladhatja a saját ekönyveit, könyveit, és ha egy ideje épp nem írt újat, ismerőse könyveit is.
Kézműves blogger  a saját termékeinek eladásán kívül mindenképp írjon könyvet az általa alkalmazott és továbbfejlesztett technikákról, és persze tartson ezekről képzéseket is. (Nagyon jellegzetes, hogy a kézműves bloggerek sokkal többet keresnek tanítással, mint az alkotásaik eladásával.)
Tanácsadók és coach-ok számára alapvetés a szakkönyv írása, a tréningek szervezése, előadások tartása (ha meghívnak pénzért, ha te szervezed, akkor a könyvedet, vagy tréningedet adod el, tehát szintén pénzt keresel), műhelynapok indítása.

8.)   Ha már évek óta blogolsz, és eddig mindent ingyen adtál, nehezedre eshet valamiért pénzt kérned. De ezen lépj túl, ez csak a te fejedben probléma! Ha folyamatosan dolgozol azon, hogy a jobbnál-jobb cikkeidre jöjjenek az új látogatók, akkor hiába gondolod, hogy te évek óta ingyen adsz mindent, és ciki kiállni, hogy pénzt kérj mondjuk a zsírúj ekönyvedért, az, aki tegnap találkozott a neveddel, vagy múlt héten, vagy egy-két hónappal ezelőtt, az mit sem érzékel abból, hogy te évekig Teréz Anya nyomdokaiban akartál járni…

9.)   Hogyan kezdj neki? –  Blogolj, blogolj, blogolj, és aztán mihamarabb kezdd az ekönyv írásával! Utána, ha már eladtál párat belőle, tördeltesd be, és legyen belőle nyomtatott könyv! Közben ábrándozz arról, miről tudnál tartalmas online tréningeket szervezni, és hova tudnál tartalmas személyes képzéseket szervezni. A termékpiramis kialakításánál fontos, hogy lépésről-lépésre haladj, az olcsó termékektől, az egyre drágábbak felé, mert így visszacsábítani is jobban lehet a már meglévő vevőket.

A szöveg lesz a leghatékonyabb fegyvered. Ezért nem árt szárazon és melegen tartani a puskaport>>

Ui.: A blogolásból ritkán úgy is lehet pénz, hogy te olyan lelkesen blogolsz, hogy erre egy cég felfigyel, és megbíz téged a blogjuk vezetésével, vagy megkeres egy nagy újság kiadója, és felvesznek állásba. Ezek leginkább alkalmazotti munkaviszonnyal járnak, így ezt nem nevezem üzletnek, de természetesen ez is a siker útja lehet.

2 Hozzászólás

  1. Ez nagyon jó írás ! Én a kezdő GR tanfolyamodról vagyok,és a kézműves rész itt, telibe talált 🙂 Szobrászat a hobbim, és abból szeretnék megélni . Rájöttem én tényleg tovább fejlesztettem, a mintázási technikát, dombora specializáltam magam, közben vettem észre, hogy ugyan az a látás mód kell hozzá, mint a jobb agyféltekés rajzoláshoz 🙂 Lökést adtál , hogy komolyan belfogjak, vagy egy online tanfolyami anyagba, vagy ekönyvbe 🙂

  2. Tök jó cikk, gratulálok! Hasznos volt. Hála érte!

Hozzászólások lezárva