Hogyan készüljünk fel a kampányból érkező rengeteg új ügyfélre?

Nagyon sok vállalkozás vágyik rengeteg új ügyfélre, de nem mindegyik van ám felkészülve a kiszolgálásukra!

Összeszedtem néhány tippet, hogy ne a csőd felé száguldj például egy példátlanul hatékony email kampányod révén:

Tippek, hogy ki tudd szolgálni a rengeteg új ügyfeledet és ne menj tönkre közben

Ezek  nem kötelező lépések, de egy tudatos, sikerorientált vállalkozónál úgy gondolom, hogy inkább kötelezőek mint nem…

Árstratégia átgondolása

Mielőtt még belevágnál egy új értékesítési kampányba, először ülj le egy forró itallal, és azt kortyolgatva gondold át a jelenlegi árképzési stratégiádat. A kisvállalkozások árképzése többnyire abból áll, hogy kiszámolják, hogy nekik mennyibe kerül a termék vagy a szolgáltatás, és rátesznek némi hasznot. Korlátozott keretek között, napi néhány ügyféllel ez nem tartogat veszélyeket. De nagyobb volumennél megjelennek olyan többlet költségek a folyamatban, amik elviszik az addig kényelmes hasznot. A kevés ügyfél kevesebb költséggel jár, mint a sok ügyfél – mindjárt áttekintjük ezeket alább, de addig is át kell számolnod, hogy eddig éppenhogy megérte, vagy nagyon megérte-e csinálnod azt, amit csinálsz. Ha csak éppenhogy, akkor bizony a kampány előtt még árat is kell majd emelned (és utána azon a szinten tartanod természetesen, mert nem kampányonként kell az ártstratégiát átgondolni, hanem állandóan).

CRM rendszer bevezetése

Napi 2-3 ügyfelet kényelmesen ki lehet szolgálni Excel táblák, vagy pusztán papírfecnikre jegyzetelés segítségével, de amikor egy kampányban beesik 98 új vevő néhány nap alatt, hát akkor ott lesznek kihívások és kavarodások. Ezért érdemes egy CRM rendszerre beruházni, mert ezek azt tudják, hogy amit eddig maximális odafigyeléssel kellett szemmel és fejben tartanod, követned és emlékezned, na, azt egy jóféle, egyszerű CRM rendszerrel kisujjból és rutinszerűen megoldod, és ami a fő: mindennek nyoma van.  Nem kell komplett vállalatirányítási rendszert venned milliókért, elég egy CRM rendszer. Csak okosan!

Ügyfélszolgálat átgondolása, átszervezése

A sok ügyfelet ki is kell szolgálni, de ami egy új szempont: a sok ügyfél között abszolút értékben több lesz a „problémás” is. Nem kell rögtön reklamálókra gondolni, elég csak arra emlékeztetned magad, hogy minden ember más és mások a kihívásaik is, így ami az egyikünk számára egyértelmű és könnyű, az a másikunknak kihívás és nehéz. Például megnyomni egy gombot sem olyan egyszerű ám mindig. Szóval, fel kell készülni már jó előre az ügyfélszolgálat feladatkörének bővülésére. Nem kell külön embert felvenned, elég csak magadnak egy vázlatba felírni azt, amit most jó előre gondolsz, hogy előfordulhat problémaként, de amik majd ténylegesen előkerülnek konkrét eseteket, azokat is beleveheted.

Reklamációk kezelése

Készülj fel a reklamációkra is! Minél intenzívebb egy kampány, annál hatásosabb, de van egy mellékhatás is: olyanok is elcsábulnak olykor, akiket nem akartunk elcsábítani. 100 új vásárlóból 1-re fel lehet készülni alapból. De az is előfordulhat, hogy egy ügyfél felületesen olvassa el a tájékoztatót, felületesen értelmezi a kampányleveleket, és értetlenkedik, de ezt úgy kezdi, hogy fel van háborodva. Ezekre az esetekre egyébként leginkább lelkileg kell felkészülni,mert tömegével nem jelentkeznek, de elhiheted nekem, hogy néhány évente egyetlen reklamáló is sokkoló tud  lenni. (Legutóbb nálam azért reklamált valaki, mert felületesen olvasott, és azt hitte, hogy az online tanfolyamom írásos formátumú lesz, pedig mindenhol ki volt emelve, hogy hanganyag… És ezért reklamált, hogy ő olvasni szeretett volna.)

Időgazdálkodás

A sok új ügyfél időben is többlet munkát jelent majd, tehát mind a cég, mind a magánéleted tekintetében át kell gondolnod az idővel való gazdálkodás kérdéskörét. Nem ezekben a napokban fogsz majd egész nap sorozatok előtt heverészni, és nem is a barátaiddal fogsz naphosszat kávézgatni-cseverészni, de más egyéb tevékenységeidet is, amik sürgős feladatként meg akarnának szólítani, el kell majd hárítanod. Persze a jutalom meglesz érte, de sokan meglepődnek azon, hogy például 100 új ügyfél az százszor annyi munkát is jelent számukra…

Automatizálás

Az email kampányok automatizálhatóak, de az utánuk lévő ügyfélkiszolgálási folyamatot is érdemes automatizálni, amennyire csak lehet. Nem chatbotokkal! Hanem automata emailekkel, tájékoztatókkal, emlékeztetőkkel. Mindezekről is részletesen beszélünk majd az Email Kampány Webináriumon>>

Az email marketing és emailben történő közvetlen értékesítés ugyanolyan jól működik, mint 10 éve, 20 éve, 40 éve (régen is volt ilyen, csak postai levél formában).

Fantasztikus ereje van az eladásban annak, hogy ha a nevén szólítod a potenciális vevőt, és ha előre ki tudod számolni és találni az összes egymás után következő lépésedet, és azt is tudod, hogy mi miért történik a folyamat egy meghatározott pontján.

Ennek  minden részletét kitárgyaljuk az Email Kampány Webináriumon>>

Mindenre megtanítalak, amit én magam is használok és alkalmazok, és arra is, hogy mit nem szabad csinálnod!

Vidi Rita

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.