Hogyan lehet aktivitásra bírni a látogatókat?

Negyedik örök kérdés a weboldalak tartalmával kapcsolatban, – első három örök kérdés itt>> – illetve állandó probléma a weboldal tulajdonosok számára, hogy „mégis hogy a bánatba bírjam a látogatókat kommentelésre, hozzászólásra, urambocsá’ megosztásra?”

Az oldalról való megosztást erőltetni általában teljesen felesleges, mert sokkal jobban működik, ha te megosztod a rajongói FB oldaladon a tartalmat, és majd onnan továbbosztják a rajongók. A weboldalakon lévő megosztás gombok nem mindig úgy funkcionálnak – pl. nem illeszkednek szorosan a dizájnnal, kilógnak, nem látszódnak fontos dolgok -, ahogy azt elképzeljük, és azt is figyelembe kell venni, hogy az Olvasók óriási csoportja netezik már mobilról, onnan megosztani meg pláne bajos. Tehát a weboldaladon a cél leginkább a hozzászólások generálása lehet, már csak az a kérdés:

Hogyan lehet elérni, hogy hozzászóljanak a cikkekhez?

A válasz: kérdéssel, vagy nagyon megosztó tartalommal, illetve azzal, hogy az oldaladat klubnak használják a látogatók, ahol jót lehet beszélgetni.
Menjünk sorban!
Kérdés: ha a cikkben, vagy kifejezetten a cikk végén kérdést teszel fel, akkor az Olvasó válaszolni akar, ez ennyire egyszerű. Persze az, hogy válaszol-e végül, az sok minden függvénye. Ma az Internetezők közel fele mobiltelefonról böngészi a netet, mobilon márpedig elég nehéz bármit is bepöntyörészni… Mire átjutunk az „Add meg a neved, email címed, és a honlapod címét, ha van” mezőkön, már ötször leizzadtunk, és akkor hol van még a hozzászólás java?
Szóval, az, hogy akarnak válaszolni, vagy ki akarják fejezni egyetértésüket, hozzáfűzni valójuk van a témához, az nem jelenti azt, hogy fognak is. De tudd, hogy sokan akarnak, csak végül nem teszik meg, mert olyanok a körülmények. Ezt a verziót lehet ötvözni a „hálálkodós tartalommal”, amikor annyira hasznos anyagot adsz, amit egyszerűen nem lehet nem megköszönni!

Megosztó tartalom: a megosztó – mindenki ért hozzá – tartalmak képesek sok hozzászólást generálni, csak kérdés, hogy minek… Annak idején hatalmas öröm volt, ha bárki hozzászólt az oldalunkhoz, de ennek ma már nincs akkora jelentősége. Attól nem lesz több vásárló, ha minden poszt alatt véres veszekedés van, és akkor sem, ha a posztok alatt rózsaszín ködfelhőt vél kirajzolódni az újonnan érkező látogató. Az egyik elriasztó, a másik pedig bekapcsolja az „aha, biztos minden ilyen szép és kerek, ahogy elmondjátok…” gyanakvás kínzó érzését.
Szóval nem érdemes vitákat generálni, hogy több legyen a hozzászólás, mindamellett állást illik foglalni olyan témákban, amik megosztóak, és kapcsolódnak a te témádhoz. Ha véleményvezér akarsz lenni, akkor vezérkedni kell, ez van. Az „inkább nem mondok semmit, csak legyen béke és szeretet” kommunikáció nagyon cuki, csak ez által sok pénz maradhat az asztalon (nem a hozzászólások száma miatt, hanem a nem karakteres imázs miatt.)

Klubszobának használják a blogodat, és bármi is a téma, beszélgetnek egymással: ez szép eredménynek tűnhet, sok felhasználót mozgató blogoknál látszik, hogy a cikkek többsége alatt több száz hozzászólás születik, de tudni kell, hogy ezek szubkultúrákat érintő, főként az ő problémájukról értekező oldalak, általában bevétel nélkül… A sok irreleváns hozzászólás ráadásul gyengítheti az oldal SEO erejét is, így erre üzletileg erre alapozni teljességgel felesleges.

Ezek alapján azt gondolom, hogy a hálálkodásra okot adó tartalmak, és esetleg ezek végén a kérdés feltevés az, ami előremutató lehet, a másik kettőre viszont nem érdemes alapozni.

ritartszovegirasbanner

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.