Gondolkodj és fogyj!

A motiváció és a célkitűzés titkai, ha VALÓBAN fogyni akarsz

Mi az, hogy VALÓBAN fogyni akarok? Természetesen fogyni akarok, nem azért vagyok itt, hogy csak ábrándozzak róla! – gondolhatnád a cím láttán, és én igazat is adnék neked… ha nem tudnám, hogy a fogyókúrázók, végleges életmódváltók körülbelül 80 %-a sosem fogy néhány kilónál többet, hogy aztán azt kamatostól vissza is szedje…

Most néhány olyan rendhagyó, de közben egyszerű tippet szeretnék adni neked, amik szinte bizonyíthatóan hozzá fognak járulni ahhoz, hogy a kilókat tényleg végleg elveszítsd.

Néhány kilót fogyni bárki tud, de tartós eredményekre, valódi „forma-bontásra” kevesen képesek. Most azért vagyunk itt, hogy biztosan sikeresen karcsúsodj, és ne csak az elkeseredő, „már mindent kipróbáltam, mégsem fogyok!” táborát gyarapítsd.

Ki vagyok én, és miért kellene rám hallgatnod?
Vidi Rita vagyok, többszörös sikeres fogyókúrázó, de most éppen hízókúrán vagyok, mert a harmadik gyermekemet várom. (Tudnék írni a „Hogyan vesszünk össze a védőnővel a súlygyarapodás témakörében?” címmel is tanulmányt ;))
Gondolkodásmód tanácsadó vagyok, az a küldetésem, hogy jól összekuszáljam a fejedben lévő dolgokat, amiket aztán együtt újrarendezhetünk, a káoszból rendet teremthetünk, hogy végre rátalálj a helyes útra.
Biztosan te is tapasztaltad már magadon, hogy annyi mindent tudsz a világról – például a fogyásról is -, a gyakorlatban mégsem működnek a dolgok. Nos, ez azért van, mert rossz rendszerben épült össze a sok-sok információ a fejedben, rossz összefüggésekben. Nekem az a dolgom, hogy leromboljam a rossz összefüggéseket, és kiépítsem a helyes rendszert.
Így leszel sikeres. Bármiben.
A módszerem működik a fogyásban, a hízásban, a gazdagodásban, az időgazdálkodásban, a helyes célkitűzésben, az álláskeresésben, sőt, a párkeresésben is.

Most konkrétan a fogyás, fogyókúra, diéta a témánk, ami számomra is nagy kedvenc, hiszen én is szeretek csinos lenni, és nem egyszer küzdöttem már le magamról tizenkilókat.

De most már beszéljünk rólad, elvégre azért vagyunk itt, hogy számodra könnyebb és végleges legyen a fogyás.

4 rendhagyó tipp, forma-bontásra vágyóknak

Avagy: így gondolkodj, hogy biztosan lefogyj!

1.)    Ne verd nagydobra! – Van egy barátnőm, közel 120 kiló, de egyébként nagyon mozgékony, sőt rendszeresen sportol. Közel 10 éve fogyókúrázik, diétázik, mégis egyre inkább hízik! Az anyagcseréjével minden rendben, makkegészséges, de valami nem stimmel.
Nála figyeltem meg először azt a tipikus hibát, amit a fogyni vágyók zöme elkövet: alig fogyott 20 dekát, de már mindenkinek újságolja, amire csak sajnálkozó pillantásokat kap.
Bármennyire is fájdalmas tény, ha valakinek 30-40 kilótól kellene megszabadulni, az jobb, ha az első kilóktól való megszabadulásról hallgat, mint a sír!
Ugyanis nagyon sok múlik a környezetünk visszajelzésén. Ha lefogyunk 5-6 kilót, de spontán még senki nem veszi észre, ennek ellenére elkezdjük híresztelni, akkor mi lehet a reakció az ismerősök részéről? „Nahát, tényleg? Észre sem vettem!”
Ez mindenre jó, csak további fogyásra nem!

A legjobb hozzáállás az, ha egy szót sem szólsz a fogyni vágyásodról, az eltökéltségedről, a diétádról, hanem csendben harcolsz, mígnem az első teljesen spontán visszajelzést nem kapod!
Az egyik fogyásomnál már mínusz 7 kilónál jártam, de még mindig nem vette észre senki. Illetve azt vették észre, hogy mintha nyúzottabb lenne az arcom… Hurrá, gondoltam, azért küzdök, hogy egyre rosszabbul nézzek ki.
De következő héten, amikor már mínusz 7 kiló 20 dekánál tartottam, akkor hirtelen MINDENKI a csodámra járt!
Ha már előtte elkezdtem volna „kiharcolni” az elismerő szavakat, akkor csak negatív visszajelzést kaptam volna.
Tipp: várd ki, míg valaki magától rá nem kérdez arra, hogy fogytál-e, addig senkinek ne szólj egy szót se, mert az rossz hatással lesz a motivációdra!

2.)    Ne tűzz ki végső dátumot! – Szinte minden fogyókúrás és diétás tanács úgy kezdődik, hogy döntsd el, mennyit akarsz fogyni, és tűzz ki neki egy végső dátumot, hogy mikorra akarod azt a célt elérni.
Lássuk be: a fogyókúra, sőt, maga a fogyás megterhelő a tested és az elméd számára, konkrétan stresszt okoz. A dátum kitűzése újabb stressz, hiszen minden nap azzal szembesülsz, hogy egyre közelebb kerül a kitűzött dátum, és egyre kevesebb időd marad teljesíteni.
Jelentkezzen az, aki duplán akarja stresszelni a szervezetét, amiről tudvalevő, hogy hízáshoz vezet!
Ugye nem tetted fel a kezed?

A szervezeted biokémiai folyamatait nem tudod órával és naptárral befolyásolni, ha fejre állsz, akkor sem.
Vannak, akik számára nem gond, ha dátumot tűznek ki, de az biztos, hogy a dátum senkinek sem segít. Nézd meg a testépítő bajnokokat, akiknek meghatározott napra kell maximálisra növelniük a tömegüket, majd a verseny napjára kell szálkásítaniuk. Eleve a folyamat egy borzasztó megterhelés a testük számára, de az, hogy az egész procedúra még órára pontosan ki is van számolva, meghatványozza a testi-lelki terhelést. (Ezért sem indulnak a bodybuilderek minden versenyen, ami adódik számukra év közben, mert fizikai és mentális képtelenség lenne minden versenyen részt venni!)
Tedd meg magadnak a szívességet, hogy nem frusztrálod magadat dátumokkal, időpontokkal, napokhoz, órákhoz kötött végcéllal!
Tipp: hétvégén kellj óracsörgésre, másnap pedig spontán, magadtól ébredve. Melyik éjszakád a nyugodtabb? Amikor tudod, hogy kelned KELL, vagy amikor szabad vagy?

3.)     Tervezz és dokumentálj! – Na, most akkor hogyan is van ez? Az előbb mondtam, hogy ne dátumozz, most meg azt mondom, hogy tervezz? De hát hogyan is működhet a terv dátum nélkül?
Nyugodtan tervezhetsz időpontokat a folyamat közben – például, hogy mely napokon mit eszel -, de a végső dátummal vigyázz továbbra is.
A lépésről-lépésre terv, amikor minden napra ütemezel valamilyen feladatot magadnak, ami segíti a fogyási folyamatodat, az hasznos. Az a káros, amikor csak egy dátumod van, a végső céllal.

Mit tervezz, és mit dokumentálj?
Tervezd meg minden napra előre, hogy mit fogsz enni, mikor, mennyit és mit fogsz mozogni, és mi a teendő, mi az akcióterv, ha borul az eredeti terved!

Maximum 1 hétre előre tervezz! A fogyókúra elején fogalmad sem lehet, hogy mi lesz két hónap múlva, eszedbe ne jusson azt tervezni, hogy akkor hány kiló leszel! Ezt még táplálkozási szakember és személyi edző sem tudhatja pontosan két hónappal előre!
Tervezz csak 1 hétre, azt át tudod látni, szinte megérinthető közelségben van, és nem érzed azt az 1 hetes tervezéstől, hogy egy szakadék szélén állsz, ugrani készülsz, és fogalmad sincs, hogy hol az alja.
Számomra mindig nagy segítség volt, ha előre megterveztem, hogy mit fogok enni egy hétre előre, és mekkora adagot! Ezt utólag visszanézni is nagyon tanulságos, és háziasszonyként sem egy utolsó dolog, ha tudom már hétfőn, hogy mi lesz a családi menü pénteken!

Ne tervezd a fogyásod mértékét!
Kézenfekvőnek tűnik, betervezzünk heti 0.5-1 Kg fogyást, vagy X centi vékonyodást, elvégre ezekről minden könyv ír, hogy ezek a fogyási értékek standardnak tekinthetők.
Hát, te ne tekintsd magadat standardnak, mert nem vagy az!
Az átlagos 0.5 kilós heti fogyás statisztikailag jelentheti azt is, hogy vettek egy 100 fős csoportot, amelyben volt 50 ember, akik 10 dekát fogytak, meg volt 50 ember, akik 5 kilót fogytak.  Ez előbbi az semmi, az utóbbi meg már veszélyes is lehet…

Az átlagértékeket mindig fenntartásokkal kell kezelni, mert nem látod mögöttük a valódi számokat.
Csináld azt, hogy eltervezed a diétádat, a mozgást, a figyelemelterelési módszereket (korgó gyomor esetén több mint hasznos J), és nagyon keményen tartsd magad ehhez a tervhez kb. 1 hónapig (4 hétig). Közben mérd magad! Ki fog derülni, hogy mennyi a Te heti fogyási átlagod, ami alapján aztán majd tervezheted az első hónap után a többi hónapot (már ha szükség lesz rá).

4.)    Tartsd fenn a motivációd! – De mégis hogyan??? Mostanában egyre több könyv, tréning, szeminárium témája a motiváció, de érdekes módon egyik fórum sem beszél a motiváció két nagyon fontos alapvetéséről.
a.) Az egyik alapvetés az, hogy a motiváció nem más, mint mozdulási, elmozdulási kényszer, illetve késztetés.

Iszonyatosan fontos: mozdulás. Most nem a mozgásra, sportra akarok utalni, hanem a CSELEKVÉSRE. Amikor motivált vagy, akkor tenni akarsz, tettre kész vagy, amikor pedig motiválatlan vagy, akkor csak úgy eltöltöd az idődet valamivel.
Ha nem mozdulsz el valahova a kiindulási pontból – a tehetetlenségi pontodból – akkor nem vagy motivált. Eddig gondolom, tiszta sor. Jegyezd meg: motiváció=elmozdulásra való késztetés érzés.

E nélkül az alapvetés nélkül sokan összekeverik a motivációt a lelkesedéssel, ami azért gond, mert a lelkesedés csak egy érzés,  míg a motiváció pedig a cselekvés.

De mi az a másik motivációs alapvetés, ami nélkül biztosan sikertelen lesz a fogyókúrád?
b.) A motiváció változik, átalakul, eltűnik, újra előbukkan, de sosem állandó, egy  hosszú folyamat közben.
Ha elfogadjuk, hogy a motiváció mozdulást jelent, akkor a fogyókúra esetében azt mondhatjuk, hogy amikor motiváltak leszünk a fogyásra, akkor történik az, hogy ELKEZDÜNK valamilyen diétát, szétnézünk a neten, ki mit ajánl, milyen táplálékkiegészítőt érdemes szedni, mit érdemes mozogni, és elindulunk a fogyókúrázás rögös útján.

Elindulunk, de csupán csak ennyi. Ez még nem siker.
Az elindulást motiváció eredményezi.
A probléma, amivel szinte senki nincs tisztában, ott van, hogy az elindulás motivációja nem tart örökké, ugyanis változik a helyzet.
Gondolj csak bele: megvan az elinduláshoz a motivációd, mert a hasadtól már nem látod a lábujjaidat, nem tudsz felmenni a lépcsőn lihegés nélkül, a ruhaboltban állandóan azt mondják az eladók, hogy „sajnos EEEEEKKKORA méretben nem tartunk”, vagy mondjuk egyszerűen csak nem vagy kibékülve a tested zsírmennyiségével.
Ezek jó motivációk elindulásra.
De nem jó motivációk két hónappal később!
Gondold tovább: fogyózol, elkezded leadni az első kilókat, minden nap mozogsz valamit, érzed, hogy egyre könnyebben mozogsz, egyre jobban érzed magad.
Vajon ugyanaz motivál másnap, hogy folytasd, mint az első nap, mikor elkezdted?

Egy fenét!
Fogyókúrázás, diétázás közben szinte napról napra változik a belső hajtóerőnk, vagyis a motivációnk. Azért kezdjük, mert kövérnek érezzük magunkat, de nem valószínű, hogy hetek múlva ugyanazért folytatjuk, amiért elkezdtük!

Ahogy mi is változunk a folyamat közben – belül is, nemcsak kívül – úgy változik a motivációnk. Ez tény. Mindenki megtapasztalja. Mégis kevesen veszik ezt figyelembe.

A fogyókúra, a fogyás folyamata néha annyira nehéz dolog, hogy a motivációnk nem áll másból, mint túlélni az adott napot éhenhalás és kimerültségtől való összerogyás nélkül.
Számolj azzal, hogy akár minden nap valami más fog motiválni, és azzal, hogy akár minden nap meg kell találnod az adott napi motivációdat. Ha elveszíted a motivációdat, a hűtő, vagy a cukrászda előtt találod magadat.

Lefogyni ezért nehéz: minden nap kifordulunk önmagunkból. Minden nap egy küzdelem. Az elején senkit nem motivál az, hogy „ahh, de jó lesz minden áldott nap átlépni a saját határaimat, megküzdeni önmagammal”. De a sikeres fogyókúra végén pontosan ezt érzik azok, akiknek sikerült: átléptem a saját határaimat, megküzdöttem önmagammal.
A fogyás már csak hab a tortán. (Persze light hab, a cukor és zsírmentes tortán J)

Mi tehát a végső titok?

 

Kösd fel az állad, mielőtt leesik: nincs végső titok. Aki végső titkot ajánl, az minimum téved, de sanszosabb, hogy hazudik.
Nemcsak azért nincs végső titok a fogyókúrában, mert különbözik a testünk, hanem azért is, mert különbözik a mentalitásunk (gondolkodásmódunk).
Biztosan te is hallottad már – vagy akár használod is – azt a szófordulatot, hogy „minden fejben dől el”. Sokan ezt úgy értelmezik, hogy azok, akik sikeres fogyókúrázók, azok biztosan remekül tudták látni maguk előtt – lelki szemeik előtt – a végeredményt.

De ez tévedés. A „minden fejben dől el” elv nem így működik. Képzelegni, álmodozni bárki tud, akár arról is, hogy 250 kilósan látja magát, aztán milyen érdekes, hogy mégsem leszünk 250 kilósak…

Azt is hiszik sokan, hogy a „minden fejben dől el” arról szól, hogy erős az akaraterőnk, és sosem tévesztjük el a célt, sosem lanyhulunk egy percre sem. Nos, ez valóban hasznos szokott lenni, főleg abban, hogy hamarosan gyomorvérzéssel kössünk ki az ambulancián.
Az állandó fókuszálás, az erőből mindent megoldás ugyanúgy diszharmóniához vezet, mint a túlzott laza hozzáállás.

A biztos fogyás olyan sok mindentől függ, hogy nem lehet tuti receptet adni hozzá. Kaphatsz hozzá mankókat – mint például diéták -, kaphatsz hozzá támpontokat – mint például edzésterv -, de az, ami a lényege a dolognak, és ami a sikert fogja elhozni számodra, az benned van. Belül a fejedben, egy elképesztően komplex rendszer formájában.

A fejedben lévő rendszernek fikarcnyit sem számít, hogyan néz ki a tested, hány kiló felesleg van rajtad, hogyan reng a hájad a csípőd körül, vagy mekkora a tokád.
A fejedben lévő rendszer ezért nem segít egyértelműen és közvetlenül a fogyásban, sőt megakadályoz benne, ha úgy tapasztalja, hogy károdra van, mert például más élettapasztalatot kell aktuálisan szerezned, vagy belül épp zajlik valami a testedben vagy a lelkedben, amit nem szabad megzavarni azzal, hogy plusz stresszt vállalsz be a fogyással.

Most nagyon eretnek leszek a következő mondatommal, főleg, hogy eddig a fogyás sikeréért voltunk itt együtt: nem kell lefogynod ahhoz, hogy boldog és teljes életet élhess.

Főleg nem kell, hogy egyik legfőbb életcéloddá léptesd elő azt, hogy karcsú és kívánatos legyél, mert te is csak akkor leszel elégedett magaddal, és szerinted a világ is csak akkor lesz elégedett veled.

Nem KELL lefogyni. De persze lehet.
Le lehet fogyni, mert könnyebb az élet, ha le tudsz hajolni a cipődig, és be tudod csatolni egyedül.
Könnyebb az élet, ha egy tizedmásodperc alatt ki tudsz kelni a fotelből, és nem kell egy percet rászánnod.
Könnyebb az élet, ha a buszon elférnek melletted mások is.

De nem egyértelműen boldogabb az élet!
Azt javaslom, hogy először találd meg, hogy mitől vagy boldog, elégedett, kiegyensúlyozott, aktív, és iktass ki minden boldogtalanító, idegesítő, feszültséget keltő dolgot az életedből, és azt fogod tapasztalni, hogy nevetve esnek le rólad a kilók.

Ha minden MÁS fel van borulva az életedben, és nem nézel azokkal szembe, nem oldod meg azokat, akkor a tükörképed lehet bármilyen, akkor is gondjaid és nehézségeid lesznek, és azt fogod kutatni, hogy „de hát miért nem vagyok boldog most, hogy lefogytam???”. Ezt előre borítékolom!

Előbb legyél boldog, aztán biztosan le fogsz fogyni!

 

Ehhez kívánok sok sikert,

Vidi Rita

Gondolkodásmód tanácsadó

3 Hozzászólás

  1. Szónoki Miklós

    Kedves Rita!
    Gratulálok!
    Hosszu évek óta gyakorlom a pozitív gondolkodást,de úgy látom,hogy van mit tanulnom…..

  2. Visszajelzés:(Nemcsak) Motivációs tippek fogyókúrázóknak | Vidi Rita

  3. Annyira egyetértek és annyi igazság van benne. Nagyon jól összeraktad ezt a cikket! Sokat segítettél a fogyókúrámban ezekkel a tanácsokkal. Ezért örök hála neked!

Hozzászólások lezárva