Hogyan írj borzalmasan rossz könyvet, végtelen kínlódással? Hallgass buta tanácsokra…

Az utóbbi években rendre jelennek meg a szakmai könyvek szakértőktől, főleg, mióta a marketingguruk kiadták utasításba: a könyv újra menő, lehet tolni ezerrel.
Korábban az infótermék volt évekig a nagyon menő a marketingesek szerint, a könyv meg a gagyi kategóriába tartozott. Hát azért én megírtam az első könyvemet már akkoriban, sokan hülyének is néztek miatta… Míg el nem kezdték írni a sajátjukat :). Most az előfizetéses rendszereket istenítik sokan, de már előre szólok: a könyv sosem fog kikerülni az ultramenő dolgok közül, mivel a könyvvel nagyon sok célt el lehet érni.

Mit tettél már le az asztalra?

Gondolj bele, hogy egy idegen társaságban néznek rád kíváncsian, és várják, hogy mondd el végre, hogy ki vagy te és mit csinálsz.
És akkor te ezt mondod:
– Van egy szuper infótermékem a marketingről.
És akkor néznek tovább, hogy oké, de mit csinálsz? Ki vagy te? Nem értik.
Vagy épp ezt mondod:
– Van egy előfizetéses online klubom marketingeseknek.
Pfff… és mit tettél le az asztalra?- Vizslatnak tovább kérdőn a szemek.
– Írtam egy könyvet a marketingről. – Wáó! Ekkor már ez jelenik meg a tekintetekben. Meg az, hogy: Hány oldalas? Hol lehet megvenni? Meg tudom rendelni könyvesboltból?

Azért, mert a könyv egy évszázadok óta stabil fogalom az emberiség fejében, és egyenlő az értékkel, hasznossággal, tudománnyal, fontossággal, eredménnyel és hitelességgel.

Ezt a berögzültséget SEMMI nem tudja felülírni, hiszen évek óta próbálkozik vele a szórakoztatóipar, mégsem sikerül neki.Fogadd el, hogy a könyved most is menő lenne – ha már létezne –, és akkor is menő lesz, mikor végre megjelenik.

Igen ám, de könyvet írni nyilvánvalóan nem könnyű, így azok, akik most, a trendeknek aláfeküdve azt tanácsolják, hogy „mostaztánírjkönyvetmertazzalkaszálhatsz” borzalmas tippeket szoktak adni klienseiknek, követőiknek, hogy a könyvírás gyors és hatékony legyen.

Ezeket és az ellenük felhozott érveimet vesszük most sorra, hogy még akkor okulj, amikor még időben vagy jó irányba elindulni!

Borzalmasan rossz tanácsok, amiket szakkönyv és szakértői könyv írására kaphatsz – másol, másoktól:

Írasd meg mással, a te neved alatt!

A magyar piacon is vannak olyanok, akik megírják a könyvedet, méghozzá úgy, hogy mélyinterjúkat készítenek veled, felszedik az összes tudást, amit át tudsz adni, és amit bele akarsz tenni a könyvbe, közösen létrehozzátok a vázlatot, aztán az író elvonul, és pár hónap múlva kész a könyv. Ez belekerülhet neked pár millió forintba, de a könyv az tényleg valamiféle könyv formációt fog felvenni végül.
Amiről aztán ezen az icipici magyar piacon pillanatok alatt elterjed, hogy nem te írtad, hanem valaki más, helyetted.
Elterjed az, hogy tehetségtelen író vagy, sőt, akár még az is, hogy aki megírta helyetted, még az is jobban ért a szakmádhoz, mint te.
Így aztán a remek, rengeteg pénzbe kerülő megoldás pillanatok alatt a fordítottjára sül el: leépíted a saját imázsodat, elásod magad a piac előtt, bár a szemedbe ezt senki nem fogja megmondani.

Bennünket is sokan kerestek már meg azzal, hogy a szövegíróimmal írjuk meg a könyvüket, de eddig mindenkit lebeszéltem erről az ötletről, pedig én aztán azt is tudom, hogy minek kell a könyvben lennie ahhoz, hogy azzal különböző, magasabb rendű célokat is el lehessen vele érni.

NEKED KELL MEGÍRNOD a könyvedet, nem másnak!

Azért, mert a könyv a portfóliódban mágikus erővel bír.
Nemcsak az ismert okok miatt – imázsnövelő, reputáció növelő, énmárka építő, PR eszköz, vevőket magadhoz édesgető, hatástöbbszöröző -, hanem azért is, mert te magad TANULSZ közben.
Dr. Polgár László, a Polgár-lányok apukája a rendszeres napi tevékenységek közé sorolta a házi „zseniképzőjében” a könyvírást! A GYEREKEKNEK!
Azért, mert írás közben más struktúrában állnak össze a gondolataink, mint egyébként, és már egy esszé létrehozása alatt új összefüggéseket tudunk meglátni, sőt, új felfedezéseket is tudunk tenni, de a könyvírás olyan komplex feladat, olyan rendszerszintű látásmód kell hozzá, amivel utolérhetetlen profivá tudsz válni a szakterületeden.
Vérprofi szakértő, a szakmád megkerülhetetlen figurája, a NÉV a szakmában akkor leszel, ha ÍRSZ.
Az olvasás, a tanulás, az önképzés és a gyakorlás még kevés.
Írni KELL ahhoz, hogy valóban csúcsminőségű legyen a tudásod. Nem véletlenül kritérium az a legjobban fizető állásoknál, hogy mutasd be a publikációid listáját…

De menjünk tovább, mert nemcsak ilyen butaságokat szoktak tanácsolni mások, hogy írasd meg valakivel a könyvedet, hanem még rosszabbakat is.

Mondd fel hangban, aztán írd át szövegként, és tádám, kész a könyved!

Huhh, amikor ezt meghallom, meglátom, a legszívesebben azt mondanám, hogy „Valóbaaaan? Tudod mit? Próbáld ki! Aztán gyere, számolj be a tapasztalatokról!” 
És igen, nyugodtan próbáld ki, hogy egy órán át beszélsz, felveszed hangban, majd átírod szövegszerkesztőbe, közben méred, hogy erre mennyi időt kell rászánnod, és mennyi időbe és vértizzadós energiába telik átírni úgy, hogy az valóban értelmes, minőségi szöveg legyen.
Mi próbáltuk jó pár éve.
Megkeresett egy igazi híresség menedzsere, hogy könyvet szeretnének írni a híresség életéről, a híresség neve alatt, de a híresség NEM AKAR ÍRNI.
Írjam meg én…
Gyakorlatilag nincs az a pénz, amiért én megírnám más könyvét, így néhány találkozó alkalmával próbáltam a hírességet arra ösztökélni, hogy írja meg ő, a szerkesztésben segítek én, de kötötte az ebet a karóhoz, hogy ő csak beszélni tud, azt viszont nagyon jól, csináljuk azt, hogy felvesszük hangban, és átírom…

Már ekkor jeleztem, hogy az egy órányi felvett hanganyag átírása, és a beszéd közben létrejövő, össze-vissza csapongó, sokszor be sem fejezett gondolatok szöveggé alakítása és ilyen módon való előállítása közelíteni fogja az 5-6 órás időráfordítást, és ebből maximum 4-5 oldalnyi értelmes szöveg lesz. 4-5 oldalra 5-6 óra, plusz a felvétel, az borzalmasan rossz megtérülés. Nem hittek nekem…
Oké, összejöttünk, felvettünk kétszer 1 órányi hanganyagot, ami tényleg egy fantasztikus hangulatú sztorizgatás volt, iszonyú jókat nevettem, és nagyon örültem, hogy ilyen embert ismerhetek személyesen.
Aztán jött a fekete leves.
A felvett hanganyag átírása gyakorlatilag napokig tartott, egy ismerősöm csinálta
meg, hogy lemérjük, milyen minőségű nyers szöveg jön létre akkor, ha valaki olyan
írja át, aki ott sem volt.
A szöveg OLVASHATATLAN volt, vagyis az olvasó elme számára fájdalmasan
kusza, érthetetlen, logikátlan, összevissza katyvasz. És ismétlem: ez egy jó beszélőkéjű
ember, akinek a sztorijait élvezet hallgatni!
Én magam, aki ott ültem, és részese voltam a beszélgetésnek, a szövegből én sem tudtam kihámozni, hogy miről is volt szó.
Szívesen megmutatnám hangban és szövegben is, hogy halld-lásd a saját érzékszerveiddel,
de titoktartás köt, ezért nem mutathatok példát, és nem árulom el az illető nevét sem.
Kiszámoltuk, hogy mennyibe kerül egy oldal minőségi szöveg, ha vesszük az én óradíjamat, az asszisztens óradíját, az összeülések várható időtartamát, és egy 100 oldalas könyv megírására kijött valami 6 milliós összeg. 100 oldal márpedig nem sok egy életrajzi könyvnek…

A könyvprojekt természetesen ilyen adottságokkal és nekibuzdulással nem jött létre.
A szomorú az, hogy olyanok is ezt a módszert tanácsolják, akik már ráfutottak ennek
a hátulütőjére; azok akik saját bőrükön szenvedték el ennek a hátrányait, és megfogadták, hogy soha többé nem csinálnak ilyet. Ettől függetlenül tanítják, hogy te csináld ezt…
Nyilván, ez olyan dolog, mint a fogyókúra. Senki nem tudna eladni semmit a fogyókúra piacon
ha azt kommunikálná, hogy hónapokig tartó szenvedés vár rád, ezért azt adják el, hogy
KÖNNYŰ LESZ.
Mert erre van igény. A könnyűségre.

Szerintem meg rövid és hosszú távon is az őszinteség a legjobb üzlet:

– Nem lesz könnyű megírni a könyvedet, de ha hangban mondanád fel, és utána írnád
át, akkor biztosan vért izzadnál, és sosem készülne el.
De tudod mit? Tényleg próbáld ki! Beszélj egy órán át, vedd fel, majd írd át!
És utána gyere a Szakkönyvírás és kiadás tréningre, hogy megtanuld, hogyan kell könnyen írni és mit kell írni a könyvbe>>

Lássuk, mi a harmadik hajmeresztő tipp, amivel bizonyos tanácsadók szokták elintézni a könyvírást…

Szedd össze a régi, legsikeresebb cikkeidet a blogodról, és azokat szerkeszd össze egy könyvvé!

Hmm… Micsoda remek ötlet ez olyanok számára, akik már egy ideje írogatnak! És micsoda használhatatlan ötlet ez azoknak, akik eddig nem voltak aktívak a blogjukon, mert elhitték – ugyanezen guruknak -, hogy Instagramon és Facebookon kell nyomulni…

De semmi pánik, az ötlet ROSSZ, tehát nem kell aggódni, ha még nincs blogod, vagy még soha nem írtál semmit, és eddig csak Face-n és Instán nyomultál.

Miért rossz ez az ötlet, hogy a blogodból szerkessz könyvet, és miért vezet tévútra?
Vannak híres szakértők, akik úgy adnak ki szinte minden évben új, de nem túl terjedelmes könyveket – 100-120 oldalt -, hogy egy szerkesztő összegyűjti az összes írásukat, amit mindenfelé publikáltak az illetőről– pl. újságokban, magazinokban,
saját oldalukon, a vele megjelent interjúkat is ideszámítva, előadások átiratát is kéznél tartva, és persze minden saját jegyzetet és írást is –, majd egyeztetés zajlik, hogy min hogyan kell változtatni, és aztán az egész bekerül egy új könyvbe.
A szakember, akinek a munkásságáról szól a könyv, ír hozzá egy új előszót, és máris készen van az új pénzgyár.
DE.
Ők olyan szakértők, akik kb. 40 éve a szakmájuk csúcsragadozói, és még akkor is ott lesznek, ha már meghaltak!
Nekik nem kell imázst építeniük, nem kell pozicionálniuk magukat, nem kell megküzdeniük a konkurenciával – nincs olyanjuk, és még haláluk után 20 évvel sem lesz! –, nem kell új tanokat terjeszteniük, megcáfolniuk a szakmájuk nagy öregjeinek avítt tanításait, mert ők a szakmájuk nagy öregjei… (A tréningen mondok neveket :))
Egy fiatal, feltörekvő, hatékonyságot szem előtt tartó titán, ha összerakja a blogposztjait egy könyvnek, akkor a vevő ott fog állni, hogy:
ad1: miért is fizessen ő olyasmiért, ami másoknak ingyen volt?
ad2: mi ez az oltári nagy katyvasz? Oké, hogy minden fejezet a téma körül forog, de hol a narratív horog? Hol a logika? Hol van a drámai feszültéség? Hol van a katarzis?

Jah, hogy eddig senki nem mondta, hogy ilyenekre is szükség van egy SZAKKÖNYVBEN?

Akkor én most mondom!
Az biztosan nem működik, hogy ha 15 fejezetes könyvet tervezek, akkor veszek, teszem azt 30 blogposztot, és egymáshoz farigcsálom őket.
Aki írt már nagyobb lélegzetvételű dolgot, az tudja, hogy a farigcsálás az írás legutálatosabb része.
Írni ezerszer örömtelibb, mint szabni, vágni, húzni, átírni, betoldani, átrakni.

Gondolj csak bele, hogyan fogja érezni magát az Olvasó a könyveddel a kezében, ha te vért izzadva, az egészet a hátad közepére sem kívánva tákoltad össze a tartalmat?

Vannak a magyar piacon olyan szakértői könyvek, amik az olvashatatlan kategóriába
sorolhatóak pont azért, mert az Olvasó gyakorlatilag egyetlen egyszer sem kerül
flow-állapotba a könyv olvasása közben.
Ez azért nagy baj, mert TANÍTANI csak flow-állapotban lévő embert lehet.
Márpedig a jó szakkönyv sok mindent tanít:
– azt, hogy máskor is érdemes az írójától olvasni, mert jól van megírva a könyv,
– azt, hogy az írója valóban ért ahhoz, amit csinál, és amit tanít,
– azt, hogy az írója kiemelkedik a versenytársai szürke masszájából,
– és azt is, amit az író a könyvvel tényleg át szeretne adni tudásként, információként, inspirációként, de akár tapasztalásként is.

Azért ne szerkessz könyvet, hogy legyen egy akármilyen könyved, amit még ajándékba se akarsz majd adni, mert olyan silány minőséget képvisel!

Inkább írd meg jól, az ugyanannyi munka, csak sokkal több haszna van!

Itt mindenre megtanítalak, hogy hogyan írj könnyen és mi kerüljön be a könyvedbe (és mi ne): Szakkönyvírás és kiadás tréning>>

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.